Q'bot Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 To lepiej w Zdiarze, a nie Jurgowie ;] Ja kiedyś przybiwaczyłem z hamakiem na łąkach powyżej wioski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 15 godzin temu, Q'bot napisał: Panie, kaj te 4K w Tatrach? Kamery swoją drogą, ale przecież na yt jest pierdylion filmów z Tatr w dobrych rozdzielczościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Mnich Moderator napisał: ale również o tym, co nas irytuje. Polska wersja popularnego "chińczyka" receptą na irytację: (foto z allegro) Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 22 godziny temu, J@n napisał: Aby nie pogarszać należy poprostu zrezygnować z wyjazdów w Tatry To zbyt radykalne dla ludzi zakochanych w tych niedużych, a przepięknych górach. Ale już kiedyś pisaliśmy, że propagując Tatry np. na tym forum, robimy w sumie bez sensu. Bo przecież narzekamy m. in. na tłumy, śmieci itp. Logiczniej byłoby zniechęcać do Tatr, a nie zachęcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 14 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Jest takie schronisko - nawet znane i popularne (celowo nie wymienię jego nazwy) - które kilka lat temu zmagało się z problemem pluskiew w pokojach... To nie ja ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 10 godzin temu, Jędrek napisał: byłoby zniechęcać do Tatr, a nie zachęcać. To uważaj bo możesz dostać bana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96145/Toprowcy_poszli_ratowac_turyste_na_Rysy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96154/Nocna_wyprawa_po_kontuzjowanego_taternika.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 15 hours ago, Jędrek said: Kamery swoją drogą, ale przecież na yt jest pierdylion filmów z Tatr w dobrych rozdzielczościach. Ale na YT widać jedynie przeszłość, a ja chcę na żywo! Poza tym, niewiele jest materiałów godnych uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 6 godzin temu, J@n napisał: To uważaj bo możesz dostać bana Póki co, to kolega @barbie609banuje wszystkich, jak leci. Ruskie boty - rzecz jasna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 piekło https://podhale24.pl/galerie/galeria/29520 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 6 minut temu, barbie609 napisał: piekło https://podhale24.pl/galerie/galeria/29520 Zaiste. Współczuję powrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Póki co, to kolega @barbie609banuje wszystkich, jak leci. Ruskie boty - rzecz jasna @Q'bot- żeby nie było, że jestem gołosłowny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 11 godzin temu, J@n napisał: To uważaj bo możesz dostać bana Za przypomnienie wcześniejszej dyskusji? Nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Dnia 29.12.2023 o 15:31, Zośka napisał: Kolejna plaga. Mówiąc szczerze - wisi mi to. Niech jadą, skoro lubią. Ale co do tego "sylwestra marzeń" - przecież taka impreza mogłaby być zorganizowana gdziekolwiek. Np. na tym polu przeznaczonym na cpk. Rzecz dzieje się w nocy, otoczenia i tak nie widać. A do centralnej Polski byłoby łatwiej dojechać tym którzy są spragnieni tego typu rozrywki. W tv wyglądałoby przecież tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 2 godziny temu, Mnich Moderator napisał: @Q'bot- żeby nie było, że jestem gołosłowny Syzyfowa robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 46 minutes ago, Jędrek said: Rzecz dzieje się w nocy, otoczenia i tak nie widać. Otóż w Sylwestra zwykle świeci księżyc i widać dość dobrze sylwetki szczytów - oraz pochodnie zmierzające podświetlić minaret na Giewoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Otóż w Sylwestra zwykle świeci księżyc i widać dość dobrze sylwetki szczytów - oraz pochodnie zmierzające podświetlić minaret na Giewoncie. Ok, ale ja piszę o imprezie, a tam widać tylko scenę. Tym bardziej w tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96166/Nocne_wedrowki_po_Tatrach_quotWieczory_powinny_sluzyc_glownie_do_awaryjnych_powrotow_a_nie_do_rozpoczynania_wypraw_narciarskichquot.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 https://gazetakrakowska.pl/kilka-miesiecy-czekalo-schronisko-w-bartnem-na-nowego-opiekuna-bez-niego-pewnie-by-calkowicie-upadlo-w-styczniu-przyjmie/ar/c7-18199325 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 @jaaga76 czytam i nie wierzę. Napisali że jednym z powodów rozwiązania umowy z poprzednim dzierżawcą był fakt że czasem wszystkie miejsca były zarezerwowane i turyści nie mieli szans na nocleg. No przecież w Tatrach powinni w takim razie zamknąć wszystkie "schroniska". Bardzo mi się podoba ta inicjatywa. W każdym schronisku powinna być duża część miejsc dla tych którzy przyjdą z gór. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 24 minuty temu, Zośka napisał: Bardzo mi się podoba ta inicjatywa. W każdym schronisku powinna być duża część miejsc dla tych którzy przyjdą z gór. …czego nam wszystkim i sobie - w 2024 roku życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: No przecież w Tatrach powinni w takim razie zamknąć wszystkie "schroniska". To tak do końca nie jest. Ja się chyba nie spotkałam z takim przypadkiem, żeby schronisko było na 100% zamknięte, bo jakaś impreza, choć ograniczenia w związku z tym bywały. W wielu schroniskach zazwyczaj jest kilka miejsc poza systemem rezerwacji. Na przykład w 5 Stawach zwykle zostawia się koło 10-15 miejsc dla tych którzy rezerwacji nie mają, ale deficyt tych miejsc powoduje, że musisz być tam rano, żeby to miejsce zająć. Jeśli komuś nie zależy na miejscu w małym pokoju (2, czy 3 osobowym), to zwykle jakieś miejsce się znajdzie (nie twierdzę, że zawsze). Zwróć też uwagę, że choć w wielu schroniskach nie ma opcji "gleby", to jest ona praktykowana, przynajmniej jeśli chodzi o Roztokę, Chocho i Ornak (tam akurat najczęściej nocuję i wielokrotnie obserwowałam). Poza tym jak przyjdziesz w nocy, w złej pogodzie, to raczej nikt nikogo nie wywali za drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 (edytowane) umknęło mi... Z FB TOPR: 22 ROCZNICA TRAGICZNEGO WYPADKU POD SZPIGLASOWĄ PRZEŁĘCZĄ 30 grudnia 2023 roku mija 22 rocznica tragicznego wypadku pod Szpiglasową Przełęczą, w której w wypadku lawinowym podczas działań ratowniczych zginęło dwóch ratowników TOPR: Marek Łabunowicz oraz Bartek Olszański. Marek Łabunowicz, nazywany przez przyjaciół Mają, miał 29 lat. W 1990 roku został kandydatem na ratownika, a w 1992 roku pełnoprawnym ratownikiem ochotnikiem. Uczestniczył w ponad czterdziestu wyprawach ratunkowych w Tatrach. Przyjaciele i rodzina znali go nie tylko jako ratownika, ale także jako jednego z najlepszych na Podhalu muzykantów. Grał na wielu instrumentach, był członkiem Młodzieżowego Zespołu Góralskiego "Poloniarze" z Kościeliska. Udzielał w podhalańskich wsiach (oddziałach Związku Podhalan) darmowych lekcji gry. Występował z czołówką muzyków polskich. Pasjonował się nurkowaniem i spadochroniarstwem. Marek Łabunowicz pozostawił żonę oraz córkę, która wówczas miała 3 lata. Bartek Olszański miał zaledwie 24 lata. Został ratownikiem w 1999 roku. Na koncie miał 50 akcji ratowniczych. Był człowiekiem wielu pasji. Studiował na dwóch kierunkach – w 2001 roku rozpoczął drugi rok polonistyki na UJ i trzeci rok leśnictwa na Akademii Rolniczej w Krakowie. Nurkował, bardzo dobrze wspinał się (przeszedł ok. 70 dróg taternickich w warunkach letnich i zimowych), pisał, malował, rysował, fotografował, zgłębiał zainteresowania z dziedziny filozofii… Marek Łabunowicz i Bartek Olszański zostali pochowani na Pęksowym Brzyzku w Zakopanem. Przez wiele lat odbywał się Memoriał Bartka Olszańskiego w klasycznej wspinaczce zimowej "dry-tooling", zainicjowany przez Martę Olszańską – mamę Bartka. Marka wspominają rodzina i przyjaciele podczas dorocznego "Majowego Grania", które odbywa się w Kościelisku. Fundację "Majowe Granie" powołała do życia Małgorzata, żona Marka Łabunowicza. Najważniejszym celem fundacji jest kształtowanie młodego pokolenia i rozwijanie jego talentów w duchu regionalnych tradycji. CZEŚĆ ICH PAMIĘCI #topr #topr_official #lawina #szpiglasowaprzelecz #fundacja_TOPR Edytowane 31 Grudnia 2023 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 Bez komentarza. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi