barbie609 moder Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 12 godzin temu, vatra napisał: Powoli Cię doganiam cóż człowiek się starzeje........ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87394/Grozny_wypadek_w_Szczawnicy_Po_mezczyznie_przejechal_traktor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Trzy Korony. Widok z Veternego. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87485/Ratownicy_GOPR_quotwreszcie_u_siebiequot_Otwarta_zostala_Stacja_Ratunkowa_w_Kroscienku_nad_Dunajcem.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Pogoda fajna więc nie ma co siedzieć w domu tylko trzeba się ruszyć. Dzisiaj samotnie więc gdzieżby indziej niż w Małe Pieniny. W planie Wysoka zejście na Durbaszkę , może i ten na którego prowadzą wszystkie drogi. W mieście w nocy przymrozek i mgła taka,że jak się kiedyś mówiło: w mordę lać anonimowo. W Jaworkach inny świat , pusty parking , sporo słońca i +4.5 C.Niestety szlak mokry i śliski i to już od samego wejścia do wąwozu. ,,kraina wiecznego błota,, w pełnym rozkwicie i tak już będzie aż ten syf zamieni się lód. ale widoki już na podejściu piękne , nie wiadomo czy patrzeć na piękne okoliczności przyrody , czy pod nogi bo szlak taki ,że moment nieuwagi i gleba pewna. pod szczytem lekkie przemeblowanie tzn. ono już poprzednim razem było ale zapomniałem napisać. Przeniesiono barierkę otwarto wejście po skale , to które było w zamierzchłych czasach.Proponuję wywalić schodki w skałki wkuć kawałek łańcucha i może klamrę i będzie super. Zwłaszcza zimą Podejście było trochę nie miłe ,ale trud był warty nagrody. Kiedyś ktoś na forum nazwał to orgazm gałki ocznej.I coś w tym jest. na szczycie silny zimny wiatr więc membrana na grzbiet i oczywiście pozdrowienia dla tych co na szlaku ze względu na to wiatrzysko ,odpuszczam Wysoki Wierch i schodzę z Durbaszki na dół. Niżej trafiam chyba ostatnie kolory jesieni miał być koniec ale będzie drugi wątek. Ja byłem w małych a Wiesiek w masywie Trzech Koron śledził ptactwo , to co wyśledził będzie w odpowiednim wątku a tu kilka nadesłanych przez niego fotek z okolic zielonego szlaku ze Sromowiec na Kosarzyska i teraz już naprawdę koniec wpisu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87579/Dlugi_weekend__pracowity_dla_ratownikow_Seria_interwencji.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 42 minuty temu, barbie609 napisał: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87579/Dlugi_weekend__pracowity_dla_ratownikow_Seria_interwencji.html Ale ta ankieta pod artykułem to raczej taka tendencyjna czy mi się wydaje ? Czy potrzebowałeś / potrzebowałaś kiedyś pomocy w górach? Nie, jestem zawsze przygotowany / przygotowana i wybieram trasy odpowiednie do możliwości i warunków Nie, ale raz było blisko, bo przeceniłem / przeceniełam swoje siły Tak, miałem / miałam kontuzję podczas wycieczki Tak, trasa okazała się ponad moje możliwości Tak, poprosiłem / poprosiłam o pomoc z powodu załamania pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 2 minuty temu, wjesna napisał: czy mi się wydaje ? nie wydaje Ci się ,taka jest .Z mojego punktu widzenia niema dobrej odpowiedzi , no może pierwsze , z tym że ja bym dodał ,,i jestem pełen pokory wobec gór,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 2 minuty temu, barbie609 napisał: nie wydaje Ci się ,taka jest .Z mojego punktu widzenia niema dobrej odpowiedzi , no może pierwsze , z tym że ja bym dodał ,,i jestem pełen pokory wobec gór,, No właśnie. Tak jakby nieprzewidziane wypadki mogły się zdarzać tylko na nizinach a w górach już wszystkie z winy nieprzygotowanych turystów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87966/Flisactwo_na_liscie_UNESCO.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Dzisiaj miał być Gorc te 1228 mnpm dawały szansę ,że chociaż wieża będzie wystawać nad chmury, przynajmniej Blue meteo taki meteogram opublikowało. Niestety partner nie dopisał a jak samotnie to lepiej na Wysoki Wierch , co prawda prognoza rewelacyjna nie była ale jakaś szansę dawała. Jak wstałem i spojrzałem za okno to miałem ochotę na powrót do łóżeczka , ale kamery z Bukowinki Ski dawały jakąś nadzieję . Po przejechaniu Snozki pogoda zaczęła się mocno poprawiać. Z parkingu Homole wyruszyłem ok 9.00 w Homolu jeszcze ciemno i zimno, widać efekty pracy leśników, wycięli sporo drzewek na wschodnim stoku wąwozu. Lepiej widać skały ale jednocześnie jak nawali śniegu to lawinki będą miały łatwiej. Ogólnie w wąwozie zaczyna się formować lód , kraina wiecznego błota też zamarzła , miejscami są jęzory czystego lodu. I znowu za mało żeby w raczkach było wygodnie ale wystarczy żeby się wywalić i się trochę obtłuc. Do góry w porządnych butach i z kijkami dałem rady , na dół rozważył bym raczki. Na Połoninie Kiczera jeszcze trochę jesieni a na północnych stokach Borsuczyn i Durbaszki już bardziej zimowo.Wysoka zachmurzona a tam gdzie idę niebiesko: Ten do którego prowadzą wszystkie drogi bez śniegu, Trzy korony chowają platformę w chmurach, w dolinach jeszcze sporo chmur ale droga nieco zalodzona,najważniejsze ,że są widoczki szadź , chmury i słońce , fajnie to wygląda Na podejściu na Wysoki , słonce trochę roztopiło ścieżkę i jest takie lekkie powierzchniowe błocko. widoczki ze szczytu za to fajne. oczywiście trzymajcie się ciepło i w świetle dzisiejszego zdarzenia w B Małym tym bardziej uważajcie na siebie chmury wędrują dolinami Wysoka trochę się odsłania północ-południe i jeszcze mi słoneczko poświeciło jak schodziłem dobrze ,że się wybrałem. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 W "małych" górach też trzeba być czujnym ... zwłaszcza w zimie. https://wadowiceonline.pl/wydarzenia/22858-tragedia-pod-potrojna-nie-zyje-kobieta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 6 minut temu, Lexi napisał: W "małych" górach też trzeba być czujnym ... zwłaszcza w zimie. to prawda , szkoda że nie poznamy przyczyn , może by się człowiek czegoś nauczył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 5 minut temu, barbie609 napisał: to prawda , szkoda że nie poznamy przyczyn , może by się człowiek czegoś nauczył Pechowa seria - dzień wcześniej też znaleźli człowieka pod Gancarzem (w sumie ten sam rejon Rzyk)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Jednak były Pieniny. Ładne, jakby jeszcze nie zdecydowane by ostatecznie w zimę się ubrać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 26 minut temu, wjesna napisał: Ładne, jakby jeszcze nie zdecydowane by ostatecznie w zimę się ubrać. ładnie powiedziane,fakt tak to wyglądało,tutaj to fajnie widać: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Ciekawe zdjęcie @barbie609 przekładanka zimowo jesienna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Mrozy odpuściły i jednocześnie dzisiaj ostatni dzień przyzwoitej pogody więc trzeba się gdzieś wybrać. Dawno nie piłem herbatki na Czerteziku więc ruszam w Pieniny. Ruszam z Krościenka żółtym , potem schodzę na zielony na przełęczy Burzana wchodzę na niebieski , nim na Sokolicę a na koniec powrót zielonym do Krościenka. Jak zaczynam śniegu trochę jest temp. ok-5 ,słoneczko coś tam próbuje Od Przełęczy Burzana zacząłem raczkować , grzbiet zaśnieżony i sporo lodu widoczki całkiem fajne z Sokolicy rzut oka na Małe Pieniny I Oczywiście Najlepsze Życzenia Świąteczne i Noworoczne i Niech Was szlaki szczęśliwie prowadzą Ruch w górach niewielki , na początku dwie pary szły żółtym w stronę Trzech Koron a potem cała Perć moja i dopiero na Sokolicy jak się już brałem do schodzenia to też dwie pary podeszły.Bardzo fajne przedpołudnie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Jak pogoda i możliwości to żal nie skorzystać. Jest w Pieninach tski szlak którym jeszcze nie szedłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 28 minut temu, wjesna napisał: którym jeszcze nie szedłeś? o kilka by się znalazło ,po słowackiej stronie np nie szedłem z Przełęczy Rozdziela do Litmanowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 @barbie609 ale Ci zazdroszczę że możesz tak w środku tygodnia, bez tłumów, w ciszy i spokoju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 3 godziny temu, barbie609 napisał: o kilka by się znalazło ,po słowackiej stronie np nie szedłem z Przełęczy Rozdziela do Litmanowej To może w przyszłym roku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 2 minuty temu, wjesna napisał: może może , któż to wie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: może , któż to wie Nooo...ten, kto pójdzie Tak właśnie patrzę gdzie to. Na Przełęczy byłam, ale szlaku do Litmanovej nie przetarłam Edytowane 20 Grudnia 2022 przez wjesna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/88416/Sniegu_coraz_mniej_ale_to_jednak_zima_i_dosc_trudne_warunki_do_wedrowki.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi