Gość Tatromen Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Kończysta Szczyt na Słowacji Opis Kończysta – dwuwierzchołkowy szczyt w południowej, bocznej grani Tatr Wysokich odchodzącej od Zmarzłego Szczytu. Począwszy od Przełęczy koło Drąga, grań ta nazywana jest Granią Kończystej. Na północ od szczytu znajduje się w niej Stwolska Turnia, oddzielona od Kończystej głęboko wciętą Stwolską Przełęczą Wyżnią. Wikipedia Wysokość n.p.m.: 2 538 m Wyniesienie: 205 m Pasmo górskie: Tatry Pasmo nadrzędne: Tatry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Biedne kowadełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 To już historia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Niestety, a w tym roku chciałem taką fotkę sobie na pamiątkę strzelić....nie zdążyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 16 minut temu, Nu81 napisał: w tym roku chciałem taką fotkę sobie na pamiątkę strzelić Kowadełko odpadło w tamtym roku Nie Ty jeden... Może urośnie nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 57 minut temu, Mateusz Z napisał: Kowadełko odpadło w tamtym roku Nie Ty jeden... Może urośnie nowe Wiem, wiem, że odpadło w tamtym roku...no za następne kilkaset tysięcy lat może nowe urośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Chyba żeby ......wnieść takie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 40 minut temu, Tatromen napisał: Chyba żeby ......wnieść takie ! Jak ktoś sobie zrobi na Kończystej fotę na takim kowadle to stawiam mu dobrą flachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 W drodze na Kończystą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Kończysta od strony Ganku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Z Wysokiej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Kowadełko mimo oderwania się części jeszcze jest przystojne :) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 13.09.2020 Vysne Hagi -> Batizovske Pleso, razcestie -> Kończysta -> powrót tą samą drogą Suma podejść: 1211 m. Dystans: 12,21 km. Początek szlaku to żmudne podejście lasem, a później przez niekończące się pasma kosodrzewiny. Widoków praktycznie zero. Gdy zbliżam się do skrzyżowania żółtego szlaku z magistralą, wreszcie robi się ciekawie. Odbijam czerwonym szlakiem w lewo i po kilkudziesięciu metrach pojawia się kopczyk. Pora na zejście ze szlaku. Po chwili wyłania się cel dzisiejszej wyprawy. Rozpoczynam podejście. Podłoże jest trawiaste, dodatkowo prowadzi tu wyraźnie wydeptana ścieżka, więc idzie się nieźle. No i Gerlach z tej perspektywy wygląda coraz lepiej. Niestety trawy się kończą i zaczynają kamienie. Jest! Zaczynają się odsłaniać kolejne szczyty. W końcu na szczycie Gerlach Wyraźnie dominujący nad resztą Krywań Od lewej: Koprowy, Cubryna, MSW, Świnica, Mały Kozi Wierch, Wysoka, Rysy, Niżnie Rysy. Niżnie Rysy, Ganek, Rumanowy Szczyt, Żłobisty Szczyt, Młynarz, Skrajna Stwolska Czuba Hawrań, Płaczliwa Skała, Zadni Gerlach, Przełęcz Tetmajera, Gerlach, Pośredni Gerlach Dolina Rumanowa Pora schodzić Tępa Batyżowiecki Staw rano całkowicie w cieniu, teraz już w promieniach słońca 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Super wyprawa i naprawdę piękna relacja Gratuluje @sickboy777 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) Ale bomba! Gratulacje. Zdjęcia pierwsza klasa. Muszę Kończysta powtórzyć kiedyś, chociaż (w niepogodę) męczarnia straszna Edytowane 6 Października 2020 przez Mateusz Z 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Świetna wycieczka i jak zwykle fantastyczne zdjęcia @sickboy777 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 @sickboy777 z wielką przyjemnością obejrzałam foty! Przepiękne 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 fajna relacja i piękne zdjęcia Przypomina mi się moje spotkanie z Kowadłem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Cudna góra, z przesmacznymi widokami Gratuluje wyprawy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 @sickboy777 - wielkie łał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 @sickboy777 petarda!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 To i ja dorzucę coś od siebie w tym temacie. Byłem na Kończystej w sierpniu tego roku,miesiąc przed wyprawą sickboy777. Sickboy777 - kolejny raz oglądam twe fotki z Kończystej,są świetne . Szliśmy dokładnie tą samą trasą : Vysne Hagi - Batyżowiecki Staw - Kończysta.Wracaliśmy tak samo przez Batyżowiecki Staw. W zatoczce w V.Hagach byliśmy jeszcze po ciemku.Było chłodno ale ładnie. Ruszyliśmy w stronę Batyżowieckiego dość mocnym tempem,tak aby się rozgrzać.Po drodze zaliczyliśmy ładny wschód słońca. Zapowiadała się piękna pogoda.Takie były prognozy. Śniadanko jedliśmy już przy stawie i wybornie smakowało a kawa jeszcze bardziej. Coś mam z tą kawą w górach... Delektowanie się widokami i otoczeniem z kubkiem kawy w ręku i jej zapach... Chyba nie jestem jedyny w tych odczuciach. Trasa na sam szczyt poszła nam szybko i łatwo nawet bardzo łatwo.Spodziewałem się większych utrudnień. Przy Kowadle siedzieliśmy sami i to dość długo.Było pięknie a widoki bajka. Dopiero przy schodzeniu spotkaliśmy dwóch Słowaków. Będąc przy Batyżowieckim Stawie w towarzystwie kilkunastu osób zrobiliśmy dłuższy odpoczynek wpatrzeni w Gerlach. Tam patrzyliśmy na akcję słowackich ratowników.Helikopter wylądował za naszymi plecami,nieco nad stawem. Do samochodu wróciliśmy troszkę zmęczeni ale bardzo,bardzo zadowoleni . 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Fajnie się te Twoje fotki ogląda, normalnie mam deja vu Ale faktycznie trafiłeś pogodowo, lampa przez cały czas. U mnie podczas środkowej części trasy, niedługo po zejściu ze szlaku, podwiało od dołu tyle chmur, że zrobiło się mleko i praktycznie nic nie było widać miejscami. Na szczęście im bliżej szczytu, tym chmury opadały coraz bardziej i coraz więcej słoneczka dookoła. Gratki! Edytowane 18 Października 2020 przez sickboy777 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 @karpasani @sickboy777 ja ja Wam zazdroszczę! Gapię się i gapię na foty... cudo! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: @karpasani @sickboy777 ja ja Wam zazdroszczę! Gapię się i gapię na foty... cudo! Mam to samo @jaaga76 - idziemy ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi