Jędrek Opublikowano 14 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 2 godziny temu, jaaga76 napisał: Jestem ciekawa, jakie reakcje by się pojawiły, gdyby w Zakopanem zastosować rozwiązanie rodem ze szwajcarskiego Murren, w którym obowiązuje wyłącznie ruch pieszy, a dojazd zapewnia kolej. Samochody pozostawia się pod miasteczkiem, na publicznym, jeśli dobrze pamiętam, płatnym parkingu... tak się rozmarzyłam.... Gdyby istniała pewna i niedroga komunikacja dookoła Tatr, to z chęcią bym korzystał. Ech, wsiąść w autobus, dojechać pod szlak, pójść w góry, zejść w innym miejscu i autobusem wrócić do Zakopanego. Marzenie ściętej głowy. Tatry to przecież tak olbrzymi obszar, że nie da się tego ogarnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 14 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 10 godzin temu, Zakochana w górach napisał: https://fb.watch/pzug31TfIT/ Fajny filmik, bo może być praktycznie z dowolnych gór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 14 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 8 minut temu, Jędrek napisał: Parę razy już się tam naciąłem wieczorem, brak busów i radź sobie sam. Albo ostatni bus, parę osób i "dołóżcie po 5 zł albo wracam na pusto". Serio? A to nie jest tak, że cena jest stała i nie mogą ot tak sobie podnieść? 10 minut temu, Jędrek napisał: Gdy jeździł tam jeszcze PKS to chociaż wiadomo było o której jest pierwszy czy ostatni kurs. Są busy, które odjeżdżają, kiedy są pełne, a są takie, które kursują wg rozkładu i odjeżdżają o określonej godzinie bez względu na liczbę pasażerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 14 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 4 minuty temu, Mnich Admin napisał: Serio? A to nie jest tak, że cena jest stała i nie mogą ot tak sobie podnieść? Są busy, które odjeżdżają, kiedy są pełne, a są takie, które kursują wg rozkładu i odjeżdżają o określonej godzinie bez względu na liczbę pasażerów Cena jest niby stała, (choć nie sądzę by jakieś przepisy to regulowały) ale już tu opisywałem sytuację, gdy wieczorem po dłuższym czekaniu pan busiarz uprzejmie stwierdził że jest nas mało, więc albo dopłacimy albo wysiadać. Przecież te busy to nie jest jakaś jedna firma, a zbieranina. Wg rozkładu jeżdżą tylko busy które należą do firm mających umowę z samorządami na konkretne linie. Ale to dotyczy komunikacji między miejscowościami, a nie pod szlaki. Trasa na Palenicę (tzn. oczywiście "na Morskie Oko") raczej nie jest objęta taką umową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 7 godzin temu, Jędrek napisał: Gdyby istniała pewna i niedroga komunikacja dookoła Tatr, to z chęcią bym korzystał. Ech, wsiąść w autobus, dojechać pod szlak, pójść w góry, zejść w innym miejscu i autobusem wrócić do Zakopanego. Marzenie ściętej głowy. Tatry to przecież tak olbrzymi obszar, że nie da się tego ogarnąć. No ciekawe czy budowa elektriczki dookoła Tater by się kiedykolwiek zwróciła, czy nie ma na to szans... Dotrzeć do Zachodnich dolin jak Ziarska czy nawt do Zuberca z Zakopanego, to nie lada wyczyn logistyczny... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 36 minut temu, Q'bot napisał: zwróciła, czy nie ma na to szans Pewnie długoterminowo i biorąc pod uwagę zyski materialne i niematerialne to tak. Gdyby to mogła być kontynuacja elektriczki, która by wówczas otaczała Tatry - byłoby bosko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 8 godzin temu, Jędrek napisał: rozkładu jeżdżą Ten rozkład jesy szczególnie "umowny" przy kiepskiej pogodzie i zwłaszcza w kierunku Palenicy... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 34 minuty temu, jaaga76 napisał: Ten rozkład jesy szczególnie "umowny" przy kiepskiej pogodzie i zwłaszcza w kierunku Palenicy... a to już sprawa egzekwowania działania przewoźników przez starostwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 11 minut temu, barbie609 moderator napisał: a to już sprawa egzekwowania działania przewoźników przez starostwo. Wtedy jeżdżą tylko publiczne, a transport prywatny nie. Nie bardzo widzę szanse na wyegzekwowanie realizacji rozkładu. I w pewnym sensie ich rozumiem, ze jak leje to nie jadą, choć mnie nie powiem co zalewa oprócz deszczu.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 25 minut temu, jaaga76 napisał: Wtedy jeżdżą tylko publiczne, a transport prywatny nie. o ile pamiętam to jeżeli starasz się o zgodę ma linię regularną co oznacza prawo do korzystania z przystanków to musisz przedstawić rozkład i masz go przestrzegać. Tak było kiedyś czy to się zmieniło ?nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 46 minut temu, barbie609 moderator napisał: o ile pamiętam to jeżeli starasz się o zgodę ma linię regularną co oznacza prawo do korzystania z przystanków to musisz przedstawić rozkład i masz go przestrzegać. Tak było kiedyś czy to się zmieniło ?nie sądzę. Nie zmieniło się. Tak powinno być, ale w sytuacji gdy leje argument formalny zostaje zastąpiony racjonalno-ekonomicznym. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zasiągnąłem dziś języka i jest tak, jak pisałem. W przypadku linii regularnej - a takowe wciąż są - busy na Palenicę i z powrotem powinny jechać o określonych godzinach. I nie ma znaczenia, czy mają full, czy jednego pasażera. Ale wiadomo, rozkład rozkładem, a rzeczywistość jest zgoła odmienna... Choć pamiętam taką sytuację, że w okresie zimowym jechałem do Rozto, było jakoś około 14.00, czekałem na busa. I przyjechał, zgodnie z rozkładem. Wraz ze mną podróżował tylko jeden pasażer. Kierowca nie kaprysił, a za bilet zapłaciłem zgodnie z cennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 7 minut temu, Mnich Admin napisał: Choć pamiętam taką sytuację, że w okresie zimowym jechałem do Rozto, było jakoś około 14.00, czekałem na busa. I przyjechał, zgodnie z rozkładem. Wraz ze mną podróżował tylko jeden pasażer. Kierowca nie kaprysił, a za bilet zapłaciłem zgodnie z cennikiem. Ja pamiętam inna sytuację - wracałem z Łysej Polany późną jesienią - czekałem na przystanku od 6:30 do ok. 8 aż jakakolwiek marszrutka będzie wracać do miasta (W kierunku Palenicy zajechało koło pięciu czy sześciu). Czy są o poranku aż półtoragodzinne przerwy w kursowaniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/dutki-kontra-turysci-goral-nam-powiedzial-ze-nie-lubi-warszawiakow/grjsnhb,07640b54 co do nielubienia warszawiaków to z czasów mojej służby w drogówce pamiętam ,że też był z nimi wieczny problem. Słabi kierowcy , mistrzowie prostej, a pretensje o wszystko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 11 minut temu, Q'bot napisał: Ja pamiętam inna sytuację - wracałem z Łysej Polany późną jesienią - czekałem na przystanku od 6:30 do ok. 8 aż jakakolwiek marszrutka będzie wracać do miasta (W kierunku Palenicy zajechało koło pięciu czy sześciu). Czy są o poranku aż półtoragodzinne przerwy w kursowaniu? Z moich doświadczeń wynika, że "dziura" jest między 10.00 a 12.00, jeśli chodzi o Palenicę. Zawsze mam w tych godzinach stresa, że mi pociąg/autobus ucieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 40 minut temu, Q'bot napisał: Ja pamiętam inna sytuację - wracałem z Łysej Polany późną jesienią - czekałem na przystanku od 6:30 do ok. 8 aż jakakolwiek marszrutka będzie wracać do miasta (W kierunku Palenicy zajechało koło pięciu czy sześciu). Czy są o poranku aż półtoragodzinne przerwy w kursowaniu? A patrzyłeś na rozkład? Powinna jeździć w tym czasie linia regularna? Czy po prostu czekałeś na pierwszego, lepszego busa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 38 minut temu, barbie609 moderator napisał: https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/dutki-kontra-turysci-goral-nam-powiedzial-ze-nie-lubi-warszawiakow/grjsnhb,07640b54 co do nielubienia warszawiaków to z czasów mojej służby w drogówce pamiętam ,że też był z nimi wieczny problem. Słabi kierowcy , mistrzowie prostej, a pretensje o wszystko. Też nie lubię warszawiaków 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 https://24tp.pl/n/113998 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 https://podhale24.pl/home G właśnie przyjechała z Z-nego i mówi że ruch na drodze duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/96451/Ruszaja_zimowe_PoSzlaki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/rodzina-z-dzieckiem-zgubila-sie-na-wielkim-krywaniu-w-poblizu-granicy-z-polska/w5vxxts,07640b54 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Karkonosze https://www.jelonka.com/o-bezpieczenstwie-w-gorach-121597 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 6 godzin temu, jaaga76 napisał: s://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/rodzina-z-dzieckiem-zgubila-sie-na-wielkim-krywaniu-w-poblizu-granicy-z-polska/w5vxxts,07640b54 byli przygotowani może nie do końca ale w dzisiejszych czasach to duży plus. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 47 minut temu, barbie609 moderator napisał: przygotowani I wiedzieli, że trzeba się wycofać i wezwać pomoc. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 Szkoda tylko że autor artykułu ni sprawdził gdzie leży Wielki Krywań bo na pewno nie przy granicy z Polską. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi