Martynast 2 Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Czesc ludziki:) Czy orientujecie sie jak wyglada obecnie sytuacja w schroniskach w Tatrach Wysokich? Zgapilam sie myslac, ze w tygodniu na koniec pazdziernika nie bedzie tlumow a tu miejsc brak. Czy gdzies jest opcja podlogi? Czy przez covid jest mniej miejsc dostepnych? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,885 Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Witaj ludziku ? Na glebę przyjmują tylko w Piątce i na Kondratowej. Ograniczenia są tylko w Roztoce. Próbuj, dzwoń, pisz. Dla jednej osoby na pewno się coś znajdzie ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Martynast 2 Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Dziękuję ? to w takim razie sprobuje na upierdliwca. Podloga mnie urzadza byle byla pewna ? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 (edited) @Martynast sytuacja jest tak dynamiczna, że nie ma co tracić nadziei. Jedna osoba zawsze się gdzieś wciśnie. Nie wykluczałabym Morskiego Oka.... Powodzenia! Edited September 29, 2020 by jaaga76 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 No jakaś masakra...chciałam na wrzesień zrobić rezerwację na spanko w Tatrach... w Morskim zapomnij, a w Roztoce tylko 2 połowa września...???? Kiedy tam dzwonić???? Ps. ostatecznie zarezerwowana Roztoka 2 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 Nie żartuj ... to moze 2 lata wcześniej...? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,017 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 @Anuś @jaaga76 nie uważacie że to jest bardzo smutne ? Że schronisko jest schroniskiem już tylko z nazwy ? A te schroniska tak się już skomercjalizowały że właściwie to powinny zmienić nazwę na górskie hotele (albo raczej hotele w górach) ? 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 29 minut temu, Anuś napisał: Nie żartuj ... to moze 2 lata wcześniej...? W zeszłym roku wystartowałam na początku marca... Nic już nie było... myślałam, że styczeń wystarczy... chyba jednak rok wyprzedzania jak nic...? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 2 minuty temu, Zośka napisał: @Anuś @jaaga76 nie uważacie że to jest bardzo smutne ? Że schronisko jest schroniskiem już tylko z nazwy ? A te schroniska tak się już skomercjalizowały że właściwie to powinny zmienić nazwę na górskie hotele (albo raczej hotele w górach) ? Wczoraj oglądałam jakiś filmik na Youtube i gość właśnie powiedział, że górskie schroniska, to już nie schroniska....Jak nie masz rezerwacji, to nie śpisz (albo śpisz obok) ?♀️?♀️?♀️ 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,885 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 3 godziny temu, jaaga76 napisał: Wczoraj oglądałam jakiś filmik na Youtube i gość właśnie powiedział, że górskie schroniska, to już nie schroniska....Jak nie masz rezerwacji, to nie śpisz (albo śpisz obok) ?♀️?♀️?♀️ E tam. Podczas naszego wrześniowego spotkania @Mateusz Z nie miał, a spał ? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 4 minuty temu, Mnich Moderator napisał: E tam. Podczas naszego wrześniowego spotkania @Mateusz Z nie miał, a spał ? Taaaakkkk??? ??? 1 2 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 Nie wiem jak było z tym noclegiem... ale ponoć bez planów zawsze najlepiej wychodzi ...?? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,853 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Teoretycznie to można przekoczować noc na korytarzu, schodach czy w kuchni turystycznej. Tym bardziej, że teraz można chodzić nocą, nikt raczej nie powinien z tego powodu robić problemów, oczywiście o ile ktoś was zauważy ? Moim zdaniem nocleg awaryjny, powinien być mimo pandemii i tej całej otoczki wokół tego. Ciekawe jak ktoś zamarznie w kosówce pod schronem to kto się nad tym pochyli... 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,924 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 @Mateusz Z nie wiem, jak w Tatrach, ale w Karkonoszach chyba w Strzesze Akademickiej na drzwiach jadalni zamkniętych na łańcuch było.info, że gdyby zagrożone życie i zdrowie to zapraszają ? ?♀️ 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,405 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/schronisko-murowaniec-pieknieje-na-poddaszu-powstal-luksusowy-apartament,4257 Murowaniec podąża w dziwnym kierunku? 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,191 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 31 minut temu, Fibi napisał: Murowaniec podąża w dziwnym kierunku? Hmmm co prawda z wiekiem zwiększa się u mnie zapotrzebowanie na komfort , ale to chyba przesada , schronisko to schronisko a nie hotel którejś tam kategorii.Idąc w tym kierunku zaczniemy odśnieżać i posypywać szlaki a z Doliny Jaworzynki na Przełęcz zamontujemy ruchome schody .Eeeee dawniej to były góry nie to teraz .......? 2 Quote Link to post Share on other sites
J@n 665 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 3 godziny temu, Fibi napisał: https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/schronisko-murowaniec-pieknieje-na-poddaszu-powstal-luksusowy-apartament,4257 Murowaniec podąża w dziwnym kierunku? Moim zdaniem świetny pomysł na dobry hotel górski w tym miejscu. 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,619 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 Eee... co to za miejscówka, jak nawet balkonu nie ma... Wolę swój hamak i wisieć gdziekolwiek zechcę ? 1 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 672 Posted November 28, 2021 Share Posted November 28, 2021 (edited) Coraz bardziej nie rozumiem sensu takich schronisk jakie obecnie są w Tatrach (czyli hotel z rezerwacją rok naprzód + knajpa), bo Tatry to tak małe góry że wszędzie można wejść i zejść startując rano z granicy Parku i schodząc wieczorem. Zresztą co to za schronisko górskie do którego można zwykłą osobówką dojechać ? A likwidacja tych obiektów z pewnością wyraźnie zmniejszyłaby ruch, bo spora część ludzi idzie tylko do schronisk i w ich okolice, zaliczając jako "atrakcję turystyczną" schabowego + piwo. No ale to chyba marzenie ściętej głowy. Edited November 28, 2021 by Jędrek 3 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,619 Posted November 29, 2021 Share Posted November 29, 2021 Spójrz na to z drugiej strony - takie obiekty działają jak lep na muchy - doliny bez zabudowań nie przyciągają tłumów. Ja to bym proponował poświęcić jakąś dolinę stricte dla wprowadzenia tam rzeszy ceprów - z kolejką, melexami, tramwajem, marszrutkami, zaprzęgami konnymi i tyrolką, tak, by 90% ruchu było przekierowane właśnie w taki punkt. To pozwoliłoby 'odetchnąć' pozostałym obszarom parku ? 5 Quote Link to post Share on other sites
bibifortune 0 Posted August 13, 2022 Share Posted August 13, 2022 Nawet jeśli schroniska są przepełnione, warto szukać alternatyw. Jeśli nie masz pomysłu gdzie spać w górach, zajrzyj tutaj. Jest kilka różnych opcji, o których ja na przykład bym nie pomyślała. ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts