Jump to content

Recommended Posts

• 3 months later...
29 minut temu, Anuś napisał:

Nie żartuj ... to moze 2 lata wcześniej...? 

W zeszłym roku wystartowałam na początku marca... Nic już nie było... myślałam, że styczeń wystarczy... chyba  jednak rok wyprzedzania jak nic...?

• Sad 2
2 minuty temu, Zośka napisał:

@Anuś @jaaga76 nie uważacie że to jest bardzo smutne ? Że schronisko jest schroniskiem już tylko z nazwy ? A te schroniska tak się już skomercjalizowały że właściwie to powinny zmienić nazwę na górskie hotele (albo raczej hotele w górach) ? 

Wczoraj oglądałam jakiś filmik na Youtube i gość właśnie powiedział, że górskie schroniska, to już nie schroniska....Jak nie masz rezerwacji, to nie śpisz (albo śpisz obok) ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

• Like ! 1
  • Sad 1
3 godziny temu, jaaga76 napisał:

Wczoraj oglądałam jakiś filmik na Youtube i gość właśnie powiedział, że górskie schroniska, to już nie schroniska....Jak nie masz rezerwacji, to nie śpisz (albo śpisz obok) ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

E tam. Podczas naszego wrześniowego spotkania @Mateusz Z nie miał, a spał ? 

• Like ! 2
  • Haha 1

Teoretycznie to można przekoczować noc na korytarzu, schodach czy w kuchni turystycznej. Tym bardziej, że teraz można chodzić nocą, nikt raczej nie powinien z tego powodu robić problemów, oczywiście o ile ktoś was zauważy ? Moim zdaniem nocleg awaryjny, powinien być mimo pandemii i tej całej otoczki wokół tego. Ciekawe jak ktoś zamarznie w kosówce pod schronem to kto się nad tym pochyli... 

• Like ! 1
  • 10 months later...
31 minut temu, Fibi napisał:

Murowaniec podąża w dziwnym kierunku?

Hmmm co prawda z wiekiem zwiększa się u mnie zapotrzebowanie na komfort , ale to chyba przesada , schronisko to schronisko a nie hotel  którejś tam kategorii.Idąc w tym kierunku zaczniemy odśnieżać i posypywać szlaki a  z Doliny Jaworzynki na Przełęcz zamontujemy ruchome schody .Eeeee dawniej to były góry nie to teraz .......?

• Like ! 2

Coraz bardziej nie rozumiem sensu takich schronisk jakie obecnie są w Tatrach (czyli hotel z rezerwacją rok naprzód + knajpa), bo Tatry to tak małe góry że wszędzie można wejść i zejść startując rano z granicy Parku i schodząc wieczorem. 

Zresztą co to za schronisko górskie do którego można zwykłą osobówką dojechać ?

A likwidacja tych obiektów z pewnością wyraźnie zmniejszyłaby ruch, bo spora część ludzi idzie tylko do schronisk i w ich okolice, zaliczając jako "atrakcję turystyczną" schabowego + piwo. 

No ale to chyba marzenie ściętej głowy. 

Edited by Jędrek
  • Like ! 3

Spójrz na to z drugiej strony - takie obiekty działają jak lep na muchy - doliny bez zabudowań nie przyciągają tłumów.

Ja to bym proponował poświęcić jakąś dolinę stricte dla wprowadzenia tam rzeszy ceprów - z kolejką, melexami, tramwajem, marszrutkami, zaprzęgami konnymi i tyrolką, tak, by 90% ruchu było przekierowane właśnie w taki punkt. To pozwoliłoby 'odetchnąć' pozostałym obszarom parku ?

• Like ! 5
  • 8 months later...