wjesna Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 32 minuty temu, Jędrek napisał: Poza tym, co w sytuacji gdy np. podwożę kogoś pod szlak, albo stamtąd odbieram? Nie mogę wjechać publiczną drogą, bo nie mam biletu na parking, który jest przy niej Właśnie, ciekawe co w takiej sytuacji? Był ktoś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 Ja bym najchętniej usunęła cały ten asfalt od Palenicy do schroniska i wtedy problem sam by się rozwiązał. Z pewnością liczba chętnych na odwiedzenie Moka spadłaby przynajmniej o połowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Jędrek napisał: Poza tym, co w sytuacji gdy np. podwożę kogoś pod szlak, albo stamtąd odbieram? Nie mogę wjechać publiczną drogą, bo nie mam biletu na parking, który jest przy niej? o i tu właśnie widzę problem. Dlatego pisałem o ostrożności w jakimkolwiek represjonowaniu . Policjant ma uprawnienie wydawania wiążących poleceń każdemu co do drogi i pojazdu , strażnik nie.A co do usytuowania biorąc pod uwagę umiejętności sporego odsetka kierowców w zakresie manewrowania słabo widzę manewr zawracania na tej drodze. 3 godziny temu, Zośka napisał: do którego momentu to jest droga publiczna a gdzie się zaczyna droga wewnętrzna TPNu co do zasady powinien być znak Droga Wewnętrzna TPN a taki stoi chyba tylko na zejściu na drogę do schroniska w Starej Roztoce , więcej nie kojarzę.Według wykazu dróg to faktycznie droga powiatowa od ronda aż do Włosienicy. A że nie jest to jednoznaczne to właśnie polskie prawo. W czasach kiedy nosiłem białą czapkę to mój przełożony wysłał by w to miejsce dwóch młodych na motorach i nie było by problemu, Edytowane 2 Maja 2023 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 3 godziny temu, wjesna napisał: Właśnie, ciekawe co w takiej sytuacji? Był ktoś? Generalnie jest tak że skoro świt, lub wieczorem spokojnie jedziesz do szlabanu i tam wysadzasz/odbierasz pasażerów, a gdy jest większy ruch i blokada na rondzie to "nie, bo nie". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: A co do usytuowania biorąc pod uwagę umiejętności sporego odsetka kierowców w zakresie manewrowania słabo widzę manewr zawracania na tej drodze. Bez przesady, jest szeroko i spokojnie da się zawrócić bez większych manewrów. Ale ciekawostka że tuż za rondem jest dodatkowa "zawrotka" i bilety można by ewentualnie tam sprawdzać, zamiast na rondzie. Puszczając przy okazji ruch tym osobnym zjazdem, omijającym rondo. Zapewne tak to było zresztą pomyślane przy budowie. Ale panowie wolą blokować cały ruch na rondzie - "bo tak". Poniżej fotka - źródło wikipedia Edytowane 2 Maja 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 11 minut temu, Jędrek napisał: est szeroko i spokojnie da się zawrócić bez większych manewrów. może i tak nie będę się spierał. Wiesz nasza dyskusja jest nieco akademicka , ja w sezonie i tak docieram co najwyżej do Wierch Porońca a na Słowację jeżdżę przez Jurgów. Sądzę ,że policja się wypięła na problem płynności ruchu a Straż Parku usiłuje zapanować na tym co się dzieje i wychodzi jak wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 18 godzin temu, Zośka napisał: Ja bym najchętniej usunęła cały ten asfalt od Palenicy do schroniska i wtedy problem sam by się rozwiązał. Z pewnością liczba chętnych na odwiedzenie Moka spadłaby przynajmniej o połowę. A jakby tak jeszcze fasiągi zlikwidować... Pomarzyć zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 3 godziny temu, Fibi napisał: Pomarzyć zawsze można Właśnie. Niestety ale rządzi kasa, interesy, układy....... Szkoda bo to Park Narodowy i powinien być jakoś chroniony. Co prawda władze TPNu mówią że kasa z biletów idzie na ochronę przyrody ale to tak jakby otworzyć sklep monopolowy i zysk ze sprzedaży alkoholu przeznaczać na walkę z alkoholizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: zysk ze sprzedaży alkoholu przeznaczać na walkę z alkoholizmem. opłata za koncesję na alkohol teoretycznie ma być na to przeznaczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 @barbie609 czyli im więcej sklepów z alkoholem tym skuteczniejsza walka z alkoholizmem. Taki polski paradoks 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 2 godziny temu, Zośka napisał: @barbie609 czyli im więcej sklepów z alkoholem tym skuteczniejsza walka z alkoholizmem. Taki polski paradoks A co robiliby "działacze antyalkoholowi", gdyby zabrakło alkoholików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Jaracze też się przyczyniają całkiem skutecznie do wpływów na rzecz NFZ - dlategóż dla budżetu państwa rzesze nałogowców stanowią istotny element społeczeństwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 5 godzin temu, Q'bot napisał: Jaracze też się przyczyniają całkiem skutecznie do wpływów na rzecz NFZ - dlategóż dla budżetu państwa rzesze nałogowców stanowią istotny element społeczeństwa. I dlatego również narkotyki powinny być legalne. Zawsze mnie śmieszą informacje że "służby przechwyciły narkotyki o wartości" - i tu jakaś suma w milionach. A tak naprawdę one już nie mają w tym momencie żadnej wartości, jeszcze trzeba kasę na utylizację wydać, nie mówiąc o tym ile kosztuje walka z całym tym narkotykowym biznesem. Zalegalizować, podatkiem obłożyć i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Jędrek napisał: I dlatego również narkotyki powinny być legalne. Zawsze mnie śmieszą informacje że "służby przechwyciły narkotyki o wartości" - i tu jakaś suma w milionach. A tak naprawdę one już nie mają w tym momencie żadnej wartości, jeszcze trzeba kasę na utylizację wydać, nie mówiąc o tym ile kosztuje walka z całym tym narkotykowym biznesem. Zalegalizować, podatkiem obłożyć i tyle. A nad Morskie Oko powinien być otwarty dojazd samochodami po zbudowaniu wielopoziomowego parkingu na Włosienicy taki np. albo taki Edytowane 4 Maja 2023 przez J@n 1 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) I wtedy do kompletu nad brzegiem Morskiego Oka powinni walnąć kolejny moloch typu "Gołębiewski". Tylko co to ma wspólnego z narkotykami? Edytowane 4 Maja 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 14 minut temu, Jędrek napisał: ylko co to ma wspólnego z narkotykami? jak to co ? Na trzeźwo świat będzie nie do zniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 17 hours ago, Jędrek said: I dlatego również narkotyki powinny być legalne. Wszystko powinno być legalne, i delikatnie opodatkowane, na tyle nisko, by nie opłacało się istnieć szarej strefie No ale cóż, państwo bogate, gardzi dodatkowymi przychodami... 15 hours ago, J@n said: A nad Morskie Oko powinien być otwarty dojazd samochodami po zbudowaniu wielopoziomowego parkingu na Włosienicy Zaiste - hyperloop bezpośrednio z Równi Krupowej też by się przydał - po co komu tłok na drodze Balzera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 8 godzin temu, Q'bot napisał: Wszystko powinno być legalne Naturalna selekcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 5 godzin temu, Zośka napisał: Naturalna selekcja ? A co dają zakazy? Handel narkotykami gdzieś upadł dzięki nim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 20 minut temu, Jędrek napisał: A co dają zakazy? Handel narkotykami gdzieś upadł dzięki nim? Racja , Kodeks Drogowy też do likwidacji , jest zbędny bo przecież dalej są wykroczenia i przestępstwa drogowe. Przy okazji można zdepenalizować zabójstwa , włamania , gwałty , tu zakazy też nic nie dają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 27 minut temu, barbie609 napisał: Racja , Kodeks Drogowy też do likwidacji , jest zbędny bo przecież dalej są wykroczenia i przestępstwa drogowe. Przy okazji można zdepenalizować zabójstwa , włamania , gwałty , tu zakazy też nic nie dają. Trochę przesadzasz. Mnie po prostu dziwi od dawna że wóda nie jest zakazana, a jakieś prochy tak. Co to za różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 11 minut temu, Jędrek napisał: Trochę przesadzasz. Mnie po prostu dziwi od dawna że wóda nie jest zakazana, a jakieś prochy tak. Co to za różnica? Po prostu idę tym tokiem rozumowania. A co do różnicy to jest wierz mi jest , chociażby w tempie uzależniania i degenerowania osobnika. Ale to nie to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Prawo karne ma niestety ograniczoną zdolność rozwiązywania problemów społecznych ale bez niego żadna cywilizacja nie ma prawa bytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 1 hour ago, barbie609 said: Przy okazji można zdepenalizować zabójstwa , włamania , gwałty , tu zakazy też nic nie dają. Popieram. Każdy się uzbroi po zęby, agresywne jednostki zginą w przeciągu kilku tygodniu i zapanuje idylliczny spokój Przy obecnym ustawodawstwie należy kulturalnie czekać aż włamywacz nas zdekapituje, by móc legalnie w obronie własnej też sięgnąć po topór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) 15 godzin temu, barbie609 napisał: A co do różnicy to jest wierz mi jest , chociażby w tempie uzależniania i degenerowania osobnika. A, że narkotyki (twarde) szybciej degenerują? No to może tym bardziej powinny być legalne. Z alkoholikami nieraz rodziny męczą się przez wiele lat. Dać im koki czy czego tam, do woli - i problem znika błyskawicznie. Swoją drogą nieźle zjechaliśmy z drogi nad Morskie Oko - i to na trzeźwo Edytowane 6 Maja 2023 przez Jędrek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi