arek_97 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 W ubiegłym tygodniu miałem okazję po raz pierwszy pokonywać szlaki u naszych południowych sąsiadów oraz zdobyć Koprovsky Stit, jeden z najbardziej widokowych szczytów w Tatrach. Jakie polecilibyście szlaki na Słowacji? Czy dla Was też było dużym zaskoczeniem względny spokój w porównaniu do polskiej części oraz piękne, czyste szlaki? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migmig Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Uwielbiam słowackie Tatry - widoki piękne, mnóstwo niewymagających szlaków z zapierającymi dech widokami (te jeziorka na każdym kroku!), do tego czysto, ludzie jacyś bardziej uśmiechnięci. Nie ma tłoku, można wziąć na wędrówkę psa. Dla mnie cudo! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochtabiński Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Warto odwiedzić zachodnie Tatry Słowackie, ale te bardzo Zachodnie, cała grań od Siwego Wierchu aż po Rohacze to cudowne miejsca 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika.przychodzien Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 10 minut temu, arek_97 napisał: W ubiegłym tygodniu miałem okazję po raz pierwszy pokonywać szlaki u naszych południowych sąsiadów oraz zdobyć Koprovsky Stit, jeden z najbardziej widokowych szczytów w Tatrach. Jakie polecilibyście szlaki na Słowacji? Czy dla Was też było dużym zaskoczeniem względny spokój w porównaniu do polskiej części oraz piękne, czyste szlaki? Słowackie Tatry są jedynym słusznym wyborem w czasie wakacji i długich weekendów - ludzi na szlakach praktycznie nie ma w porównaniu do tego co się dzieje po naszej stronie... Koprowy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepka Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Lubię też Zielone Pleso i Popradzkie Pleso. Szczególnie to drugie- plus punkt wyjścia wyżej na szlaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebek81 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Szlak z Łysej Polany na Polski Grzebień / Małą Wysoką / Rohatkę. Z Małej Wysokiej chyba jedne z najlepszych widoków w Tatrach. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mynaszlaku Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Jagnięcy Szczyt przez Zielony Staw https://mynaszlaku.pl/tatry-biala-woda-kiezmarska-zielony-staw-kiezmarski-dolina-jagnieca-jagniecy-szczyt/ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Widoki z Koprowego!!! Nie wiadomo w którą stronę patrzeć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Szedł ktoś na Koprowy ze Strbskiego Plesa, ale z zejściem Doliną Koprową? Z mapy wychodzi, że można by zrobić fajną pętle, tyle, że wychodzi mi chyba ze 13 godzin czasu mapowego...Zastanawiam się, czy to jest do ogarnięcia dla przeciętnego turysty? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Dnia 20.08.2019 o 14:09, mynaszlaku napisał: Jagnięcy Szczyt przez Zielony Staw https://mynaszlaku.pl/tatry-biala-woda-kiezmarska-zielony-staw-kiezmarski-dolina-jagnieca-jagniecy-szczyt/ Do niedawna to był ostatni znakowany szlakiem szczyt w słowackich Tatrach, którego nie udało mi się zdobyć. Kilka lat temu doszliśmy do Zielonego Stawu i nie starczyło już czasu na wejście. W zeszłym roku postanowiłem sobie zrobić prezent na czterdzieste urodziny. Wyjechałem po pracy z Gdańska, o piątej rano byłem już na szlaku i wreszcie się udało :-) Jedna z piękniejszych tras. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamžík Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Mniej ludzi niż po naszej stronie to główny powód wyjść po południowej stronie Tatr. Bystra Ławka, Czerwona Ławka, Krywań, Sławkowski, Jagnięcy... Zachodnie wciąż w planach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolina Kuczera Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 JJamnicka doliną z Jamnickimi Stawami i Wołowcem.Cisza,spokój,można zabrac psa.Widoki cudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackski Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Przygode z Tatrami zaczalem od Slowacji jakies 20 lat temu. Polecam...... wszystkie dostepne szlaki. Bedac na Slowacji nie zapominajcie o dostarczajacym wrazen Slovenskim Raju. W tym roku w sierpniu zaliczony Krivan i Posredny Hrot (to juz z przewodnikiem). Mial byc Lodovy ale pogoda nie dopisala i wiatr byl zbyt silny zeby ryzykowac. Noc w schronisku Teryho Chata bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Dnia 23.08.2019 o 20:44, Fibi napisał: Szedł ktoś na Koprowy ze Strbskiego Plesa, ale z zejściem Doliną Koprową? Z mapy wychodzi, że można by zrobić fajną pętle, tyle, że wychodzi mi chyba ze 13 godzin czasu mapowego...Zastanawiam się, czy to jest do ogarnięcia dla przeciętnego turysty? Da się zrobić ale raczej na początku sezonu gdy dni są najdłuższe i przy bardzo dobrej kondycji. Hlinska dolina przepiękna w kwiatach na koniec czerwca i bezludna, Koprowa ciągnie się dość nudno na sporym kawałku asfaltu, ale ogólnie warto że względu na kompletny brak tłoku. Ja wolę wersję wyruszenia skoro świt rowerem z Podbanskiego, da się dojechać do wodospadu, przypiąć rower i dalej z buta do Ciemnych Smreczyn, Hlinska na Koprowa Przełęcz . Powrót ta samą drogą niestety ale za to wielce prawdopodobne że na trasie od wodospadu do przełęczy nie spotkasz żywego ducha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Na Koprowy prowadzi bardzo ładny szlak a widoki ze szczytu...bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Cytat Słowackie Tatry są jedynym słusznym wyborem w czasie wakacji i długich weekendów - ludzi na szlakach praktycznie nie ma w porównaniu do tego co się dzieje po naszej stronie... A co się dzieje? Bo chodzę po polskich tylko w sezonie i nie widze, żeby "coś" się działo nie licząc kilku newralgicznych punktów jak Giewont, Kasprowy czy Rysy. Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Dnia 30.08.2019 o 09:23, Artur S napisał: Powrót ta samą drogą niestety ale za to wielce prawdopodobne że na trasie od wodospadu do przełęczy nie spotkasz żywego ducha Chyba wolałabym spotkać żywego ducha niż żywego niedźwiedzia! Świetne są te bezludne słowackie ścieżki, ale ja tam wolę jak ktoś raz na godzinę albo dwie, przejdzie i jeszcze coś zagada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Żywe niedźwiedzie mają to do siebie, że nieczęsto pokazują się turystom w takich miejscach. Często, właśnie w tych rejonach , wracając po swoich śladach po kilkunastu minutach spotykałem na ścieżce świeże parujące kupy miśka, który musiał siedzieć w krzakach gdy przechodziłem i nie dał się wypatrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 On 1/30/2020 at 10:14 AM, Artur S said: Żywe niedźwiedzie mają to do siebie, że nieczęsto pokazują się turystom w takich miejscach. Często, właśnie w tych rejonach , wracając po swoich śladach po kilkunastu minutach spotykałem na ścieżce świeże parujące kupy miśka, który musiał siedzieć w krzakach gdy przechodziłem i nie dał się wypatrzeć. Za to przy Chacie Zamkowskiego żyje oswojony lis. Podobnie przy Bilikowej Chacie. Obawa przed spotkaniem ze zwierzętami w Tatrach trochę mi zawsze podnosi ciśnienie przy samotnych porannych wyjściach. Nie dotyczy kozic - te mogłyby być na szlaku ciągle Absolutnie uwielbiam kozice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Na Koprowy napewno jeszcze zawitam, przepiękny widok z każdej strony: na Orlą, na Rysy, na Mięgusze, nawet na Giewoncik itd. Pięknie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Dnia 19.08.2019 o 21:51, Ochtabiński napisał: Warto odwiedzić zachodnie Tatry Słowackie, ale te bardzo Zachodnie, cała grań od Siwego Wierchu aż po Rohacze to cudowne miejsca Damian ma rację, tam jest zajebisty klimat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Hmm może jednak przekonam się do tych słowackich Tatr Zachodnich.. co polecacie na jednodniową trasę dla średniozaawansowanych (z wybiórczym lękiem wysokości)*? Mam bazę wypadową w Polsce ale mogę podjechać tak do 1,5h autem w 1 stronę. *Objawia się tylko na trasach, na których jestem pierwszy raz w życiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 9 minut temu, Agunia napisał: (z wybiórczym lękiem wysokości)* *Objawia się tylko na trasach, na których jestem pierwszy raz w życiu Chyba mam to samo. Jak jestem gdzieś pierwszy raz to boję się nawet w miejscach gdzie jest łatwo. A potem ten lęk znika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 1 minutę temu, Fibi napisał: Chyba mam to samo. Jak jestem gdzieś pierwszy raz to boję się nawet w miejscach gdzie jest łatwo. A potem ten lęk znika. Ale jesteście super Myślałam że tylko ja się boję jak idę gdzieś pierwszy raz! Często oglądam filmiki i różne opisy trasy ale na żywo najczęściej i tak jest inaczej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Z czym po polskiej stronie można by porównać poziom trudności szlaku na Koprowy? Robię rozpiskę szlaków na lato i zastanawiam się czy uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi