barbie609 2,940 Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 (edited) 2 minuty temu, jaaga76 napisał: Może jednak sie skuszę w styczniu na Pieniny w drodze powrotnej.. w razie potrzeby jestem do dyspozycji? Edited November 1, 2021 by barbie609 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 3 minuty temu, barbie609 napisał: w razie potrzeby jestem do dyspozycji? Dziękuję. Chętnie skorzystam ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 (edited) Patrząc na aktywność na forum mam wrażenie ,że forumowicze idąc za przykładem znanej nam celebrytki Kudłatej z Raptawickiej znaleźli ciepłe gawry , zagrzebali się w ściółkę i zapadają w hibernację. Aż chce się krzyknąć ,, Ludzieeee!!! , to nic że jest jesień , świat istnieje dalej, a góry cały czas są piękne!Pakować plecaki i naprzód!Kiedyś uczono mnie o tzw ,, przykładzie osobistym,, a więc chcąc nie chcąc wyruszyłem.Dzisiaj Pieniny właściwe a konkretnie fragment Sokolej Perci .Zielonym z Krościenka na Przełęcz Burzana potem niebieski Czerteż-Czertezik -Sokolica i zielonym powrót do Krościenka. Żółty od Toporzyska w stronę Trzech Koron przerobili na drogę dla ,,turystów,, mnie się to nie podoba jest za bardzo miejsko -łatwo. Dobrze że zielony został taki jaki był i niebieski graniowy też. Pogoda świetna , słonecznie i w słoneczku cieplutko, w cieniu wręcz mroźno i szron na trawie leży. Miejscami błoto , miejscami mokre liście a miejscami nawet trochę lodziku pod tymi liśćmi także czujnym trzeba być. Co ludzi na samym początku tuż na Krościenkiem spotkałem jednego biegacza , i jednego Pana z aparatem, który poszedł w stronę Trzech Koron . Potem już nikogo , to było fantastyczne całe góry moje! Nawet platforma na Trzech K była pusta /zdjęcie/ . Widoki fantastyczne zresztą obraz to więcej niż 1000 słów lecimy z fotkami widoczki z podejścia z Czertezika zbliżenie na Tatry miejscami śliskawo widoki z Sokolicy Tatry raz się chowały za chwilę się wyłaniały Leśnica i Małe Pieniny puste Trzy Korony przykurzona Radziejowa zmrożona Durbaszka kultowa sosenka jeszcze się trzyma mieć szczyt Czertezika i Sokolicy tylko dla siebie to naprawdę fajne przeżycie , będąc sam odczuwa się wszystko mocniej ... i niech Was szlak prowadzi tak szczęśliwie jak dzisiaj mnie Edited November 24, 2021 by barbie609 4 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,920 Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 @barbie609 "przykład osobisty " bardzo zachęcający?. Fajna pogoda, brak człowieków i super widoki. No po prostu marzenie górołaza?. Ja czekam na dobrą aurę w jakiś weekend bo jak mam jechać 200-250 km. to lubię mieć pogodę i widoki. Mam nadzieję że niedługo się gdzieś wybiorę. Zdjęcia jak zwykle super? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,553 Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 5 godzin temu, barbie609 napisał: Co ludzi na samym początku tuż na Krościenkiem spotkałem jednego biegacza , i jednego Pana z aparatem, który poszedł w stronę Trzech Koron . Potem już nikogo , to było fantastyczne 5 godzin temu, barbie609 napisał: mieć szczyt Czertezika i Sokolicy tylko dla siebie to naprawdę fajne przeżycie , będąc sam odczuwa się wszystko mocniej ... Skojarzyło mi się z Włóczykijem - ,,Włóczykij wszedł w las, miał przed sobą sto mil ciszy" 3 godziny temu, Zośka napisał: Mam nadzieję że niedługo się gdzieś wybiorę. Ciii, bo jeszcze mgła usłyszy o znowu za Tobą pójdzie. 4 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted November 25, 2021 Share Posted November 25, 2021 Dnia 24.11.2021 o 15:50, barbie609 napisał: Patrząc na aktywność na forum mam wrażenie ,że forumowicze idąc za przykładem znanej nam celebrytki Kudłatej z Raptawickiej znaleźli ciepłe gawry , zagrzebali się w ściółkę i zapadają w hibernację. Aż chce się krzyknąć ,, Ludzieeee!!! , to nic że jest jesień , świat istnieje dalej, a góry cały czas są piękne!Pakować plecaki i naprzód! Najpierw fotki - GENIALNE!! A teraz aktywność na forum. Wyprzedziłeś mnie @barbie609. Już miałam sos-posta wstawiać, że trzeba się brać do pracy, bo obumiera nam forum....???. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted November 25, 2021 Share Posted November 25, 2021 Dnia 24.11.2021 o 17:46, Zośka napisał: @barbie609 "przykład osobisty " bardzo zachęcający?. Fajna pogoda, brak człowieków i super widoki. No po prostu marzenie górołaza?. Ja czekam na dobrą aurę w jakiś weekend bo jak mam jechać 200-250 km. to lubię mieć pogodę i widoki. Mam nadzieję że niedługo się gdzieś wybiorę. Zdjęcia jak zwykle super? @Zośka ja mam dwa razy dalej, ale jak masz ochotę to daj wcześniej znać - może się zgramy. Może @barbie609 i @wjesnadadzą się namówić? 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 12 godzin temu, jaaga76 napisał: Może @barbie609 i @wjesnadadzą się namówić? na razie u nas mamy trochę kichę z pogodą , ale może się jakoś wyrobi w dającej się przewidzieć przyszłości.Jak patrzę na 14 dniową to będzie kurzyć , więc następna wycieczka już raczej na zimowo. Dobrze że zacząłem ostrzyć raczki? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 Dnia 26.11.2021 o 08:56, barbie609 napisał: więc następna wycieczka już raczej na zimowo.? Słowo się rzekło , kobyłka u płotu. W dniu dzisiejszym wyruszyłem , klasycznym moim szlakiem na Wysoki Wierch z Jaworek. Od razu powiem ,że plan nie został w całości zrealizowany , kiedy dotarłem do Durbaszki okazało się że na grzbiecie wieje paskudny, bardzo zimny wiatr , odczuwalna zgodnie z przepowiednią bluemeteo na pewno minus kilkanaście.Nie okazałem się aż tak ambitny by zasuwać pod wiatr.Odpuściłem i koło schroniska zszedłem na parking.Oceniając warunki to określił by je jako trochę trudne a już na pewno niekomfortowe . Miejscami szlaki oblodzone , cienką w zasadzie niewidoczną warstewką, także pojawia się pytanie raczkować a potem ostrzyć czy nie raczkować i ryzykować glebę.Nie raczkowałem i jakimś cudem nie glebło mnie ale szlo się średnio. Fotki tylko ze szlaku i widoczki z Durbaszki. W wąwozie Homole zaczął formować typowy dla tego miejsca lodowiec Góry puste na ,Połoninie Kiczera ślady jakiegoś rudzielca i jeleniowatych nieco wyżej już się trochę śniegu uzbierało widoczki z Durbaszki na horyzoncie majaczy Lubań zmarznięty grzbiet i Pieniny właściwe Mogielnica udało mi się złapać taki widok pozdrowienia dla tych co na szlaku, trzymajcie się ciepło 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,920 Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 @barbie609 Twój klasyk to mój plan na wiosnę bo w Pieninach znam tylko Wysoką (przez Homole), Trzy Korony i Sokolicę. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 3 minuty temu, Zośka napisał: mój plan na wiosnę a polecam , polecam ,tylko to jest kawałek po za szlakiem , ale w razie potrzeby jestem do dyspozycji a fajnych wycieczek można w Małych Pieninach zrobić więcej 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,920 Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 31 minut temu, barbie609 napisał: w razie potrzeby jestem do dyspozycji W takim razie jak będę się wybierać w Pieniny to zgłoszę się po pomoc w zaplanowaniu fajnej trasy. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,553 Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 16 godzin temu, barbie609 napisał: kiedy dotarłem do Durbaszki okazało się że na grzbiecie wieje paskudny, bardzo zimny wiatr , odczuwalna zgodnie z przepowiednią bluemeteo na pewno minus kilkanaście. "Najgorszy jest wiatr. Bo jak jest zimno ale nie ma wiatru to jest ciepło. Ale jak jest zimno i jest wiatr to dopiero jest zimno. Najgorszy jest wiatr" ? Ładnie, już biało. Całkiem sporo tego śniegu miejscami a to dopiero początek grudnia. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 Ojojoj.... choć zima sie zrobiła, to jakoś serce szybciej bije, jak sie takie fotki ogląda? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 Przepowiednia na dziś informowała ,że będzie ok -5 , trochę słońca , że dołożyło śniegu a środek tygodnia dawał nadzieję , że góry będą puste.Nie pozostało mi nic innego niż wyruszyć samotnie na moje ulubione szlaki. Dziś zielonym z Jaworek na Wysoką , niebieski do Durbaszki i na dół brany pod uwagę jako opcja. Ostatecznie okazało się że grzbiet w stronę Durbaszki cały w chmurach więc było tam i z powrotem. Śniegu faktycznie dołożyło to już taka pełna zima temperatura ok -5 , wiaterek słaby , zmienne warunki oświetlenia , kotłujące się chmury. Ogólnie bardzo fajny dzień. Szczyt ponad chmurami także wrażenie ,,dachu świata ,, tylko Tatry Bialskie na horyzoncie. Szczyt Wysokiej miałem dla siebie przeszło pół godziny , kanapka i herbata smakowały wspaniale . Później nadeszła ekipa rodzinna którą wyprzedziłem niżej, więc jeszcze chwila bardzo przyjemniej rozmowy i na dół. Na zejściu jeszcze 4 osoby , ale ogólnie wszyscy spotkani dzisiaj to ,,nasi,,. Parę fotek. To już prawdziwa zima chmury przewalały się przez grzbiet Od tego miejsca zacząłem raczkować .Przykro się robi jak sobie człowiek uświadomi ,że to spokojne piękne miejsce niedługo będzie wypełnione klnącymi , krzyczącymi , piszczącymi ,,turystami,,,którzy właśnie odkryli fakt ,ze w górach w zimie jest ślisko i na stromym stoku można zrobić sobie ,,ziazinkę,, i szczyt ,cóż po prostu było z..........cie i bardzo nie chciało się wracać w dolinę a tak mnie Wysoka dziś pożegnała piękny dzień. 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,920 Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 @barbie609 naprawdę piękny dzień ? 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,553 Posted December 9, 2021 Share Posted December 9, 2021 O, jak biało. Zasypalo Pieniny. Śnieg juz chyba zostanie. Nue byłam zimą w Pieninach. Jeszcze nie byłam. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 @wjesnazimowe Pieniny czekają Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,553 Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: wjesnazimowe Pieniny czekają Cieszy mnie to. Ale już nie w tym roku. Weekendy zajęte. Zima pewnie trochę pobędzie, wiec powinnam zdążyć. I dzień będzie coraz dłuższy po nowym roku. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 14, 2021 Share Posted December 14, 2021 (edited) Dzisiaj Wiesiek udał się na swoje łowy w masyw Trzech Koron .Celem były dzięcioły. Upolowany osobnik został umieszczony w wątku ,,Ci co........,,. Korzystając z ładnej pogody i pustych gór wszedł na szczyt. Widoki były superrr! Podesłał kilka fotek Sokolica jak widać tłoczno nie było to to chyba wiadomo... i panoramy ze szczytu Piękny jest świat,kto może to w góry bo za chwilę już tak fajnie nie będzie.Idzie sezon. Edited December 14, 2021 by barbie609 4 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,553 Posted December 14, 2021 Share Posted December 14, 2021 Koledzy trafiły się super widoki. Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 @barbie609 jeśli kolega Wiesiek, jest również na emeryturze, to chyba jesteście obaj najszczęśliwszymi emerytami pod Tatrami ??. Zazdro. Też tak chcę za parę lat!!! Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 @jaaga76Wiesiek jeszcze nie jest emerytem , jemu niestety zostało jeszcze sporo lat. Natomiast udało mu się swoją pracę tak zorganizować ,że czasem ma możliwość wyskoczyć w tygodniu. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Ponieważ pasterze już odbieżeli , a wśród nocnej ciszy nic się nie rozchodzi bo przecież cisza nocna pora się przewietrzyć.Zgodnie z założeniem to już ostatnie dni spokoju w górach więc trzeba korzystać . Postanowiliśmy zajrzeć w Pieniny na Sokolą Perć z Sokolicą włącznie. W zimie daje ona zupełnie nowe widoki i jest fajniejsza niż w lecie. Oczywiście jest też nieco trudniejsza do pokonania. Wyruszyliśmy z Krościenka na Bajków Gronik i dalej już niebieskim w stronę Sokolicy. Szlak zaśnieżony , miejscami lód więc raczki wskazane ale to właśnie jest fajne. Z Sokolicy zeszliśmy zielonym do Krasu i drogą do miasta.Na Perci niewielu ludzi i to sami nasi tak więc było miło , na Sokolicy było parę ,,dziwnych,,osób , fajnie to wyglądało jak schodzili , trochę ślisko było. Ogólnie człowieków niewiele. Pogoda rewelacja , widoczność super , mroźno. Parę fotek. Jak zaczynaliśmy było -14 cichy zamarznięty las Królowa widziana z Gronika no to tak po perci w zimie otwierają się nowe widoki na grzbiecie za Czerteżem i dalej percią Czertezik zaobserwowani hardcorowcy wodni i powietrzni Sokolica widok na nasz sylwestrowy cel najlepszego tym co na szlaku tego nie mogło zabraknąć póki istnieje po prostu super wypad nie spodziewaliśmy się aż takiej pogody 4 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Przepięknie....aż dech zapiera...? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts