wjesna Opublikowano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Dnia 2.06.2022 o 15:58, barbie609 napisał: może Kudłata. A jednak nie poczuła się zaproszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 9 godzin temu, wjesna napisał: nie poczuła się zaproszona po prostu strzeliła focha , ale sądzę ,że jej przejdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Dnia 2.06.2022 o 15:58, barbie609 napisał: a tak wyglądała po odwrocie z Szopki Straszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Kolejny dzień w Pieninach, tym razem Pieniny Spiskie tak po całości od Niedzicy do Dursztyna czyli czerwony grzbietowy. Oprócz widoczków i fajnej wędrówki samej w sobie ważny cel przyrodniczy. Paź Żeglarz , rzadko spotykany krótko obecny. W zeszłym roku zaobserwowany podczas wycieczki w rejonie szczytu o wdzięcznej nazwie Lós. Wyruszamy dużym siedmioosobowym składzie z Niedzicy , pogoda super , widoczki nieco przymglone ale są, łąki pełne kwiatów. Szlak oczywiście prawie pusty , spotykamy tylko dwie liczne grupy wędrujące w przeciwnym kierunku , ale widać że górscy bywalcy. Od razu powiem ,że cel przyrodniczy nie został zrealizowany , Żeglarz był nieobecny ale aparat Wieśka nie próżnował. Zdjęcia oczywiście we właściwym wątku. Przeszliśmy cały grzbiet pod koniec nasz lepsze połowy zeszły szlakiem a my poszliśmy dalej grzbietem w stronę w/w szczytu i zeszliśmy tym hardkorzastym zejściem. Pora na parę fotek no może więcej niż parę . Oczywiście te ładniejsze to Wiesiek. początek szlaku, widok na Wronin w latach jego świetności był polskim posterunkiem granicznym, my bylibyśmy już na Węgrzech trzeba się do syta napatrzeć pienińska łąka nie łatwo o dobre zdjęcie panoramka, to co tam daleko widać to chyba wszyscy kojarzą leśny odcinek , las fajnie zdziczały , piękne wielkie karpackie jodły popas na polanie Wapienne, Tatry prawie niewidoczne ale na wschód widać fajnie kawałek dalej widoczek z platformy na szczycie Żaru , na jeziorze jeszcze pusto i dalej grzbietem , Panie rozsądnie zeszły szlakiem a my napędzani resztkami testosteronu ruszamy dalej grzbietem miejsce aż się prosi o panoramę schodzimy ,a co my nie damy rady? pozdrowienia dla tych co na szlaku i na koniec , Wiesiek zajrzał jeszcze na koniec do przełomu Białki ,więc panorama przełomu z Obłazowej ,to w końcu też Pieniny było super Edytowane 5 Czerwca 2022 przez barbie609 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Jest długi weekend więc trzeba gdzieś jak to mawiał klasyk bockiem bockiem. Czyli gdzie by tu.... ,dylemat rozwiązał Wiesiek przypominając o Niepylak Mnemozynie , który powinien się w Pieninach pod Macelakiem kotłować. Byliśmy tam z @Werniksdwa tygodnie temu i nic nie było więc może dziś... Ruszamy niebieskim , jak zwykle na nim ruch niewielki , widoki piękne i to na wszystkie strony. Niepylaka nie było ale pojawił się inny rzadki motyl -oczywiście wszystkie łupy w wątku ,,Ci co....,, W rejonie przełęczy Szopka sporo ludzi więc opcja szczytu nie ma sensu , zresztą na tym szlaku jest wcześniej punkt kontrolny z ,którego dobrze widać szczyt. I powiedzmy szczerze widok nie był zachęcający. Zeszliśmy Wąwozem Szopczańskim, który zgodnie z przewidywaniami był może nie zatłoczony ale mocno wypełniony weekendowiczami. Zeszliśmy dość szybko , małe co nieco jak zwykle w gospodzie w Sromowcach/polecamy/ .Parę fotek na początku jak zwykle na tym szlaku ruszamy w stronę słońca widoczność super pod Macelakiem jak zwykle dłuższy postój , jest to zdecydowanie najfajniejszy punkt na trasie panorama na południe Wiesiek kawałek karpackiej puszczy moment kiedy Szopczański był prawie pusty , przynajmniej ten kawałek 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Dzisiaj z Okazji Dnia Ojca wyskoczyłem sobie w Pieniny . Oczywiście klasyk zielonym przez Homole , potem Wysoka , niebieskim do Durbaszki i na dół. Pogoda super , ruch na szlaku zaczyna się wzmagać , ale w sumie było sympatycznie. Widoki super i co najważniejsze udało mi się upolować ważnego motyla , zdjęcia w wątku ,,Ci co ....,, . Parę widoczków podejście do Wysokiej jak w tunelu widoczki ze szczytu widoczki z Durbaszki na Trzech Koronach lekka kolejka i widoczek z Durbaszki bardzo fajna wycieczka , tak już letnia 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Dzisiejsza panorama z Obłazowej Skały -oczywiście Wiesiek 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/84911/Pozar_lasu_w_Pieninach.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 (edytowane) Edytowane 4 Lipca 2022 przez Zośka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Ja wczoraj byłam na spacerze śladami @barbie609. Od Durbaszki przez Wysoki Wierch na Palenicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 (edytowane) 23 minuty temu, Zośka napisał: Ja wczoraj byłam na spacerze śladami @barbie609 Czyżbym właśnie przeszedł do historii tylko w mgle cień............ A tak poważnie , którędy szłaś ? Drogą do schroniska? Edytowane 4 Lipca 2022 przez barbie609 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 @barbie609 tak, drogą do schroniska a potem tak jak na zdjęciach. Ludzi tak średnio ale much tysiące 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Czyżbym właśnie przeszedł do historii tylko w mgle cień............ A tak poważnie , którędy szłaś ? Drogą do schroniska? Bardzo dobre zdjęcie....... (gdyby kadr był schludny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 56 minut temu, Zośka napisał: Ludzi tak średnio ale much tysiące Ciekawe co gorsze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2022 Dnia 4.07.2022 o 19:25, barbie609 napisał: Czyżbym właśnie przeszedł do historii tylko w mgle cień............ A tak poważnie , którędy szłaś ? Drogą do schroniska? Super fota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/85090/quotBezpieczny_turystaquot__policyjna_akcja_w_powiecie_nowotarskim_zdjecia.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/85217/Pieninski_Park_Narodowy_zatrudnil_kozy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) Dawno nigdzie nie byłem tzn byłem a zasadzie byliśmy ,ale tamte miejsca aczkolwiek piękne nadają się na forum miłośników puszcz i bagien. W związku z powyższym razem z Wieśkiem uknuliśmy a naprawdę to on uknuł chytry plan: :Grzybowiec , Wyżnia Kondracka , Kopa i opcja dalej na Czerwone Wierchy. Oczywiście cel był mocno botaniczny bo teraz powinno tam kwitnąć sporo ciekawych roślin.Niestety przepowiednie Bluemeteo na których pojawiły się chmurki z kropelkami i błyskawicami skłoniły nas do zmiany planów i wyprawy w Pieniny na Sokolą Perć w pełni letniego rozkwitu. Pogoda rano była mocno taka sobie ale zgodnie z prognozą szło ku lepszemu i faktycznie jak ruszaliśmy z Krościenka ok 07.30 było już fajne słoneczko. Plan oczywiście klasyczny : żółtym z Krościenka na Gronik , potem niebieskim percią do Sokolicy , i zielonym przez Kras do Krościenka. Na żółtym parę osób ciągnęło w stronę Trzech Koron a już na niebieskim do Czertezika było właściwie pusto , dopiero w okolicy Sokolicy zrobiło się tłoczno. Teraz to normalne szczyt sezonu.Ludzie podchodzili zielonym i niebieskim od przeprawy. W nocy ostro lało więc szlak by miejscami mocno śliski i czujnym trzeba było być. Pogoda to słońce pod chmurką i temperatura przyjazna wędrówce. Widoczki mocno przymglone a Tatry w ogóle w chmurach.Lecą fotki Lubań z Gronika Perć w lecie to inne miejsce niże w zimie przede wszystkim widoki gorsze ale i tak jest pięknie widoczki w Czertezika Sokolica flisacy zaczęli dniówkę , jeszcze trochę takiej suszy i kółka będą musieli zamontować panorama pozdrowienia dla tych co na szlaku szlak trochę po nocy śliski panorama z Sokolicy sosenka jeszcze się trzyma na Trzech Koronach jeszcze bardzie tłoczno bardzo przyjemne przedpołudnie Edytowane 28 Lipca 2022 przez barbie609 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 @barbie609jak ja Tobie zazdraszczam tej blisości gór.... (tak pozytwnie oczywiscie). Ps. Obejrzałam zdjęcia, a potem zaczęłam czytać o Tatrach i .... zwątpiłam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 12 minut temu, jaaga76 napisał: zaczęłam czytać o Tatrach i .... zwątpiłam nie rozumiem,coś nie tak napisałem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 1 minutę temu, barbie609 napisał: nie rozumiem,coś nie tak napisałem? Nie, absolutnie! To mi się przez chwilę wyłączyło czytanie ze zrozumieniem. Tak się zafiksowałam obrazkami, że nie zauważyłam, że tatarzańskie były plany... ja gapa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Wiesiek się trochę pobawił wczorajszymi zdjęciami i oto co Mu wyszło: nocny Czertezik i burza na Czerteziku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Przyszła pora na wyprawę ulubionym szlakiem , czyli Homole , Połonina Kiczera , Durbaszka , Wysoki Wierch , schronisko i na dół. Oczywiście od Durbaszki usiłowałem wyśledzić ślady @Zośkaale chyba zbyt wielu ludzi tam przeszło. Pogoda całkiem fajna , chwilami wręcz upalnie , chmury dość mocno się wypiętrzały,ale wytrzymało. Ludzi dużo zwłaszcza w rejonie Homola , wręcz tłumy. Na grzbiecie już mniej no i inny rodzaj turysty. Widoki takie sobie , Królowej nie widać ,Tatry zachmurzone. Gorce jako tako , Trzy Korony z przyległościami nawet nieźle. Dzisiaj była na tych szlakach koleżanka , która te góry deptała intensywnie w harcerskich czasach , jej drużyna harcerek 81 DH /była drużynową/ przyrzeczenie harcerskie miała właśnie na Durbaszce. Nie była tutaj od prawie 40 lat , także miała podróż sentymentalną. pora na parę fotek na połoninie pod Borsuczynami widoczek z Durbaszki i ten najlepszy Pieniny właściwe z Wysokiego Wierchu Beskid Sądecki ze schroniska pomoc juhasom w czynie społecznym jagnię przeżyło Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez barbie609 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 @barbie609 nie znalazłeś moich śladów bo ja szłam po Twoich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @barbie609 a ta owieczka na plecach prawdziwa??? Kiedyś to sie lisa lub nutrię nosiło.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi