Pablo P Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca Myślę że nie ma idealnego rozwiązania. Ja w zasadzie chodzę na przemian w niskich do kostek i wysokich za kostkę. Jedne i drugie z GTX nie zauważyłem aby było nadzwyczaj gorąco, chociaż bez GTX pewnie maja lepszą oddychalność. Niskie mam AKU https://www.e-horyzont.pl/meskie-buty-turystyczne-aku-m-s-rocket-dfs-gtx-black-orange-123346.html tylko niebieskie a wysokie Hanwag https://www.e-horyzont.pl/meskie-buty-trekkingowe-hanwag-tatra-ii-erde-brown-143866.html Wysokie ratują często kostkę przed skręceniem itp. Goretex nie raz mi się przydał podczas ulewy które w tatrach się dość często zdarzają. Pamiętam jak wracaliśmy z Polskiego Grzebienie przez Biała Wodę podczas burzy 4 godziny w deszczu, mimo to w butach było sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca (edytowane) 28 minut temu, Pablo P napisał: ratują często kostkę przed skręceniem https://majatravels.com/pl/czy-buty-za-kostke-zmniejszaja-ryzyko-skrecenia-kostki/ Taka ciekawostka (z badaniami) Koszykarze coraz częściej grają w niskich butach, a tam ryzyko kontuzji jest gigantyczne. Edytowane 2 Lipca przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: https://majatravels.com/pl/czy-buty-za-kostke-zmniejszaja-ryzyko-skrecenia-kostki/ Taka ciekawostka (z badaniami) Koszykarze coraz częściej grają w niskich butach, a tam ryzyko kontuzji jest gigantyczne. Ciekawa teoria podważa to co do tej pory w większości się mówiło, warto to przemyśleć, nie zawsze to co nam się wydaje jest najwłaściwsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2 godziny temu, jaaga76 napisał: aka ciekawostka (z badaniami) fakt ,ciekawostka . To jest bardzo indywidualne , w moim przypadku miałem nie jeden przypadek gdy w terenie staw skokowy spracował tak że gdyby nie but to na pewno o własnych siłach bym nie wrócił. Podobnie moja lepsza połowa , która ma bardzo wrażliwe stawy/ kilkakrotne uszkodzenia/. Myślę ,że aby uzyskać jakieś naprawdę miarodajne wyniki należało by wziąć jakąś populację o identycznej genetyce , będących w identycznej kondycji , poubierać w identyczne buty i poddać identycznej obciążeniom aż do próby niszczącej , wtedy można by wysnuć jakieś wnioski. A tak to ewentualnie możemy sobie podyskutować podobnie jak o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Ja osobiście nie zamierzam nikogo przekonywać do mojego poglądu . Ja chodzę w wysokich i raczej nie zamierzam tego zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: jakąś populację o identycznej genetyce albo bardzo zróżnicowaną... ale to już "kuchnia" tzw. badań klinicznych Do niedawna się wydawało mi się, że nie nigdy nie będę chodziła w niskich butach. Spróbowałam i chyba już bym teraz do wysokich nie wróciła. Miałam kilka takich sytuacji, gdzie obawiałam się o kostkę, ale skończyło się bez kontuzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca Dnia 1.07.2024 o 14:28, Zośka napisał: Na lato w Tatry polecam Salewy Wildfire, są lekkie, przyczepne i wygodne. Używałem przez chwilę i to jest model Salew, który z czystym sumieniem mogę polecić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 5 godzin temu, Pablo P napisał: Niskie mam AKU 5 godzin temu, Pablo P napisał: a wysokie Hanwag Jeden i drugi producent to zacna marka. Ja używam różnych par naprzemiennie, choć zdecydowanie bardziej komfortowo czuję się w niższym obuwiu. Mam nawet wrażenie, że kostka w nich pracuje bardziej naturalnie. Obecnie w mojej górskiej garderobie znajdują się: - niskie: Scarpa Mescalito, La Sportiva Spire, Scarpa Mojito, Hoka Challenger i sandały Keen. - wysokie: Scarpa Ribelle, Hoka Kaha 2 (świeży nabytek, w wolnej chwili napiszę reckę). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Do niedawna się wydawało mi się, że nie nigdy nie będę chodziła w niskich butach. Ja też kiedyś chodziłam tylko w wysokich aż raz kupiłam niskie i teraz wysokie latem zakładam tylko kiedy warunki atmosferyczne zmuszą mnie do tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca (edytowane) Mam takie porównanie z dwóch przejść Orlej Perci. Pierwszy raz w wysokich, drugi w niskich butach. Ta sama marka i model buta. Wysokie ok kiedy noga gdzieś wlazła między skały ale stopa bardziej zmęczona i spocona. Niskie dawały większą swobodę ruchu i komfort dla stopy. Wysokie na zejściu do Piątki i dalej ok ale po asfalcie od Wodogrzmotów nogi "ciężkie". W niskich schodziłam do Murowańca i potem Suchą Wodą z "lekkimi" stopami. Za każdym razem pogoda super bez deszczu czy błota na podejściu (zejściu). Edytowane 2 Lipca przez Zośka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 15 minut temu, Zośka napisał: Mam takie porównanie z dwóch przejść Orlej Perci. Pierwszy raz w wysokich, drugi w niskich butach. Ta sama marka i model buta. Wysokie ok kiedy noga gdzieś wlazła między skały ale stopa bardziej zmęczona i spocona. Niskie dawały większą swobodę ruchu i komfort dla stopy. Wysokie na zejściu do Piątki i dalej ok ale po asfalcie od Wodogrzmotów nogi "ciężkie". W niskich schodziłam do Murowańca i potem Suchą Wodą z "lekkimi" stopami. Za każdym razem pogoda super bez deszczu czy błota na podejściu (zejściu). Pewnie Salewy Trainery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, Mnich Admin napisał: Jeden i drugi producent to zacna marka. Ja używam różnych par naprzemiennie, choć zdecydowanie bardziej komfortowo czuję się w niższym obuwiu. Mam nawet wrażenie, że kostka w nich pracuje bardziej naturalnie. Obecnie w mojej górskiej garderobie znajdują się: - niskie: Scarpa Mescalito, La Sportiva Spire, Scarpa Mojito, Hoka Challenger i sandały Keen. - wysokie: Scarpa Ribelle, Hoka Kaha 2 (świeży nabytek, w wolnej chwili napiszę reckę). Sporo tego masz . Wszystko co wymieniłeś to również zacne marki. Dzisiaj sporo jest tego na rynku jest w czym wybierać, ceny też są przystępne. W 2002 roku za chiruca płaciłem 500 zł to niewiele mniej niż dziś bym zapłacił, ale wtedy stosunek tej ceny do poziomu życia był zupełnie inny. Dziś za przystępne pieniądze możemy kupić dobrej jakości obuwie i odzież. Zawsze podziwiałem i podziwiam pierwszych odkrywców Tatr, czasy Zaruskiego, nie mieli wtedy takiej odzieży takiego sprzętu jak teraz a mimo wszystko radzili sobie całkiem dobrze. Marka Hanwag bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, zaryzykowałem i założyłem nierozchodzone nówki na trasę, nic a nic mnie nie obtarły, komfort, tylko taka śmieszna sprawa kiedy chodzę to trochę skrzypią, może przynajmniej kiedy idę sam to misie mnie słyszą AKu też są fajne., sandały Keen też posiadam nawet jakiś czas temu byłem w nich na Świnicy sprawdziły się. Przy dobrej pogodzie można zaryzykować, chociaż jak kamień na nogę spadnie to może być różnie. Edytowane 2 Lipca przez Pablo P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 25 minut temu, Mnich Admin napisał: Pewnie Salewy Trainery? Tak ale to nie chodzi o markę. Teraz wysokie mam Montury a niskie Wildfire i te Montury mogę polecić każdemu kto lubi wysokie buty bo są świetne ale i tak wygodniej mi w niskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 16 minut temu, Zośka napisał: niskie Wildfire Ale przyznasz, że Wildfire są o niebo wygodniejsze od Trainerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca @Mnich Admin są bardziej komfortowe ale to jest według mnie but typowo na skałę i kamienie a w Trainerach chodziłam też po Beskidach i Sudetach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 28 minut temu, Pablo P napisał: Sporo tego masz . Wszystko co wymieniłeś to również zacne marki. Dzisiaj sporo jest tego na rynku jest w czym wybierać, ceny też są przystępne. W 2002 roku za chiruca płaciłem 500 zł to niewiele mniej niż dziś bym zapłacił, ale wtedy stosunek tej ceny do poziomu życia był zupełnie inny. Dziś za przystępne pieniądze możemy kupić dobrej jakości obuwie i odzież. Zawsze podziwiałem i podziwiam pierwszych odkrywców Tatr, czasy Zaruskiego, nie mieli wtedy takiej odzieży takiego sprzętu jak teraz a mimo wszystko radzili sobie całkiem dobrze. Marka Hanwag bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, zaryzykowałem i założyłem nierozchodzone nówki na trasę, nic a nic mnie nie obtarły, komfort, tylko taka śmieszna sprawa kiedy chodzę to trochę skrzypią, może przynajmniej kiedy idę sam to misie mnie słyszą AKu też są fajne., sandały Keen też posiadam nawet jakiś czas temu byłem w nich na Świnicy sprawdziły się. Przy dobrej pogodzie można zaryzykować, chociaż jak kamień na nogę spadnie to może być różnie. Jestem łowcą promocji. Niektóre pary udało mi się kupić z rabatem - 50 procent. Z reguły poluję na wyprzedaże ostatnich sztuk, a że mam dość spory rozmiar - 46 - to bardzo często udaje mi się trafić na świetne okazje. Hanwangi miałem. To zacna, niemiecka marka z tradycjami. Podobnie, jak Meindl. Jest to obuwie nie do zdarcia. Niemniej, w jednych i drugich, brakuje mi już chyba komfortu, amortyzacji. Scarpy, czy La Sportivy nie robią może tak wytrzymałych butów, jak nasi zachodni sąsiedzi, ale według mnie ich obuwie jest dużo wygodniejsze. Ale...Jest jeszcze moje najnowsze odkrycie. Hoki. W tym obuwiu się po prostu płynie. Unosi nad szczytami i chmurami. Idę o zakład (jeśli przegram, to stawiam dobry obiad w Roztoce), że każdy, kto choć raz założy je na nogę, nie będzie chciał już dreptać w niczym innym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 3 minuty temu, Mnich Admin napisał: Idę o zakład (jeśli przegram, to stawiam dobry obiad w Roztoce), że każdy, kto choć raz założy je na nogę, nie będzie chciał już dreptać w niczym innym Schabowych nie lubię ale borowikową owszem. Nie umiem chodzić w Hokach, mam wrażenie nie stawiam stóp stabilnie. Ale zobacz jakie cudo znalazłam, nawet kolor super (wiadomo czerwony najszybszy) https://lavaredo.pl/product-pol-23784-Damskie-Buty-Turystyczne-Salewa-Pedroc-Air-W-flame-black.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2 minuty temu, Mnich Admin napisał: Jestem łowcą promocji. Niektóre pary udało mi się kupić z rabatem - 50 procent. Z reguły poluję na wyprzedaże ostatnich sztuk, a że mam dość spory rozmiar - 46 - to bardzo często udaje mi się trafić na świetne okazje. Hanwangi miałem. To zacna, niemiecka marka z tradycjami. Podobnie, jak Meindl. Jest to obuwie nie do zdarcia. Niemniej, w jednych i drugich, brakuje mi już chyba komfortu, amortyzacji. Scarpy, czy La Sportivy nie robią może tak wytrzymałych butów, jak nasi zachodni sąsiedzi, ale według mnie ich obuwie jest dużo wygodniejsze. Ale...Jest jeszcze moje najnowsze odkrycie. Hoki. W tym obuwiu się po prostu płynie. Unosi nad szczytami i chmurami. Idę o zakład (jeśli przegram, to stawiam dobry obiad w Roztoce), że każdy, kto choć raz założy je na nogę, nie będzie chciał już dreptać w niczym innym Może dorzucę do swojej kolekcji. Ja mam podobny rozmiar 45 (takie małe narty) ale kupuję 46 a nawet 46,5 i nie wiem czy to nie problem bo większych nie widziałem. Jaki masz model Hoki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 29 minut temu, Pablo P napisał: Może dorzucę do swojej kolekcji. Ja mam podobny rozmiar 45 (takie małe narty) ale kupuję 46 a nawet 46,5 i nie wiem czy to nie problem bo większych nie widziałem. Jaki masz model Hoki? Krótkie Challenger, a za kostkę Kaha2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny2007 Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 3 godziny temu, Mnich Admin napisał: Jestem łowcą promocji. Niektóre pary udało mi się kupić z rabatem - 50 procent. Z reguły poluję na wyprzedaże ostatnich sztuk, a że mam dość spory rozmiar - 46 - to bardzo często udaje mi się trafić na świetne okazje. Hanwangi miałem. To zacna, niemiecka marka z tradycjami. Podobnie, jak Meindl. Jest to obuwie nie do zdarcia. Niemniej, w jednych i drugich, brakuje mi już chyba komfortu, amortyzacji. Scarpy, czy La Sportivy nie robią może tak wytrzymałych butów, jak nasi zachodni sąsiedzi, ale według mnie ich obuwie jest dużo wygodniejsze. Ale...Jest jeszcze moje najnowsze odkrycie. Hoki. W tym obuwiu się po prostu płynie. Unosi nad szczytami i chmurami. Idę o zakład (jeśli przegram, to stawiam dobry obiad w Roztoce), że każdy, kto choć raz założy je na nogę, nie będzie chciał już dreptać w niczym innym Nie jestem taki przekonany czy te niemieckie to akurat takie bardziej wytrzymałe jak Włoskie Scarpy bądź La Sportivy. Osobiście mam właśnie La Sportivy i ojciec ma Hanwag to La Sportiva wygląda zdecydowanie na bardziej wytrzymałe, sam gumowy otok jest lepszy. Oczywiście to zależy jaki model jednych i drugich porównujemy. Kolega tutaj w Niemczech ma Meindl MFS Vakumm czy jakoś tak. Używa ich około 1,5 roku i jak na nie patrzę to dużo im życia nie zostało. Mocno spękane i już mówi że mu przeciekają. Faktem jest że chłopak o buty nie dba no i to się odbija na wytrzymałości aż tak że zaraz będzie musiał kupić drugą parę. Co do rozmiaru sam też mam 46 przynajmniej jeśli mowa o górskich butach bo normalnie noszę 45 a ten kolega co ma te Meindle ma aż 48 to dopiero są płetwy Każdy inaczej dba i chodzi w obuwiu i jednoznacznie ciężko powiedzieć która marka ma bardziej wytrzymałe modele. Ja mam swoje za krótko by powiedzieć że to pancerniaki, jak pochodzę 5-6 lat i się nie rozlecą to będę zadowolony a na razie nie widać po nich większego zużycia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 14 godzin temu, bezimienny2007 napisał: pochodzę 5-6 La Sportiva Trango 8 roczek leci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca @Pablo P - zobacz cenę z ostatnich 30 dni. I w takiej cenie właśnie je kupiłem. Została im jeszcze jedna para w rozmiarze 46 i nie wiem, czemu wrócili do ceny wyjściowej. https://sportano.pl/p/302765/buty-trekkingowe-meskie-hoka-kaha-2-gtx-blue-coral-blue-graphite 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca (edytowane) 9 minut temu, Mnich Admin napisał: @Pablo P - zobacz cenę z ostatnich 30 dni. I w takiej cenie właśnie je kupiłem. Została im jeszcze jedna para w rozmiarze 46 i nie wiem, czemu wrócili do wyjściowej. https://sportano.pl/p/302765/buty-trekkingowe-meskie-hoka-kaha-2-gtx-blue-coral-blue-graphite Obniżka o połowę fajna sprawa warto kupić natomiast w tej chwili już są droższe. Ale warto sprawdzać co jakiś czas. Dzięki za linka. Kupujesz przez internet czy masz może gdzieś stacjonarny sklep? Ja w sumie nigdy obuwia przez Internet nie kupowałem wolę przymierzyć wiem że można oddać ale trochę zabawy z tym odsyłaniem. Edytowane 3 Lipca przez Pablo P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Przed chwilą, Pablo P napisał: Obniżka o połowę fajna sprawa warto kupić natomiast w tej chwili już są droższe. Ale warto sprawdzać co jakiś czas. Dzięki za linka. Kupujesz przez internet czy masz może gdzieś stacjonarny sklep? Tylko przez internet. Jest dużo taniej. Znam swój rozmiar, długość stopy, etc. Tylko raz w życiu zdarzyło mi się zwrócić buty. I po trzech dniach miałem już z powrotem pieniążki na koncie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezimienny2007 Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 5 godzin temu, jaaga76 napisał: La Sportiva Trango 8 roczek leci..... Pewnie więcej wytrzymają u mnie tym bardziej że ja o buty dbam. U mnie nawet jakieś byle jakiej firmy to z reguły wytrzymują więcej jak u innych a jak człowiek wydał ponad 1000 zł na buty no to tym bardziej. Co do promocji to też kiedyś na prezent dla mamy udało się mi jakieś Zamberlany wyrwać o chyba 50% taniej bo normalnie kosztowały blisko 1300 a jakoś trochę ponad 600 zł płaciłem. Z reguły zamawiam z 8a i głównie korzystam z paypo jak but czy coś innego nie pasi to zwracam i nawet nie muszę przelewu robić. W ogóle to fajna opcja bo można sobie zamówić but normalnie płacąc przelewem a drugi przez paypo nie płacąc i porównać sobie dwie pary na raz i zwrócić ta która nam nie odpowiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 12 minut temu, bezimienny2007 napisał: paypo To świetna opcja zakupów jak pewności brak. W 8a jedyny minus to "odsyłka" na własny koszt, ale w sumie komfort spokojnego przymierzenia i wyboru jest tego wart. Z takich technicznych kwestii lepsze warunki ma Klarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi