Guest Tatromen Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 Kończysta Szczyt na Słowacji Opis Kończysta – dwuwierzchołkowy szczyt w południowej, bocznej grani Tatr Wysokich odchodzącej od Zmarzłego Szczytu. Począwszy od Przełęczy koło Drąga, grań ta nazywana jest Granią Kończystej. Na północ od szczytu znajduje się w niej Stwolska Turnia, oddzielona od Kończystej głęboko wciętą Stwolską Przełęczą Wyżnią. Wikipedia Wysokość n.p.m.: 2 538 m Wyniesienie: 205 m Pasmo górskie: Tatry Pasmo nadrzędne: Tatry Quote Link to post Share on other sites
Nu81 183 Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 Biedne kowadełko ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 To już historia ! ? Quote Link to post Share on other sites
Nu81 183 Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 Niestety, a w tym roku chciałem taką fotkę sobie na pamiątkę strzelić?....nie zdążyłem Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,794 Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 16 minut temu, Nu81 napisał: w tym roku chciałem taką fotkę sobie na pamiątkę strzelić? Kowadełko odpadło w tamtym roku ? Nie Ty jeden... Może urośnie nowe Quote Link to post Share on other sites
Nu81 183 Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 57 minut temu, Mateusz Z napisał: Kowadełko odpadło w tamtym roku ? Nie Ty jeden... Może urośnie nowe Wiem, wiem, że odpadło w tamtym roku...no za następne kilkaset tysięcy lat może nowe urośnie? Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Chyba żeby ......wnieść takie ! ?? Quote Link to post Share on other sites
Nu81 183 Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 40 minut temu, Tatromen napisał: Chyba żeby ......wnieść takie ! ?? Jak ktoś sobie zrobi na Kończystej fotę na takim kowadle to stawiam mu dobrą flachę ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 W drodze na Kończystą ! Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted March 31, 2020 Share Posted March 31, 2020 Kończysta od strony Ganku ! Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Z Wysokiej ! Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,794 Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 Kowadełko mimo oderwania się części jeszcze jest przystojne :) 7 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 408 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 13.09.2020 Vysne Hagi -> Batizovske Pleso, razcestie -> Kończysta -> powrót tą samą drogą Suma podejść: 1211 m. Dystans: 12,21 km. Początek szlaku to żmudne podejście lasem, a później przez niekończące się pasma kosodrzewiny. Widoków praktycznie zero. Gdy zbliżam się do skrzyżowania żółtego szlaku z magistralą, wreszcie robi się ciekawie. Odbijam czerwonym szlakiem w lewo i po kilkudziesięciu metrach pojawia się kopczyk. Pora na zejście ze szlaku. Po chwili wyłania się cel dzisiejszej wyprawy. Rozpoczynam podejście. Podłoże jest trawiaste, dodatkowo prowadzi tu wyraźnie wydeptana ścieżka, więc idzie się nieźle. No i Gerlach z tej perspektywy wygląda coraz lepiej. Niestety trawy się kończą i zaczynają kamienie. Jest! Zaczynają się odsłaniać kolejne szczyty. W końcu na szczycie Gerlach Wyraźnie dominujący nad resztą Krywań Od lewej: Koprowy, Cubryna, MSW, Świnica, Mały Kozi Wierch, Wysoka, Rysy, Niżnie Rysy. Niżnie Rysy, Ganek, Rumanowy Szczyt, Żłobisty Szczyt, Młynarz, Skrajna Stwolska Czuba Hawrań, Płaczliwa Skała, Zadni Gerlach, Przełęcz Tetmajera, Gerlach, Pośredni Gerlach Dolina Rumanowa Pora schodzić Tępa Batyżowiecki Staw rano całkowicie w cieniu, teraz już w promieniach słońca 4 5 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,207 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Super wyprawa i naprawdę piękna relacja??? Gratuluje @sickboy777 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,794 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 (edited) Ale bomba! Gratulacje. Zdjęcia pierwsza klasa. Muszę Kończysta powtórzyć kiedyś, chociaż (w niepogodę) męczarnia straszna Edited October 6, 2020 by Mateusz Z 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,506 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Świetna wycieczka i jak zwykle fantastyczne zdjęcia @sickboy777 ?? 3 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,393 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 @sickboy777 z wielką przyjemnością obejrzałam foty! Przepiękne ? 3 1 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 660 Posted October 8, 2020 Share Posted October 8, 2020 fajna relacja i piękne zdjęcia ???? Przypomina mi się moje spotkanie z Kowadłem? 5 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,248 Posted October 8, 2020 Share Posted October 8, 2020 Cudna góra, z przesmacznymi widokami ? Gratuluje wyprawy ? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,794 Posted October 8, 2020 Share Posted October 8, 2020 @sickboy777 - wielkie łał ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,319 Posted October 8, 2020 Share Posted October 8, 2020 @sickboy777 petarda!!! 2 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 660 Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 To i ja dorzucę coś od siebie w tym temacie?. Byłem na Kończystej w sierpniu tego roku,miesiąc przed wyprawą sickboy777. Sickboy777 - kolejny raz oglądam twe fotki z Kończystej,są świetne ??. Szliśmy dokładnie tą samą trasą : Vysne Hagi - Batyżowiecki Staw - Kończysta.Wracaliśmy tak samo przez Batyżowiecki Staw. W zatoczce w V.Hagach byliśmy jeszcze po ciemku.Było chłodno ale ładnie. Ruszyliśmy w stronę Batyżowieckiego dość mocnym tempem,tak aby się rozgrzać.Po drodze zaliczyliśmy ładny wschód słońca. Zapowiadała się piękna pogoda.Takie były prognozy. Śniadanko jedliśmy już przy stawie i wybornie smakowało? a kawa jeszcze bardziej. Coś mam z tą kawą w górach... Delektowanie się widokami i otoczeniem z kubkiem kawy w ręku i jej zapach...?? Chyba nie jestem jedyny w tych odczuciach. Trasa na sam szczyt poszła nam szybko i łatwo nawet bardzo łatwo.Spodziewałem się większych utrudnień. Przy Kowadle siedzieliśmy sami i to dość długo.Było pięknie a widoki bajka???. Dopiero przy schodzeniu spotkaliśmy dwóch Słowaków. Będąc przy Batyżowieckim Stawie w towarzystwie kilkunastu osób zrobiliśmy dłuższy odpoczynek wpatrzeni w Gerlach. Tam patrzyliśmy na akcję słowackich ratowników.Helikopter wylądował za naszymi plecami,nieco nad stawem. Do samochodu wróciliśmy troszkę zmęczeni ale bardzo,bardzo zadowoleni ?. 4 4 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 408 Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 (edited) Fajnie się te Twoje fotki ogląda, normalnie mam deja vu ? Ale faktycznie trafiłeś pogodowo, lampa przez cały czas. U mnie podczas środkowej części trasy, niedługo po zejściu ze szlaku, podwiało od dołu tyle chmur, że zrobiło się mleko i praktycznie nic nie było widać miejscami. Na szczęście im bliżej szczytu, tym chmury opadały coraz bardziej i coraz więcej słoneczka dookoła. Gratki! Edited October 18, 2020 by sickboy777 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,393 Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 @karpasani @sickboy777 ja ja Wam zazdroszczę! Gapię się i gapię na foty... cudo! 2 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,188 Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: @karpasani @sickboy777 ja ja Wam zazdroszczę! Gapię się i gapię na foty... cudo! Mam to samo @jaaga76 - idziemy ??? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts