Mnich Admin Opublikowano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 No to co polecicie? Do obejrzenia, przeczytania, posłuchania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Stara, dobra czysta rozrywka ,, Ostatni legion,, Brytanię grają Pieniny . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 To ja zaproponuję "Z góry widać lepiej. Wanda Rutkiewicz". To dokument który świetnie się ogląda. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 A z takich nie górskich ostatnio oglądałam "Glas Onion" i bardzo fajnie się oglądało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 Oglądaliście półfinał w siatkę? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 16 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Oglądaliście półfinał w siatkę? Zdążyłam na ostatni set. 19 godzin temu, Zośka napisał: A z takich nie górskich ostatnio oglądałam "Glas Onion" i bardzo fajnie się oglądało. O, też mi się w miarę podobał. Nie wiedziałam, że Craig ma komediowe zaciecie, fajnie wypadł. To ja oglądałam z ciekawszych rzeczy Emigantow. Nawet bardziej niż ciekawych, bo film jest bardzo dobrze zrobiony. Opowiada o nieznanej mi historii, że były takie czasy, gdy Skandynawowie a dokładnie Szwedzi klepali biedę i za szczęściem wyruszali do Ameryki. Trafiłam na niego przypadkiem, nie wiem, jak taka perełka przeszła bez echa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: O, też mi się w miarę podobał. Nie wiedziałam, że Craig ma komediowe zaciecie, fajnie wypadł. Jak Ci się podobał to polecam "Na noże". To taka jakby pierwsza część i jest lepsza a Craig zagrał świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 19 minut temu, Zośka napisał: Jak Ci się podobał to polecam "Na noże". To taka jakby pierwsza część i jest lepsza a Craig zagrał świetnie. Widziałam. Podobał mi się i dlatego potem oglądnęłam Glass onion. Za komediami nie przepadam, bo bywają kiepskie i żenujące ale leciała kiedyś w tv polska "Teściowie " i nawet całkiem.ok była. Koniec kiepski ale cały środek fajnie się oglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Dnia 11.09.2023 o 20:36, Mnich Moderator napisał: Jeśli ktoś interesuje się psychologią, filozofią życia, naturą człowieka bardzo polecam książkę "Człowiek w poszukiwaniu sensu" V. Frankla. To jedna z tych lektur, które dają moc i nadzieję. Ksiądz Kaczkowski często wspominal tę książkę i tak myślałam, że dobrze byłoby ją przeczytać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Również uważam, że „Na noże” jest o niebo lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 To może coś z książek ostatnio przeczytanych. ,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu radzieckiego żołnierza, odważnego wojaka,gotowego za kraj oddać życie. I taka była. Ostatni rozdział najtrudniejszy. O ile w jakiś sposób można zrozumieć okrucieństwo w walce, o tyle nijak nie idzie przyjąć do wiadomości znęcania się nad dziećmi i kobietami. I ten Iwan pytany o wojnę chętnie opowiada jacy to nie byli niezwyciężeni, ale i przyznaje się do wielu porażek, strachu, beznadziei. Jednak pytany o to jak traktowali berlinskie kobiety i dzieci nagle tak jak.pozostali zapada na wygodną amnezję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, wjesna napisał: ,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu jeśli Cię interesują takie klimaty to polecam Boris Gorbaczewski ,,Przez wojenną zawieruchę,, no i oczywiście James Jones ,,Cienka czerwona linia,, Herman Wouk ,, Bunt na okręcie,,. A o naszych to taka ,,dziwna,, książka ,, Arnhem ciemne światło,, a co do wybiórczej pamięci weteranów to Otto Carius ,, Tygrysy w błocie,, front wschodni z punktu widzenia niemieckiego czołgisty. Edytowane 19 Września 2023 przez barbie609 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 58 minut temu, barbie609 napisał: jeśli Cię interesują takie klimaty to polecam Boris Gorbaczewski ,,Przez wojenną zawieruchę,, no i oczywiście James Jones ,,Cienka czerwona linia,, Herman Wouk ,, Bunt na okręcie,,. A o naszych to taka ,,dziwna,, książka ,, Arnhem ciemne światło,, a co do wybiórczej pamięci weteranów to Otto Carius ,, Tygrysy w błocie,, front wschodni z punktu widzenia niemieckiego czołgisty. "Arnhem, ciemne światło" - dawno temu czytałem, ale pamiętam że miała moc ta pozycja Czy dobrze kojarzę że jedną z postaci był niejaki Nieorder - piekielny kapral? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 2 godziny temu, wjesna napisał: To może coś z książek ostatnio przeczytanych. ,,Wojna Iwana" miała być odbrązowieniem mitu radzieckiego żołnierza, odważnego wojaka,gotowego za kraj oddać życie. I taka była. Ostatni rozdział najtrudniejszy. O ile w jakiś sposób można zrozumieć okrucieństwo w walce, o tyle nijak nie idzie przyjąć do wiadomości znęcania się nad dziećmi i kobietami. I ten Iwan pytany o wojnę chętnie opowiada jacy to nie byli niezwyciężeni, ale i przyznaje się do wielu porażek, strachu, beznadziei. Jednak pytany o to jak traktowali berlinskie kobiety i dzieci nagle tak jak.pozostali zapada na wygodną amnezję. Ruski soldat w swej masie nie zmienił się od 1920, zresztą cały naród jak widać również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Herman Wouk ,, Jego Wichry wojny czytałam. Bardziej niż techniczne aspekty wojny, taktyka, militarne zaplecze i jego przydatność interesował mnie sam czas wojny i jej przeżycie. Czy jest możliwe po tych, co się robiło i widziało i przeżyło wrócić do normalnego życia, do myśli sprzed wojny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 3 minuty temu, Jędrek napisał: Ruski soldat w swej masie nie zmienił się od 1920, zresztą cały naród jak widać również. Tak. W którejś z książek była opisana sytuacja kobiety skazanej za jakieś bzdury na gułag. I córka pyta tej kobiety czy jest winna, bo jeśli nie to ona nie wstąpi do komsomolu i nie zapomnij władzy krzywdy wyrządzonej jej matce. I ta matka, skazana niesłusznie mówi do swojej corki, że tak, że jest winna. I tłumaczy to tym,że nie może tak być że jej córka nie bedzie w komsomole i nie będzie władzy radzieckiej uznawać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 2 godziny temu, Jędrek napisał: Nieorder - piekielny kapral owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: owszem Ha, czyli z moją pamięcią jeszcze nie jest aż tak źle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 5 godzin temu, wjesna napisał: sam czas wojny i jej przeżycie. Przełęcz Ocalonych widziałaś? Ewentualnie ,,Szyfry Wojny,, a The Hurt Locker to absolutny klasyk.No i jeszcze oczywiście Czas Apokalipsy i Pluton 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Widziałem, że kilka dni temu Netflix wrzucił dwa znakomite, wojenne seriale. Pierwszy to "Kompania Braci", drugi zaś to "Pacyfik". Jeśli ktoś nie widział, z czystym sumieniem polecam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 10 minut temu, Mnich Moderator napisał: Kompania Braci" absolutnie genialnie nakręcona batalistyka. Chwilami to dosłownie podręcznik do taktyki . Aktorzy przed zdjęciami przeszli całkiem solidne przeszkolenie wojskowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 37 minut temu, barbie609 napisał: Przełęcz Ocalonych widziałaś? Ewentualnie ,,Szyfry Wojny,, a The Hurt Locker to absolutny klasyk.No i jeszcze oczywiście Czas Apokalipsy i Pluton Widziałam wszystkie. A oglądałeś ,,Ukryte życie " Malicka? Bardzo warto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 14 minut temu, Mnich Moderator napisał: Widziałem, że kilka dni temu Netflix wrzucił dwa znakomite, wojenne seriale. Pierwszy to "Kompania Braci", drugi zaś to "Pacyfik". Jeśli ktoś nie widział, z czystym sumieniem polecam. Gdyby to nie były seriale to chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Przed chwilą, wjesna napisał: Ukryte życie " Malicka? nie znam wezmę pod uwagę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 7 minut temu, wjesna napisał: Gdyby to nie były seriale to chętnie. możesz poczytać Stephen Ambrose ,, Kompania Braci,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi