Zośka Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 A mi się nie podobał. Do oryginału porównywać nie będę bo to nie ta liga. To taka lekko romantyczno-obyczajowa opowieść. Bohater zagrany świetnie ale reszta ról taka sobie. Szczegolnie mlody hrabia nijaki i płytki. Scenografia i muzyka dają radę ale scenariusz średni. Dla mnie trochę na wyrost 5/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 @Mnich Moderatorzdrowia! @ZośkaZosiu, to o Znachorze? Nie mam netflixa wiec na razie nie obejrzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) Ciekawostka - Dołęga Mostowicz napisał Znachora najpierw jako scenariusz filmowy. Ale że nie było zainteresowania ze strony filmowców to przerobił scenariusz na powieść. I wtedy pojawiło się zainteresowanie. Edytowane 28 Września 2023 przez Jędrek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 @wjesna tak o Znachorze. @Jędrek ten film to na pewno nie jest "Znachor" Dołęgi Mostowicza. To taka netflixowa fabuła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 1 minutę temu, Zośka napisał: @wjesna tak o Znachorze. @Jędrek ten film to na pewno nie jest "Znachor" Dołęgi Mostowicza. To taka netflixowa fabuła. Czyli ewentualnie "na motywach"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 19 godzin temu, Zośka napisał: A mi się nie podobał. Do oryginału porównywać nie będę bo to nie ta liga. To taka lekko romantyczno-obyczajowa opowieść. Bohater zagrany świetnie ale reszta ról taka sobie. Szczegolnie mlody hrabia nijaki i płytki. Scenografia i muzyka dają radę ale scenariusz średni. Dla mnie trochę na wyrost 5/10 Nie zapominajmy, że producentem jest Netflix, więc siadając do oglądania filmu spodziewałem się kiszki. A tu naprawdę miłe rozczarowanie. Bez nachalnej propagandy i poprawności politycznej Nowego Znachora z pierwowzorem porównywać nie można - bo to generalnie dwa zupełnie filmy. Ten nowy jest luźną adaptacją powieści Dołęgi-Mostowicza. I tak należy go odbierać. Remake ma to do siebie, że czasem modyfikuje się fabułę, dodając nowe wątki. Mi wizja nowego Wilczura/Kosiby bardzo się spodobała. W końcu dostaliśmy bohatera z krwi i kości, który nie tylko wzrusza, ale też bawi. Mężczyzny, który nie tylko cierpi, ale też pożąda. Lichota - wg mnie rola życia. Wątek miłosny z - nomen omen - Zośką również na plus. Do tego znakomity Barciś w drugoplanowej roli kamerdynera. Muzyka Pawła Lucewicza - jeden z najmocniejszych punktów tego filmu. Zgadzam się, że postać hrabiego słaba i irytująca. Że wątek profesora Dobranieckiego poprowadzony inaczej niż w oryginale. Dlatego dałem 7/10. Ale i tak uważam, że to całkiem udana produkcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 15 minut temu, Mnich Moderator napisał: Ten nowy jest luźną adaptacją oczywiście filmu nie oglądałem więc jego jakości nie krytykuję , ale jak słyszę ..luźna adaptacja,, w wykonaniu Netflix to mam gęsią skórkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 2 minuty temu, barbie609 napisał: oczywiście filmu nie oglądałem więc jego jakości nie krytykuję , ale jak słyszę ..luźna adaptacja,, w wykonaniu Netflix to mam gęsią skórkę. Nie ma tragedii, zaufaj mi. Film został bardzo dobrze oceniony przez krytyków i widzów. Na pewno jest lepszy od Netflixowej adaptacji Wiedźmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 40 minut temu, Mnich Moderator napisał: Na pewno jest lepszy od Netflixowej adaptacji Wiedźmina skoro tak mówisz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Może niedługo pojawi się gdzieś indziej niż netflix to obejrzę. Z tego co piszecie różni się od pierwszej wersji. Myślę, że to dobry pomysł, podobnie jak robili Karierę Nikodema Dyzmy, to dwie zupełnie różne wersje, ściganie się z Wilhelmim byłoby raczej skazane na porażkę. No nic, obejrzę to będę wiedzieć jak wyszło. A z innych rzeczy, gdzieś mi mignęła informacja, że chłopak który niósł kamień na Rysy na bazie popularnisci którą mu ten kamień przyniósł znowu był w Tatrach tym razem by przejść boso Orlą Perć. I tym sposobem zniknie odwieczny dylemat jakie buty kupic, z goretexem czy bez, wysokie czy niskie, z vibramem, pod raki koszykowe czy automaty. Pójdziemy booooso... Aż strach pomyśleć co będzie nastepne. Jednak pionierem chodzenia boso nie będzie,bo wcześniej też się zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: tym razem by przejść boso Orlą Perć. Aż strach pomyśleć co będzie nastepne. Może tyłem albo z zawiązanymi oczami ? Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć. Gdyby to przynajmniej było w jakimś szczytnym celu to może miałoby większy sens. No ale (na szczęście) każdy może mieć jakąś pasję i ją realizować więc nie oceniam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 @barbie609, a Barbie już widziałeś? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 2 godziny temu, Zośka napisał: Może tyłem albo z zawiązanymi oczami ? Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć. Gdyby to przynajmniej było w jakimś szczytnym celu to może miałoby większy sens. No ale (na szczęście) każdy może mieć jakąś pasję i ją realizować więc nie oceniam. Prawdopodobnie służyć ma to wątpliwej sławie i lajkom w mediach społecznościowych. A ja jednak trochę ocenię, bo jeśli zmasakrował by sobie stopy i musiał wzywać TOPR? No dla mnie to trochę jest jednak głupota. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 3 godziny temu, Mnich Moderator napisał: @barbie609, a Barbie już widziałeś? No bez jaj , na to na pewno nie pójdę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Dnia 27.09.2023 o 20:06, Mnich Moderator napisał: Właśnie skończyłem oglądać nowego "Znachora"... I wiecie, co Wam powiem? Wbrew wcześniejszym obawom to kawał świetnego kina. Nie będę porównywał go do pierwowzoru. Napiszę jedynie, że reżyser tchnął w ten obraz jakby świeżego ducha. Główny wątek doczekał się kilku modyfikacji, są nowi bohaterowie, a Ci znani z dzieła Hoffmana pokazani są z innej perspektywy. Świetnie zagrany, bardzo dobrze oddane realia tamtych czasów, piękne plenery, kapitalna muzyka - praktycznie nie ma się do czego czepić. Jestem ciekaw Waszych opinii, ale dla mnie solidne 7/10. Jacku z wielką chęcią obejrzę nowego "Znachora" Tylko czy nie będę miał ciągle przed oczyma Jerzego Bińczyckiego I tak obejrzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Dnia 19.09.2023 o 18:02, Mnich Moderator napisał: Widziałem, że kilka dni temu Netflix wrzucił dwa znakomite, wojenne seriale. Pierwszy to "Kompania Braci", drugi zaś to "Pacyfik". Jeśli ktoś nie widział, z czystym sumieniem polecam. Uwielbiam Oba widziałem, a Kompanię Braci już pięć razy i to u mnie nie koniec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 19 godzin temu, Zośka napisał: Może tyłem albo z zawiązanymi oczami ? Nie bardzo rozumiem czemu to ma służyć. Gdyby to przynajmniej było w jakimś szczytnym celu to może miałoby większy sens. No ale (na szczęście) każdy może mieć jakąś pasję i ją realizować więc nie oceniam. No może mieć, pasję, może. Kiedyś był taki zespół,,Kolaboranci " śpiewali,,...co jeszcze wymyślimy? Czym jeszcze się ubawimy?..." Nie wiem, czy jest gdzieś granica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 13 godzin temu, karpasani napisał: Jacku z wielką chęcią obejrzę nowego "Znachora" Tylko czy nie będę miał ciągle przed oczyma Jerzego Bińczyckiego I tak obejrzę. Ja raczej Dymną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 (edytowane) 14 godzin temu, barbie609 napisał: No bez jaj , na to na pewno nie pójdę. Ty akurat powinieneś pójść. Podobno zresztą wcale nie jest takie złe jak można sądzić po tytule. Edytowane 30 Września 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 21 godzin temu, wjesna napisał: by przejść boso Orlą Perć. Cienias. Asfaltem do Morskiego Oka i z powrotem niech przejdzie w upalny, słoneczny dzień. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 14 minut temu, wjesna napisał: No może mieć, pasję, może. Kiedyś był taki zespół,,Kolaboranci " śpiewali,,...co jeszcze wymyślimy? Czym jeszcze się ubawimy?..." Nie wiem, czy jest gdzieś granica. "W co się bawić, w co się bawić, gdy możliwości wszystkie wyczerpiemy ciurkiem" jak śpiewał Mistrz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 31 minut temu, Jędrek napisał: Ja raczej Dymną. Nowa Marysia taka z ikrą, charakterem. Wcale tak łatwo nie dała się uwieść młodemu hrabiemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 53 minuty temu, Mnich Moderator napisał: Nowa Marysia taka z ikrą, charakterem. Wcale tak łatwo nie dała się uwieść młodemu hrabiemu "Momenty były?" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 2 godziny temu, Jędrek napisał: "Momenty były?" Takie soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi