Gosia WU Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Za moich czasów to dziesięciolatkowie biegali z pepeszą i strzelali do komuchów "Było nas jedenaścioro, mieszkaliśmy w jeziorze... (...) Nikt nie narzekał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Za moich czasów to dziesięciolatkowie biegali z pepeszą i strzelali do komuchów Za moich pepesze były drewniane, a strzelaliśmy do Niemców. Główny problem był taki ze nikt nie chciał "robić za Niemca" (że się podeprę cytatem z Vabank II. ). Wiadomo że wtedy nikt 10 latków nie pilnował, wychodziło się z domu rano i wracało wieczorem, ewentualnie zahaczając obiad po drodze. Ale nie ganialismy po górach, lecz po osiedlu które znaliśmy jak własną kieszeń. Pytanie - ty puściłbyś 10-letnią córkę żeby sobie ze szlaku sama wróciła na kwaterę , łapiąc po drodze okazję? Bo ja nie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 2 godziny temu, Q'bot napisał: Ale za to mogą od wieku 10 lat zgodnie z kodeksem ruchu drogowego jeździć rowerem. Wszędzie, bez ograniczeń, jedynie test na kartę rowerową muszą zdać Większość z tych dzieciaków nawet nie wie że jest coś takiego jak karta rowerowa. 2 godziny temu, Q'bot napisał: A teraz szlakiem nie mogą spacerować? No chyba jest jednak różnica między spacerem a górską wycieczką po nieznanym terenie bez opieki. Dziecko to nie pies, nie napije się wody z kałuży i nie prześpi na trawie jak się zmęczy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 3 godziny temu, Zośka napisał: No chyba jest jednak różnica między spacerem a górską wycieczką po nieznanym terenie bez opieki. Zdecydowanie , mam nadzieję ,że teraz poleci sprawa karna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 On 7/28/2023 at 2:28 PM, Jędrek said: Pytanie - ty puściłbyś 10-letnią córkę żeby sobie ze szlaku sama wróciła na kwaterę , łapiąc po drodze okazję? Bo ja nie. Teoretyzując (gdzyż dzieci nie posiadam), mniej obawiałbym się o jej losy w górach (o ile Bieszczady, to góry, bo dla mnie to hołdy), aniżeli w jakimś zaludnionym miejscu, mieście. Zakładając, że byłaby to moja córka, to miałaby ze sobą EDC, nawigację oraz niezbędne wyposażenie, by przetrwać ;) (Pomijam fakt, że wiedziałąby także, że narzekanie przy mnie niewiele zmieni, więc jakby chciała, to sama by se wróciła na kwaterę nie pytając o zdanie.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 12 godzin temu, Q'bot napisał: Zakładając, że byłaby to moja córka, Zapomniałeś dodać,że miała by poprawiony genom, nie odczuwała by strachu a wydolność fizyczna była x3 w porównaniu do rówieśników. Oczywiście miały by już za sobą szkolenie w zakresie przetrwania w terenie a na ferie zimowe miała w planie samotne przejście Grenlandii na nartach. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) On 7/30/2023 at 7:28 AM, barbie609 said: Zapomniałeś dodać,że miała by poprawiony genom, nie odczuwała by strachu a wydolność fizyczna była x3 w porównaniu do rówieśników. Oczywiście miały by już za sobą szkolenie w zakresie przetrwania w terenie a na ferie zimowe miała w planie samotne przejście Grenlandii na nartach. No tak o tak trywialnych kwestiach w XXI wieku nie wypada nawet pisać... Skoro już postanowiłbym przedłużać swój gatunek, to tylko na odpowiednim poziomie. Edytowane 31 Lipca 2023 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Dnia 28.07.2023 o 14:25, Gosia WU napisał: "Było nas jedenaścioro, mieszkaliśmy w jeziorze... (...) Nikt nie narzekał Monty Python, uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 https://www.onet.pl/informacje/onetrzeszow/atak-niedzwiedzia-w-bieszczadach-mezczyzna-jest-ciezko-ranny/6tpf0fz,79cfc278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 18 godzin temu, barbie609 napisał: https://www.onet.pl/informacje/onetrzeszow/atak-niedzwiedzia-w-bieszczadach-mezczyzna-jest-ciezko-ranny/6tpf0fz,79cfc278 Groźne to. Dobrze byłoby poznać okoliczności. Tak się zastanawiam, czy taki niedźwiedz gdy raz zaatakuje człowieka to prawdopodobieństwo, że przy kolejnym spotkaniu z człowiekiem zachowa się tak samo wzrasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 14 minut temu, wjesna napisał: prawdopodobieństwo, że przy kolejnym spotkaniu z człowiekiem zachowa się tak samo wzrasta? szczerze powiem,że nie wiem . Tu by pasowała opinia jakiegoś fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 20 minut temu, barbie609 napisał: szczerze powiem,że nie wiem . Tu by pasowała opinia jakiegoś fachowca. Ciekawi mnie to, bo nie opamiętam czy rok czy dwa lata temu, w okolicach Krywego niedźwiedź zaatakował kobietę. Hulskie lezy na trasie do Krywego, więc to to samo miejsce. A jeśli to ten sam niedźwiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: A jeśli to ten sam niedźwiedź? Nie znam się na psychice niedźwiedzi ,Mam jakieś doświadczenia z wychowania ,,ostrych,, psów ale to chyba coś innego o psy są stadne więc ewentualnie są napędzane chęcią dominacji a niedźwiedź raczej instynktem terytorialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @barbie609psy i ich zachowania bliższe byłyby wilkom. Tymczasem doczytałam coś o tym wydarzeniu: https://wbieszczady.pl/aktualnosci/oswiadczenie-nadlesnictwa-lutowiska-w-sprawie-ataku-niedzwiedzia-to-aktywisci-ekologiczni-naruszyli-spokoj-drapieznika-i-sprowokowali-dramatyczna-sytuacje/AL2GP8PBsR9NStmbt3De 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 https://wbieszczady.pl/aktualnosci/tratwa-michala-giera-giercuszkiewicza-w-werlasie-moze-zostac-rozebrana-jest-jednak-wyjscie-z-tej-sytuacji-zdjecia/X4TFgjrEsatENIeD3j7Y Byłoby szkoda. Tyle lat jakoś się obyło bez prawnych opiekunów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, wjesna napisał: https://wbieszczady.pl/aktualnosci/tratwa-michala-giera-giercuszkiewicza-w-werlasie-moze-zostac-rozebrana-jest-jednak-wyjscie-z-tej-sytuacji-zdjecia/X4TFgjrEsatENIeD3j7Y Byłoby szkoda. Tyle lat jakoś się obyło bez prawnych opiekunów To szansa, żeby "rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady"... Edytowane 14 Listopada 2023 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 23 godziny temu, jaaga76 napisał: To szansa, żeby "rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady"... Woke rzucać wszystko na chwilę niż na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 godziny temu, wjesna napisał: Woke rzucać wszystko na chwilę niż na zawsze. To w sumie chyba dobrze, no nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Dnia 15.11.2023 o 17:00, jaaga76 napisał: To w sumie chyba dobrze, no nie? Jasne. Ciekawe gdzie wyjeżdżają ludzie którzy rzucają Bieszczady. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 41 minut temu, wjesna napisał: Ciekawe gdzie wyjeżdżają ludzie którzy rzucają Bieszczady. W Izery? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Dnia 17.11.2023 o 08:25, barbie609 napisał: W Izery? Może morze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 2 godziny temu, wjesna napisał: Może morze? jeśli mają skłonności masochistyczne to może i tak.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Dnia 17.11.2023 o 07:43, wjesna napisał: Ciekawe gdzie wyjeżdżają ludzie którzy rzucają Bieszczady. W Beskid Niski. Obecnie to chyba najbardziej "nieskomercjalizowane" pasmo. 16 godzin temu, barbie609 napisał: jeśli mają skłonności masochistyczne to może i tak.... Hola, hola - ja urodziłem się nad morzem. I pewnie dlatego wybieram góry, bo wody mam po kokardę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 25 minut temu, Mnich Moderator napisał: Hola, hola - ja urodziłem się nad morzem. no cóż wypadki chodzą po ludziach. Ja urodziłem się w górach nad morze jeździłem niechętnie . Za młodu wakacje spędzałem na wodą ale w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Zakładam, że gdy ktoś chce wyjechać z Bieszczadów to gdzieś gdzie jest inaczej.W innym przypadku po co wyjeżdżać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi