Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Kochani, wielu z nas zapewne dojeżdza do Zakopanego różnymi środkami transportu z najodleglejszych stron Polski, myślę że to miejsce to dobra okazja aby polecić sobie książki o tematyce górskiej i nie tylko na czas wojaży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Pierwszą z książek o tematyce górskiej, jakie ostatnio przeczytałam, jest "Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście". Poniżej zdjęcie. Akurat skończyłam ją czytać 24 października, w 30.rocznicę jego śmierci. Książkę lekko się czyta, jest sporo zdjęć. Jest to głównie biografia J. Kukuczki, ale zawiera też kilka wątków związanych z himalaizmem, czy działalnością wspinaczy w realiach tamtych lat. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Przeczytałam także całkiem niedawno książkę "Kurtyka. Sztuka wolności". Również jest to biografia z różnymi wątkami, jednak jest to głównie taki portret psychologiczny p. Kurtyki. Tę również polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Mam te książki i są naprawdę świetne a w swojej domowej bibliotece mam dwie półki zapełnione literaturą związaną z górami i biografie ludzi gór. Obecnie czytam taką (wznowienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 8 godzin temu, Bieszdzadzki_tatromaniak napisał: Kochani, wielu z nas zapewne dojeżdza do Zakopanego różnymi środkami transportu z najodleglejszych stron Polski, myślę że to miejsce to dobra okazja aby polecić sobie książki o tematyce górskiej i nie tylko na czas wojaży. obowiązkowo do przeczytania - wszystkie tomy Bezpieczeństwo i ryzyko w skale i lodzie (Pit Schubert) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Hej. Polecam Komin Pokutników Jana Długosza. Fajne historyjki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Jeśli ktoś chciałby przeczytać książki Jerzego Kukuczki to polecam odwiedzić izbę pamięci w Istebnej. Można kupić książki z osobistą dedykacją od jego żony i przy okazji wspomóc finansowo (część dochodu ze sprzedaży książek) fundację imienia J. Kukuczki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk 2k Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Ja polecam "Mój wybór" Krzysztofa Wielickiego. To dwutomowy wywiad rzeka z jednym z największych polskich himalaistów. Napisane lekko i z poczuciem humoru! A wczoraj ukazała się najnowsza biografia K.Wielickiego "Piekło mnie nie chciało" i ją również zamierzam jak najszybciej kupić i przeczytać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Tę również mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Ja z swojej strony mimo iż narzekam ostatnio na brak czasu na czytanie luznych lektur spoza uczelnianego sylabusu - co nadrobię jutro w drodze w góry- bardzo chciałbym polecić ostatnio skończoną przezemnie "Anatomia góry. Osiem tysięcy metrów ponad marzeniami" Rafała Froni Edytowane 28 Listopada 2019 przez Bieszdzadzki_tatromaniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja uwielbiam biografie (również auto...) ale opowieści o górskich wyprawach i eksploracji wszelakich gór także zajmują dużo miejsca w moim księgozbiorze. Najważniejsze żeby czytać bo to zupełnie inne źródło informacji niż np. internet. Książki nie tylko pozwalają zobaczyć pełniejszy "obraz" ale często weryfikują naszą wiedzę i poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 9 minut temu, Jacek napisał: Widziałaś może dokument o nim? Nie widziałam, dzięki za link, obejrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 23 minuty temu, Jacek napisał: Cudowna, świetnie napisana książka! Jurek to był gość Tak to był gość Ale oni wszyscy wtedy to byli goście !!! Chrobak Czok Piotrowski Heinrich.....można tak długo!!! Prawdziwi zdobywcy, Lodowi Wojownicy Pierwsze wejścia, nowe drogi, samotne zdobywanie szczytów ! Czytajmy i pamiętajmy bo to co żyje w pamięci nie umrze nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamw2 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Być może zachęcę kogoś: Andrzej Wilczkowski - Miejsce przy stole, Aleksander Lwow - Zwyciężyć znaczy przeżyć. Obie pisane z dystansem i z perspektywy czasu, mnóstwo ciekawostek i historyjek. Dobrze i szybko się czyta. Fajne są też książki Anny Czerwińskiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 To ja dodam od siebie takie pozycje. "Dotknięcie pustki" Joe Simpson - niemożliwa historia walczącego o przetrwanie Joe w Andach peruwiańskich. "Góry na opak 2" rozmowy z tymi co zostają - Olga Puncewicz I " Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak" rozmowa z Ewą Berbeką - Beata Sabała Zielińska, od tej książki nie mogłam się oderwać, napisana lekko i jaka historia ... polecam naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Moje typy: 1. "Góry, medycyna, antropologia" Ryn 2. "Pochowani w niebie" Zuckerman 3. "Wyżej niż kondory" Ostrowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Chciałabym polecić wszystkim niedawno przeczytaną książkę "Lekarze w górach" o bohaterach drugiego planu we wszystkich wysokogórskich wyprawach. Wspaniała opowieść o ludziach od których często zależy nie tylko ludzkie życie ale także powodzenie wyprawy. Czyta się jednym tchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidBike Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Było tego więcej niestety zamieniłam na inne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Szkoda. Ja niektóre z tych tytułów znalazłam dopiero w antykwariacie i to po długich poszukiwaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidBike Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Za W stronę Pysznej i W górach wysokich dałem po 5zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Może nie są drogie ale niektóre ciężko znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Cytat Pierwszą z książek o tematyce górskiej, jakie ostatnio przeczytałam, jest "Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście". Też niedawno czytałem. Poza tym jeszcze "Wszystko za K2" (historia himalaizmu zimowego i polskiej wyprawy na K2 2017-2018) i "Czapkins". Edytowane 9 Marca 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 21 hours ago, Nobody said: Może nie są drogie ale niektóre ciężko znaleźć. Takie książki są często najlepsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidBike Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Posiada ktoś przewodnik Tadeusza Szczerby "Polskie Tatry Wysokie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Właśnie zacząłem czytać. Ależ to jest dobre! No właśnie, a jakie są Wasze, najlepsze książki o tematyce górskiej (nie tylko tatrzańskiej). Podzielcie się proszę swoimi typami, wklejcie okładki Waszych górskich bestsellerów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi