Jędrek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 37 minut temu, barbie609 moder napisał(a): Jeśli ktoś lubi historię . znam kanał autora na Youtubie i jest ok,zobaczymy jak książka. Tej książki jeszcze w ręku nie miałem, ale jeśli jest tak chaotyczna jak okładka to może być słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 7 minut temu, Jędrek napisał(a): to może być słabo Przeczytałem pierwszy rozdział , nie jest źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 6 minut temu, barbie609 moder napisał(a): Przeczytałem pierwszy rozdział , nie jest źle. Generalnie mam alergię na "historyków z jutuba", próbowałem nieraz oglądać - ale 90 (albo i więcej) % tej twórczości to podawanie powszechnie znanych informacji, popadanie w banał albo szukanie sensacji na siłę, tudzież powtarzanie dawno obalonych bzdur jako prawd objawionych. Na dodatek często jest to okraszone jeszcze marnie napisanym tekstem, czytanym zwykle jakimś niewyrobionym głosikiem. Gdybym miał 10 lat i zaczynał się interesować historią, może byłbym bardziej zainteresowany takim materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) A przy okazji, niedawno słuchając Dwójki natknąłem się na "Stracone złudzenia" Balzaca, które czyta Wojciech Pszoniak. Czyta, to właściwie za mało powiedziane, on je interpretuje, przedstawia, odgrywa wręcz. To był naprawdę Mistrz. Edytowane 24 Stycznia przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Znacie może książki z serii ,,Dzieje Polski "Andrzeja Nowaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 10 minut temu, wjesna napisał(a): Dzieje Polski "Andrzeja Nowaka? nie znam niestety 27 minut temu, Jędrek napisał(a): Generalnie mam alergię na "historyków z jutuba", ja jego kanał lubię , o np. to jest fajne . A gościu z wykształcenia jest historykiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Godzinę temu, wjesna napisał(a): Znacie może książki z serii ,,Dzieje Polski "Andrzeja Nowaka? Spróbowałam ale to nie historia tylko narodowo-katolicka opowieść mająca raczej służyć tym którzy mają jedynie słuszną wizję patriotyzmu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2 godziny temu, wjesna napisał(a): Znacie może książki z serii ,,Dzieje Polski "Andrzeja Nowaka? Było mi dane poczytać, ale ciężkostrawne strasznie to jest. Może jeszcze kiedyś spróbuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Dzięki. Tak właśnie mnie zastanawiało czy to nie będzie ciężkostrawne. Mnie się autora dobrze słucha ale to często nie idzie w parze z tym, żeby mi się tak samo dobrze czytało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 1 minutę temu, wjesna napisał(a): Dzięki. Tak właśnie mnie zastanawiało czy to nie będzie ciężkostrawne. Mnie się autora dobrze słucha ale to często nie idzie w parze z tym, żeby mi się tak samo dobrze czytało. Wiadomo, to jest moja subiektywna opinia, czytałem dość dawno, tylko pierwszy tom - i nie do końca. Po prostu mam od dawna zasadę że jeśli coś mnie nie wciąga, to nie męczę się na siłę, bo w kolejce (i to coraz dłuższej) czeka mnóstwo innych książek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterson777 Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): Generalnie mam alergię na "historyków z jutuba", próbowałem nieraz oglądać - ale 90 (albo i więcej) % tej twórczości to podawanie powszechnie znanych informacji, popadanie w banał albo szukanie sensacji na siłę, tudzież powtarzanie dawno obalonych bzdur jako prawd objawionych. Na dodatek często jest to okraszone jeszcze marnie napisanym tekstem, czytanym zwykle jakimś niewyrobionym głosikiem. Gdybym miał 10 lat i zaczynał się interesować historią, może byłbym bardziej zainteresowany takim materiałem. Tu się nie zgodzę, są kanały, gdzie twórcy oprócz podawania typowych faktów wplatają w to dużo ciekawych i mało znanych historii, np. kanał PoWojnie lub Oblicza XX wieku, a nawet bardziej „na wesoło” Historia bez Cenzury 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 5 godzin temu, piterson777 napisał(a): PoWojnie lub Oblicza XX wieku może jeszcze : https://www.youtube.com/@OkupowanaPolska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 7 godzin temu, piterson777 napisał(a): Tu się nie zgodzę, są kanały, gdzie twórcy oprócz podawania typowych faktów wplatają w to dużo ciekawych i mało znanych historii, np. kanał PoWojnie lub Oblicza XX wieku, a nawet bardziej „na wesoło” Historia bez Cenzury Przecież nie twierdzę iż nie ma takich kanałów. Są, ale ukryte w morzu badziewia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 24.01.2025 o 17:29, Jędrek napisał(a): może być słabo trochę już połknąłem. Mnie się podoba ciekawe spojrzenie na sojuszników III Rzeszy i ich motywację. @Jędrek nie namawiam , ale jak by Ci w ręce wpadła.... myślę,że warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 9 minut temu, barbie609 moder napisał(a): myślę,że warto. Zapiszę na potem, choć kolejka jest coraz dłuższa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi