Marta Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Cześć. Tak sobie pomyślałam, żeby zrobić tutaj wątek o meteorologii. Czyli przewidywanie pogody, na podstawie rodzajów chmur, obserwacji zjawisk przyrodniczych. Od 20 paru lat żegluję, i zawsze mi to pomagało. W górach też parę razy uratowało mi to 4 litery. Co wy na to??? W załączeniu zdjęcie z doliny Małej Łąki. Z górskim pozdrowieniem. Marta. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Cumulonimbus, czyli chmura burzowa nad Tatrami. Jak widzicie jest to chmura wysoka, płaska u podstawy. Chmury burzowe tworzą się najczęściej popołudniami, po gorącym dniu. Ta utworzyła się koło godziny 15.00. I taka moja obserwacja, z rejsów. Jeżeli słońce bardzo praży, to jest to znak że będzie padać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jest to ciekawy temat, ale chyba w górach to trzeba być przygotowanym na każdą pogodę. Nie znam się na chmurach za dobrze, zwłaszcza na ich nazwach ale jak widzę jak zbliża takie ciemne monstrum jak na zdjęciu wyżej to uciekam. Ale i tak nic tak dobrze nie przewidzi pogody jak kamień w Wąchocku . 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Na zaglach też trzeba, ale warto rozpoznawać chmurki, i wiedzieć co oznacza czerwony zachód słońca, lub halo. W górach czy na wodzie warto wiedzieć a robią wersję przenośną kamienia z Wąchocka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 I moja ulubiona chmurka, chociaż zwiastuje zmianę pogody na gorszą, Cirrus. Wygląda jak mazniecia pędzlem po niebie. Jeżeli je zaobserwujemy to za jeden, max dwa dni nadejdzie front. I przysłowie ludowe : cirrus na niebie, pogoda się zj.. Epsuje. 7 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal3737 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Witam , też udało mi się zrobić fotke Cb. :) 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Też mam soczewki. Lipiec 2019. Gliczarów Górny. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 A tu klasyczny przykład czerwonego zachodu słońca. Taki zachód zwiastuje deszcz i zmianę pogody na gorszą. Jedno z moich ulubionych zdjęć. 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamžík Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Bardzo ciekawy temat, proszę o więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Tutaj widać nimbostratusa. Chmura średniej wysokości, inaczej chmura deszczowa. Hala Kondratowa. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatromaniak Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Nawet nie wiecie jak się cieszę, że pojawiają się tu takie wartościowe treści! Dzięki temu to Forum już spełnia swoje założenia (chciałem, by było dużo merytoryki). 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Spoko. Fajnie ze się podoba. Może komuś się przyda A tu zdjęcie poglądowe jak wygląda początek tworzenia się CB. Łódź. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 A tu też chmura. Niska, czyli mgła. Piękne widoki z Szczelińca. Lipiec 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Oraz przegląd chmurek, od niskich po wysokie. Zachód słońca na Szczelińcu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Tu mam zagwostkę. Wydaje mi się że są to chmury średnie. Nimbusy. Ale po raz pierwszy takie widziałam. Wschód słońca. Beskid niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Mały deszcz. Staw Smreczyński. Zawsze jak tam idę to pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatek77 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Dziękuję @Marta za założenie tego tematu, jest niezmiernie ciekawy zwłaszcza dla takiego raczkującego żółtodzioba górskiego jak ja Podziwiam Was za ogromną wiedzę w tym temacie, ja na razie przyswoiłam tyle że moje ulubione chmurki zwiastują deszcz (te malowane pędzlem cirrusy). Czy dobrze mi się wydaje że na tych zdjęciach częściowo są właśnie cirrusy? Następnego dnia padało i była burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Moim zdaniem, Cirrusow tu nie ma. To są już chmury niższe.To są już chmury które sprowadzają deszcz. I zależnie od warunków mogą przerodzić się w CB, chmury burzowe. Cirrusy przepowiadaja nadejście frontu. Deszcze, burze itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Wał fenowy nad Tatrami, halny. Jak coś takiego widzimy, w góry nie tuptamy! 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Chmurki ładnej pogody. Cumuluski. Rusinowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) A masz może zdjęcie zjawiska halo? Halo, czyli krąg wokół księżyca, lub słońca, tworzony przez Cirrusy. Zwiastuje zmianę pogody, włącznie z deszczem. I frontem. Źródło zdjecia :tvn24 Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Marta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wał fenowy widziałam raz zimą, w górach, zdjęcie widziałeś w 1 z postów. No robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Foszyzm puszysty! Ciut zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Wczorajsza burza w Łodzi. Takie błyski to na pogodę. Burza bez grzmotów. VID_20190828_214042.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Dnia 27.08.2019 o 10:07, Marta napisał: A masz może zdjęcie zjawiska halo? Halo, czyli krąg wokół księżyca, lub słońca, tworzony przez Cirrusy. Zwiastuje zmianę pogody, włącznie z deszczem. I frontem. Wydaje mi się, że mi udało się złapać halo. Nie w górach, a z mojego podwórka pod Warszawą Zdjęcie robione telefonem, więc krąg wokół słońca nie jest aż tak widoczny jak na zdjęciu dodanym przez @Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi