Skocz do zawartości

Jakie buty w góry.Pytania opinie recenzje .

falograf

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Mnich Admin napisał:

To jest jakiś kosmos. Mam wrażenie, jakbym w nich się unosił, 

Hmm..moześ Ty się zakochał a nie buty kupil, skoro tak Cię unosi nad ziemią 🙃

Ja znalazłam takie. To chyba będą dla ornitologów 🙂

Screenshot_20240504_184049_Chrome.jpg

• Haha 6

11 godzin temu, Zośka napisał:

@Mnich Admin wydaje mi się czy Ty żeś tego buta na rękę zamiast na nogę założył😄 ?

Dobrze widzisz. Uczyłem się chodzić "na niedźwiedzia" 🙃

11 godzin temu, barbie609 moder napisał:

.Po prostu mam starodawny gust i takiemu jak ja to by po prostu nie pasowało.

Oj tam oj tam, już nie bądź dla siebie takie surowy. Inna rzecz, że większość butów biegowych ma deczko kosmiczny wygląd i jaskrawe kolory. Co osobiście bardzo mi się podobą, bo ja lubię takie walące po oczach barwy 😆

• Lubię to ! 1

cześć ja mam inne pytanie butowe, właściwie chodzi o Scarpa zodiac tech gtx, kupiłam je niedawno i polatałam po płaskim, no jak ulał, potem po żwirach i wulkanicznych skałach, przyczepność bajka. Ale przy dłuższym noszeniu, uciskają mnie w achillesa takie ściagacze, co one mają z tyłu, czy ktoś miał taki case? image.png.f35bb5c05573adccb40c362d8d3ea63b.png

• 3 tygodnie później...
Dnia 9.05.2024 o 20:09, Mnich Admin napisał:

Jeśli dostanę premię, to być może jeszcze w maju te buty będą moje ❤️Hoka Anapaca Breeze Low. Najbardziej komfortowe i amortyzowane obecnie podejściówki. Podeszwa Vibram Megagrip. Wg testerów z renomowanej strony outdoorgearlab to najlepszy wybór na 2024 rok. 

Hoka.webp

A co one takie szarobure? Zmiana polityki firmy odnośnie barw?

Czy dostanę tutaj jakieś opinie o Butach Garmont Tower Trek GTX?

Do tej pory mierzyłem

* Salewy MTN trainer mid gtx - but bardzo mi się podoba ale lata pieta 

* scarpa meacalito - nie podoba mi się i sytuacja podobna jak przy salewach chociaż jest lepiej

* La Sportiva Trango tech leather - chyba już techniczny i nastawiony na raki bucik. Trzymanie stopy znacznie lepsze. Zimowe wejścia w planach i tam na razie zostaną. 

Czy te garmonty to dobry wybór? W moim przypadku na stopie jest całkiem całkiem. Czy są jeszcze jakieś modele warte przymierzenia ? 

Tak jak napisałem w poprzednim temacie z butów Adidas Terrex Solo Swift nici bo była to ostatnia para w moim rozmiarze i była uszkodzona a zakup był za wygenerowane talony z punktów benefit w Decathlon. 

Musiałem wykorzystać talony w Decathlon więc wybór padł na sprawdzone Salomony Supercross w 4 odsłonie bez membrany.

Z poprzednich Supercross'ów, byłem bardzo zadowolony. 

Różnic jest kilka ale charakterystyka się nie zmieniła i zasadniczo są to buty do biegania w terenie po leśnych duktach gdzie mamy do czynienia z luźną nawierzchnią typu piach, żwir czy mokra ziemia. 

Pierwsze odczucie po założeniu na stopę, że są węższe niż jedynki. Podobne do Salomon Crossover'ów które używam od 2 lat do chodzenia po Kampinosie czy w Tatrach do łatwiejszych technicznie wycieczek jak na Nosal czy Kopę Kondradzką tyle, że Crossover są z membraną i klasycznie sznurowane. 

Widoczne zmiany w Supercross są w okolicy pięty. Trzymają bardzo mocno. Sznurowanie typu quicklace jest bardzo wygodne chociaż zamiast kieszonki w języku jak np ma moja żona w swoich jest gumka. 

Wrażeniami z terenu podzielę się za kilka dni. Podejrzewam, że zaskoczenia nie będzie. Używam Salomonów od 6 lat i zawsze byłem zadowolony .

Buty na tegoroczny wyjazd w Tatry. Po ubiegłorocznych doświadczeniach z Salewami MTN 2 stwierdziłem, że robiąc ok 30 km trasę gdzie wspinania po skałach jest max 10% tego dystansu a reszta to dojście i powrót po twardym szlaku, w tym roku zamierzam zmieniać obuwie przed samym wejściem w skały aby nie katować się idąc czy  wracając np do Czarnego Stawu Gąsienicowego w Salewach. Dla niektórych może to wydawać się dziwne ale myślę, że te kilkanaście kilometrów w miękkim obuwiu pozwoli zachować więcej energii na własciwe wspinanie a po powrocie regeneracja będzie o niebo szybsza przed kolejną wyprawą. 🙂 600 gram więcej nie zrobi różnicy a miejsca w plecaku zawsze mam sporo.

20240608_113123.jpg

20240608_113106.jpg

20240608_113049.jpg

20240608_113010.jpg

20240608_112913.jpg

20240608_112905.jpg

20240608_112845.jpg

20240608_112838.jpg

20240608_112830.jpg

20240608_112650.jpg

20240608_122029.jpg

20240608_122057.jpg

20240608_122113.jpg

Edytowane przez Marek1977
Zdjęcia
  • Lubię to ! 2
  • Dziękuję 1

7 godzin temu, Marek1977 napisał:

Tak jak napisałem w poprzednim temacie z butów Adidas Terrex Solo Swift nici bo była to ostatnia para w moim rozmiarze i była uszkodzona a zakup był za wygenerowane talony z punktów benefit w Decathlon. 

Musiałem wykorzystać talony w Decathlon więc wybór padł na sprawdzone Salomony Supercross w 4 odsłonie bez membrany.

Z poprzednich Supercross'ów, byłem bardzo zadowolony. 

Różnic jest kilka ale charakterystyka się nie zmieniła i zasadniczo są to buty do biegania w terenie po leśnych duktach gdzie mamy do czynienia z luźną nawierzchnią typu piach, żwir czy mokra ziemia. 

Pierwsze odczucie po założeniu na stopę, że są węższe niż jedynki. Podobne do Salomon Crossover'ów które używam od 2 lat do chodzenia po Kampinosie czy w Tatrach do łatwiejszych technicznie wycieczek jak na Nosal czy Kopę Kondradzką tyle, że Crossover są z membraną i klasycznie sznurowane. 

Widoczne zmiany w Supercross są w okolicy pięty. Trzymają bardzo mocno. Sznurowanie typu quicklace jest bardzo wygodne chociaż zamiast kieszonki w języku jak np ma moja żona w swoich jest gumka. 

Wrażeniami z terenu podzielę się za kilka dni. Podejrzewam, że zaskoczenia nie będzie. Używam Salomonów od 6 lat i zawsze byłem zadowolony .

Buty na tegoroczny wyjazd w Tatry. Po ubiegłorocznych doświadczeniach z Salewami MTN 2 stwierdziłem, że robiąc ok 30 km trasę gdzie wspinania po skałach jest max 10% tego dystansu a reszta to dojście i powrót po twardym szlaku, w tym roku zamierzam zmieniać obuwie przed samym wejściem w skały aby nie katować się idąc czy  wracając np do Czarnego Stawu Gąsienicowego w Salewach. Dla niektórych może to wydawać się dziwne ale myślę, że te kilkanaście kilometrów w miękkim obuwiu pozwoli zachować więcej energii na własciwe wspinanie a po powrocie regeneracja będzie o niebo szybsza przed kolejną wyprawą. 🙂 600 gram więcej nie zrobi różnicy a miejsca w plecaku zawsze mam sporo.

20240608_113123.jpg

20240608_113106.jpg

20240608_113049.jpg

20240608_113010.jpg

20240608_112913.jpg

20240608_112905.jpg

20240608_112845.jpg

20240608_112838.jpg

20240608_112830.jpg

20240608_112650.jpg

20240608_122029.jpg

20240608_122057.jpg

20240608_122113.jpg

@Marek1977 - czekamy na Twoje testy nowych butów 🙂 

Cześć Wszystkim, 

miesiąc temu byłem po raz pierwszy w górach tylko 4 dni ale zwiedziałem Gubałówkę czarny szlak oraz Morskie Oko  i ...no mega mnie to zajarało, postanowiłem znowu wyjechać w góry. Na razie planuje z dziewczyną zwiedzić Doliny itd czyli lightowe szlaki, ale później myślę o Giewoncie oraz Dolinie Pięciu Stawów - oczywiście wszystko w okresie letnim! 

Jakie buty polecacie ? Nie chce na tą chwilę wydać więcej niż 300zł, bo może się okazać że zajawka prysła. A gdy czytam to dużo osób poleca buty powyżej 500zł+ (tak wiem jakość idzie za ceną). Sam nie wiem jakie już wybrać gdy znalazłem takie - to w komentarzach piszą że mega stopa się poci w nich 

https://allegro.pl/oferta/meskie-buty-trailstorm-mid-wp-44-15224463008

39 minut temu, Bialy napisał:

bo może się okazać że zajawka prysła.

Witaj. Ponieważ mówimy o lecie i spacerach raczej w dobrych warunkach to sugeruję Decathlon. Keczua ma buty w całkiem rozsądnych cenach a i jakość całkiem też rozsądna.Na Doliny , tzw.przyległości Kościeliskiej i inne reglowe okolice wystarczą z dużym zapasem. A i wyżej w dobrych warunkach dadzą sobie radę. Pamiętaj też ,że buty to bardzo ważny ale nie jedyny element wyposażenia.Aha no i liczymy na jakąś relację.

• Lubię to ! 2

Jeśli lato i tam gdzie napisałeś to tak jak podpowiada @Zośka niskie buty, bez membrany. 

Zwróć uwagę aby podeszwa nie była za sztywna bo po co męczyć stopy ale żeby miała odpowiednia bieżnik i osłonkę na palce. Ja idąc na Nosalu kopnąłem w kamień i rozciąłem czubek buta. Gdybym poszedł w biegówkach to paluch byłby rozcięty. 

Z koleii w Grecji po górach chodziłem w Palladiumach za kostkę bo przewiewne pomimo że wysokie. Wycieczka na Gąsienicową, Nosal, Kasprowy, Kopę Kondradzką, Gęsią w Salomonach.

Palladiumy są po ok 260 zł Salomony już bliżej 400.

Z tańszych propozycji to obuwie Hi-tec ma sporo modeli butów poniżej 200 zł przyzwoitej jakości. 

FB_IMG_1718366564362.jpg

Screenshot_20240614_140846_Chrome.jpg

Screenshot_20240614_140840_Chrome.jpg

Edytowane przez Marek1977
  • Lubię to ! 2
  • Wow 1

10 godzin temu, bieszczady_wildlife napisał:

Używał ktoś w Was AKU Trekker Lite III GTX w gorące dni? Rozumiem, że w gorący dzień to nawet boso noga się spoci ale ciekaw jestem jak te buty nadają się na lato. Tzn. czy w ogóle się nadają czy jednak za ciepłe?

Wg mnie nadają się, chodziłem w nich gdy było naprawdę gorąco i dawały radę. Oczywiście jest to też kwestia skarpet - ale to już indywidualna sprawa, co kto preferuje. 

• Lubię to ! 2

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry 

Jestem na etapie kompletowania zestawu pod górskie wędrówki potrzebuje jeden komplet na trochę cięższe wiosenno-jesienne warunki oraz jakieś lekkie buty na lato do komfortowych łatwych ścieżek.   Upatrzyłem sobie coś takiego Buty Trovat Advanced II High GTX. Miał ktoś może do czynienia do z tym modelem?

spacer.png

• Mnich Admin podpiął/eła i promował(a) ten temat
4 godziny temu, interdruk napisał:

Dzień dobry 

Jestem na etapie kompletowania zestawu pod górskie wędrówki potrzebuje jeden komplet na trochę cięższe wiosenno-jesienne warunki oraz jakieś lekkie buty na lato do komfortowych łatwych ścieżek.   Upatrzyłem sobie coś takiego Buty Trovat Advanced II High GTX. Miał ktoś może do czynienia do z tym modelem?

spacer.png

Nie znam tych butów, nie jestem fanem obuwia Mammuta. Każdy ma inne preferencje, ale dla mnie na letnie miesiące byłyby zdecydowanie za sztywne. 

20 godzin temu, interdruk napisał:

wiosenno-jesienne warunki oraz jakieś lekkie buty

Rozumiem, że ten but to wariant wiosenno- jesienny? Bo na lato wysoki but z gtx to średni pomysł - będzie baaardzo ciepło. Sam but wygląda nieźle, recenzje też ma dobre, ale musisz przymierzyć, dopasować i zdecydować samodzielnie. Jeśli kupisz napisz kilka słów.