jaaga76 Opublikowano 5 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 3 godziny temu, Zośka napisał: pomyśleć co obiecać żeby zadziałało Nie będziemy dopytywać . A wycieczka fajna. Sporo śniegu jeszcze na górze. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Sporo śniegu jeszcze na górze. Dwoje dzieciaków zjeżdżało na jabłuszkach a kilku turystów w nieodpowiednich butach uprawiało niezłą ekwilibrystykę żeby wejść (nie całkiem skuteczną ale bardzo widowiskową). Edytowane 5 Maja 2024 przez Zośka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 1 godzinę temu, Zośka napisał: Dwoje dzieciaków zjeżdżało na jabłuszkach a kilku turystów w nieodpowiednich butach uprawiało niezłą ekwilibrystykę żeby wejść (nie całkiem skuteczną ale bardzo widowiskową). to faktycznie katastrofa klimatyczna, w ubiegłym wieku były takie zimy i wiosny że na majówke można było jeszcze zjechać na nartach ze szczytu prawie pod schronisko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2024 Dnia 5.05.2024 o 12:03, Zośka napisał: Na górze zimny wiatr ale ludzi niezbyt dużo i można podziwiać panoramę 360°. Z tego co widać na ,dzieciach mieliście ładne widoki. Skoro na górze bez tłumów to gdzie poszła reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2024 (edytowane) 2 godziny temu, wjesna napisał: Skoro na górze bez tłumów to gdzie poszła reszta? Pewnie do schroniska. W lesie jest odbicie i czerwony idzie do schroniska a niebieski na szczyt słowacki. Edytowane 6 Maja 2024 przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2024 https://24tp.pl/n/117721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 12 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Wiosną nie ma to jak w Beskidach....... ......można się ochłodzić........ ......albo poopalać z widokiem na Tatry 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 16 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2024 Słonko zachodzi gdzieś za Kocierzem....fajny wczorajszy wieczór na Kociej Łapie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 https://24tp.pl/n/117984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 2 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Wczoraj pod wieczór wybrałem się na spacer, zanosiło się na deszcz, niebo zasnute chmurami.....aż w pewnym momencie słońce na chwilę przebiło się przez chmury - szkoda, że miałem przy sobie tylko telefon, bo kolory były nieziemskie..... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Dnia 2.06.2024 o 14:06, Artur S napisał: Wczoraj pod wieczór wybrałem się na spacer, zanosiło się na deszcz, niebo zasnute chmurami.....aż w pewnym momencie słońce na chwilę przebiło się przez chmury - szkoda, że miałem przy sobie tylko telefon, bo kolory były nieziemskie..... @Artur S_ Twoje zdjęcia są jak pędzlem malowane. Rozumiem, że lustrzanka, a potem obróbka RAW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 5 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2024 (edytowane) Dnia 4.06.2024 o 11:54, Mnich Admin napisał: @Artur S_ Twoje zdjęcia są jak pędzlem malowane. Rozumiem, że lustrzanka, a potem obróbka RAW? Nie tym razem. Na spacerze miałem przy sobie tylko telefon i to zdjęcie zrobiłem w jotpegu. Drobną korektę przed wrzuceniem na forum zrobiłem ale to tylko były kosmetyczne zmiany. Efekt jakby malowania bierze się na zdjęciach wschodów i zachodów z odszumiania, wtedy traci się ostrość. Rozwiązaniem problemu było by noszenie zawsze z sobą statywu przy słabym oświetleniu i robienie zdjęć z bracketingiem ekspozycji a potem łączenie ich w jedno. Tyle że nie zawsze chce mi się targać statyw w góry. Ostatni wschód był robiony w ten sposób i widać na komputerze różnicę w jakości. Na telefonie jest to prawie niezauważalne. No i jeszcze przydałaby się lustrzanka pełnoklatkowa zamiast formatu dx, wtedy pixele są większe i łapią więcej światła i szczegółow. Tyle że w komplecie z dobrymi obiektywami to już drogi interes, a ja jestem tylko niedouczonym amatorem, który nie zarabia na zdjęciach. Edytowane 6 Czerwca 2024 przez Artur S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2024 5 godzin temu, Artur S napisał: Nie tym razem. Na spacerze miałem przy sobie tylko telefon i to zdjęcie zrobiłem w jotpegu. Drobną korektę przed wrzuceniem na forum zrobiłem ale to tylko były kosmetyczne zmiany. Efekt jakby malowania bierze się na zdjęciach wschodów i zachodów z odszumiania, wtedy traci się ostrość. Rozwiązaniem problemu było by noszenie zawsze z sobą statywu przy słabym oświetleniu i robienie zdjęć z wielokrotną ekspozycją, a potem łączenie ich w jedno. Tyle że nie zawsze chce mi się targać statyw w góry. Ostatni wschód był robiony w ten sposób i widać na komputerze różnicę w jakości. Na telefonie jest to prawie niezauważalne. No i jeszcze przydałaby się lustrzanka pełnoklatkowa zamiast formatu dx, wtedy pixele są większe i łapią więcej światła i szczegółow. Tyle że w komplecie z dobrymi obiektywami to już drogi interes, a ja jestem tylko niedouczonym amatorem, który nie zarabia na zdjęciach. Muszę wyciągnąć z szuflady swojego nieużywanego bezlusterkowca i zabrać go na kolejną wyrypę. Porobię też zdjęcia w RAW-ach i uśmiechnę się do Ciebie @Artur Sz prośbą o wywołanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2024 https://tygodnik.interia.pl/news-tajemnicze-miejsce-w-polskich-gorach-przysypane-ziemia-pozna,nId,7560065 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2024 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: https://tygodnik.interia.pl/news-tajemnicze-miejsce-w-polskich-gorach-przysypane-ziemia-pozna,nId,7560065 Świetn tekst. Dziękuję:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 16 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 (edytowane) Wczoraj nareszcie udało się zdobyć 27 szczyt z KGP. Na Lackową wchodziliśmy z miejscowości Izby, która jest przepięknie położona na końcu świata i cała tonie w zieleni. Pierwsza połowa szlaku to spacer po płaskim terenie a druga to tzw. ściana płaczu. Wejście tym odcinkiem jest dosyć wymagające i trzeba uważać gdzie stajemy ale zejście to dopiero wyzwanie. Bardzo duże nachylenie i wilgoć sprawiają że stopy ślizgają się po kamieniach, korzeniach i liściach. Zaobserwowałam różne techniki zejścia, wszystkie skuteczne i tylko jedna pani odmówiła dalszej wędrówki w górę, w dół i w ogóle. Kiedy schodziliśmy już jej nie było więc chyba jednak którąś opcję wybrała. Z KGP została nam jeszcze tylko Tarnica. Edytowane 16 Czerwca 2024 przez Zośka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 4 godziny temu, Zośka napisał: z miejscowości Izby, która jest przepięknie położona na końcu świata to prawda, ale można jeszcze stamtąd skręcić do byłej wsi Bieliczna i odwiedzić tamtejszą cerkiew zagubioną w lasach.Jest tam szansa na spotkanie potomków Czuhajstra - karpackiego Yeti. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 Dnia 18.06.2023 o 11:26, Dryska napisał: Nie rób takiego smaka, bo do obiadu jeszcze dalekoooo @Dryska lepiej napisz kiedy atakujesz Matta ps. fajna narciarska fota profilowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 8 godzin temu, Zośka napisał: Z KGP została nam jeszcze tylko Tarnica Trzymam kciuki! Wybieram się na Tarnicę za jakieś trzy tygodnie, więc w razie "W" w kontakcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 10 godzin temu, jaaga76 napisał: Wybieram się na Tarnicę pomyśl o Śnieżniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: pomyśl o Śnieżniku Pamiętam i myślę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 17 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 21 godzin temu, jaaga76 napisał: Wybieram się na Tarnicę za jakieś trzy tygodnie, A ja chyba we wrześniu. Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady. A kiedyś było tam tak spokojnie i prawie bezludnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 24 minuty temu, Zośka napisał: A ja chyba we wrześniu. Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady. A kiedyś było tam tak spokojnie i prawie bezludnie. To było w czasach mchu i paproci... albo w listopadzie 20 lat temu... ten milion to i tak pięć razy mniej niż w Tatry ( tak się pocieszam...). Na szczęście w Biesach wciąż jest wiele miejsc, gdzie ludzi jest mało... Koniec września to magiczny czas w Bieszczadach. Wybarwione buki i te trawy... i ryczące jelenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 56 minut temu, Zośka napisał: Dzisiaj słyszałam w radio że w wakacje ponad milion osób wybiera się w Bieszczady Uaktualnię -milion i dwie. Jak się nam uda wyrwać 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 Dnia 16.06.2024 o 21:39, J@n napisał: @Dryska lepiej napisz kiedy atakujesz Matta ps. fajna narciarska fota profilowa Matt..lada dzień... A za foto dziękuję, też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi