Jump to content

Recommended Posts

1 godzinę temu, Q'bot napisał:

Za moich czasów to dziesięciolatkowie biegali z pepeszą i strzelali do komuchów ?

"Było nas jedenaścioro, mieszkaliśmy w jeziorze... (...) Nikt nie narzekał ?

• Haha 2
  • Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jesień w Bieszczadach jeszcze nieśmiała. Trawy pożółciła ale drzewa ciągle w zieleni trwają, choć czują jej oddech, bo ta zieleń już coraz mniej intensywna. Ale ładne to wszystko, oj ładne.  Z so

Drugi dzień wita nas deszczem. Odkładam zaplanowana na dziś wycieczkę i wybieram te, która miała być w ostatnim  dniu, czyli cerkiew  w Łopience,  zagroda żubrów  I torfowiska  w Tarnawie.  Ubiersmy k

My byliśmy 22-24 maja. 22.05  późnym popołudniem udało nam się prawie wbiec na Tarnicę, a następnego dnia już całodzienna wycieczka https://mapa-turystyczna.pl/route/gb2m . W pt piękna pogod

Posted Images

1 godzinę temu, Q'bot napisał:

Za moich czasów to dziesięciolatkowie biegali z pepeszą i strzelali do komuchów ?

Za moich pepesze były drewniane, a strzelaliśmy do Niemców. 

Główny problem był taki ze nikt nie chciał "robić za Niemca" (że się podeprę cytatem z Vabank II. ?).

Wiadomo że wtedy nikt 10 latków nie pilnował, wychodziło się z domu rano i wracało wieczorem, ewentualnie zahaczając obiad po drodze. 

Ale nie ganialismy po górach, lecz po osiedlu które znaliśmy jak własną kieszeń. 

Pytanie - ty puściłbyś 10-letnią córkę żeby sobie ze szlaku sama wróciła na kwaterę , łapiąc po drodze okazję? Bo ja nie. 

• Like ! 1
  • Haha 1
2 godziny temu, Q'bot napisał:

Ale za to mogą od wieku 10 lat zgodnie z kodeksem ruchu drogowego jeździć rowerem. Wszędzie, bez ograniczeń, jedynie test na kartę rowerową muszą zdać ?‍♂️

Większość z tych dzieciaków nawet nie wie że jest coś takiego jak karta rowerowa. 

2 godziny temu, Q'bot napisał:

A teraz szlakiem nie mogą spacerować?

No chyba jest jednak różnica między spacerem a górską wycieczką po nieznanym terenie bez opieki. Dziecko to nie pies, nie napije się wody z kałuży i nie prześpi na trawie jak się zmęczy.

• Like ! 3
3 godziny temu, Zośka napisał:

No chyba jest jednak różnica między spacerem a górską wycieczką po nieznanym terenie bez opieki.

Zdecydowanie , mam nadzieję ,że teraz poleci sprawa karna

On 7/28/2023 at 2:28 PM, Jędrek said:

Pytanie - ty puściłbyś 10-letnią córkę żeby sobie ze szlaku sama wróciła na kwaterę , łapiąc po drodze okazję? Bo ja nie. 

Teoretyzując (gdzyż dzieci nie posiadam), mniej obawiałbym się o jej losy w górach (o ile Bieszczady, to góry, bo dla mnie to hołdy), aniżeli w jakimś zaludnionym miejscu, mieście.

Zakładając, że byłaby to moja córka, to miałaby ze sobą EDC, nawigację oraz niezbędne wyposażenie, by przetrwać ;)

(Pomijam fakt, że wiedziałąby także, że narzekanie przy mnie niewiele zmieni, więc jakby chciała, to sama by se wróciła na kwaterę nie pytając o zdanie.)

12 godzin temu, Q'bot napisał:

Zakładając, że byłaby to moja córka,

Zapomniałeś dodać,że  miała by poprawiony genom, nie odczuwała by strachu a wydolność fizyczna była x3 w porównaniu do rówieśników. Oczywiście miały by już za sobą szkolenie w zakresie przetrwania w terenie a na ferie zimowe miała w planie  samotne przejście Grenlandii na nartach.

• Thanks 1
  • Haha 1
On 7/30/2023 at 7:28 AM, barbie609 said:

Zapomniałeś dodać,że  miała by poprawiony genom, nie odczuwała by strachu a wydolność fizyczna była x3 w porównaniu do rówieśników. Oczywiście miały by już za sobą szkolenie w zakresie przetrwania w terenie a na ferie zimowe miała w planie  samotne przejście Grenlandii na nartach.

No tak o tak trywialnych kwestiach w XXI wieku nie wypada nawet pisać... 

Skoro już postanowiłbym przedłużać swój gatunek, to tylko na odpowiednim poziomie.

Edited by Q'bot
  • 3 months later...
18 godzin temu, barbie609 napisał:

Groźne  to. Dobrze byłoby poznać okoliczności. 

Tak się zastanawiam, czy taki niedźwiedz  gdy raz zaatakuje człowieka  to prawdopodobieństwo,  że przy kolejnym  spotkaniu  z człowiekiem  zachowa się tak samo wzrasta?

20 minut temu, barbie609 napisał:

szczerze powiem,że nie wiem . Tu by pasowała opinia jakiegoś fachowca.

Ciekawi mnie to, bo nie opamiętam czy rok czy dwa lata temu, w okolicach Krywego niedźwiedź zaatakował kobietę.  Hulskie lezy na trasie do Krywego, więc to to samo miejsce. A jeśli to ten sam niedźwiedź? 

1 godzinę temu, wjesna napisał:

A jeśli to ten sam niedźwiedź? 

Nie znam się na psychice niedźwiedzi ,Mam jakieś doświadczenia z wychowania ,,ostrych,, psów ale to chyba coś innego o psy są stadne więc ewentualnie  są napędzane chęcią dominacji a niedźwiedź raczej instynktem terytorialnym.

1 godzinę temu, wjesna napisał:

To szansa, żeby "rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady"...😉

Edited by jaaga76
  • Like ! 1
Dnia 17.11.2023 o 07:43, wjesna napisał:

Ciekawe gdzie wyjeżdżają ludzie którzy rzucają Bieszczady.

W Beskid Niski. Obecnie to chyba najbardziej "nieskomercjalizowane" pasmo. 

16 godzin temu, barbie609 napisał:

jeśli mają skłonności masochistyczne to może i tak....

Hola, hola - ja urodziłem się nad morzem. I pewnie dlatego wybieram góry, bo wody mam po kokardę 🙂 

• Like ! 1
25 minut temu, Mnich Moderator napisał:

Hola, hola - ja urodziłem się nad morzem.

no cóż  wypadki chodzą po ludziach. Ja urodziłem się w górach nad morze jeździłem niechętnie . Za młodu wakacje spędzałem na wodą ale w górach.