Jump to content

Wasze górskie plany - pytania

Recommended Posts

7 godzin temu, Shear napisał:

@jaaga76 @barbie609 "Odpuść z uwagi na zagrożenie lawinowe" - no nie? ?

Łatwa, niewymagająca myślenia odpowiedź, i forum się kręci ?

Weź sobie chłopie na wstrzymanie daj...  raczej to żałosne, niż śmieszne.

Ponad 100 postów i dalej kultury brak...

Edited by jaaga76
  • Like ! 2
  • Replies 164
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Wyszło tak. Traska super , pogoda piękna i widoki Wierchów rewelacyjne!!

Ja wchodziłem od strony dolinki za Mnichem. Do Hińczowej przełęczy praktycznie zerowa ekspozycja. Na samym początku miałem trochę problemów orientacyjnych, ale po trafieniu na właściwą ścieżkę, j

Owszem, kolorystycznie nawet pasują do kasku ? To już końcowe fragmenty naszej części Tatr, które mi zostały do przejścia m. in. Hala Stoły, Smreczynski Staw, Wrota Chalubinskiego, Dolina Lejow

Posted Images

• 5 months later...

Cześć, dawno tutaj nic nie pisałem, raczej sobie z boku obserwuje różne dyskusje. Natomiast chciałem się poradzić w nietypowej sprawie. Mam możliwość wyjazdu w Tatry w dwóch terminach i nie mogę się zdecydować, który termin będzie lepszy pod względem ruchu na szlakach (długi weekend) czy tez pogody (chociaż wiadomo, że co do pogody to można sobie wróżyć z fusów ? )  13.08-18.08 czy 22.08-27.08, który termin byście wybrali ? Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź ? 

15 minut temu, piterson777 napisał:

3.08-18.08 czy 22.08-27.08

Co do pogody to wiadomo , co do ruchu ja bym brał ten drugi termin.Myślę,że jest szansa na mniejszy ruch,co nie znaczy że będzie  luźno i spokojnie.

• Thanks 1
1 godzinę temu, piterson777 napisał:

dawno tutaj nic nie pisałem, raczej sobie z boku obserwuje różne dyskusje

No właśnie... Ale żeby było co czytać, ktoś jednak musi pisać.

?

• Sad 1

który termin byście wybrali ?

Nie wiem do kiedy musisz się określić, ale np. dla mnie ważniejsza jest pogoda niż ruch, więc kierowałbym się prognozami.  Poza tym zawsze można na Słowację uderzyć, gdzie ruch wciąż jeszcze jest mniejszy, a Tatr więcej. 

No myśle ze tak do połowy przyszłego tygodnia musze podjąć decyzje wiec będę patrzył jakieś wstępne prognozy ? Słowacja odpada, bo zmieniło by to koncepcje wyjazdu, chce dokończyć te kilka fragmentów, które mi zostało w polskich do przejścia a w przyszłym roku sie wezmę za Słowację ? niemniej jednak dziękuje za pomoc ?

• Like ! 1
5 godzin temu, Zośka napisał:

@piterson777 wiadomo że pogoda najważniejsza ale ja bym wybrała ten drugi termin. Długi weekend sierpniowy to zawsze armagedon na szlakach?.

Zgadzam się z Zośka. Wszystkie długie weekendy omijaj szerokim łukiem. Co do pogody, to loteria. Jeśli chodzi o prognozy, to póki co jest to wróżenie z fusów. Zarówno w przypadku pierwszego, jak i drugiego terminu.

Giewont nie jest dla mnie atrakcją wycieczkowa i nie chodzi tu już nawet o tłumy a zreszta byłem już kilka razy wiec wystarczy  ? 

Ok, a jakie masz plany na ten wyjazd? 

4 godziny temu, piterson777 napisał:

Giewont nie jest dla mnie atrakcją wycieczkowa i nie chodzi tu już nawet o tłumy a zreszta byłem już kilka razy wiec wystarczy  ? 

Polecone Scarpy Mescalito zabierasz? ? 

5 godzin temu, Mnich Moderator napisał:

Polecone Scarpy Mescalito zabierasz? ? 

Owszem, kolorystycznie nawet pasują do kasku ?

8 godzin temu, Jędrek napisał:

Ok, a jakie masz plany na ten wyjazd? 

To już końcowe fragmenty naszej części Tatr, które mi zostały do przejścia m. in. Hala Stoły, Smreczynski Staw, Wrota Chalubinskiego, Dolina Lejowa, to co najciekawsze już mam za sobą ? aczkolwiek nie miałem nigdy przyjemności przejść Orlej w całości ( do tej pory szedłem tylko poszczególnymi fragmentami) - jak sie trafi jakiś dzien z pewna dobra pogoda to sie na pewno skuszę ?

• Like ! 5
12 minut temu, piterson777 napisał:

Hala Stoły,

jeśli mogę nieśmiało zasugerować , od bacówek idź w górę a potem w prawo od końca szlaku na grzbiet, jest szansa na fajne widoki.

• Like ! 2
  • Thanks 1
52 minuty temu, piterson777 napisał:

Owszem, kolorystycznie nawet pasują do kasku ?

To już końcowe fragmenty naszej części Tatr, które mi zostały do przejścia m. in. Hala Stoły, Smreczynski Staw, Wrota Chalubinskiego, Dolina Lejowa, to co najciekawsze już mam za sobą ? aczkolwiek nie miałem nigdy przyjemności przejść Orlej w całości ( do tej pory szedłem tylko poszczególnymi fragmentami) - jak sie trafi jakiś dzien z pewna dobra pogoda to sie na pewno skuszę ?

Lejową spokojnie można sobie darować, moim skromnym zdaniem. Ewentualnie przy innej okazji zejść tamtędy, jeśli się chce "mieć zaliczone". ?

Na Wrotach tłoku na pewno nie będzie. 

• Like ! 2
1 godzinę temu, Jędrek napisał:

Lejową spokojnie można sobie darować, moim skromnym zdaniem. Ewentualnie przy innej okazji zejść tamtędy, jeśli się chce "mieć zaliczone". ?

Na Wrotach tłoku na pewno nie będzie. 

Lejowa jest urocza. Przez to, że mało popularna i uczęszczana ? 

Na Wrotach na pewno nie będzie tłoku. Ale już w drodze do Wrót...?

39 minut temu, Mnich Moderator napisał:

Lejowa jest urocza. Przez to, że mało popularna i uczęszczana ? 

Na Wrotach na pewno nie będzie tłoku. Ale już w drodze do Wrót...?

Lejowa jest pusta i to jej jedyna zaleta. ??

W drodze do Wrót też nie będzie tłoku, jeśli się ruszy z Palenicy o 8 lub wcześniej. 

1 godzinę temu, Jędrek napisał:

Lejowa jest pusta i to jej jedyna zaleta. ??

dawno temu szedłem przez Lejową na Kominiarski Wierch i była to fantastyczna wycieczka.

Teraz to może i lepiej że nie wolno.

1 godzinę temu, J@n napisał:

dawno temu szedłem przez Lejową na Kominiarski Wierch i była to fantastyczna wycieczka.

Teraz to może i lepiej że nie wolno.

Na Kominiarski chętnie bym się wybrał, ale szlak zamknęli zanim zacząłem jeździć w Tatry, więc już nie nadrobię tej zaległości. A fajnie byłoby pójść np. szlakiem który wyznakował nastoletni Karłowicz. 

• Like ! 3
6 hours ago, Jędrek said:

A fajnie byłoby pójść np. szlakiem który wyznakował nastoletni Karłowicz. 

No mnie nie kusi przeciskanie się pod gałęziami kosodrzewiny ?

No i widokowo podejrzewam, że jest nudny.. taki odosobniony i oświetlony przez Kościelisko...