Kasia K Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Krzysiek Zd napisał: pięknie, górsko spędzony dzień @Krzysiek Zdnajlepiej jak można 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Dzisiejsza Błatnia(Beskid Śląski) przywitała pięknym słońcem i ciepełkiem...... Nawet kilka krokusików znalazłam. Na szlaku z racji dni tygodnia turystów garstka....można było się delektować spokojem i budzącą się przyrodą!!! Lubię takie dni 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 7 minut temu, Kasia K napisał: pięknym słońcem i ciepełkiem.. Fajnie. Na horyzoncie jeszcze trochę biało ale tu gdzie byłaś ciepełko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 @barbie609tak..... Zupełnie inaczej niż w niedzielę na Raczy. Ale dziś temperatura dosyć wysoka no i wysokość niższa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 To na horyzoncie to Skrzyczne, widać że jeszcze ze śniegiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 4 minuty temu, Kasia K napisał: To na horyzoncie to Skrzyczne, Tak myślałem , pasowało mi do mapy .Co do temperatur ,na biegunie zimna Podhala o dziś o 06.00 było -8 to czuć. Tu jeszcze dość chwilę będzie biało. https://www.meteo-podhale.pl/ Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez barbie609 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 13 minut temu, barbie609 napisał: Tu jeszcze dość chwilę będzie biało. Zgadza się... W Tatrach śnieg jeszcze w czerwcu będzie, a Beskidy będą pięknie zielone.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 @barbie609a wracając do Skrzycznego - muszę sobie go znowu przypomnieć... Może niedługo.... Fajny szlak z Doliny Zimnika do Malinowskiej Skały... Świetna pętelka polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Przed chwilą, Kasia K napisał: Świetna pętelka polecam trzeba się w końcu sprężyć....... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 2 minuty temu, barbie609 napisał: trzeba się w końcu sprężyć Napewno nie pożałujesz..... Beskidy (śląskie i żywieckie) są też piękne no i trasy można spore zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 1 minutę temu, Kasia K napisał: Beskidy (śląskie i żywieckie) Żywiecki i Mały coś tam macaliśmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 3 minuty temu, barbie609 napisał: Żywiecki i Mały coś tam macaliśmy No to jeszcze ten śląski pomacać trzeba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Dnia 5.04.2022 o 12:15, Krzysiek Zd napisał: Ktak, na pewno warto sobie przypominać Robię to średnio dwa razy w roku Dzisiaj taki spontan..... Przypomniałam sobie Pilsko.... Start Przełęcz Glinne - Pilsko-Hala Miziowa - Przełęcz Glinne. Pogoda wymarzona, na szlaku miejscami bardzo dużo mokrego, zapadającego się śniegu. Na dole z kolei błoto po kostki. Sam szczyt słowackiego pilska to błoto, woda i resztki śniegu. Taterki widoczne, Babia jak na dłoni - pięknie pokazała swoje wdzięki. Przy schronisku dużo błota, wody i śnieg. Ogólnie co tu dużo pisać przepięknie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Kasia K napisał: Przypomniałam sobie Pilsko Piękne przypomnienie Fajna pogoda i super foty i jeszcze te ... Taterki Super! Też mam w planach małe przypomnienie już niedługo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aye8 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @Kasia K piękne widoki miałaś A chmurki bajeczne i Taterki ❤ Ja na Pilsku byłam tylko raz w lutym tego roku i też szłam z Przełęczy Glinne....potem na nocleg do Rysianki a na drugi dzień na Boraczą.... Ale te cudne widoki, które miałaś mnie ominęły.....moje były monotematyczne jak poniżej załączę ale z pewnością będę chciała na Pilsko powrócić....a Twoje fotki jeszcze bardziej mnie do tego zmotywowały 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 10 godzin temu, aye8 napisał: Twoje fotki jeszcze bardziej mnie do tego zmotywowały Cieszę się że moje foty mobilizują... Dla tych widoków warto wrócić.... Ja też napewno tam znowu zawitam za jakiś czas..... Góry się nie nudzą... Za każdym razem jest inny warun i za każdym razem jest pięknie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Niby wiosna a wciąż zima.... @Kasia K cudne foty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Dzisiejszym spiritus movens był @Werniks a jeśli on On to ruszamy w Beskid Żywiecki. Plan obejmował krótki wypad z Przełęczy Klekociny na Mędralową , oczywiście herbatki, kanapki i napawanie się Beskidem. Przepowiednie nie były jednoznaczne , jakieś chmury , deszcze przelotne itp. ale dość ciepło. I to się spełniło , co prawda bezpośrednio nas nie pomoczyło ale z góry widać było, że kawałek dalej pada. Ludzi trochę było ale tylko nasi w tym również wymiatacze na GSB. Szlak miejscami mokry , miejscami jeszcze sporo śniegu. Po zboczach idzie mnóstwo sezonowych potoczków niosących roztopową wodę. Zachmurzenie było prawie cały czas pełne ale podstawa wysoko bo nawet Królowa była pod chmurami. Widoczki jakie takie , przejrzystość nienadzwyczajna , ale w pewnym momencie nawet trochę Tatr i Turbacz gdzieś tam zamajaczyły. Czas na parę fotek. jeszcze miejscami śnieżnie widoczki z Hali Kamińskiego pozdrowienia dla tych co na szlaku parę widoczków ze szlaku po grzbiecie Mędralowej oczywiście Królowa beskidzkie widoczki trochę Tatr tam trochę leje a my na Mędralowej herbatkujemy jedyna wykryta kępka Krokusów -Hala Kamińskiego schodzimy trasa krótka ale bardzo przyjemna i widokowa , do tej pory wchodziliśmy tam od Zawoi Czatoży , wejście od Klekocin jest też warte polecenia.Oczywiście przy zastrzeżeniach dojazdowych o których pisałem wcześniej w tym wątku przy okazji wycieczki na Jałowiec. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Pomimo mokrej ,chmurnej pogody postanowiliśmy nawiedzić Beskid Wyspowy . Konkretnie szlak na którym jeszcze nie byliśmy czyli żółty z Rzek na Jasień dalej w stronę Kutrzycy i dalej do skrzyżowania zielonym , i właśnie zielonym przez bazę na Polanie Wały do Białego gdzie zostawiliśmy jeden z samochodów. Pogoda mglista i mokra na podejściu pod Jasień trochę nas pomoczyło ale pomimo chmur i mgieł jakieś widoczki się otwierały. Od Jasienia już było bezdeszczowo i dało się nawet posiedzieć na Polanie Skalne. Niestety oznakowanie szlaków a zwłaszcza tego żółtego było fatalne także nie obyło się bez problemów , mapa i GPS były w robocie. W górach już widać wiosnę , sporo kwiatów , ptactwo szaleje. Jak pisałem wcześniej byliśmy tu pierwszy raz i muszę stwierdzić ,że to super szlak zarówno widokowo jak i przyrodniczo. Mimo nie najlepszej pogody było fajnie, na pewno fajniej niż w domu przed telewizorem. A teraz trochę obrazów.Oczywiście część zdjęć Wiesiek. Podchodzimy , trochę pada otwierają się widoczki ostry cień mgły na Gorcem postój , tu już nie padało na Jasieniu , sam szczyt jest zarośnięty ale kawałeczek dalej jest super polana i na Polanie Skalne Mogielnica Modyń? popas w widokowym miejscu dalej ze szlaku: Wielki Luboń i zejście przez Polanę Wały , baza oczywiście nieczynna i dla Was bardziej suchych szlaków niż te nasze dzisiejsze ludzi w sumie niewiele , ale byli , jak widać nie jesteśmy osamotnieni w dziwnych pomysłach. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Fajna trasa, ja ją robię do bazy i odwrót tą samą drogą do Rzek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 21 minut temu, wjesna napisał: i odwrót tą samą drogą do Rzek. W pierwszej wersji taka była koncepcja ,ale kiedy pojawił się do dyspozycji drugi samochód to zdecydowaliśmy się na taką trasę żeby nie chodzić tam i z powrotem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 13 godzin temu, barbie609 napisał: Niestety oznakowanie szlaków a zwłaszcza tego żółtego było fatalne także nie obyło się bez problemów , Gdzie się pogubiliscie? Na początku jest tski skręt między domami słabo zaznaczony i można pójść dalej droga gdy się go nie zauważy. Może to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 @wjesnaPierwszy problem to na Polanie Nowa , w górnej części koło tej bacóweczki , zamiast przejść skrajem polany za nią to skręciliśmy przed nią ,bo tam są takie stare znaki , i przeszliśmy przez szczyt Myszycy , skądinąd fajną dziką ścieżką w sumie wznowienie orientacji jakoś wyszło i ścieżka doprowadziła nas na szlak następny błąd pojawił się na Polanie Okólczyska , ewidentny brak strzałki kierunkowej przy wejściu na drogę i brak znaku w zasięgu wzroku , poszliśmy w prawo i musieliśmy się wrócić i pójść w drugą stronę , teraz już nawigując z GPS w ręku i znaleźć skręt w prawo w stronę szczytu Miznówka.Po prostu w naszej ocenie na tym szlaku nie przyjęło się stosownie znaku ,,uwaga,, i strzałek kierunkowych w miejscach wątpliwych. Jak się idzie pierwszy raz i nie wiedząc o brakach nie nawiguje na bieżąco to można się zakręcić. Oczywiście nie jest to jakoś groźne mając sprzęt i minimum umiejetności można sobie spokojnie poradzić.Napisałem o tym bo jakby ktoś zachęcony relacją się wybrał/a warto/ to żeby wiedział że czujnym trzeba być.A do odwiedzenia szlaku mocno zachęcam. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Czasem ścieżki prowadzą gdzie chcą. Też skręciłam na Myszycę W Beskidach trzeba pilnować szlaków, nietrudno je zgubić. A w grupie gdy kazdy ma inny pomysł na prawidłową trasę to może być ciekawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 2 godziny temu, wjesna napisał: A w grupie gdy kazdy ma inny pomysł na prawidłową trasę to może być ciekawie U nas się jakoś tak utarło ,że za planowanie odpowiadamy ja i moja lepsza połowa. Na trasie wszyscy patrzą na mnie bo to ja noszę mapę i kompas a Wiesiek jako bardziej elektronicznie rozwinięty obsługuje GPS. 2 godziny temu, wjesna napisał: W Beskidach trzeba pilnować szlaków, nietrudno je zgubić. Mam wrażenie ,że w Gorcach jest lepiej poznakowane , ale może bierze się to stąd ,że Gorce lepiej znam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi