barbie609 moder Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 2 minuty temu, Zośka napisał: Może i Pieniny kiedyś odwiedzę zimą. mam nadzieję, że się spotkamy na szlaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 @barbie609super zdjęcia! I wycieczka do pozazdroszczenia, śnieg, słońce i tyle wolnej przestrzeni wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Masyw Trzech Koron , rejon szlaku zielonego Sromowce -Kosarzyska ,zdjęcia oczywiście Wiesiek ,,według jego informacji : Szlaki wąskie mało przetarte, miejscami drzewa przewalone w poprzek ścieżki. parę fotek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 23 godziny temu, barbie609 napisał: mam nadzieję, że się spotkamy na szlaku Ja też mam taką nadzieję bo przecież wszystkie drogi prowadzą wiadomo dokąd 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89387/Turysci_opadli_z_sil.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Dnia 9.02.2023 o 17:50, Zośka napisał: wszystkie drogi prowadzą wiadomo dokąd a ostatnio odpuściłem więc dziś przyszła na niego kolej. Ruszyliśmy najprostszą drogą ,czyli do schroniska , potem do niebieskiego no i na szczyt, zejście trasą odwrotną. W ogóle jak rano wstaliśmy to za oknem padała śnieżna krupa,ale blue meteo było bardziej optymistyczne niż jaszczomb z NBP więc jak tylko @Werniksdojechał to wyruszyliśmy. Na przełęczy Snozka widać było,że sporo ludzi poszło na Lubań. Później widzieliśmy,że wieża się odsłoniła więc widoczki pewnie mieli fajne.Jak zaczynaliśmy było jeszcze trochę chmurnie i ponuro,ale w miarę podchodzenia pogoda się poprawiała. wdepnęliśmy do schroniska na szarlotkę i czekoladę -całkiem całkiem i ruszyliśmy dalej zaczynało się robić pięknie ,W schronisku i w rejonie sporo ludzi no ale w końcu niedziela i ferie. Wszyscy prawidłowo objuczeni i oszpejowani więc było naprawdę klimatycznie. Na grzbiecie szlak przedeptany ale jeszcze miejscami miękki a śnieg głęboki...... odbicie na szczyt z pojedynczym śladem , trzeba było się trochę pomęczyć. za to na górze ........... co prawda Tatry słabo i królowej nie widać ale reszta jak wyżej widać jest OK Na Trzech Koronach też są jacyś uparci Gorce też się odsłoniły , mamy zamiar z @Werniksw środę podeptać trochę okolice Kiczory. popasik bo przecież termosy trzeba opróżnić pozdrowienia i niech Was szlak prowadzi jeszcze rzut oka na zachód i na dół Pieniny nas pożegnały jak zwykle super dzień , mam nadzieję ,że środa będzie równie udana 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Wow, pięknie trafiliście z pogodą . Trzymam kciuki za środę, bo podobno jakieś ocieplenie idzie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 35 minut temu, jaaga76 napisał: bo podobno jakieś ocieplenie idzie.... bluemeteo dla Kiczory lekko na minusie ,ma być słonecznie więc powinno być fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Ach Pieniny! Zielone są czarujące ale białe chyba jeszcze bardziej @barbie609 czy to było pierwsze w tym roku wyjście na Wysoki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 18 minut temu, vatra napisał: czy to było pierwsze w tym roku wyjście na Wysoki? byłem dwa razy na Wysokiej a na Wysoki wierch pierwsze,poprzednio byłem 03.12.22 25 minut temu, vatra napisał: białe chyba jeszcze bardziej no to jeszcze parę widoczków 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 taka pienińska ciekawostka , chociaż Czarna Woda to już bardziej strona Beskidu Sadeckiego https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89411/Historia_Starego_Domu_z_Czarnej_Wody_zdjecia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 9 minut temu, barbie609 napisał: byłem dwa razy na Wysokiej a na Wysoki wierch pierwsze,poprzednio byłem 03.12.22 Pytam bo w zeszłym roku nie udało mi się Ciebie pokonać w ilości wyjść na Wysoki ale w tym roku mam taki zamiar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 1 minutę temu, vatra napisał: nie udało mi się Ciebie pokonać w ilości wyjść no cóż kiedyś trzeba ustąpić , lata mijają ................. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Dwa obrazki z masywu Trzech Koron zdjęcia Wiesiek na zielonym w stronę Kosarzysk jednak poleciało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89524/Pracowite_dni_ratownikow_gorskich.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 W zeszłą środę pełnia śnieżnej zimy na Kiczorze a dziś tak na wpół wiosennie na Sokolej Perci. Wyruszyliśmy z @Werniksprzed 9-tą z Krościenka słońce zaczynało coraz mocniej przeświecać.Szlak to trochę błota ,trochę śniegu,trochę lodu słoneczko mocno przygrzewa , tak już wiosennie. Na zielonym szlaku widać że ostanie wichury trochę poszalały Kurtka poszła do plecaka a raczki na nogi , powyżej przełęczy Burzanna jak już weszliśmy na niebieski śnieg zaczął zanikać,chociaż pomiędzy skałami były paskudne kawałki lodu. Na grzebiecie było już piękne pełne słońce a i widoczków choć nieco przymglonych się trochę pokazało zejście w stronę Czertezika to miks skał korzeni i zlodowaciałego śniegu jakoś daliśmy radę na Czerteziku jak zwykle herbatka ,kanapka i oczywiście widoczki Tatry przymglone ale są w zejściu w stronę Przełęczy Sosnów raczki znowu się przydały , muszę dodać ,że dopiero w tej okolicy spotkaliśmy pierwszych ludzi , cały zielony i okolice Czertezika mieliśmy dla siebie Na Sokolicy było parę osób ale widoki oczywiście też na Trzech Koronach kogoś męczył talent ma nadzieję,że sobie krzywdy nie zrobili zejście do Krasu śnieg i trochę lodu więc w sprzęcie. Dunajec już wiosenny niesie śniegi no i oczywiście pozdrowienia dla tych co na szlaku trochę szkoda że śniegu już nie ma , mam niedosyt , trzeba w przyszłym tygodniu wyskoczyć tam gdzie jeszcze jest . Może Kościeliska-Chochołwska ścieżką nad reglami? Zobaczymy jak będzie z pogodą. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 @barbie609 po stroju widzę że aura bardzo wiosenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Przed chwilą, Zośka napisał: aura bardzo wiosenna. w słoneczku cieplutko i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 @barbie609juz tak tej zimy nie szukaj, piękna wiosna już na fotach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 4 minuty temu, jaaga76 napisał: juz tak tej zimy nie szukaj, ale ja lubię,może za dużo Jacka Londona w dzieciństwie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/90397/Kontrowersyjny_remont_Drogi_Pieninskiej.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Wszechobecna w miastach betonoza wkrada się już wszędzie. Te wszystkie rynki i parki miejskie, te aleje i ścieżki spacerowe wyglądają tak odpychająco że nie chce się z nich korzystać. Zresztą po co skoro latem z powodu braku cienia smażymy się jak na patelni a kiedy padają ulewne deszcze brodzimy w wodzie bo teren jest tak "uszczelniony" że już kilkugodzinny deszcz grozi podtopieniem. Teraz już nawet tereny które powinny być zachowane w naturalnym stanie padają ofiarą nikomu niepotrzebnych "ulepszeń". Moim zdaniem w takich miejscach asfalt powinien być zakazany, wystarczy dobrze utrzymana szutrówka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 16 godzin temu, Zośka napisał: betonoza niestety to prawda.Dawniej w przypadku przełomu istniała by szansa ,że Dunajec sam zrobi z tym pomysłem porządek,ale teraz zapora kontroluje poziom wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/90449/Flisacy_rozpoczynaja_sezon_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Wczoraj wieczór prognoza znacząco się poprawiła,a ze dawno nigdzie nie byłem postanowiłem wyskoczyć na tam gdzie prowadzą wszystkie drogi. Zacząłem jak zwykle ok 09.00 z parkingu pod Homolem i od razu zauważyłem efekt @vatra,który utrzymał się przez całą wycieczkę. Na początku temp to ok -3 , wszystko ładnie zmarznięte nawet kraina wiecznego błota z wierzchu była przymarznięta. Dookoła panowała doskonała cisza i pustka. Przed Wysoką zszedłem ze szlaku i powędrowałem Połoniną Kiczera. Korzystając z warstwy świeżego śniegu wypatrywałem tropu Rysia , kiedyś już go tu widziałem , ale znalazłem tylko liska chytruska wyszło słońce i zrobiło się ciepełko więc można było w samym sweterku Pieniny jakby zamarły tak wpół drogi do wiosny W miarę podchodzenia wyżej w stronę Durbaszki coraz mocniej duło takim zimnym północnym wiatrem.Trzeba było przeprosić się z kurtką. W prognozie było ,że odczuwalna poniżej-10 , nie wierzyłem ale chyba tyle było.Za to widoczek z Durbaszki przedni sądząc po śladach to byłem tam dziś pierwszy a nie zdziwił by się gdybym był jedyny. Z Wysokiego Wierchu widoczki też ok Tatry tak do pewnej wysokości z północnego zachodu co chwilę nasuwały się chmury i robiło się naprawdę zimno, więc jeszcze tradycyjnie Trzy Korony , w dali zamajaczyła Królowa . Oczywiście herbatka,kanapka i na dół. Jak zwykle zeszło ok 4 godziny i na jakiś czas pewnie będzie musiało wystarczyć bo przepowiednie takie nie najlepsze. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez barbie609 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi