jaaga76 Opublikowano 5 Maja Udostępnij Opublikowano 5 Maja 3 godziny temu, Zośka napisał: pomyśleć co obiecać żeby zadziałało Nie będziemy dopytywać . A wycieczka fajna. Sporo śniegu jeszcze na górze. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja Udostępnij Opublikowano 5 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Sporo śniegu jeszcze na górze. Dwoje dzieciaków zjeżdżało na jabłuszkach a kilku turystów w nieodpowiednich butach uprawiało niezłą ekwilibrystykę żeby wejść (nie całkiem skuteczną ale bardzo widowiskową). Edytowane 5 Maja przez Zośka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Maja Udostępnij Opublikowano 5 Maja 1 godzinę temu, Zośka napisał: Dwoje dzieciaków zjeżdżało na jabłuszkach a kilku turystów w nieodpowiednich butach uprawiało niezłą ekwilibrystykę żeby wejść (nie całkiem skuteczną ale bardzo widowiskową). to faktycznie katastrofa klimatyczna, w ubiegłym wieku były takie zimy i wiosny że na majówke można było jeszcze zjechać na nartach ze szczytu prawie pod schronisko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Dnia 5.05.2024 o 12:03, Zośka napisał: Na górze zimny wiatr ale ludzi niezbyt dużo i można podziwiać panoramę 360°. Z tego co widać na ,dzieciach mieliście ładne widoki. Skoro na górze bez tłumów to gdzie poszła reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja (edytowane) 2 godziny temu, wjesna napisał: Skoro na górze bez tłumów to gdzie poszła reszta? Pewnie do schroniska. W lesie jest odbicie i czerwony idzie do schroniska a niebieski na szczyt słowacki. Edytowane 6 Maja przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja https://24tp.pl/n/117721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Wiosną nie ma to jak w Beskidach....... ......można się ochłodzić........ ......albo poopalać z widokiem na Tatry 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Słonko zachodzi gdzieś za Kocierzem....fajny wczorajszy wieczór na Kociej Łapie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja https://24tp.pl/n/117984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Wczoraj pod wieczór wybrałem się na spacer, zanosiło się na deszcz, niebo zasnute chmurami.....aż w pewnym momencie słońce na chwilę przebiło się przez chmury - szkoda, że miałem przy sobie tylko telefon, bo kolory były nieziemskie..... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Dnia 2.06.2024 o 14:06, Artur S napisał: Wczoraj pod wieczór wybrałem się na spacer, zanosiło się na deszcz, niebo zasnute chmurami.....aż w pewnym momencie słońce na chwilę przebiło się przez chmury - szkoda, że miałem przy sobie tylko telefon, bo kolory były nieziemskie..... @Artur S_ Twoje zdjęcia są jak pędzlem malowane. Rozumiem, że lustrzanka, a potem obróbka RAW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Dnia 4.06.2024 o 11:54, Mnich Admin napisał: @Artur S_ Twoje zdjęcia są jak pędzlem malowane. Rozumiem, że lustrzanka, a potem obróbka RAW? Nie tym razem. Na spacerze miałem przy sobie tylko telefon i to zdjęcie zrobiłem w jotpegu. Drobną korektę przed wrzuceniem na forum zrobiłem ale to tylko były kosmetyczne zmiany. Efekt jakby malowania bierze się na zdjęciach wschodów i zachodów z odszumiania, wtedy traci się ostrość. Rozwiązaniem problemu było by noszenie zawsze z sobą statywu przy słabym oświetleniu i robienie zdjęć z bracketingiem ekspozycji a potem łączenie ich w jedno. Tyle że nie zawsze chce mi się targać statyw w góry. Ostatni wschód był robiony w ten sposób i widać na komputerze różnicę w jakości. Na telefonie jest to prawie niezauważalne. No i jeszcze przydałaby się lustrzanka pełnoklatkowa zamiast formatu dx, wtedy pixele są większe i łapią więcej światła i szczegółow. Tyle że w komplecie z dobrymi obiektywami to już drogi interes, a ja jestem tylko niedouczonym amatorem, który nie zarabia na zdjęciach. Edytowane 6 Czerwca przez Artur S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 5 godzin temu, Artur S napisał: Nie tym razem. Na spacerze miałem przy sobie tylko telefon i to zdjęcie zrobiłem w jotpegu. Drobną korektę przed wrzuceniem na forum zrobiłem ale to tylko były kosmetyczne zmiany. Efekt jakby malowania bierze się na zdjęciach wschodów i zachodów z odszumiania, wtedy traci się ostrość. Rozwiązaniem problemu było by noszenie zawsze z sobą statywu przy słabym oświetleniu i robienie zdjęć z wielokrotną ekspozycją, a potem łączenie ich w jedno. Tyle że nie zawsze chce mi się targać statyw w góry. Ostatni wschód był robiony w ten sposób i widać na komputerze różnicę w jakości. Na telefonie jest to prawie niezauważalne. No i jeszcze przydałaby się lustrzanka pełnoklatkowa zamiast formatu dx, wtedy pixele są większe i łapią więcej światła i szczegółow. Tyle że w komplecie z dobrymi obiektywami to już drogi interes, a ja jestem tylko niedouczonym amatorem, który nie zarabia na zdjęciach. Muszę wyciągnąć z szuflady swojego nieużywanego bezlusterkowca i zabrać go na kolejną wyrypę. Porobię też zdjęcia w RAW-ach i uśmiechnę się do Ciebie @Artur Sz prośbą o wywołanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca https://tygodnik.interia.pl/news-tajemnicze-miejsce-w-polskich-gorach-przysypane-ziemia-pozna,nId,7560065 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: https://tygodnik.interia.pl/news-tajemnicze-miejsce-w-polskich-gorach-przysypane-ziemia-pozna,nId,7560065 Świetn tekst. Dziękuję:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Wczoraj nareszcie udało się zdobyć 27 szczyt z KGP. Na Lackową wchodziliśmy z miejscowości Izby, która jest przepięknie położona na końcu świata i cała tonie w zieleni. Pierwsza połowa szlaku to spacer po płaskim terenie a druga to tzw. ściana płaczu. Wejście tym odcinkiem jest dosyć wymagające i trzeba uważać gdzie stajemy ale zejście to dopiero wyzwanie. Bardzo duże nachylenie i wilgoć sprawiają że stopy ślizgają się po kamieniach, korzeniach i liściach. Zaobserwowałam różne techniki zejścia, wszystkie skuteczne i tylko jedna pani odmówiła dalszej wędrówki w górę, w dół i w ogóle. Kiedy schodziliśmy już jej nie było więc chyba jednak którąś opcję wybrała. Z KGP została nam jeszcze tylko Tarnica. Edytowane 16 Czerwca przez Zośka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 4 godziny temu, Zośka napisał: z miejscowości Izby, która jest przepięknie położona na końcu świata to prawda, ale można jeszcze stamtąd skręcić do byłej wsi Bieliczna i odwiedzić tamtejszą cerkiew zagubioną w lasach.Jest tam szansa na spotkanie potomków Czuhajstra - karpackiego Yeti. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Dnia 18.06.2023 o 11:26, Dryska napisał: Nie rób takiego smaka, bo do obiadu jeszcze dalekoooo @Dryska lepiej napisz kiedy atakujesz Matta ps. fajna narciarska fota profilowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 8 godzin temu, Zośka napisał: Z KGP została nam jeszcze tylko Tarnica Trzymam kciuki! Wybieram się na Tarnicę za jakieś trzy tygodnie, więc w razie "W" w kontakcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 10 godzin temu, jaaga76 napisał: Wybieram się na Tarnicę pomyśl o Śnieżniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: pomyśl o Śnieżniku Pamiętam i myślę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 21 godzin temu, jaaga76 napisał: Wybieram się na Tarnicę za jakieś trzy tygodnie, A ja chyba we wrześniu. Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady. A kiedyś było tam tak spokojnie i prawie bezludnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 24 minuty temu, Zośka napisał: A ja chyba we wrześniu. Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady. A kiedyś było tam tak spokojnie i prawie bezludnie. To było w czasach mchu i paproci... albo w listopadzie 20 lat temu... ten milion to i tak pięć razy mniej niż w Tatry ( tak się pocieszam...). Na szczęście w Biesach wciąż jest wiele miejsc, gdzie ludzi jest mało... Koniec września to magiczny czas w Bieszczadach. Wybarwione buki i te trawy... i ryczące jelenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 56 minut temu, Zośka napisał: Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady Uaktualnię -milion i dwie. Jak się nam uda wyrwać 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Dnia 16.06.2024 o 21:39, J@n napisał: @Dryska lepiej napisz kiedy atakujesz Matta ps. fajna narciarska fota profilowa Matt..lada dzień... A za foto dziękuję, też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi