barbie609 moder Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 12 godzin temu, jaaga76 napisał: Może @barbie609 i @wjesnadadzą się namówić? na razie u nas mamy trochę kichę z pogodą , ale może się jakoś wyrobi w dającej się przewidzieć przyszłości.Jak patrzę na 14 dniową to będzie kurzyć , więc następna wycieczka już raczej na zimowo. Dobrze że zacząłem ostrzyć raczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Dnia 26.11.2021 o 08:56, barbie609 napisał: więc następna wycieczka już raczej na zimowo. Słowo się rzekło , kobyłka u płotu. W dniu dzisiejszym wyruszyłem , klasycznym moim szlakiem na Wysoki Wierch z Jaworek. Od razu powiem ,że plan nie został w całości zrealizowany , kiedy dotarłem do Durbaszki okazało się że na grzbiecie wieje paskudny, bardzo zimny wiatr , odczuwalna zgodnie z przepowiednią bluemeteo na pewno minus kilkanaście.Nie okazałem się aż tak ambitny by zasuwać pod wiatr.Odpuściłem i koło schroniska zszedłem na parking.Oceniając warunki to określił by je jako trochę trudne a już na pewno niekomfortowe . Miejscami szlaki oblodzone , cienką w zasadzie niewidoczną warstewką, także pojawia się pytanie raczkować a potem ostrzyć czy nie raczkować i ryzykować glebę.Nie raczkowałem i jakimś cudem nie glebło mnie ale szlo się średnio. Fotki tylko ze szlaku i widoczki z Durbaszki. W wąwozie Homole zaczął formować typowy dla tego miejsca lodowiec Góry puste na ,Połoninie Kiczera ślady jakiegoś rudzielca i jeleniowatych nieco wyżej już się trochę śniegu uzbierało widoczki z Durbaszki na horyzoncie majaczy Lubań zmarznięty grzbiet i Pieniny właściwe Mogielnica udało mi się złapać taki widok pozdrowienia dla tych co na szlaku, trzymajcie się ciepło 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 @barbie609 Twój klasyk to mój plan na wiosnę bo w Pieninach znam tylko Wysoką (przez Homole), Trzy Korony i Sokolicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 3 minuty temu, Zośka napisał: mój plan na wiosnę a polecam , polecam ,tylko to jest kawałek po za szlakiem , ale w razie potrzeby jestem do dyspozycji a fajnych wycieczek można w Małych Pieninach zrobić więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 31 minut temu, barbie609 napisał: w razie potrzeby jestem do dyspozycji W takim razie jak będę się wybierać w Pieniny to zgłoszę się po pomoc w zaplanowaniu fajnej trasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 16 godzin temu, barbie609 napisał: kiedy dotarłem do Durbaszki okazało się że na grzbiecie wieje paskudny, bardzo zimny wiatr , odczuwalna zgodnie z przepowiednią bluemeteo na pewno minus kilkanaście. "Najgorszy jest wiatr. Bo jak jest zimno ale nie ma wiatru to jest ciepło. Ale jak jest zimno i jest wiatr to dopiero jest zimno. Najgorszy jest wiatr" Ładnie, już biało. Całkiem sporo tego śniegu miejscami a to dopiero początek grudnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ojojoj.... choć zima sie zrobiła, to jakoś serce szybciej bije, jak sie takie fotki ogląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Przepowiednia na dziś informowała ,że będzie ok -5 , trochę słońca , że dołożyło śniegu a środek tygodnia dawał nadzieję , że góry będą puste.Nie pozostało mi nic innego niż wyruszyć samotnie na moje ulubione szlaki. Dziś zielonym z Jaworek na Wysoką , niebieski do Durbaszki i na dół brany pod uwagę jako opcja. Ostatecznie okazało się że grzbiet w stronę Durbaszki cały w chmurach więc było tam i z powrotem. Śniegu faktycznie dołożyło to już taka pełna zima temperatura ok -5 , wiaterek słaby , zmienne warunki oświetlenia , kotłujące się chmury. Ogólnie bardzo fajny dzień. Szczyt ponad chmurami także wrażenie ,,dachu świata ,, tylko Tatry Bialskie na horyzoncie. Szczyt Wysokiej miałem dla siebie przeszło pół godziny , kanapka i herbata smakowały wspaniale . Później nadeszła ekipa rodzinna którą wyprzedziłem niżej, więc jeszcze chwila bardzo przyjemniej rozmowy i na dół. Na zejściu jeszcze 4 osoby , ale ogólnie wszyscy spotkani dzisiaj to ,,nasi,,. Parę fotek. To już prawdziwa zima chmury przewalały się przez grzbiet Od tego miejsca zacząłem raczkować .Przykro się robi jak sobie człowiek uświadomi ,że to spokojne piękne miejsce niedługo będzie wypełnione klnącymi , krzyczącymi , piszczącymi ,,turystami,,,którzy właśnie odkryli fakt ,ze w górach w zimie jest ślisko i na stromym stoku można zrobić sobie ,,ziazinkę,, i szczyt ,cóż po prostu było z..........cie i bardzo nie chciało się wracać w dolinę a tak mnie Wysoka dziś pożegnała piękny dzień. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 @barbie609 naprawdę piękny dzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 O, jak biało. Zasypalo Pieniny. Śnieg juz chyba zostanie. Nue byłam zimą w Pieninach. Jeszcze nie byłam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 @wjesnazimowe Pieniny czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: wjesnazimowe Pieniny czekają Cieszy mnie to. Ale już nie w tym roku. Weekendy zajęte. Zima pewnie trochę pobędzie, wiec powinnam zdążyć. I dzień będzie coraz dłuższy po nowym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Dzisiaj Wiesiek udał się na swoje łowy w masyw Trzech Koron .Celem były dzięcioły. Upolowany osobnik został umieszczony w wątku ,,Ci co........,,. Korzystając z ładnej pogody i pustych gór wszedł na szczyt. Widoki były superrr! Podesłał kilka fotek Sokolica jak widać tłoczno nie było to to chyba wiadomo... i panoramy ze szczytu Piękny jest świat,kto może to w góry bo za chwilę już tak fajnie nie będzie.Idzie sezon. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez barbie609 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Koledzy trafiły się super widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 @barbie609 jeśli kolega Wiesiek, jest również na emeryturze, to chyba jesteście obaj najszczęśliwszymi emerytami pod Tatrami . Zazdro. Też tak chcę za parę lat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 @jaaga76Wiesiek jeszcze nie jest emerytem , jemu niestety zostało jeszcze sporo lat. Natomiast udało mu się swoją pracę tak zorganizować ,że czasem ma możliwość wyskoczyć w tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Ponieważ pasterze już odbieżeli , a wśród nocnej ciszy nic się nie rozchodzi bo przecież cisza nocna pora się przewietrzyć.Zgodnie z założeniem to już ostatnie dni spokoju w górach więc trzeba korzystać . Postanowiliśmy zajrzeć w Pieniny na Sokolą Perć z Sokolicą włącznie. W zimie daje ona zupełnie nowe widoki i jest fajniejsza niż w lecie. Oczywiście jest też nieco trudniejsza do pokonania. Wyruszyliśmy z Krościenka na Bajków Gronik i dalej już niebieskim w stronę Sokolicy. Szlak zaśnieżony , miejscami lód więc raczki wskazane ale to właśnie jest fajne. Z Sokolicy zeszliśmy zielonym do Krasu i drogą do miasta.Na Perci niewielu ludzi i to sami nasi tak więc było miło , na Sokolicy było parę ,,dziwnych,,osób , fajnie to wyglądało jak schodzili , trochę ślisko było. Ogólnie człowieków niewiele. Pogoda rewelacja , widoczność super , mroźno. Parę fotek. Jak zaczynaliśmy było -14 cichy zamarznięty las Królowa widziana z Gronika no to tak po perci w zimie otwierają się nowe widoki na grzbiecie za Czerteżem i dalej percią Czertezik zaobserwowani hardcorowcy wodni i powietrzni Sokolica widok na nasz sylwestrowy cel najlepszego tym co na szlaku tego nie mogło zabraknąć póki istnieje po prostu super wypad nie spodziewaliśmy się aż takiej pogody 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Przepięknie....aż dech zapiera... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 @barbie609 piękne widoki z tych zimowych Pienin. Aż mi szkoda że ja tak zimy nie lubię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Ładnie. Każdy na swoim sposób na Pieniny patrzy- ze szlaku, z rzeki lub z powietrza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Nadszedł sylwester , pomimo byle jakiej pogody zdecydowaliśmy się na realizację planu. O północy szczyt Durbaszki opcjonalnie Wysoki Wierch z którego jest widok 360 st. Zaczęliśmy po 21 z parkingu po Homolem. Ruszyliśmy drogą schroniskową , warunki paskudne, na drodze mokry lód po którym płynie woda , rozmiękły śnieg dużo wody. Na grzbiecie zapadający się mokry śnieg podbiegnięty z wodą .Temperatura ,,dziwna,, niby powyżej zera a ust leci para, jak zwykle na grzbiecie , wiatr tym razem chwilami ciepły a chwilami zimny.Pomieszanie z poplątaniem , szło się fatalnie. Na szczęście widoki z góry wynagrodziły nie najlepszy szlak . Widok był imponujący, Słowacy też trochę postrzelali. Na szczycie spotkaliśmy dwóje ,,naszych,, a po drodze minęliśmy jednego hardkora,który szedł w stronę Wysokiej. Podczas zejścia pogoda się załamała do reszty , opad który miał być o 03.00 przyszedł wcześniej, temperatura spadła i z nieba leciał na przemian deszcz , deszcz ze śniegiem i śnieżna krupa. Udało się sprawnie zejść i wycieczkę można ocenić jaką ciężką,ale udaną. Parę fotek. Lód i woda na drodze herbatkujemy przy schronisku na grzbiecie miękko i mokro na szczycie Wysokiego Wierchu dookoła fajerwerki Jeszcze raz NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU !!! schodzimy pogoda już całkiem się sypie oczywiście część zdjęć/te ładniejsze/ Wiesiek Było mokro , ciężko się szło ale było fajnie. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Niesamowite doświadczenie (i coś mi sie zdaje, że w "warunkach recydywy") , ale po takim powitaniu to 2022 musi być genialny!!! Foty rewelacja @barbie609. Edytowane 2 Stycznia 2022 przez jaaga76 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 @barbie609można powiedzieć, że tegorocznych sezon już masz otwarty. Niezła wycieczka, fajerwerki najładniejsze z daleka, a jeszcze ładniejsze na zdjęciach bo bez huku. Jestem psią właścicielką wiec nie przepadam za wystrzałami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 22 minuty temu, wjesna napisał: Jestem psią właścicielką wiec nie przepadam za wystrzałami. W pełni rozumiem , też miałem w życiu psy ale one były z tych niebojących. Jeden był fanem fajerwerków , uwielbiał je oglądać. Teraz zajmuję się czasem takim małym terierowatym mordercą szczurów i on też niezbyt się boi . Na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 12 minut temu, barbie609 napisał: W pełni rozumiem , też miałem w życiu psy ale one były z tych niebojących. Jeden był fanem fajerwerków , uwielbiał je oglądać. Teraz zajmuję się czasem takim małym terierowatym mordercą szczurów i on też niezbyt się boi . Na szczęście. Pozazdrościć psiej odwagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi