Jump to content

Recommended Posts

Cześć. Tak sobie pomyślałam, żeby zrobić tutaj wątek o meteorologii. Czyli przewidywanie pogody, na podstawie rodzajów chmur, obserwacji zjawisk przyrodniczych. Od 20 paru lat żegluję, i zawsze mi to pomagało. W górach też parę razy uratowało mi to 4 litery. Co wy na to??? W załączeniu zdjęcie z doliny Małej Łąki. 

Z górskim pozdrowieniem. Marta. 

IMG_20190710_154924.jpg

• Like ! 4
  • Thanks 2
  • Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

I moja ulubiona chmurka, chociaż zwiastuje zmianę pogody na gorszą, Cirrus. Wygląda jak mazniecia pędzlem po niebie. Jeżeli je zaobserwujemy to za jeden, max dwa dni nadejdzie front.  I przysłowi

Jest to ciekawy temat, ale chyba w górach to trzeba być przygotowanym na każdą pogodę. Nie znam się na chmurach za dobrze, zwłaszcza na ich nazwach ale jak widzę jak  zbliża takie ciemne monstrum jak

A tu klasyczny przykład czerwonego zachodu słońca. Taki zachód zwiastuje deszcz i zmianę pogody na gorszą.  Jedno z moich ulubionych zdjęć. ?  

Posted Images

Cumulonimbus, czyli chmura burzowa nad Tatrami. Jak widzicie jest to chmura wysoka, płaska u podstawy. Chmury burzowe tworzą się najczęściej popołudniami, po gorącym dniu. Ta utworzyła się koło godziny 15.00. 

I taka moja obserwacja, z rejsów. Jeżeli słońce bardzo praży, to jest to znak że będzie padać. 

IMG_20190713_122144.jpg

• Like ! 4

I moja ulubiona chmurka, chociaż zwiastuje zmianę pogody na gorszą, Cirrus. Wygląda jak mazniecia pędzlem po niebie. Jeżeli je zaobserwujemy to za jeden, max dwa dni nadejdzie front. 

I przysłowie ludowe : cirrus na niebie, pogoda się zj.. Epsuje. ?

images.jpeg

• Like ! 7
  • Thanks 3
  • Haha 2

Dziękuję @Marta za założenie tego tematu, jest niezmiernie ciekawy zwłaszcza dla takiego raczkującego żółtodzioba górskiego jak ja :classic_rolleyes: Podziwiam Was za ogromną wiedzę w tym temacie, ja na razie przyswoiłam tyle że moje ulubione chmurki zwiastują deszcz (te malowane pędzlem cirrusy). 

Czy dobrze mi się wydaje że na tych zdjęciach częściowo są właśnie cirrusy? Następnego dnia padało i była burza.

DSC_1101.JPG

DSC_1119.JPG

Moim zdaniem, Cirrusow tu nie ma. To są już chmury niższe.To są już chmury które sprowadzają deszcz. I zależnie od warunków mogą przerodzić się w CB, chmury burzowe. 

Cirrusy przepowiadaja nadejście frontu. Deszcze, burze itd. 

• Thanks 1

A masz może zdjęcie zjawiska halo? 

Halo, czyli krąg wokół księżyca, lub słońca, tworzony przez Cirrusy. Zwiastuje zmianę pogody, włącznie z deszczem. I frontem. 

Źródło zdjecia :tvn24

d6bac908-46e8-11e4-a3bb-0025b511226e.jpg

Edited by Marta
  • Like ! 1
Dnia 27.08.2019 o 10:07, Marta napisał:

A masz może zdjęcie zjawiska halo? 

Halo, czyli krąg wokół księżyca, lub słońca, tworzony przez Cirrusy. Zwiastuje zmianę pogody, włącznie z deszczem. I frontem. 

Wydaje mi się, że mi udało się złapać halo. Nie w górach, a z mojego podwórka pod Warszawą ?

Zdjęcie robione telefonem, więc krąg wokół słońca nie jest aż tak widoczny jak na zdjęciu dodanym przez @Marta

received_2476689385896971.jpeg