vatra 3,381 Posted October 2, 2021 Share Posted October 2, 2021 1 godzinę temu, Fibi napisał: Pamiętam jakieś bardzo strome zejście, Takie strome wyjście i zejście to chyba na Czertezik między Koronami a Sokolicą bo innego w Pieninach nie kojarzę. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 3, 2021 Share Posted October 3, 2021 zejście z z przełęczy do Krasu 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 7, 2021 Share Posted October 7, 2021 Korzystając z polepszenia pogody wraz z kolegą Ignacym postanowiliśmy obejrzeć jesienną Wysoką i przyległości.Wyruszyliśmy zielonym z Jaworek przez Homole. Ze szczytu zeszliśmy na niebieski i od Durbaszki w dół drogą schroniskową. Pogoda świetna , ludzi tak trochę do momentu kiedy schodząc z Wysokiej spotkaliśmy wielką grupę młodzieży ,na oko ok 50 sztuk którzy podchodzili do szczytu. Nie wiem czy mieli jakiegoś przewodnika a jeśli mieli jakie były jego kwalifikacje. Jedną osobę wyglądającą na opiekunkę poinformowaliśmy , że wszyscy na raz się nie zmieszczą bo chyba o tym nie wiedziała. Jak było dalej nie wiemy, na razie w newsach nie ma o wypadku więc chyba jest ok. Homole już w barwach jesieni. kraina wiecznego błota nie zawiodła moich oczekiwań? polany pod Wysoką , Połonina Kiczera Widoczki z Wysokiej w stronę Durbaszki parafrazując ,,Wołosatki,, ,,Czwartek w schronisku po sezonie,, Fajny dzień pogoda dopisała , szlak miejscami błotnisty i śliski.Aha uprzedzam, że wyjazd ze Szczawnicy w niedzielne popołudnie to problem , podobnie jak jazda w stronę N Sącza. 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted October 7, 2021 Share Posted October 7, 2021 Te jesienne Pieniny chyba ładniejsze niż letnie? 3 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,381 Posted October 7, 2021 Share Posted October 7, 2021 Super te zdjęcia, bardzo zachęcające ?? Przed ostatnim wyjściem na Trzy Korony myślałam też o Homolach i Wysokiej ale podobno misiek pieniński przeniósł się w tamte okolice więc poczekam aż pójdzie spać i wtedy się wybiorę. Info o miśku mam z pierwszej ręki bo od bacy ze Sromowiec? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 7, 2021 Share Posted October 7, 2021 5 minut temu, vatra napisał: misiek pieniński przeniósł się w tamte okolice Śladów miśka nie stwierdziliśmy , ale możliwe ,chociaż dla misia chyba lepszym miejscem byłby Beskid Sądecki to przecież po drugiej stronie drogi? 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 8, 2021 Share Posted October 8, 2021 17 godzin temu, Zośka napisał: Te jesienne Pieniny chyba ładniejsze niż letnie? Też tak myślę, Pieniny jesienią są najładniejsze. 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 10, 2021 Share Posted October 10, 2021 Korzystając z pięknej pogody ciąg dalszy jesiennych Pienin,tym razem właściwych. W 6-cio osobowym składzie wyruszyliśmy z Przełęczy Osice szlakiem niebieskim w stronę Trzech Koron. Po dojściu na Przełęcz Szopka posililiśmy się nieco i znając sytuację na Trzech Koronach z obserwacji z polan po drodze , podjęliśmy decyzję że tam na pewno nie idziemy.Trzy Korony wyglądały jak Uskok Hilarego 5 dni przed monsunem.Ludzi na przełęczy dużo i niestety bardzo wielu nie mających pojęcia jak się należy zachowywać w Parku Narodowym. Szkoda że nie było Straży Parku trochę by zarobili na mandatach. Zeszliśmy żółtym na Polanę Wyrobek i stamtąd na Pieniński Zamek, tam było już luźniej. Do Sromowiec zeszliśmy przez Kosarzyska zielonym szlakiem. No cóż to był już chyba ostatni dzwonek na pienińskie kolory , rano wszystko było zmrożone , pierwszy wiatr lub deszcz i wszystko już poleci. No ale dość słów pora na obrazy Zaczynamy na podejściu pod Kozią Górę Polany pod Macelakiem polana Stodolisko w stronę przełęczy z Przełęczy Szopka w stronę Krościenka buczyna w drodze na Zamkową Górę na zamku kolorki poniżej Kosarzysk następnym razem jak już będzie biało? było super 7 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,381 Posted October 10, 2021 Share Posted October 10, 2021 Piękne kolorki? Niestety, na Trzy Korony chyba tylko w tygodniu bo inaczej jest to co jest? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 10, 2021 Share Posted October 10, 2021 2 minuty temu, vatra napisał: jest to co jest? niestety ....... ja mogę w tygodniu ale inni nie 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 11, 2021 Share Posted October 11, 2021 @barbie609 patrząc na zdjęcia mieliście wycieczkę pełną ładnych widoków nawet i bez tych Trzech Koron. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 11, 2021 Share Posted October 11, 2021 36 minut temu, wjesna napisał: pełną ładnych widoków To prawda , tą trasę mogę polecić z czystym sumieniem , co ważne odcinek Osice -Szopka nie jest jakoś specjalnie oblegany. 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 11, 2021 Share Posted October 11, 2021 11 minut temu, barbie609 napisał: To prawda , tą trasę mogę polecić z czystym sumieniem , co ważne odcinek Osice -Szopka nie jest jakoś specjalnie oblegany. Dobrze, że są takie miejsca które jeszcze nie stały się modne. Trzeba korzystać póki cisza i spokój. 2 Quote Link to post Share on other sites
a chodźże na pole 664 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 W ostatnią niedzielę Wracając z Lackowej (KGP), zatrzymaliśmy się na noc w Szczawnicy i następnego dnia zrobiliśmy niezwykle urokliwą trasę! Przed 7 rano w Homolach żadnej żywej duszy. Potem też niewiele osób, im bliżej Szafranówki (i popołudnia) tym zaczęliśmy napotykać więcej osób. A widoki i kolory po drodze - BAJKA! Słowa tego nie opiszą, więc zapraszam do oglądania. 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 35 minut temu, a chodźże na pole napisał: niezwykle urokliwą trasę! Superrr !!! Namawiam Was na zimowe odwiedziny Wysokiej i okolic też jest pięknie. Quote Link to post Share on other sites
a chodźże na pole 664 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 2 minuty temu, barbie609 napisał: Superrr !!! Namawiam Was na zimowe odwiedziny Wysokiej i okolic też jest pięknie. Nie przeczę, ale dojazd w tamte okolice jest dla mnie wielkim psychicznym wyzwaniem ? Więc częściej niż raz na rok to tam nie jeżdżę ? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 10 minut temu, a chodźże na pole napisał: jest dla mnie wielkim psychicznym wyzwaniem No cóż jeśli mógłbym jakoś pomóc daj znać? 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 @a chodźże na poleTy jak już wyjdziesz na pole to zawsze coś fajnego powstanie. Film jak zwykle ładny. Pieniny widziane z wysokości tylko potwierdzają tezę, że są jesienią najładniejsze. 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 W dniu dzisiejszym plan był taki:samotnie Kościeliska,Smreczyński , Raptawicka ,może wąwóz Kraków. A realizacja , no cóż w Szaflarach wpadłem w koszmarny śnieg z deszczem , którego w dostępnych mi proroctwach nie było. Dodatkowo Tatry Zachodnie zabetonowała ciemna ściana chmur.Nie jestem masochistą więc rozejrzałem się i wyszło że na wschodzie jest jasno, zameldowałem do domu zmianę planów i pojechałem na wschód. Oczywiście wylądowałem w swojej ulubionej okolicy czyli w Jaworkach , ruszyłem Homolem , potem przez Połoninę ,,Durbaszkę, Wysoki Wierch i do Jaworek. Moja klasyczna 4 godzinna trasa. Okazało się ,że pogoda jest całkiem fajna a wbrew moim przewidywaniom kolorki są jeszcze na drzewach, widoczność na północ bardzo dobra , na zachód w miarę, na południe zdecydowanie najgorzej.Po wyjściu na Wysoki Wierch okazało się że Tatry nieco się odsłoniły , ale nie żałuję zmiany planów . Może jeszcze zajrzę do Kościeliskiej tej jesieni a jak nie to Kudłata będzie musiała mi wybaczyć,że nie powiedziałem jej dobranoc.Do wiosny fochy jej przejdą?.Parę fotek poniżej, co prawda po filmie @a chodźże na polewidzieliście wszystko ale popatrzcie jeszcze trochę. Podejście Połoniną Kiczera I widoczki z Wysokiego Wierchu i pozdrowienia dla tych co na szlaku 9 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 @barbie609 piękne te jesienne widoki? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
a chodźże na pole 664 Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Widoki wciąż zacne ? Czasem warto zmienić plany ? 3 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,381 Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 Wyobrażam sobie jaki świetny widok musiał być na niebo z tej ławeczki na Wysokim? Takie jesienne niebo z chmurami jest super? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,916 Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 Cudnie jesiennie ?.... 4 godziny powiadasz... ciekawa opcja ?. Jak zimową porą wygląda szlak@barbie609? Przetarty? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 45 minut temu, jaaga76 napisał: Przetarty? Ten na Wysoką przeważnie przetarty , tak samo niebieski grzbietowy. Ten ,,mój,,to różnie zależy od warunków śniegowych. Poniżej parę fotek z 30 stycznia 2019 było mnóstwo śniegu zejście z udeptanego i po uda w śnieg. W Wąwozie Homole poleciały lawinki.W tych warunkach trzeba półtorej godzinki doliczyć. poniżej parę fotek z tego dnia Wejście do Homola polany pod Wysoką podejście pod Wysoką grzbiet Wysokiej i szczyt na zachętę dodam że wtedy spotkałem Rysia. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,916 Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 3 minuty temu, barbie609 napisał: Ten na Wysoką przeważnie przetarty Może jednak sie skuszę w styczniu na Pieniny w drodze powrotnej... pomyślę. W razie czego będę dopytywać w warunki. 3 minuty temu, barbie609 napisał: na zachętę dodam że wtedy spotkałem Rysia. Dwa razy nie trzeba powtarzać takiej zachęty ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts