barbie609 3,412 Posted February 18, 2022 Share Posted February 18, 2022 @vatra@jaaga76@PoznaniankaBardzo się cieszę ,że się Wam podobało i aż się czerwienię? od tych pochwał. Dla mnie była to duża przyjemność.Mam nadzieję,że znajdziecie czas aby wpaść na ten szlak w cieplejszy czas. Na zachętę znana Wam Jemeriskowa Skała początkiem czerwca , jak mówiłem skała kwitnie: 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted February 19, 2022 Share Posted February 19, 2022 w pierwszej chwili myślałem,że Wysoka ,ale to we właściwych: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/82163/Akcja_GOPR_w_Pieninach.html Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted February 19, 2022 Share Posted February 19, 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: w pierwszej chwili myślałem,że Wysoka To podejście na Wysoką dało nam w kość i wcale by mnie nie zdziwił wypadek tego typu...? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted February 19, 2022 Share Posted February 19, 2022 33 minuty temu, jaaga76 napisał: To podejście na Wysoką dało nam w kość i wcale by mnie nie zdziwił wypadek tego typu...? Tam gdzie był ten wypadek szliśmy z Ignacym 10-tego , szlak był trochę wymagający, ale to co mieliśmy ostatnio na Wysokiej było trudniejsze.Tam na Wysokiej wypadki zdarzają się dość często. 1 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,352 Posted February 25, 2022 Share Posted February 25, 2022 @barbie609 regularnie oglądam kanał fotograficzny Pana Wojciecha - fotografa. Wczorajszy odcinek z Twoich terenów @barbie609 - z Pienin. Może się spodoba 4 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted February 28, 2022 Share Posted February 28, 2022 mówiliśmy że Wysoka potrafi zrobić krzywdę : https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/82351/Akcja_ratunkowa_w_Pieninach_.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted March 1, 2022 Share Posted March 1, 2022 (edited) A tak wyglądały dziś Pieniny, zdjęcia oczywiście Wiesiek Masyw Trzech Koron Wąwóz Szopczański Przełęcz efekt @vatra Edited March 1, 2022 by barbie609 7 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted March 1, 2022 Share Posted March 1, 2022 Ależ pięknie ❤ Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 9 godzin temu, jaaga76 napisał: Ależ pięknie ❤ To kiedy robimy Pieniny właściwe?? 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: To kiedy robimy Pieniny właściwe?? Przy najbliższej okazji ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Ponieważ pogoda ekstra postanowiłem zajrzeć na Wysoką , od rana mroźno i słonecznie a ,że wcześniej mocno popadało to kupa świeżego śniegu. Oczywiście szlak zielony potem niebieski do Durbaszki i drogą na dół. Widać że już po sezonie , na szlaku spotkałem tylko jedną rodzinną ekipę,bardzo sympatyczną, i kilka osób już poniżej schroniska , także w zasadzie całe góry moje. Parę fotek : słoneczko takie bardziej już wiosenne Wysoka otuliła się świeżym śniegiem ale jak to Wysoka pod nim chowa niespodzianki parę widoczków z Wysokiej Królowa lekko zamglona ale jest udało się trafić Beskid Niski , na horyzoncie to chyba Lackowa Na Durbaszce też ładnie i niech Was szlak prowadzi fajny dzień, jutro z @Werniksplanujemy Sarnią Skałkę 5 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,352 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 (edited) @barbie609cudowne warunki ?, piękna Babia, taka lampa to trzeba korzystać ? Edited March 11, 2022 by Kasia K 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,385 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Piękne zdjęcia @barbie609 przynajmniej widać co straciliśmy ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 5 minut temu, vatra napisał: co straciliśmy ? no niestety nie było najlepiej , chociaż tyle że na Wysokim Wierchu było jako tako , ale te góry jeszcze tu będą więc..................... 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,385 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 ... więc trzeba wycieczkę powtórzyć przy najbliższej okazji?☺️ 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 41 minut temu, vatra napisał: ... więc trzeba wycieczkę powtórzyć przy najbliższej okazji?☺️ Jestem za!!! 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Korzystając z pogody czyli chyba już ostatnich podrygów zimy wyruszyliśmy w masyw Trzech Koron. Rano było mroźno ale temperatura szybko poszła w górę , więc kurtka poszła do plecaka. Ruszyliśmy żółtym ze Sromowiec , potem od Przełęczy Szopka niebieskim przez szczyt do Polany Kosarzyska a potem zielonym na dół. Szlak miejscami wytopiony , miejscami śnieżny , a miejscami sporo lodu , także raczki były w robocie , bezsprzętowcy albo zawracali albo hardkorzyli usiłując kontrolować poślizgi , ogólnie ludzi na szczycie trochę było więc na platformie byliśmy tylko moment. Widoczki były super , najlepsze chyba z przełęczy , z ciekawostek to na zielonym poniżej Kosarzysk ślady sporego jak na Pieniny lawiniska. Wiesiek oczywiście upolował swoje łupy , będą w odpowiednim wątku. Miejscami widać już wiosnę nawet na szczycie. Był to kolejny fajny dzień. Oczywiście część zdjęć Wiesiek. Szlak w Wąwozie , miks lodu ,śniegu i kamieni widoczki z przełęczy , oczywiście baloniarze w akcji widoczki z platformy Królowa a poniżej Jezioro Czorsztyńskie i równie znany podhalański smog na Trzech Koronach ruszyły już bazie na Kosarzyskach trochę wiosny schodzimy, lawinisko na zielonym na dole już więcej wiosny 4 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 (edited) Stojąc na gruncie kalendarza to mamy wiosnę. Co prawda ostatnimi dniami coś biała ta wiosna ale zawsze to wiosna.Trzeba więc udać się na Czertezik i okolice celem spożycia wiosennej herbatki i popodziwiania przełomu z góry. Ponieważ jak już pisałem coś biała to wiosna to trzeba było się przeprosić ze swetrem i membraną. Ruszyłem żółto- zielonym z Krościenka potem zszedłem na sam zielony i na Przełęczy Burzana wszedłem na niebieski. Szlak bardzo zróżnicowany :kawałek śnieg,kawałek lód , kawałek błoto , także nieco w....................ąco, nie wiadomo raczkować czy nie raczkować. Miejscami raczkowałem , miejscami nie. Pogoda była super widoczność dobra ludzi nie wiele.Przeszedłem eksponowany kawałek perci, po herbatkowałem na Czerteziku , zajrzałem na Sokolicę i zszedłem do Krasu. Ludzi bardzo niewiele , ogólnie duża przyjemność.Parę fotek,, wiosennych,, Pienin: szlak trochę taki za chwilę taki a na Perci taki ale wiosenne słońce już się stara widoczki z Perci no i oczywiście herbatka na Czerteziku podejście pod Sokolicę też ,,wiosenne,, ale na górze całkiem fajnie na Trzech Koronach pusto nasze kwietne drzewko co to nie wiadomo co ono jest już się szykuje i niech Was szlak prowadzi Edited April 4, 2022 by barbie609 5 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,385 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Bardzo wiosenna ta Twoja dzisiejsza przygoda @barbie609?? Mimo wszystko bardziej pachnie tu wiosną niż zimą☀️ 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 15 minut temu, vatra napisał: pachnie tu wiosną niż zimą to fakt , wiosnę widać choćby po samych ptakach , strasznie szaleją po lesie ale po wyjściach w Beskid Mały i w Gorce gdzie się pomykało na luzaka to jednak był taki powrót zimy. Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,385 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 1 minutę temu, barbie609 napisał: wiosnę widać choćby po samych ptakach , strasznie szaleją po lesie To prawda, ptaki już od jakiegoś czasu robią cudną wiosnę? Bardzo lubię takie koncerty?? 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted April 24, 2022 Share Posted April 24, 2022 Dzisiaj pomimo nie najlepszych prognoz postanowiliśmy poszukać wiosny w Małych Pieninach. Plan przewidywał Wąwóz Homole ,Połoninę Kiczera , Durbaszkę i opcjonalnie Wysoki Wierch. Pogoda faktycznie niezbyt dobra , troszkę słońca , sporo zimnego wiatru , i kotłowanina chmur na niebie. Na szlaku w Dubantowskiej jak zwykle mnóstwo błota.Ludzi momentami sporo , niektórzy ciągną w stronę Wysokiej , jednej ekipie niezbyt przygotowanej na góry doradzamy odpuszczenie Wysokiej i polecamy punkt widokowy Jaworki SKI ARENA. Od razu powiem,że nasz plan nie został w całości zrealizowany, odpuściliśmy Wysoki Wierch , po grzbiecie przewalały się niskie chmury , chwilami zakrywając szczyt więc odpuściliśmy i z Durbaszki zeszliśmy w dół. Co do wiosny wegetacja jeszcze śpi , miejscami coś próbuje ale o ile W w Pieninach właściwych znalazł już smagliczkę to tutaj ściana Jemeriskowej Skały jeszcze martwa, miejscami trochę kaczeńców ale bardzo marnych. Widoczki też słabe ale parę fotek zrobiłem: Przysiedliśmy na popas na bazie pod Wysoką Połonina Kiczera jeszcze bura widoki z Durbaszki na niebie kotłowanina , zdjęcia tego nie oddają ale momentami były trzy warstwy chmur przesuwające się w różnych kierunkach chwilami nawet było trochę niebieskiego warunki nie idealne ale i tak lepiej niż siedzieć w domu 7 1 Quote Link to post Share on other sites
Lexi 497 Posted April 29, 2022 Share Posted April 29, 2022 Byłem w tygodniu troche sie przewietrzyć w lesie pod Laskowcem - było fajnie, sucho i całkiem prawie pusto ...ale ja nie o tym. Spotkałem jednego biegacza i grupkę 3 osoby z czego jeden gość przykuł moja uwagę - schodził z Leskowca dzierżąc w dłoni puszkę Żywca a z plecaka dobywała sie jakaś radosna radiowa nuta..sądząc po umpa umpa..raczej było temu bliżej do Zenka niż do Vivaldiego czy Tangerine Dream. Powiedzcie - czy to nowy styl który dostaliśmy z covidem (i nawałem ludzi w górach) w pakiecie i który z nami zostanie jak wirus? ..czy może to sie zmieni .. a może to my sie zmienimy i będziemy targać radio czy komputer w plecaku i uszczęśliwiać swoimi upodobaniami muzycznymi napotkanych turystów i dziką zwierzynę.... ... 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted April 29, 2022 Share Posted April 29, 2022 Dnia 24.04.2022 o 18:27, barbie609 napisał: Ja ten szlak skąś znam...?! ?? Z przyjemnością wróciłam do naszej styczniowej wyprawy... śniegu tylko jakoś mało... 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,412 Posted May 18, 2022 Share Posted May 18, 2022 Pogoda super więc nie ma co siedzieć w domu i trzeba wyruszyć. Samotnie ale to też ma swój urok. W planie jest powtórka lutowej trasy z @jaaga76@vatra@nie_umiem_w_czekani @Werniks, odpuszczam tylko punkt widokowy na Ski Arena, z polan po Wysoką będą dziś lepsze widoki. Wyruszam z parkingu trochę po 08.00 , szlak prawie pusty tylko jakaś para gdzieś tam z przodu. W Homolu już całkiem zielono i ciepło , o dziwo nawet kraina wiecznego błota z grubsza podeschła.Jemeriskowa Skała jeszcze nie kwitnie . Pod Wysoką pełnia wiosny , ptactwo szaleje , motyle latają , owce wyszły na hale. W rejonie szczytu trochę ludzi się kręci ale wszystko ,,nasi,, jest i ekipa młodych chłopaków ze Słowacji . Widoczność rewelacyjna , tylko Królowa trochę przymglona , za to wyraźnie widać Lackową a i Tatry są w pełnej krasie . Kanapka , herbatka i ruszam niebieskim w stronę Durbaszki i Wysokiego Wierchu. Ruch na szlaku niewielki , wieje zimny wiatr. NA szczycie Wysokiego Wierchu parę osób robię parę zdjęć w tym Pazia Królowej i po krótkim popasie ruszam w stronę schroniska i dalej do parkingu . Jemeriskowa nie kwitnie ale pod ścianą fajne ciepełko Kwiecie pod Wysoką podejście suche i puste i na szczycie zbliżenie na Łomnicę Pieniny i tam dalej Królowa Beskid Sądecki i tam na horyzoncie Niski czyli prawie Bieszczady i oczywiście Tatry na grzbiecie świeża zieleń i jeszcze dwa widoczki z Wysokiego Wierchu Tatry i Gorce ich z Wysokiej nie widać.Tak konkretnie to pasmo Lubania krótko mówiąc było super. 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts