barbie609 moder Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/91808/Ratownicy_GOPR_pomogli_turystce_ktora_miala_lek_wysokosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Dnia 29.05.2023 o 13:49, wjesna napisał: Pewnie się nie opłaca. Może kiedyś moda zatoczy kolo i oprócz merynosów i alpak zaczniemy doceniać wełnę z naszych owieczek. Ależ z wełny owiec dalej robi sie mnóstwo rzeczy...po prostu wyroby z merynosa są bardziej komfortowe (czytaj luksusowe) wiec jest na nie popyt...jak snoby dowiedzą sie ze wełna yaka jest droższa to na nią też bedzie popyt.... A tak na serio merynos wygrywa jeśli idzie o bieliznę z każdym materiałem (w zakresie stosunku ceny do wydajności). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 35 minut temu, Lexi napisał: merynos wygrywa jeśli idzie o bieliznę z każdym materiałem Jest dobry ale spotkałem kiedyś równie dobry a może i lepszy . Była to wełna wielbłąda , nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, -to było jego służbowe wyposażenie. Ja nosiłem je w czasach gdy patrolowałem zakopiankę , w zimie sprawdzały się rewelacyjnie.Do noszenia po mieście były wręcz zbyt ciepłe. 41 minut temu, Lexi napisał: Ależ z wełny owiec dalej robi sie mnóstwo rzeczy oczywiście , ale tak jak pisałem wyżej kupić porządny sweter to jest problem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: Jest dobry ale spotkałem kiedyś równie dobry a może i lepszy . Była to wełna wielbłąda , nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, -to było jego służbowe wyposażenie. Ja nosiłem je w czasach gdy patrolowałem zakopiankę , w zimie sprawdzały się rewelacyjnie.Do noszenia po mieście były wręcz zbyt ciepłe. Nie polemizuje nie nosiłem nigdy kalesonów z wielbłąda... mało tego nigdy nawet nie widziałem wielbłąda w kalesonach żebym mógł pożyczyć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 14 godzin temu, barbie609 napisał: nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, Nie wiem czy dobrze rozumiem- nosiłeś bieliznę z drugiej wojny światowej? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 2 godziny temu, wjesna napisał: nosiłeś bieliznę z drugiej wojny światowej? owszem , z pieczątką kwatermistrzostwa II Korpusu , bodajże 3 Karpackiej. Dostałem jako nówkę sztukę ,jeszcze opakowaną papierem. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 4 godziny temu, barbie609 napisał: owszem , z pieczątką kwatermistrzostwa II Korpusu , bodajże 3 Karpackiej. Dostałem jako nówkę sztukę ,jeszcze opakowaną papierem. I żeś ten relikt przeszłości zamiast w ramki oprawic to zdarł na zakopiance Żarty zartami, dle takna powaznue - nie pomyślałbym, że polscy żołnierze byli tak dobrze wyposażeni, bo rozumiem tę wielbłądzią wełnę jako towar exlusive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 21 minut temu, wjesna napisał: że polscy żołnierze byli tak dobrze wyposażeni, No cóż Jego Królewska Mość Jerzy VI dbał o swoich ludzi , a to były te same tabele należności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/91876/Cwiczenia_ratunkowe_w_ekstremalnych_warunkach_zdjecia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Wiosna w pełni więc trzeba się przejść grzbietem Małych Pienin z Palenicy do Durbaszki. Oczywiście niebieskim szlakiem. Tyle plan a jak wyszło ? Na Palenicę wyjechaliśmy zaraz po dziewiątej kolejką. Na górze oczywiście widoczek czem prędzej przeszliśmy na Szafranówkę , weszliśmy na niebieski i ruszyliśmy na wschód. Witkula przypomniała nam ,że to jednak Pieniny kawałem dalej zeszliśmy ze szlaku i weszliśmy na Łąźne Skały żeby rzucić okiem na słowacką stronę. jest ciepło , może nawet za ciepło na grzbiecie szaleje wiosna a widoczność aż po Beskid Wyspowy Pod Huściawą widoki jak zwykle super Rabsztyn i taterki na horyzoncie Ludzi na szlaku sporo .Tym razem omijamy szczyt Wysokiego Wierchu , wstępujemy za to na żentycę do bacówki , jest bardzo smaczna , polecamy . Podchodzimy na szczyt Durbaszki widoki super podejmujemy decyzję i uciekamy ze szlaku , schodząc w stronę połoniny Kiczera przez jakiś czas możemy cieszyć się ciszą i samotnością. Pod Wysoką wchodzimy na szlak i szybko schodzimy przez zatłoczone Homole. Plan przewidywał powrót busem , ale zdecydowanie rozkład jazdy w Jaworkach się nie przyjął i busy w niedzielę odpoczywają. Jeśli będziecie planować poruszanie po tej okolicy busami to trzeba liczyć się z trudnościami , Na szczęście objawił bus taryfa , który za dychę od głowy podrzucił nas do Szczawnicy. Podsumowując w Pieninach jak zwykle pięknie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 5 godzin temu, barbie609 napisał: Podsumowując w Pieninach jak zwykle pięknie. Może w tym roku tam zajrzę na jakiś spacer, bo do tej pory to jedynie wycieczki samochodem, no i raz spływ z flisakami - tak nas wtedy zlało, że do dziś to pamiętam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 7 godzin temu, Jędrek napisał: Może w tym roku tam zajrzę na jakiś spacer, a polecam , polecam.W razie potrzeby służę radą i pomocą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 @barbie609 pięknie i bezludnie w tych Pieninach. Muszę koniecznie je znowu odwiedzić. Mialo być w ten weekend ale "maszerowalam" gdzie indziej, notabene w wielkim tłumie, który jednak w ogóle mi nie przeszkadzał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 52 minuty temu, Zośka napisał: pięknie i bezludnie w tych Pieninach. w okolicach homola było sporo ludzi ,ale w porównaniu z Tatrami.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 4 godziny temu, barbie609 napisał: w okolicach homola Raz tamtędy schodziłam z Wysokiej i więcej nie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: i więcej nie zamierzam ja w sumie lubię Homole,ale nie w sezonie i nie w weekendy. Tym razem był to świadomy wybór bo moja lepsza połowa chciała przejść się poza szlakiem przez Połoninę Kiczera. A zejście przez Bukowinki to jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 no i chyba mamy pienińko-spiskiego kudłacza https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/92205/Gmina_ostrzega_przed_niedzwiedziem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/92511/Do_Pieninskiego_Parku_Narodowego_sprowadzono_karpackie_kozy_Beda_chronic_cenne_murawy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/92684/Turystka_uderzyla_glowa_o_kamien_Stracila_pamiec.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 koszmar https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/92707/Droga_Pieninska_ponownie_otwarta_zdjecia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: koszmar Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 6 minut temu, wjesna napisał: Czemu? beton , asfalt, zacementowany żwir . Technologia godna takiego miejsca jak Przełom.Po prostu super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 51 minut temu, barbie609 napisał: beton , asfalt, zacementowany żwir . Technologia godna takiego miejsca jak Przełom.Po prostu super. Czym innym maja zrobić? U nas wszystkie ścieżki rowerowe kładą asfaltem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 3 minuty temu, wjesna napisał: Czym innym maja zrobić? ale nie w takim miejscu , porządna szutrówka by wystarczyła , a i wyglądała by w środku gór dużo lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: ale nie w takim miejscu , porządna szutrówka by wystarczyła , a i wyglądała by w środku gór dużo lepiej. Szutrowa na rowery? Jakby się jakiś bąbelek przewrócił i przeorał kolankiem to byś lament słyszał do siebie do domu Oczywiście rodziców, bo dziecko jak to dziecko, popłacze i jedzie dalej. I to chyba za unijne, więc musieli według standardów zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi