ppiioottrr Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Pierwszy raz w Tatry Słowackie. Co polecacie? można powiedzieć, że chciałbym i ładnie i emocjonująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Jak ma być ładnie i emocjonująco to Smokowiec- Chata Teryho- Czerwona Ławka- Zbójnicka Chata-Smokowiec.Widoki super i trochę emocji również Edytowane 2 Września 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Banikov- Trzy Kopy. Ekspozycja, minimalna liczba sztucznych ułatwień. Gran Otargancow. Cicho, pusto, miejscami przepasciscie, dla osób z dobrą kondycją. Edytowane 6 Września 2019 przez Artur S Literówki 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Zdecydowanie to co proponuje Artur S - o Rohaczach mówi się że to orla perć tatr zachodnich i bardzo ciężko mi się z tym zgodzić, ale już odcinek od Smutnego Sedla do Banikovskiego Sedla można podciągnąć pod tą kategorię, bardzo mi się podobało, polecam. Generalnie wycieczka od Smutnego przez Banikov i później Salatyn do parkingu pod Spalenou to jeden z najlepszych szlaków jaki do tej pory szedłem w tatrach 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Polecam Jagnięcy Szczyt z, Zielonego Plesa. Fajny szlak, troszkę łańcuszków i piękne widoki. W drodze powrotnej przystanek w schronisku i przy pięknym stawie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Mała Wysoka (Vychodna Vysoka) przez Dolinę Wielicką i Polski Grzebień 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 1 godzinę temu, Tatromen napisał: Sorry ale nie wiem co z tego odcinka można przyrównać do Orlej Perci , tak naprawdę nic !!!! (chyba nie te trzy kawałki łańcucha ze zdjęć) Proszę przeczytaj to co napisałem jeszcze raz - napisałem przecież że można podciągnąć pod tą kategorię a nie porównywać . Poza tym to o Rohaczach mówi się że to orla perć tatr zachodnich co jest totalną bzdurą, no chyba że z tym się zgadzasz to napisz dlaczego ? Podobieństwa smutne-banikovskie a orla ? wg mnie : - graniówka jest w obu przypadkach i to chyba główne podobieństwo - lufa zdarza się tu i tu - poza tym zdaje się że na tym odcinku jest ciut więcej tych obitych, łańcuchowych przejść niż to co wspominasz Nie ja wymyśliłem to porównanie, ale sądzę że oba szlaki prowadzą prawie przez całą swoją długość po dość szczelistej grani i tu jest największe podobieństwo, no chyba że są jeszcze gdzieś podobne szlaki, to podaj przykłady, chętnie się tam wybiorę sprawdzić Od Banikovskiego sedla wychodzi się na Pachoła i potem też przyjemną graniówką aż do Salatyna, nie są to Czerwone Wierchy ale Orla to to też nie jest... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Jak dla mnie ten odcinek od Smutnego Sedla przez trzy kopy na Hrubą kopę bardzo ciekawy ale od Hrubej na Banikov idąc starą trasom graniami(można iść bokiem) naprawdę ciekawie ekspozycyjnie adrenalina wysoko skakała:)pozytywnie zaskoczył mnie ten odcinek polecam!!! dużo ciekawsza i trudniejsza od Rohaczy bez dwóch zdań:) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Oprócz w/w tras polecam drogę: Podbanskie-Koprowa-Zawory-Gładka-Gładki-Zawory-Cicha-Podbańskie. 23km. Cicho, spokojnie, pusto i przepięknie!:) Pod Zaworami prastary las tworzący wspaniałą atmosferę(czułem się jak na planie Władcy Pierścieni).:) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Jeszcze jedna piękna trasa szlakowa mi się przypomniała: Podbańskie- dol.Koprowa- dol.Hlińska - Koprowa Przełęcz(+Koprowy) - Dol.Hińczowa - Dol. Mięguszowiecka - Popradskie Pleso. Cicho, dziko i pusto do Przełęczy, później już wiadomo jak jest. Ale warto! Polecam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, peter1 napisał: Cicho, dziko i pusto do Przełęczy, później już wiadomo jak jest. Ale warto! Dobrze, że to dodałeś :D Gładka przełęcz jest świetna. Panorama na najtrudniejszy fragment Orlej i Świnicę jest niesamowita, piękna perspektywa. Dodatkowo to "pole", przestrzeń w stronę Zaworów i co do joty Tatry Zachodnie. Dla mnie numer 1. to chyba Mała Wysoka przez dolinę Wielicką i zejście do Łysej Polany. Przy zejściu można tam "pobłądzić" w okolicach Hrubej nad Litowrowym, gdzie jest piękny widok. A numer dwa to chyba od Zielonego Stawu Kieżmarskiego, przez Białe stawy, Kopskie po Szeroką Przełęcz Bielską. Ta ściana Małego Kieżmara :) Kiedyś ją przejdę. :D Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Mateusz Z 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Kolejny piękny szlak warty polecenia: zaczynamy na jezdni(nr drogi 584 w kierunku Jałowca) za Zubercem(słabo oznakowane miejsce i bez parkingu) i czerwonym szlakiem(lasem na początku) idziemy na Białą Skałę i potem przez Rzędowe Skały. Piękne tereny niczym ze scenografii filmów fantasy. Docieramy na Siwy Wierch(piękny szczyt, fajne widoki). Potem dalej czerwonym w lewo na Brestową przez Przełęcz Jałowiecką i Małą Brestową(z krzyżem). A potem to już jak czas pozwoli, można schodzić do Rohackiej, można zjechać wyciągiem z Przedniego Salatyna a można iść dalej granią przez Salatyn, Spaloną i Pachoła do Przełęczy Banikowskiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Świetne pomysły dla osób ktore zaczynają przygodę po drugiej stronie naszych Tatr a nie bardzo wiadomo od czego zacząć... mimo to czytając wasze podpowiedzi chciałoby się jak najszybciej być wszędzie .... więc dalej dylemat 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 @peter1 świetne podpowiedzi na szlaki poza głównym nurtem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasus Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Mała Wysoka od strony Doliny Wielickiej. Piękny widok po drodze jak i na szczycie. Przed Polskim Grzebieniem klamry i łańcuchy. Powyżej trochę sypko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi