Skocz do zawartości

Jakie buty w góry.Pytania opinie recenzje .

falograf

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Olekk napisał(a):

@JędrekA jaki jest teraz najtańszy podstawowy model AKU dobry w Tatry zimowe, czyli też dobry do raków koszykowych? (Nie jestem pewien, które z ich butów mają wystarczająco sztywną podeszwę).

Nie mam pojęcia. Ostatni raz w rakach chodziłem naście lat temu, więc nie zwracam na to uwagi kupując buty. 

• 4 tygodnie później...

Witam, szukam jak wyżej butów na okres jesienno zimowy. Buty użytkowane będą w Karkonoszach, Izerach, niższych partiach Tatr. Często chodzę z nosidełkiem z corka a żona z dość pokaźnym plecakiem. Zależy mi też na tym aby przy samotnych wyprawach z żoną nasze buty nadawały się też na bardziej wymagające chodzenie z użyciem raczków  niż z nosidełkiem. Jestem świeży w tym temacie, do tej pory w okresie letnim korzystałem z butów do kostki Columbia redmond III waterproof a żona z CMP niskie do kostki modelu dokładnie nie pamiętam.  Nie zależy mi mocno na ociepleniu buta gdyż chciałbym je nosić w okresie jesiennym a posiadamy dobre skarpety merino. Czy jesteśmy w stanie znaleźć coś do 600-700 zł za parę.  Jest coś co bylibyście w stanie polecić ? 

Edytowane przez Mosiu

@MosiuPytanie przeniosłem tutaj by nie mnożyć bytów.

A teraz ad rem . Moja lepsza połowa i ja używamy butów tej firmy.https://www.sklep.hanzel.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwPGSsKqQiQMVrrVoCR0ljAJrEAAYAiAAEgIg4vD_BwE

Są to buty ,,starym stylu,, wygodne , dobrze chroniące stopę. Proponuję wyszukać gdzieś w pobliżu sklep , który je ma i tam pooglądać i poprzymierzać. Proponuję też poczytać ten wątek , może coś znajdziesz.

• Lubię to ! 1

2 godziny temu, Mosiu napisał(a):

Witam, szukam jak wyżej butów na okres jesienno zimowy. Buty użytkowane będą w Karkonoszach, Izerach, niższych partiach Tatr. Często chodzę z nosidełkiem z corka a żona z dość pokaźnym plecakiem. Zależy mi też na tym aby przy samotnych wyprawach z żoną nasze buty nadawały się też na bardziej wymagające chodzenie z użyciem raczków  niż z nosidełkiem. Jestem świeży w tym temacie, do tej pory w okresie letnim korzystałem z butów do kostki Columbia redmond III waterproof a żona z CMP niskie do kostki modelu dokładnie nie pamiętam.  Nie zależy mi mocno na ociepleniu buta gdyż chciałbym je nosić w okresie jesiennym a posiadamy dobre skarpety merino. Czy jesteśmy w stanie znaleźć coś do 600-700 zł za parę.  Jest coś co bylibyście w stanie polecić ? 

W tym budżecie rozejrzyj się za butami Aku. Najlepszy stosunek jakości do ceny. 

https://eobuwie.com.pl/p/trekkingi-aku-trekker-lite-iii-gtx-gore-tex-977-black-green-110?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_PL_EOB_PMAX_Trekkingi_i_Trapery_CSS&utm_id=21137604457&is_retargeting=true&pid=google&af_sub1=cpc&c=_PL_EOB_PMAX_Trekkingi_i_Trapery_CSS&af_click_lookback=3h&af_reengagement_window=1d&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD9xdQq4WlOSMZpaCF6LpBEmgtI98&gclid=CjwKCAjwpbi4BhByEiwAMC8JnWnUWR4XzOzYL2Ueik2JMb-YAhS55gwmgRmOVaTkbChf0q_MH1I08RoC9g4QAvD_BwE

• Lubię to ! 1

Jeżeli chodzi o meskie to moją uwage zwróciły te https://eobuwie.com.pl/p/trekkingi-salewa-ms-mnt-trainer-lite-mid-gtx-gore-tex-61359-0927-black-out-carrot-0000206449948. Montury i Aku tez własnie brałem pod uwage, szczęgólnie montury podobają się mojej żonie ( u niej jeszcze dochodzi kwestia wizualna). Ten model Tekno wygląda bardzo solidnie. 

Edytowane przez Mosiu

Godzinę temu, Zośka napisał(a):

@Mosiu ja w tym budżecie mogę polecić buty Montura Yaru Tekno. Są wygodne, przyczepne i mocne. Przetestowałam w różnych warunkach i spisały się świetnie.

Niestety ciezko z rozmiarem dla mnie i dla żony. Żona potrzebowałaby 39/40 ja 41/42 a na stronach wszystko oprócz tych rozmiarów.

Nie lubię pozostawiać niezamkniętych wątków, dlatego dla każdego z was, który poświęcił chwilę na pomoc i odpisanie, podaje informację zwrotną. Jeden problem rozwiązany, ja stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu Aku trekker lite III, oby spisywały się tak świetnie jak wyglądają i jakie zrobiły na mnie pierwsze wrażenie. 😉 dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, gdy dla żony pojawi się rozmiar w podobnej cenie, zapewne wybierze ten sam model, dam znać jak coś wybierzemy 😉 

IMG_5866.jpeg

• Lubię to ! 3

22 godziny temu, Jędrek napisał(a):

Ostrzegam - moje już po dwóch sezonach zaczęły puszczać wodę. 

Spokojnie, odpowiednie środki do czyszczenia mam, dodatkowo posiadam impregnaty. Jestem też osobą, która mocno dba o obuwie więc liczę, że trochę posłużą. W internecie opinie w większości opinie ze  buty na lata. Wiadomo różnie można trafić, zobaczymy w praktyce 😉 

• Lubię to ! 1

• 3 tygodnie później...

Cześć . Chyba musisz poczekać , może ktoś w takich chodził i będzie mógł o tym modelu coś mądrego napisać. Mój górski partner chodzi w CMP ale inny model i teraz niedawno kupiona para mu się zaczęła rozklejać . Czy ta marka tak ma czy to tylko ta para. Trudno wyczuć.Natomiast co do przyczepności i wygody zastrzeżeń nie miał.O w tych łazi :https://eobuwie.com.pl/p/trekkingi-cmp-dhenieb-trekking-shoe-wp-30q4717-nero-u901?token=mAHwlwoLCMzao7kGEJeEjlMQARokNjc1Mzk3ZTQtMDAwMC0yYWVlLWI0MWQtYzgyYWRkN2MwMGE4KhUxNTI0NjMzNTM5LjE3MzA3MzUxODEyMKOAlyK3t4wtqOWqLZjWty3C8J4Vx8vzF46-nRXUsp0VjpHJMJD3sjCb1rctmu7GMDoOZGVmYXVsdF9zZWFyY2hIAVgBaAF6Andh

• Dziękuję 1

@Nata1ciaa, marki CMP unikaj jak ognia. Mojej byłej partnerce odpadła podeszwa na szlaku. Te buty nie nadają się do chodzenia po górach. Jeśli szukasz czegoś budżetowego, to Decathlon będzie najlepszym rozwiązaniem. A jeśli możesz przeznaczyć trochę więcej złociszy, popatrz na markę Aku. Będziesz miała solidne buty na lata. 

• Lubię to ! 2

7 godzin temu, Jędrek napisał(a):

A te "podróże" to po jakich górach? Bo co innego Beskid Niski, a co innego Tatry Wysokie. 

Góry to nie hołdy, więc skąd Ci beskid do głowy przyszedł?

CMP to mocno budżetowe konstrukcje, które niejako podkradają swój design od innych marek - ja bym unikał. Dekałthlona również omijaj szerokim łukiem. 

Rozumiem, że to mają być buty dziecięce na jakieś okresy przejściowe?

• Lubię to ! 1