Jump to content

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Recommended Posts

4 godziny temu, Zośka napisał:

@jaaga76 ja też nie wiem o co chodzi z tą "nieoczywistością". A książka to bardziej taki przewodnik bo podane są trasy, czasy przejść, przewyzszenia, odległość do schronisk, parkingi itp. 

Myślałam, że coś nowego w tej ksiażce będzie jeśli chodzi o trasy, a tu taki " standard". Ale w sumie marketingowo sprytne...

• Replies 236
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Obecnie czytam ,, Dotknięcie pustki ". Nie mogę się oderwać. Świetnie opisane dramatyczne zejście z Siula Grande w Andach.  Kto jeszcze nie czytał - polecam bardzo, bardzo!! ? ?  Na podstawi

A moja pierwsza przeczytana  książka o Tatrach to ta...

Dwa lata temu trochę w cieniu wyprawy na K2 dwójka "szaleńców" Elisabeth Revol i Tomek Mackiewicz chciała zdobyć Nanga Parbat... Los mocno splótł losy obu wypraw... opowieść REVOL jest miejscami bardz

Posted Images

5 godzin temu, Zośka napisał:

@jaaga76 ja też nie wiem o co chodzi z tą "nieoczywistością". A książka to bardziej taki przewodnik bo podane są trasy, czasy przejść, przewyzszenia, odległość do schronisk, parkingi itp. 

Myślałam, że coś nowego w tej ksiażce będzie jeśli chodzi o trasy, a tu taki " standard". Ale w sumie marketingowo sprytne...

A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny.

• Like ! 1
2 godziny temu, Zośka napisał:

A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny.

Daj znać. Może się zgramy ?

• Like ! 1
Dnia 21.11.2022 o 00:16, jaaga76 napisał:

Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się,  że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia.  Mamy tu  trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. 

20221113_190411.jpg

Zgadzam się z tym, że to jedna z ciekawszych publikacji w ostatnim czasie. Polecam

• Like ! 1
  • 2 weeks later...
Dnia 28.12.2022 o 20:53, barbie609 napisał:

polecam Maria Kaleta,, W cieniu olbrzyma,, i ,,Tam gdzie śmierć ma sowie oczy,,

Kupiłam i jak tylko dostanę przesyłkę to zabieram się do czytania.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
8 godzin temu, szydlowska napisał:

Może założyć nowy wątek? 

chyba nie trzeba.

Osobiście jestem fanem fantastyki więc z tej działki Adam Przechrzta , Cykl Materia Prima , Materia Duo . Oczywiście inne tegoż autora też są godne polecenia.

Marcin Cholewa cykl ,,Algorytmy wojny,,

No na koniec Andrzej Pilipiuk , w zasadzie wszystko chociaż najsłabsze to ,,Operacja Wskrzeszenie,,i ,,Przetaina,,

Myśląc o wakacjach na Słowacji kupiłam przewodnik J. Nyki i M. Nycznaki. Klasyka w najlepszym wydaniu. Jak dla mnie to najlepsze przewodniki. 

20230301_230129.jpg

Edited by jaaga76
  • Like ! 3
Dnia 3.02.2023 o 11:08, barbie609 napisał:

Zacząłem dopiero ale podoba mi się i mogę polecić

6b5227f6b0d26896d70735159f73e918_full.png.856f4b071a1397b4a659b22f18144f09.png

Tytuł podobno mylący, bo to zdaje się nie jest stricte o ratownictwie górskim. 

1 minutę temu, Jędrek napisał:

nie jest stricte o ratownictwie górskim. 

No właśnie jest , o pilotach lodowców , o francuzach i ich bezwładzie organizacyjnym , niechęci do ratowania ,,nie swoich,, . Wychodzi na to że nasze ratownictwo najpierw TOPR a potem GOPR to jest mistrzostwo świata.

• Like ! 2
Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał:

A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów
Może założyć nowy wątek? 

Nowy wątek niepotrzebny. Książki to książki, można o nich pisać tutaj zbiorczo. 

A co ciebie interesuje, jakie dziedziny/gatunki/tematy? 

Edited by Jędrek
Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał:

A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów

Proza skandynawska  " Blizna"

Literatura faktu "Światu nie mamy czego zazdrościć " 

Aktualne "Prywatne armie świata"

Poezja - Leśmian, Poświatowska,  Wierzyński, Whitman....takie klimaty sadów rozstajnych🙂

Pojawił się nowy tom cyklu ,,Ja inkwizytor,, -Dzienni Czasu Zarazy. Oczywiście polecam cały Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary . O ile ktoś lubi takie alternatywne historie. Aha uprzedzam że dla niektórych to uniwersum może być nieakceptowalne ze względów religijnych.

@barbie609 nie jestem fanką literatury fantastycznej ale czasem coś przeczytam, przeważnie kiedy ktoś znajomy poleca. O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych i jakoś nie mogę się zabrać żeby samej się przekonać. Może podpowiesz od której powieści zacząć żeby się przekonać czy warto🙂