a chodźże na pole 665 Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 Witam. Tak na gorąco z dzisiejszej trasy. Palenica => 5 Stawów => Szpiglasowa Przełęcz => Szpiglasowy Wierch => Morskie Oko => Palenica. Trasa dość łatwa, trochę sztucznych ułatwień przed przełęczą, myślę że każdy chodzący po górach zrobi to z łatwością. Pozdrowienia dla wszystkich Tatromaniaków! 7 Quote Link to post Share on other sites
Paczonx 16 Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 Ja wraz z moją dziewczyną byliśmy zrobiliśmy taka sama trasę, piękne widoki i ten chłodek od potoku roztoka ?? Polecam tę trasę i śniadanko o 8.30 przy schronisku nad stawem ? 5 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 A ja tam już dwa razy zmokłam i zawsze była mgła i mało widoków ! Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,223 Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 Na Szpiglasie byłem póki co raz, pogoda była fajna, choć przez większą część trasy widok na Piątkę był zasłonięty przez chmury. Na szczęście podczas odpoczynku na przełęczy rozpogodziło się na parę minut. Łańcuchów prawie nie używałem ? 5 Quote Link to post Share on other sites
Paczonx 16 Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 1 godzinę temu, staroń napisał: "Łańcuchów prawie nie używałem ? Hardkor ??? Quote Link to post Share on other sites
Ann 74 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 A czy przy wejściu od strony Morskiego Oka mogą mnie spotkać jakieś trudności? Duże ekspozycję, przepaści, miejsca gdzie przydałby się łańcuch ale go nie ma lub miejsce gdzie znacznie wzrasta adrenalina? :$ Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,541 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 47 minut temu, Ann napisał: A czy przy wejściu od strony Morskiego Oka mogą mnie spotkać jakieś trudności? Duże ekspozycję, przepaści, miejsca gdzie przydałby się łańcuch ale go nie ma lub miejsce gdzie znacznie wzrasta adrenalina? :$ Trudności ani ekspozycji tam nie ma. Podobno w zeszłym tygodniu powiesili łańcuch w miejscu gdzie osunął się szlak. Quote Link to post Share on other sites
Ann 74 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 Dzięki, jutro się wybieram i chciałam się rozeznać w terenie bo bardziej szczegółowo są opisywane wejścia od D5SP. Oby tylko pogoda dopisała... Quote Link to post Share on other sites
Agata 33 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 Jest new lancuch od strony moka. Quote Link to post Share on other sites
Ann 74 Posted September 6, 2019 Share Posted September 6, 2019 Taki nowy łańcuch jest, musiałam pójść sprawdzić ?: 5 Quote Link to post Share on other sites
DominikaB 38 Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Również byłam 31 sierpnia ? tylko w przeciwnym kierunku. Na ten moment Szpiglasowy Wierch to dla mnie jeden z najpiękniejszych szczytów. Zakochałam sie ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Konrad93 47 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Co prawda na Szpiglasowym jeszcze nie byłem, ale zastanawiam się nad wejściem na niego w tę niedzielę (wejście od D5SP, zejście do MO) i mam pytanie odnośnie warunków, jakie panują na szlaku. Był ktoś w tym tygodniu? Patrząc na zdjęcia z Kasprowego (ze śniegiem w roli głównej) obawiam się, że w tym rejonie też może już być delikatnie biało(więc i mokro), a nie mam za bardzo doświadczenia w używaniu łańcuchów (do tego chodząc po mokrych skałach). PS. Pytanie skopiowane z Kościelca, bo jego już odpuszczam w tym sezonie. Quote Link to post Share on other sites
Anna M. 803 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Trzy razy byłam na Szpiglasie, zawsze od strony Doliny Pięciu Stawów. Raz zdarzyło się w 2011, podejście pod same łańcuchy (tam jest glina) było po deszczu i nieprzyjemnie podchodziło się, ale za każdym razem miałam ładną, bezdeszczową pogodę ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 A ja spotkałam tego pana jak schodziłam ze Szpiglasowego do Piątki !!! Nawet na mnie nie spojrzał !!! Quote Link to post Share on other sites
Anna M. 803 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 1 godzinę temu, Agnieszka GP napisał: A ja spotkałam tego pana jak schodziłam ze Szpiglasowego do Piątki !!! Nawet na mnie nie spojrzał !!! Agnieszka, on tak patrzy, że Ty nie widzisz, jak patrzy ? ? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,004 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 (edited) 9 godzin temu, Konrad93 napisał: PS. Pytanie skopiowane z Kościelca, bo jego już odpuszczam w tym sezonie. Cześć. Myślę, że w niedziele śmiało możesz uderzać na Szpiglas. Prognozy są wyśmienite! Fakt, o świcie może być lekko ślisko, ale później się woda zrobi (o ile nie wyschnie w sobotę wszystko). Szlak nie jest trudny, dasz radę. Śnieg lada dzień powinien znikać. Łańcuchy tylko Ci pomogą przy wejściu (podobno na szlaku do MOKa też coś tam zamontowali), nie masz się czego obawiać. E, PS. Kto nie ryzykuje, nie pije szampana :) Edited September 19, 2019 by Mateusz Z 3 Quote Link to post Share on other sites
a chodźże na pole 665 Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 Trochę to trwało, ale udało się coś zmontować z wycieczki ? - kto lubi oglądać ładne widoczki, to zapraszam. 7 2 2 Quote Link to post Share on other sites
Rupicapra rupicapra 115 Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 Bardzo ładny filmik. 1 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 (edited) Świetny film. Tego mi właśnie brakuje, jeśli już ludzie nawet coś kręcą, to najczęściej brak sensownego montażu albo podłożona zupełnie nieadekwatna muzyka, albo jest zwyczajnie za krótko. Tu jest wszystko jak należy. Jaka kamerka? Sam co prawda preferuję dłuższe metraże, ale głównie w odniesieniu do filmów na których jestem ja i znajomi (mój film ze Szpiglasa po zmontowaniu miał 37 minut) ale jak przychodzi obejrzeć coś w necie, to takie 12-15 minutowe są w sam raz. Na Szpiglasowy Wierch wybieraliśmy się już w 2018 roku ale nic z tego nie wyszło, ostatecznie udało się 26 lipca tego roku (jeszcze nie było nowego łańcucha), pogoda nas trochę straszyła od samego początku, było to trochę słońca, to znowu chmury, pod samym szczytem zaczęło nawet padać, ale zaraz przestało i można się było nacieszyć widokami, choć w Mięguszowieckie Szczyty nikneły nieco w chmurach. Na zejściu raz nam zagrzmiało, parę razy pokropiło, ale obesżło sie bez większych komplikacji. Obok Granatów chyba najładniejsza trasa na jakiej do tej pory byłem. Chętnie bym tam wrócił przy takiej pogodzie jak na prezentowanym wyżej filmiku. Edited December 9, 2019 by Gieferg 1 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,223 Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 19 listopada 2019 ? 6 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 678 Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 A ja byłem tydzień temu 8 grudnia ?. Startowaliśmy z Palenicy Białczańskiej,a dalej Morskie Oko i Szpiglas.W połowie trasy pogoda się niestety pogorszyła i nie było widoków ze szczytu. 8 1 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 679 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Niby to tylko Taterki ale przysypane śniegiem to już jakby inne GÓRY^^^^. Super !!! 2 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 679 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 A to Szpiglasowy i dwie pory roku jednego dnia 13.10.2019 4 Quote Link to post Share on other sites
a chodźże na pole 665 Posted December 18, 2019 Author Share Posted December 18, 2019 (edited) Dnia 9.12.2019 o 11:42, Gieferg napisał: Świetny film. Tego mi właśnie brakuje, jeśli już ludzie nawet coś kręcą, to najczęściej brak sensownego montażu albo podłożona zupełnie nieadekwatna muzyka, albo jest zwyczajnie za krótko. Tu jest wszystko jak należy. Jaka kamerka? Dzięki za miły komentarz. Kamerka to Sony X3000, link do niej jest w opisie pod filmem. Pozdrawiam. Edited December 18, 2019 by a chodźże na pole 1 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 679 Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 ,,a chodźże na pole" Naprawdę bardzo dobry film i inne zresztą też ???. Brakuje tylko przejmującego głosu Krystyny C....??... 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts