Jump to content

Recommended Posts

• Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

I moja ulubiona chmurka, chociaż zwiastuje zmianę pogody na gorszą, Cirrus. Wygląda jak mazniecia pędzlem po niebie. Jeżeli je zaobserwujemy to za jeden, max dwa dni nadejdzie front.  I przysłowi

Jest to ciekawy temat, ale chyba w górach to trzeba być przygotowanym na każdą pogodę. Nie znam się na chmurach za dobrze, zwłaszcza na ich nazwach ale jak widzę jak  zbliża takie ciemne monstrum jak

A tu klasyczny przykład czerwonego zachodu słońca. Taki zachód zwiastuje deszcz i zmianę pogody na gorszą.  Jedno z moich ulubionych zdjęć. ?  

Posted Images

Dnia 26.02.2020 o 15:29, Krisbin napisał:

Jak na pierwszy raz zimą w Tatrach to bez szaleństwa. Jaworzynka , Gąsienicowa i może Kasprowy. Co dalej to ocenimy na miejscu.?

Jaworzynka to nie w zimie. Boczań lub od Brzezinek. 

• Like ! 3
  • Thanks 1
  • 2 months later...
52 minuty temu, Marta napisał:

Może ktoś ma pytanie dotyczące meteorologii?

Marta  - nie ma sensu, ludzie przestali jeździć w Tatry, siedzą przed komputerami i wymyślają wirtualne historyjki

• Haha 3
  • Sad 1
3 minuty temu, J@n napisał:

Marta  - nie ma sensu, ludzie przestali jeździć w Tatry, siedzą przed komputerami i wymyślają wirtualne historyjki

Oj wypraszam sobie ? 

Ja wróciłem z Tatr w minioną niedzielę. I niebawem znów się wybieram.

Gdybym tylko mógł spędzałbym w Taterkach 365 dni w roku.

• Like ! 2
  • Wow 1
17 godzin temu, J@n napisał:

A ja właśnie się wybieram jak tylko pogoda będzie znośna.

• Like ! 3
  • 2 weeks later...

Ja nie wiem kiedy będę mogła pojechać, i bardzo nad tym ubolewam, bo siedzenie w pociągu tyle godzin w maseczce niestety nie bardzo ? macie może zdjęcia z doliny Małej Łąki? Lub gesiej szyi? 

• Like ! 1

Hej. 

Pytanie. Czy pełnia księżyca wpływa na pogodę? @J@n  w wątku o wyjeździe wspominał o pełni - nie wiem czy pod  tym kątem, czy ciemnego/jasnego nieba, by prowadzić nocne obserwacje. :)  Osobiście mam wrażenie, że w pełnie księżyca lub 1-2 dni przed/po jest ładniejsza pogoda. (Najbliższa wypada w następny piątek, może warto gdzieś się wybrać)

• 3 weeks later...