a chodźże na pole Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Witam. Tak na gorąco z dzisiejszej trasy. Palenica => 5 Stawów => Szpiglasowa Przełęcz => Szpiglasowy Wierch => Morskie Oko => Palenica. Trasa dość łatwa, trochę sztucznych ułatwień przed przełęczą, myślę że każdy chodzący po górach zrobi to z łatwością. Pozdrowienia dla wszystkich Tatromaniaków! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczonx Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Ja wraz z moją dziewczyną byliśmy zrobiliśmy taka sama trasę, piękne widoki i ten chłodek od potoku roztoka Polecam tę trasę i śniadanko o 8.30 przy schronisku nad stawem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 A ja tam już dwa razy zmokłam i zawsze była mgła i mało widoków ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Na Szpiglasie byłem póki co raz, pogoda była fajna, choć przez większą część trasy widok na Piątkę był zasłonięty przez chmury. Na szczęście podczas odpoczynku na przełęczy rozpogodziło się na parę minut. Łańcuchów prawie nie używałem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczonx Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 1 godzinę temu, staroń napisał: "Łańcuchów prawie nie używałem Hardkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 A czy przy wejściu od strony Morskiego Oka mogą mnie spotkać jakieś trudności? Duże ekspozycję, przepaści, miejsca gdzie przydałby się łańcuch ale go nie ma lub miejsce gdzie znacznie wzrasta adrenalina? :$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 47 minut temu, Ann napisał: A czy przy wejściu od strony Morskiego Oka mogą mnie spotkać jakieś trudności? Duże ekspozycję, przepaści, miejsca gdzie przydałby się łańcuch ale go nie ma lub miejsce gdzie znacznie wzrasta adrenalina? :$ Trudności ani ekspozycji tam nie ma. Podobno w zeszłym tygodniu powiesili łańcuch w miejscu gdzie osunął się szlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Dzięki, jutro się wybieram i chciałam się rozeznać w terenie bo bardziej szczegółowo są opisywane wejścia od D5SP. Oby tylko pogoda dopisała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Jest new lancuch od strony moka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Taki nowy łańcuch jest, musiałam pójść sprawdzić : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikaB Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Również byłam 31 sierpnia tylko w przeciwnym kierunku. Na ten moment Szpiglasowy Wierch to dla mnie jeden z najpiękniejszych szczytów. Zakochałam sie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad93 Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Co prawda na Szpiglasowym jeszcze nie byłem, ale zastanawiam się nad wejściem na niego w tę niedzielę (wejście od D5SP, zejście do MO) i mam pytanie odnośnie warunków, jakie panują na szlaku. Był ktoś w tym tygodniu? Patrząc na zdjęcia z Kasprowego (ze śniegiem w roli głównej) obawiam się, że w tym rejonie też może już być delikatnie biało(więc i mokro), a nie mam za bardzo doświadczenia w używaniu łańcuchów (do tego chodząc po mokrych skałach). PS. Pytanie skopiowane z Kościelca, bo jego już odpuszczam w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Trzy razy byłam na Szpiglasie, zawsze od strony Doliny Pięciu Stawów. Raz zdarzyło się w 2011, podejście pod same łańcuchy (tam jest glina) było po deszczu i nieprzyjemnie podchodziło się, ale za każdym razem miałam ładną, bezdeszczową pogodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 A ja spotkałam tego pana jak schodziłam ze Szpiglasowego do Piątki !!! Nawet na mnie nie spojrzał !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 1 godzinę temu, Agnieszka GP napisał: A ja spotkałam tego pana jak schodziłam ze Szpiglasowego do Piątki !!! Nawet na mnie nie spojrzał !!! Agnieszka, on tak patrzy, że Ty nie widzisz, jak patrzy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Konrad93 napisał: PS. Pytanie skopiowane z Kościelca, bo jego już odpuszczam w tym sezonie. Cześć. Myślę, że w niedziele śmiało możesz uderzać na Szpiglas. Prognozy są wyśmienite! Fakt, o świcie może być lekko ślisko, ale później się woda zrobi (o ile nie wyschnie w sobotę wszystko). Szlak nie jest trudny, dasz radę. Śnieg lada dzień powinien znikać. Łańcuchy tylko Ci pomogą przy wejściu (podobno na szlaku do MOKa też coś tam zamontowali), nie masz się czego obawiać. E, PS. Kto nie ryzykuje, nie pije szampana :) Edytowane 19 Września 2019 przez Mateusz Z 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Trochę to trwało, ale udało się coś zmontować z wycieczki - kto lubi oglądać ładne widoczki, to zapraszam. 7 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rupicapra rupicapra Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Bardzo ładny filmik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Świetny film. Tego mi właśnie brakuje, jeśli już ludzie nawet coś kręcą, to najczęściej brak sensownego montażu albo podłożona zupełnie nieadekwatna muzyka, albo jest zwyczajnie za krótko. Tu jest wszystko jak należy. Jaka kamerka? Sam co prawda preferuję dłuższe metraże, ale głównie w odniesieniu do filmów na których jestem ja i znajomi (mój film ze Szpiglasa po zmontowaniu miał 37 minut) ale jak przychodzi obejrzeć coś w necie, to takie 12-15 minutowe są w sam raz. Na Szpiglasowy Wierch wybieraliśmy się już w 2018 roku ale nic z tego nie wyszło, ostatecznie udało się 26 lipca tego roku (jeszcze nie było nowego łańcucha), pogoda nas trochę straszyła od samego początku, było to trochę słońca, to znowu chmury, pod samym szczytem zaczęło nawet padać, ale zaraz przestało i można się było nacieszyć widokami, choć w Mięguszowieckie Szczyty nikneły nieco w chmurach. Na zejściu raz nam zagrzmiało, parę razy pokropiło, ale obesżło sie bez większych komplikacji. Obok Granatów chyba najładniejsza trasa na jakiej do tej pory byłem. Chętnie bym tam wrócił przy takiej pogodzie jak na prezentowanym wyżej filmiku. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Gieferg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 19 listopada 2019 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 A ja byłem tydzień temu 8 grudnia . Startowaliśmy z Palenicy Białczańskiej,a dalej Morskie Oko i Szpiglas.W połowie trasy pogoda się niestety pogorszyła i nie było widoków ze szczytu. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Niby to tylko Taterki ale przysypane śniegiem to już jakby inne GÓRY^^^^. Super !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 A to Szpiglasowy i dwie pory roku jednego dnia 13.10.2019 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Dnia 9.12.2019 o 11:42, Gieferg napisał: Świetny film. Tego mi właśnie brakuje, jeśli już ludzie nawet coś kręcą, to najczęściej brak sensownego montażu albo podłożona zupełnie nieadekwatna muzyka, albo jest zwyczajnie za krótko. Tu jest wszystko jak należy. Jaka kamerka? Dzięki za miły komentarz. Kamerka to Sony X3000, link do niej jest w opisie pod filmem. Pozdrawiam. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez a chodźże na pole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 ,,a chodźże na pole" Naprawdę bardzo dobry film i inne zresztą też . Brakuje tylko przejmującego głosu Krystyny C....... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi