Jump to content

Filmy i dokumenty warte polecenia

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jak w temacie! Zachęcam Was do zamieszczania linków do ciekawych filmów traktujących o tematyce górskiej. Wszelkie recenzje, rekomendacje mile widziane.  Podczas przeglądania YT trafiłem dziś na

Bardzo fajny podcast, w wolnej chwili polecam posłuchać.   

Dokładnie.  Jestem wielkim fanem Clinta bo jako reżyser dba o detale jak mało kto. Przecież się nie zna na wspinaczce, nie uprawiał. Ale jak się za coś weźmie...:)

• 4 weeks later...

Polecam 'Krzyk kamienia' Herzoga. Jeden z najlepszych filmów górskich. ?

A z thrillerów, gdzie akcja się dzieje w górach: 'Akcja na Eigerze' Clinta Eastwooda. 

A co do Clinta - to musi też być 'Tylko dla orłów' z niezapomnianą akcją na kolejce linowej. ?

• Like ! 2
2 godziny temu, Zośka napisał:

Piękne ujęcia gór i wspinaczy. Chyba jedne z najlepszych jakie widziałam. 

Dokładnie. 

Jestem wielkim fanem Clinta bo jako reżyser dba o detale jak mało kto. Przecież się nie zna na wspinaczce, nie uprawiał. Ale jak się za coś weźmie...:)

• Like ! 3

Mnie się wydaje  że Eastwood im starszy tym lepiej grał i lepsze filmy robił. " Gran torino" lubię  najbardziej. 

4 godziny temu, Zośka napisał:

Piękne ujęcia gór i wspinaczy. Chyba jedne z najlepszych jakie widziałam. 

Racja, to się w filmie udało. 

• Like ! 2
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Wczoraj obejrzałam dokument "Z góry widać lepiej. Wanda Rutkiewicz". Miała to być niezwykła opowieść o jeszcze bardziej niezwykłej kobiecie ale nie było w niej niczego, czego już wcześniej nie pokazano albo nie opisano. Moim zdaniem można zobaczyć ale jak się nie zobaczy to nic straconego.

• Like ! 2
Dnia 26.12.2022 o 11:15, jaaga76 napisał:

Biegiem na Mount Blanc i Matterhorn

śp Dominik Socha również potrafił nieźle zasuwać. Filmiki jeszcze są na yt. Lubię sobie co jakiś czas rzucić okiem na jego wyczyny. 

Lubię też ten filmik, zero montażu, jedno długie ujęcie ?

Cała Orla Perć - rekord przejścia 1:16:32 - Piotr Łobodziński Towerrunner 12.07.2016 - YouTube

10 godzin temu, Zośka napisał:

Wczoraj obejrzałam dokument "Z góry widać lepiej. Wanda Rutkiewicz". Miała to być niezwykła opowieść o jeszcze bardziej niezwykłej kobiecie ale nie było w niej niczego, czego już wcześniej nie pokazano albo nie opisano. Moim zdaniem można zobaczyć ale jak się nie zobaczy to nic straconego.

Trochę się tego obawiałam... szkoda. To chyba kolejny dokument, ktory potwierdza, jak trudny to rodzaj filmu.

• Like ! 2
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...