barbie609 moder Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96304/Turysci_stracili_orientacje_w_terenie_.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 1 godzinę temu, barbie609 moderator napisał: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96304/Turysci_stracili_orientacje_w_terenie_.html Ma pewną zasadę, której hołduję od lat: staram nie nie oceniać, nie nabijać się z innych, nie hejtować. I tak będzie tym razem. Zastanawiam się jednak, jak można zabłądzić na szlaku, który tak naprawdę jest autostradą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 8 godzin temu, Mnich Admin napisał: Zastanawiam się jednak, jak można zabłądzić na szlaku, który tak naprawdę jest autostradą... No nie do końca, on odbija z drogi i sama bym to zejście przegapiła bo nie jest jakoś wybitnie oznaczone. A wcześniej po podejściu do kapliczki też uważałam żeby trafić potem na szlak i w odpowiedniej chwili odbić z zielonego na czarny co mi się nie udało. Tyle, że to akurat można było skorygować idać na przełaj. Tak że da się pobłądzić, da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, wjesna napisał: No nie do końca, on odbija z drogi i sama bym to zejście przegapiła bo nie jest jakoś wybitnie oznaczone. A wcześniej po podejściu do kapliczki też uważałam żeby trafić potem na szlak i w odpowiedniej chwili odbić z zielonego na czarny co mi się nie udało. Tyle, że to akurat można było skorygować idać na przełaj. Tak że da się pobłądzić, da. Byli i tacy, którzy wzywali TOPR wracając z MOK-a. Więc mnie już @wjesnanic nie zaskoczy. Ani w życiu, ani w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 8 minut temu, Mnich Admin napisał: Byli i tacy, którzy wzywali TOPR wracając z MOK-a. Więc mnie już @wjesnanic nie zaskoczy. Ani w życiu, ani w górach Oby to były również pozytywne zaskoczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 25 minut temu, wjesna napisał: on odbija z drogi i sama bym to zejście przegapiła bo nie jest jakoś wybitnie oznaczone. to prawda jak nie wiesz to możesz przegapić, jak byliśmy pierwszy raz to też mieliśmy problem ze znalezieniem zejścia na szlak tam wyżej jak się podchodzi w prawo w górę po tym kawałku co idzie drogą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 1 godzinę temu, barbie609 moderator napisał: to prawda jak nie wiesz to możesz przegapić, jak byliśmy pierwszy raz to też mieliśmy problem ze znalezieniem zejścia na szlak tam wyżej jak się podchodzi w prawo w górę po tym kawałku co idzie drogą. Potem już pamięta takie rzeczy ale pierwszym razem bywa różnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96421/Ratownicy_cwicza_akcje_poszukiwania_osob_zasypanych_przez_lawiny.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia beskidzki hardkor https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96453/Szczesliwy_final_poszukiwan_Zaginiony_73latek_z_Rytra_odnalazl_sie_w_Szczawnicy.html szedłem kiedyś tą trasę po śniegu ,miałem 19 lat i pamiętam że było ciężko 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Podziwiam. Chciałabym w tym wieku mieć tyle siły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia W Beskidzie Niskim dziś pogoda igła. Patrzcie i podziwiajcie, zdjęcia zamieszczam za zgodą mojej przyjaciółki Sabiny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 55 minut temu, Mnich Admin napisał: W Beskidzie Niskim dziś pogoda igła. kurczę tam nie ma śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 9 minut temu, barbie609 moderator napisał: kurczę tam nie ma śniegu? Niewiele. Ale sporo lodu, ślisko jest. Autorkę zdjęć kojarzysz, Sabinę poznałeś w Pieninach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96547/Akcja_ratunkowa_w_rejonie_Lubonia_Wielkiego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Przepowiednie były dzisiaj takie,że ciężko było uwierzyć w fakt iż dziś niedziela. Ale jak już się poprawiło to trzeba zrealizować zaległe plany. Nigdy nie byliśmy w zimie na Hali Krupowej pora to nadrobić Wieśka i Martę zgarniamy z Czarnego Dunajca a @Werniksma czekać na Wielkiej Polanie skąd powędrujemy czarnym w górę. Na parkingu jest już parę samochodów , ruszamy.Szlak miejscami zlodzony do zejścia trzeba się będzie zaraczkować. Po wyjściu trochę wyżej wyłaniają się Tatry i wyraźnie zaznaczona granica frontu , który dość szybko odsuwa się na północ odsłaniając czysty błękit. Na Tatrami wiszą baloniarze w słońcu jest ciepło i bardzo przyjemnie , po dobrze przetartym szlaku idzie się przyjemnie. w dość dobrym czasie docieramy na halę i tu dopiero jest pięknie na północy widać ścianę chmur , która uciekła nam z nad głowy ale ma wrócić i przynieść śnieg oczywiście podchodzimy na Kocią Łapę użyć widoków Beskidu tak przy okazji:trzymajcie się ciepło na zachód widok jest super Pozdrowienia dla tych co na szlaku mieliśmy zamiar trochę tu posiedzieć ale wieja zimny wiatr więc trzeba się schować , schodzimy do schroniska osobiście nie przepadam za tym schroniskiem a zwłaszcza jego obsługą ale chwilę żeśmy posiedzieli. W rejonie schroniska zaczyna się robić tłoczno, dociera sporo ludzi , jeszcze rzut oka na widok spod schroniska i ruszamy w dół w zejściu słoneczko świeci nam prosto w oczy było po prostu super . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 11 minut temu, barbie609 moderator napisał: Przepowiednie były dzisiaj takie,że ciężko było uwierzyć w fakt iż dziś niedziela. Ale jak już się poprawiło to trzeba zrealizować zaległe plany. Nigdy nie byliśmy w zimie na Hali Krupowej pora to nadrobić Wieśka i Martę zgarniamy z Czarnego Dunajca a @Werniksma czekać na Wielkiej Polanie skąd powędrujemy czarnym w górę. Na parkingu jest już parę samochodów , ruszamy.Szlak miejscami zlodzony do zejścia trzeba się będzie zaraczkować. Po wyjściu trochę wyżej wyłaniają się Tatry i wyraźnie zaznaczona granica frontu , który dość szybko odsuwa się na północ odsłaniając czysty błękit. Na Tatrami wiszą baloniarze w słońcu jest ciepło i bardzo przyjemnie , po dobrze przetartym szlaku idzie się przyjemnie. w dość dobrym czasie docieramy na halę i tu dopiero jest pięknie na północy widać ścianę chmur , która uciekła nam z nad głowy ale ma wrócić i przynieść śnieg oczywiście podchodzimy na Kocią Łapę użyć widoków Beskidu tak przy okazji:trzymajcie się ciepło na zachód widok jest super Pozdrowienia dla tych co na szlaku mieliśmy zamiar trochę tu posiedzieć ale wieja zimny wiatr więc trzeba się schować , schodzimy do schroniska osobiście nie przepadam za tym schroniskiem a zwłaszcza jego obsługą ale chwilę żeśmy posiedzieli. W rejonie schroniska zaczyna się robić tłoczno, dociera sporo ludzi , jeszcze rzut oka na widok spod schroniska i ruszamy w dół w zejściu słoneczko świeci nam prosto w oczy było po prostu super . Jak zwykle super fotki i relacja No i pogoda warta pozazdroszczenia. A propos schroniska na Krupowej, nigdy tam nie byłem, ale słyszałem wiele niepochlebnych opinii. Że drogo, że niesmacznie, że obsługa nieprzyjemna. Rozumiem, że masz podobne odczucia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 1 minutę temu, Mnich Admin napisał: Że drogo, że niesmacznie, że obsługa nieprzyjemna. Rozumiem, że masz podobne odczucia? Niestety tak , to jest tak jakby robili łaskę że pracują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Człowiek od rana w robocie, wracam do domu sterany, a tu takie foty... I zaraz lepiej się robi, że tak pięknie. Dzięki @barbie609 moderator Chyba jednak się przeniosę bliżej gór... (tylko nie wiem kiedy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96827/Akcja_ratunkowa_na_Hali_Krupowej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Lutego Udostępnij Opublikowano 11 Lutego https://24tp.pl/n/114898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Jest środa a więc pora na okno pogodowe , no i jest. @Werniks ogłosił że pora na jego ulubione klimaty czyli Beskid Żywiecki ale absolutnie nie idziemy na Królową tylko na Mędralową i to tradycyjnie przez Fickowe Rozstaja . No dobra , po drodze ku swojemu zaskoczeniu stwierdzam że na parkingach pod Krowiarkami są luzy. Z Czatoży wyruszamy ok 9-tej bo Ignacy miał korki na wylocie z Krakowa i trochę mu zeszło. Tu na dole to już takie przedwiośnie mniej więcej ciut ponad 1000mnpm pojawia się śnieg. Szlak staje się zamarznięty pełen lodowych dziur.Na szczęście ten śnieg to mocna zmrożona po nocy lodoszreń i fajnie się idzie Słońce zaczyna operować jest ładnie więc można poplażować Wychodzimy na grzbiet i skręcamy w stronę Mędralowej , szlak jest różny , trochę suchego i trochę lodu a za chwilę miękki przepadający śnieg a pod nim woda po czymś takim idzie się fatalnie podejście od Tabakowej daje mi solidnie w d..........na szczęście jest i nagroda moim zdaniem to Skrzyczne docieramy do schronu , widoczki są ok Jałowiec bez śniegu po dłuższym popasie ruszamy w stronę Kamińskiego stamtąd widoczki też zacne w pewnym sensie kontynuując wątek umocnień z relacji z naszej poprzedniej wizyty w tym rejonie podchodzimy i oglądamy pozostałości transzei. po obejrzeniu skręcamy na czarny w stronę Czatoży i otwiera się widok tam niżej Beskid na koniec postanawia nam jeszcze dołożyć ,szlak to śnieg,błoto kamienie , idzie się fatalnie , @Werniks o mało co nie ląduje w strumyku , drogę na dole witamy z ulgą. Podsumowując szlak ciężki ale pogoda wynagrodziła. Było fajnie.Aha przez cały dzień spotkaliśmy 4 osoby. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Po ponad miesiącu wróciłam wreszcie do świata żywych i chociaż jeszcze nie odzyskałam pełni sił to jednak brak tlenu i endorfin dokucza mi bardziej niż słaba kondycja. A ponieważ ostatnio działo się dużo (jak dla mnie zbyt dużo i szybko) I jestem totalnie przebodźcowana musiałam przewietrzyć głowę i nabrać trochę dystansu. Nic wielkiego bo sił jeszcze mało ale jakiś niedługi spacer po Beskidzie Żywieckim marzył mi się od dawna. O 8.15 zostawiliśmy auto na parkingu w Żabnicy i niebieskim szlakiem ruszyliśmy przez Borucz (?) i Prusów (1010) na Halę Boraczą. Niestety dość ostre podejście od samego dołu i kosmiczne ilości błota na szlaku szybko mnie zmęczyły. Po dojściu do schroniska które zajęło nam prawie 2 godziny mój mąż stwierdził że na razie musi mi to wystarczyć i Rysianka poczeka na inną okazję. Niestety miał rację bo czułam się bardzo zmęczona. Ogromnym plusem był całkowity brak ludzi na tym raczej mało popularnym szlaku i dużo świeżego powietrza którego ostatnio mi brakowało. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 17 minut temu, Zośka napisał: wróciłam wreszcie do świata żywych i i bardzo dobrze . Widzę ,że w Beskidzie też wiosenka , w rejonie Mędralowej Królowa jednak ochładza klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego @barbie609 moder jeszcze wiosną nie pachnie i temperatura dzisiaj wyżej w okolicach 0° ale po śniegu zostało tylko kilka płatów w zacienionych miejscach. Za to błota tyle że miejscami nogi po prostu ujeżdżały a dwa razy tak mi buty utknęły że mąż musiał mi pomagać wyjść z tego błota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 9 minut temu, Zośka napisał: a dwa razy tak mi buty utknęły że mąż musiał mi pomagać wyjść z tego błota mieliśmy w środę podobnie na zejściu z Kamińskiego do Czatoży , ale dzisiaj nie było w Pieninach takich problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi