Skocz do zawartości

Bieszczady

MonteLaguna

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Zośka napisał:

@jaaga76 wybieram się na Tarnicę we wrześniu i też myślę o pętelce z Wołosatego ale tym asfaltem trochę mnie wystraszyłaś. Da się jakoś go ominąć ?

Widoki cudowne i ta przestrzeń....😍

Jak chcesz iść przez Halicz, to nie. Można dojść i się cofnąć, ale trochę to bez sensu. 

Ten asfalt (a w zasadzie dzis to bardziej szutrowa droga) to spory mankament. Nie ma innej rady jak go przejść (można zamknąć oczy), jeśli chcesz wrócić do Wołosatego. 

Przy okazji, jak będziecie autem, to można je zostawić u gospodarza, przy którego domu stoi "sklepik" z rzeźbami. 

• Dziękuję 1

1 godzinę temu, jaaga76 napisał:

ku Tarnicy. Im dalej w las, tym więcej podestów i schodów. Jakich? Do koloru, do wyboru 🤪.  

Pewnie powod tego taki, że to bardzo popularna  trasa i  w ten sposób  ten szlak dostosowują( nie wiem czy to dobre słowo?) Ale idzie się po nich źle.

Nie wspominam źle tej dlugiej drogi po asfalcie,  bardziej mnie ciekawiło,  gdzie kiedyś prowadziła,  bo w pewnym miejscu urywa się.

Stacje drogi krzyżowej przy drodze, piekne w swej prostocie no i cmentarz na końcu który zawsze skłania do zadumy. Tego klimatu Chocholowska  nie ma.

Ladna trasa, trochę żeście przeszły. I pogoda fajna. Same plusy 🙂

• Dziękuję 1

8 godzin temu, wjesna napisał:

Pewnie powod tego taki, że to bardzo popularna  trasa i  w ten sposób  ten szlak dostosowują( nie wiem czy to dobre słowo?) Ale idzie się po nich źle.

Jeszcze kilka lat temu po deszczu nie pozostawało nic innego jak ślizgi. Kurtka i spodnie mego Męża długo nie dawały się doprać z bieszczadzkiego błota...😉

Nie wspominam źle tej dlugiej drogi po asfalcie,  bardziej mnie ciekawiło,  gdzie kiedyś prowadziła,  bo w pewnym miejscu urywa się.

Nie mam pojęcia po co ją wybudowano. Może miało tu być jakieś "przejście" graniczne? Albo dla PGR była to droga techniczna...?  A może chodziło o kwestię polowań? 

Stacje drogi krzyżowej przy drodze, piekne w swej prostocie no i cmentarz na końcu który zawsze skłania do zadumy. Tego klimatu Chocholowska  nie ma

Stacje są. Prawda, nawet z ławeczkami. Cmentarz można obejść na początku wyprawy. Chochołowska (ja lubię) ma widoki, których tu brak. Tak, czy inaczej jest droga jest monotonna... Na biegówki zimą za to jak znalazł.

Edytowane przez jaaga76
  • Lubię to ! 1

Dziś taki challenge sobie wymyśliłyśmy - przejdziemy trasę zgodnie z czasami na mapie, albo jak mówi moja siostra "jak normalni ludzie, co popatrzą, pojedzą, zatrzymają się, a nie 2 godziny za....  do góry bez odpoczynku"😄. Trasa stanowiła ciąg dalszy bieszczadzkiego "musi have" Asi i wiodła grzbietem Połoniny Caryńskiej. Zaczęłyśmy w Brzegach Górnych, by przez bukowy las osiągnąć grzbiet Połoniny Caryńskiej. Wcześniej zajrzałyśmy na położny obok szlaku cmentarz i cerkwisko. Na górze  fantastyczne panoramy i ... wiaterek... cudownie się szło, tylko bardzo... wolno 😄. Potem zejście do Ustrzyk i po wycieczce. Na mapie 3.30, my w Ustrzykach po 3.30 od startu.... nie było łatwo 😆😆😆. Znowu było za to gorąco...🥵

Z ciekawostek - byłyśmy przekonane, że na Caryńskiej spotkamy tłumy, a było przyjemnie pusto.

20240713_094806.jpg

20240713_094952.jpg

20240713_095420.jpg

20240713_095739.jpg

20240713_104621.jpg

20240713_104644.jpg

20240713_111331.jpg

20240713_114905.jpg

20240713_114916.jpg

20240713_132054.jpg

20240713_124853.jpg

20240713_124902.jpg

20240713_131603.jpg

• Lubię to ! 7

Na zakończenie naszej bieszczadzkiego eskapady, kilka informacji praktycznych. 

1) Wetlina jako punkt wypadowy sprawdza się wyśmienicie.

2) Do najważniejszych punktów startowych można dojechać publiczną komunikacją, nie tylko prywatnymi busami. Regularnie jeżdżą autobusy i bus - aktualne połączenia na https://mobile.e-podroznik.pl/. Bilety o połowę tańsze niż u "busiarzy".

3) Pyszne jedzenie: Gościniec Stare Sioło, Schronisko Aniołów, " Trzynastka" (kiedyś Chata Wędrowca) - tu genialne nalewki, wielkie wybór książek o Bieszczadach i pamiątek. Bardzo klimatyczne miejsce.

4) Sklepy dwa - ceny umiarkowane, zaopatrzenie bardzo dobre.

5) Kto ma starą mapę - czas wymienić na nową, bo wytyczono kilka nowych. 

• Lubię to ! 3

• 1 miesiąc temu...

Kilka dni w Bieszczadach, przy tak rewelacyjnej pogodzie, jeszcze mi się nie przydarzyło aż do teraz. Wszystkie wędrówki w pełnym słońcu. Bez tonięcia w błocie i bez śmiesznych peleryn na plecach.

Zatem pierwsze kroki skierowaliśmy na Łupkow, by zobaczyć tam stary cmentarz z figurą Pana Jezusa wrosniętą w drzewo. W Nowym Łupkowie zapytaliśmy o drogę i okazało się, że do cmentarza można dojechać autem. Co też zrobilismy. Spotkaliśmy tam jedną osobę że schroniska Na koniec świata, która nam trochę opowiedziała o tym cmentarzu i o życiu w tym miejscu. Miejsce wyjątkowe, bardzo ciche, łąki pełne ostów na których siedziały tabuny szczygłów. Cmentarz zarośnięty z wydeptanymi ścieżkami między pomnikami czy tym, co po nich zostało,tablica informacyjna przy wejściu nakreśla historię.

Wzięliśmy plecaki i poszliśmy na stację Łupkow, na ten słynny tunel który był tyle razy wysadzany i odbudowywany. Cóż, nie lubię jaskiń ale to przecież tunel zatem przeszłam go wypatrując światełka na jego końcu. Wracaliśmy górą przez Przełęcz Łukowską, jabłonie wzdluz szlaku przypominały dawny czas.

Idąc w stronę tunelu towarzyszyło mnóstwo motyli. Miałam koszulkę w kwiatki i jeden usiadł mi na malowanej stokrotce. Taka mała rzecz a tak cieszy. 

Przy stacji jest coś, co kiedyś było pomnikiem walczących w pierwszej wojnie. Teraz jest tylko walącym się murkiem

Są nadgryzione zębem czasu tablice opowiadające o tym miejscu ujętym w przygodach wojaka Szwejka.

Cdn

20240905_110412.jpg

20240905_110954.jpg

20240905_111043.jpg

20240905_111826.jpg

20240905_111555.jpg

20240905_113318.jpg

20240905_134248.jpg

20240905_123846.jpg

20240905_124605.jpg

20240905_125737.jpg

20240905_121315.jpg