tatromaniak 292 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Stworzę wątek, w którym postaram się wrzucać Wam najświeższe aktualności, ważne komunikaty itp. 3 1 Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 Od jutra tj. 16 maja ponownie otwarte będą zamykane na zimę odcinki szlaków: Dolina Tomanowa – Chuda Przełączka (zielony) Przełęcz w Grzybowcu – Wyżnia Kondracka Przełęcz (czerwony) Morskie Oko – Świstówka Roztocka – Dolina Pięciu Stawów Polskich (niebieski) Więcej: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/tatrzanski-park-narodowy-otwiera-kolejne-3-szlaki-turystyczne/ 5 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,398 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Bardzo dobry pomysł ? 1 Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 Pod Kościelcem znaleziono dziś ciało kobiety: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/pod-koscielcem-znaleziono-cialo-turystki/ Wczoraj do śmiertelnego wypadku doszło natomiast pod Rysami. Polski turysta spadł na słowacką stronę: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/polski-turysta-zginal-pod-rysami/ 5 Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted May 22, 2020 Author Share Posted May 22, 2020 Przekazuję ważny apel: "Moi drodzy. Dnia 19 maja tragicznie zmarła moja siostrzenica Julia Krauza. Wyruszyła zdobyć Kościelec. Została znaleziona przez grupę, którą prowadził instruktor. Jeśli ktoś z Was był wśród tych osób, proszę o kontakt. A na zdjęciu nasza Julka. Tak bardzo kochała Tatry." Gdyby ktoś z Was posiadał jakieś informacje, piszcie proszę na priv. 5 Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted May 30, 2020 Author Share Posted May 30, 2020 Trwa wyprawa ratunkowa, prowadzona w bardzo trudnych warunkach. Ratownicy TOPR sprowadzają turystę z rejonu Starorobociańskiego Wierchu. Więcej: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/wyprawa-ratunkowa-topr-trwa-sprowadzanie-turysty-ktory-zgubil-szlak/ 1 Quote Link to post Share on other sites
Magda87 12 Posted June 3, 2020 Share Posted June 3, 2020 a czy istnieje jakaś aplikacja na telefon, w której pojawiałyby się najważniejsze informacje na bieżąco? Typu alerty pogodowe albo informacje o zamykanych/otwieranych szlakach? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,398 Posted June 3, 2020 Share Posted June 3, 2020 10 godzin temu, Magda87 napisał: a czy istnieje jakaś aplikacja na telefon, w której pojawiałyby się najważniejsze informacje na bieżąco? Typu alerty pogodowe albo informacje o zamykanych/otwieranych szlakach? Polecam śledzić stronę TPN. A jeśli masz FB, to również fanpejdż Tatromaniaka ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,398 Posted June 18, 2020 Share Posted June 18, 2020 Ciekawy i pomocny artykuł o tym, kto i na jakich warunkach może przekroczyć granicę ze Słowacją: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/kto-i-na-jakich-warunkach-moze-wjechac-na-terytorium-slowacji-oficjalne-informacje/?fbclid=IwAR3dFXlZQyk7VKOWufkFDF8zJlU3PHBU1KDkYBTEDrt-P-XwZVe0-SefUGs 2 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,059 Posted June 18, 2020 Share Posted June 18, 2020 (edited) Może stwórzmy jakąś petycję, żeby udostępnili nam Tatry? Chociaż piesze wędrówki typu Rohacze, Polski Grzebień od Łysej, Bystra czy Kopskie z Jaworzyny... Nawet powrót mógłby być tego samego dnia tą samą drogą (Oczywiście w miarę możliwości :)). Edited June 18, 2020 by Mateusz Z 5 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 18, 2020 Share Posted June 18, 2020 Super pomysł. Podpiszę się wszystkimi kończynami i jeszcze pieczątkę mogę postawić? A jak poproszę znajomych i sąsiadów to trochę podpisów zbiorę ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,059 Posted June 19, 2020 Share Posted June 19, 2020 Chyba się Słowacy przestraszyli naszej petycji ? 5 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,398 Posted June 25, 2020 Share Posted June 25, 2020 Najnowsza informacja o pociągach do Zako. https://24tp.pl/n/69703?fbclid=IwAR07gd8dmb6MQgkq8N8skLbbAeI9xflwKai12VMJ2YZam-cfRkQwr9BlEEQ Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted June 26, 2020 Author Share Posted June 26, 2020 DUŻE ZMIANY! Parking na Palenicy Białczańskiej dostępny tylko z rezerwacją online! Szczegóły: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/parking-na-palenicy-bialczanskiej-tylko-z-rezerwacja-online/ Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 (edited) Czyli co, jak chcę spontanicznie wyskoczyć na dłuższą trasę z Palenicy i się okazuje, że tydzień wcześniej wszystko zarezerwowane, to choćby przyjechać w środku nocy, nie wpuszczą na pusty parking? Na główkę się komuś upadło. I to z dużej wysokości. Edited June 27, 2020 by Gieferg Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 @Gieferg rezerwację robi się dzień wcześniej. Mi ten pomysł bardzo się podoba. Tyle aut ile miejsc na parkingu i żadnego stawania przy drodze i utrudniania ruchu. Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 Każdy pomysł, który zmusza mnie do sięgania po telefon żeby na nim robić coś innego niż zadzwonić albo napisać SMSa, jest z definicji zły ? Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 4 minuty temu, Gieferg napisał: Każdy pomysł, który zmusza mnie do sięgania po telefon żeby na nim robić coś innego niż zadzwonić albo napisać SMSa, jest z definicji zły ? Właśnie sięgnęłam po telefon żeby przeczytać Twojego posta ? To chyba nic złego? ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 @Luk_ dla mnie najlepszą opcją byłaby taka żeby przy Łysej Polanie umieścić telebim a na nim wyświetlać ilość wolnych miejsc na Palenicy. Wtedy można by zawrócić albo stanąć na Łysej gdyby parking na Palenicy był już pełny. Ale moim zdaniem powinien być bezwzględny zakaz zostawiania aut na poboczu (tam jest linia ciągła) bo to stanowi okropne utrudnienia w ruchu po południu kiedy ludzie chcą wyjechać. Gdzieś indziej jak staniesz za linią ciągłą dostajesz mandat a tam stoją dziesiątki aut i policja nie reaguje. Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,549 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 6 minut temu, Zośka napisał: Ale moim zdaniem powinien być bezwzględny zakaz zostawiania aut na poboczu Chyba od maja jest taki zakaz. Kierowca, który pozostawi samochód wzdłuż drogi jest narażony na mandat w wysokości 100 zł i 1 punkt karny, do tego dochodzą koszty 400 zł za odholowanie auta i opłata za parking - 30 zł za dobę. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 12 minut temu, Luk_ napisał: Dla mnie brak możliwości próby "ustrzelenia" wolnego miejsca na parkingu to tragedia :(( Co ze spontanem, co ze spaniem do 8 ?! No i właśnie jak sobie spontanicznie zarezerwujesz parking dzień wcześniej to możesz spokojnie do 8 pospać ?? Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 (edited) 42 minuty temu, Zośka napisał: Właśnie sięgnęłam po telefon żeby przeczytać Twojego posta ? To chyba nic złego? ? Nie mnie to oceniać. Ja po telefon sięgam żeby: a) zadzwonić/odebrać tel. b) napisać/odczytać SMSa c) ustawić budzik d) posłuchac muzyki I jesli ktoś wymaga, żebym go używał do jakichkolwiek innych celów to jestem zawsze na nie. Cytat Właśnie z tego co czytałem to niestety nie! ? Jeśli nie pojawisz się do 8 rano to Twoja rezerwacja przepada, więc nici ze spania I co się dzieje ze zwolnionym w ten sposób miejscem? Udostępnią komuś innemu? Ale kasy nie oddadzą? Czyli sprzedadzą to samo miejsce dwa razy? W sytuacji gdy ktoś się spóźnił o minutę też? Edited June 27, 2020 by Gieferg Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,556 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 1 minutę temu, Gieferg napisał: I jesli ktoś wymaga, żebym go używał do jakichkolwiek innych celów to jestem zawsze na nie. Zdjęć też nigdy nie robisz telefonem? Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,549 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 3 minuty temu, Luk_ napisał: Jeśli nie pojawisz się do 8 rano to Twoja rezerwacja przepada, I wtedy śpisz ile chcesz? Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 286 Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 (edited) Cytat Zdjęć też nigdy nie robisz telefonem? Nie. Do tego używam aparatu. Telefonem to mogę pstryknąć najwyżej jakiś rozkład jazdy na przystanku ? Do 2008 roku w ogóle nie miałem telefonu i zostałem zmuszony do tego, by się weń zaopatrzyć. Od tamtej pory wydałem na telefon (nie korzystanie oczywiście, tylko sam fizyczny sprzęt) całe 1 zł. Edited June 27, 2020 by Gieferg 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts