wjesna Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 Przed chwilą, barbie609 moder napisał: fakt , trochę niecodziennie Tak się zastanawiam - kulawka to znaczy kulawizna? Że sporo owiec w słabej kondycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 1 minutę temu, wjesna napisał: kulawka to znaczy kulawizna? bakteryjne schorzenie rogu racicowego i okolicy , mocno bolesne ale dość dobrze się leczy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 4 minuty temu, barbie609 moder napisał: bakteryjne schorzenie rogu racicowego i okolicy , mocno bolesne ale dość dobrze się leczy . Nawet to wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 1 minutę temu, wjesna napisał: Nawet to wiesz hmmm mój pierwszy zawód to technik weterynarii a moja lepsza połowa jest praktykującym lekarzem wet , co prawda od małych zwierząt ale coś ze technikum i studiów pamięta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 @barbie609 moder piękne widoczki mieliście. Te owce zjawiskowe... , zawsze widziałam je "ławą" idące, a tu jak gęsi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: hmmm mój pierwszy zawód to technik weterynarii a moja lepsza połowa jest praktykującym lekarzem wet , co prawda od małych zwierząt ale coś ze technikum i studiów pamięta. Zatem wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: @barbie609 moder piękne widoczki mieliście. Te owce zjawiskowe... , zawsze widziałam je "ławą" idące, a tu jak gęsi.... Taki zabawny, sympatyczny widoczek na pierwszy rzut oka. A potem się okazuje, że to nie przekora sprawila by nie iść stadem tylko choroba, i po prostu nie nadążały. Ech te łowiecki.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 16 minut temu, wjesna napisał: łowiecki Ehhh ci ludzie... czemu tego nie leczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2024 8 godzin temu, jaaga76 napisał: czemu tego nie leczą? Leczenie polega na wycinaniu chorego rogu , tak głęboko w zasadzie do krwi, dezynfekcji ,kiedyś stosowaliśmy roztwór nadmaganianu potasu i zapewnieniu suchego , równego , i miękkiego podłoża. W warunkach utrzymania na halach jest z tym problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 Niedługa wycieczka na Luboń Wielki z Rabki Zaryte. Wchodziliśmy szlakiem żółtym, dosyć wymagającym jak na Beskid Wyspowy a schodziliśmy niebieskim. Końcówka żółtego to wędrowanie po rumowisku skalnym tzw. Percią Borkowskiego. Podobno z Perci widać Tatry ale dzisiaj była kiepsko widoczność a Tatry w ciemnych chmurach. Ze szczytu widok na Wyspowy. Dużym plusem było tylko kilka osób spotkanych koło schroniska a na szlaku pustki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2024 13 godzin temu, Zośka napisał: wycieczka na Luboń Wielki my zazwyczaj idziemy z Małego Lubonia , najłagodniejsze podejście.Dziurawymi Turniami zdarzało się schodzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2024 @Zośkaznam trase, fajna. Dość popularna zatem aż trudno uwierzyć, że bez turystów na plecach udało Ci się ją przejść. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Dzisiaj ba zaproszenie starej przyjaciółki na forum zarejestrowanej jako @Cudoczkaprzybyliśmy do Krynicy. Oczywiście aby uniknąć armagedonu na drogach przejechaliśmy przez Słowację. Ponieważ przybyliśmy przedpołudniem to po południu wyskoczyliśmy na Wierchomlę najłatwiejszą drogą ze Szczawnika. Zaczęliśmy w deszczu ale po jakiejś półgodzinie przestało padać i słońce rozpoczęło walkę z chmurami po dojściu pod schronisko pokazały się świeżo zmyte deszczem Beskidy , było pięknie posiedzieliśmy chwilę i ruszyliśmy w dół jutro nieco ambitniejszy plan , zobaczymy co wyjdzie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Dzisiaj bardziej ambitny plan: Jaworzyna -Hala Łabowska-Łabowiec. Większość trasy po GSB i tylko zejście z Hali to szlak niebieski. Zaczęliśmy na szczycie Jaworzyny parę minut po 9-tej. szlak jest mocno leśny ale w taką pogodę to duży plus bo słońce już zaczyna swoją robotę wędrujemy pięknymi buczynami miejscami pojawiają się fajne prześwity trochę podmęczeni docieramy do schroniska i urządzamy dłuższy popas .To nasze pierwsze odwiedziny w tym miejscu , jest fajnie. po dłuższym czasie ruszamy w dół schodzimy pięknym bukowym starym lasem wyszło ponad 20 kilometrów . Jakby jeszcze było trochę chłodniej ..... bo ruch na szlaku umiarkowany. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 W uzupełnieniu moja lepsza połowa i @Cudoczka zażądały wstawienia tego zdjęcia, więc wstawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 20 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): Jakby jeszcze było trochę chłodniej .. No właśnie jak to jest ze drzewa dają tlen a mi się czasem spacerując lasem wydaje, że nie ma czym oddychać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Pobyt w Beskidzie się zakończył i dziś rano przez puste słowackie drogi wróciliśmy na zatłoczone Podhale. Wczoraj prognozy były niefajne więc wyruszyliśmy w Beskid Niski na kołach , oczywiście w większym towarzystwie. Oczywiście odwiedziliśmy Bieliczną , Seidici bez problemu dojechał na miejsce nie szorując podwoziem . Wody w brodach było na szczęście niewiele Cerkiew nic się nie zmieniła cmentarz przynajmniej ogrodzono i nie łażą po nim krowy potem skoczyliśmy do Regietowa gdzie obejrzeliśmy stary cmentarz tam zaskoczyła nas sakramencka sikawica , na szczęście byliśmy akurat na obiedzie. Potem zajrzeliśmy do cerkwi w Kwiatoniu objazd zakończyliśmy w Wysowej , spacerując jak na starszych w końcu ludzi przystało po Parku Zdrowym i popijając wody , które miały nas uleczyć. Beskid pożegnał nas ładnym widoczkiem na Lackową Fajnie było. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 https://dziennikzachodni.pl/beskidy-sprzed-100-lat-na-kolorowych-zdjeciach-drugie-zycie-archiwalnych-fotografii-nie-uwierzycie-kto-byl-ich-autorem/ar/c7-18746363 Fajne zdjęcia Beskidów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Mikrowycieczka na Równicę w drodze w ... ( to za dwa dni) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 https://wydarzenia.interia.pl/slaskie/news-ewakuacja-kolejki-linowej-akcja-sluzb-w-ustroniu,nId,7769981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2024 https://24tp.pl/n/121489 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 https://24tp.pl/n/121738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 Miałem być dzisiaj zupełnie gdzie indziej, ale wyszło jak wyszło - z pięcioma nowiutkimi szwami na ręce rowerem po górkach raczej popylać się nie powinno ( przynajmniej po kilkunastu godzinach od szycia - po 30 godzinach to już wg. mnie można). Spędziłem więc dzień w Beskidach, bo nigdzie bliżej górki nie urosły.... Na początek pytanie - czy może się znudzić kolejny wschód słońca widziany z tego samego miejsca ? Odpowiedź - mnie na pewno nie, tym bardziej,, że każdy jest niepowtarzalny. Skoro tak to rano dziarsko potuptałem na Groń czyli wg. map - Burdelową Górę. Dodam że na dziarskość niemały wpływ miała temperatura powietrza, a konkretnie jej.....brak ( no bo jak mnie w szkole uczono - zero oznacza brak czegoś tam ) Po drodze ustrzeliłem jeszcze przed wschodem Luboń Wielki. Skoro nigdy nie mogłem się wstrzelić czasowo i zawsze byłem lekko spóźniony, to dziś jak na złość stawiłem się na miejscu sporo przed czasem. Zdążyłem więc skleić małą panoramkę ( z tego miejsca wyjątkowo mi się podoba ) Po czym punktualnie co do minuty ( ma zegarek czy co ? ) słonko wyskoczyło gdzieś zza Gorców i już po minucie było tak mocne , że trza było zwijać sprzęt.... Zwinąłem się i ja na śniadanko, po czym poniosło mnie na Cupel by zerknąć na Tatry, tylko szkopuł w tym, że Tatry są w kierunku południowym, no a zbliżało się południe, więc foto jest jakie jest... W lesie za to ostatnie dni kolorków jesieni, wiatr robi swoje i coraz więcej liści jest już w parterze niestety.... No ale miejscami jest jeszcze kolorowo i w górnych partiach na szczęście... Teraz może obiadek, a po jedzonku może by coś jeszcze .... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 No po obiadku skojarzyłem, że nie ma w domu pieczywa na wieczór i jutrzejszy ranek. Wypada pojechać do sklepu. Ale skoro dzień zaczął się miło i środek dnia też taki był, to wypada go w taki sam sposób zakończyć. Miłym zakończeniem byłby np, fajny zachód słońca. Jakoś tak po drodze przypomniałem sobie , że dawno nie byłem na Koskowej Górze, no a że po drodze jest sklep gdzie o tej porze dostanę ciepłe bułeczki, to...... Na miejscu okazało się, że przybyło znów domów nawet przy samej kapliczce ....no ale zachodu przecież z tego powodu nie odwołają chyba..... Ponieważ byłem znów za wcześnie to pogapiłem się dłuższą chwilę na Taterki..... .....ponieważ Koskowa zarasta nie tylko domami, to coraz mniej je widać, no ale zawsze to coś..... Cały dzień był bez jednej chmurki, a tu na koniec nazbierało ich się w nadmiarze. Na dodatek wiatr gonił je dość żwawo po niebie, więc po sklejeniu zdjęć w hdr wyszły coś tak jakby pędzlem malowane.... No i to tyle relacji z arturowego piątku, który pomimo znacznej korekty planów, okazał się całkiem całkiem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 @Artur S piękne te jesienne kadry. Niby jesień jest co roku i góry te same a za każdym razem urzekają swoim pięknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi