Zośka Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 (edytowane) @wjesna piękne te Twoje wycieczki. Gdzieś w tamtych okolicach mieszkał brat mojego ukochanego dziadka. Smutna i trudna jest jego historia.....zdrada, kolaboracja, śmierć nie wiadomo gdzie i kiedy...Nigdy nie chciałam jej poznać bo wydawało mi się to nielojalne wobec reszty rodziny, tej która uczyła dzieci na tajnych kompletach i ukrywała partyzantów. Ale przecież błędy innych czemuś służą, można z nich wyciągać wnioski a historia nawet najtrudniejsza warta jest poznania. Dziękuję że pokazałaś miejsca które warto zobaczyć i poznać ich historię. Może ja też otworzę jakiś stary album ze zdjęciami a potem pojadę..... Edytowane 27 Września 2021 przez Zośka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 16 godzin temu, Zośka napisał: @wjesna piękne te Twoje wycieczki. Gdzieś w tamtych okolicach mieszkał brat mojego ukochanego dziadka. Smutna i trudna jest jego historia.....zdrada, kolaboracja, śmierć nie wiadomo gdzie i kiedy...Nigdy nie chciałam jej poznać bo wydawało mi się to nielojalne wobec reszty rodziny, tej która uczyła dzieci na tajnych kompletach i ukrywała partyzantów. Ale przecież błędy innych czemuś służą, można z nich wyciągać wnioski a historia nawet najtrudniejsza warta jest poznania. Dziękuję że pokazałaś miejsca które warto zobaczyć i poznać ich historię. Może ja też otworzę jakiś stary album ze zdjęciami a potem pojadę..... Ładnie napisane, Zosiu. Trudno oceniać innych, ich zachowanie w czasach w jakim przyszło im żyć, samemu zyjąc w zupełnie innej rzeczywistości. Solzenicyn o tym napisał bardzo dosadnie nazywając ,, czczą gadaniną sytych frajerów ". Historię warto poznać, masz rację, że nawet najtrudniejsza warta jest poznania. Kiedy nadejdzie na to odpowiedni czas ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 I nadszedł ten dzień gdy wybraliśmy się do źródeł Sanu. Najważniejsza wycieczka całego wyjazdu. Jedziemy do Bukowca okropna drogą, gdy kończy się podziurawiony asfalt zaczynają się szutrowe wyboje. Wystające kamienie, wybrzuszenia- niektóre większe zaznaczone są farbą- wszystko to, co czyni przejazd trudnym i bardzo powolnym. Gdy widzę parking oddycham z ulgą, że udało się dojechać. Na miejscu jest kilka samochodów. Ruszamy z nieistniejącego Bukowca do nieistniejącej Beniowej,po prawej mając widok na Halicz, po lewej widać granice i biegnące za nią tory kolejowe. Mijamy krzyże przydrożne, ślady dawnych studni. Docieramy na miejsce cmentarza i cerkwi wśród posągowych drzew wszydtko tu nabiera powagi. Trochę dalej, za cmentarzem widać owocujące jabłonie. Następny będzie dwór Stroińskich w Siankach. Drogą szlo się całkiem dobrze, ale schodzimy z niej w las, tam ścieżka w większości to błoto. Nie ma go jak obejść, trzeba po prostu iść prosto. Dochodzimy do miejsca, gdzie kiedyś stał dwór i ja się tu zatracam. Jestem tym miejscem zachwycona. Zadbane, opisane ( wszędzie gdzie byliśmy tablice informacyjne były bogate w informacje) mury wyciągnięte z ziemi. Jest tu takie ustrojstwo, czarna skrzynka' nie wiem jak to się nazywa, ale gdy się przez nie patrzy to cofamy się w czasie i widzimy jak to miejsce kiedyś wyglądało. Dwór, kaplica, pola po drugiej stronie. Jestem tym zachwycona. Jest też wyrysowany na przezroczystym tle szkic dworu i patrząc przez niego w stronę riun, widzimy na nich zarys całego dworu. To samo będzie później, przy Grobie Hrabiny. Piękne miejsce. Kiedy już się napatrzymy to ruszamy dalej aby przy Grobie Hrabiny zobaczyć dzieło kolejnych zapaleńców. Miejsce, które tule przesxlo- jedni palili, drudzy wysadzali, następni dewastowali poszukując skarbów - teraz nie wygląda wprawdzie tajemniczo, ale jest zadbane przed dalszym niszczeniem. Po drodze do źródeł Sanu mamy jeszcze punkt widokowy, widać z niego ukrainskie Sianki, gdzie życie trwa nadal, gdy po polskiej stronie jest już tylko historią. Źródło Sanu czeka na nas jeszcze trochę dalej, ale pokonując błoto dochodzimy i tu. Z przewodnika wiem, że to jest takie źródło na niby, prawdziwe jest po stronie ukraińskiej. Ale co tam, fajnie tu stanąć obojętnie czy to San czy jego dopływ. Patrze na czas, liczę ile potrzebujemy na powrót i przejazd ta trudna drogą. Wychodzi na to, że musimy już wracać. Po drodze można ominąć Beniową ale chce tam pójść jeszcze raz i tak ustalamy. Po drodze mijamy jeszcze dwie grupki które dopiero idą w górę. Odważni, ja bym tu po zmroku być nie chciała. Zrobiło się jakby pogodniej. Słońce chyli się nad polami. To juz koniec. Byłam widziałam wrócilam. Ta żeliwna kadź na ostatnim zdjęciu służyła do wyroby potażu w Bukowcu. Proste trwałe rzeczy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 @wjesna ależ piękna wycieczka i równie pięknie i ciekawie opisana. Jeszcze kilka lat temu bywałam w Bieszczadach bardzo często i o różnych porach roku. Zazwyczaj były to szlaki górskie ale nie tylko. Za każdym razem ta ziemia budziła we mnie podziw nie tylko urokiem krajobrazu, dziką przyrodą ale też historią, kulturą i takim niepowtarzalnym klimatem, który wynika z połączenia tych wszystkich elementów. Dlatego myślę że tylko w taki całościowy sposób można poznawać Bieszczady. Brawo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 @wjesna Ekstra, czytając miałem wrażenie, jakbym przed chwilą stamtąd wrócił. Tym bardziej, że większość opisanych przez Ciebie miejsc udało mi się odwiedzić. No i też lubię KSU Z fajnych miejsc polecam jeszcze Chatę Socjologa na Otrycie, niesamowicie klimatyczne miejsce. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 23 godziny temu, vatra napisał: Za każdym razem ta ziemia budziła we mnie podziw nie tylko urokiem krajobrazu, dziką przyrodą ale też historią, kulturą i takim niepowtarzalnym klimatem, który wynika z połączenia tych wszystkich elementów Podzielam Twoje odczucia. Jest w tym miejscu coś więcej niż góry i doliny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) 15 godzin temu, sickboy777 napisał: czytając miałem wrażenie, jakbym przed chwilą stamtąd wrócił. Tym bardziej, że większość opisanych przez Ciebie miejsc udało mi się odwiedzić. No i też lubię KSU Z fajnych miejsc polecam jeszcze Chatę Socjologa na Otrycie, niesamowicie klimatyczne miejsce. A bo wiesz , bo nie wiem czy pamiętasz, że to przecież Ciebie dręczyłam o informacje o Bieszczadzkim worku. Stację Łupków zostawiłam na następny raz. Chciałam jeszcze na Krzemieniec ale pełny parking odstraszył i byl Dwernik Kamień- taka fajna miejscówka,niezapelniona ludźmi, z widokami na połoniny. Czytałam o tej Chacie Socjologa. Nie wiem czy to dla mnie nie za duży hardcor, w sensie spędzenia tam kilku nocy. Edytowane 29 Września 2021 przez wjesna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efakty24 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ten bez- poprawnie lilak pospolity, to odmiana ,Aucubaefolia', o kwiatach pojedynczych, w kolorze purpurowym. Niestety jego wadą jest to, że tych kwiatów nie jest zbyt wiele i np. w tym roku u mnie w ogóle nie zakwitł. Czas pierwszego zakwitnięcia nie zawsze zależy od wysokości rośliny. Głównie związane jest to ze sposobem rozmnażania- szczepienia. Lilaki szczepione zrazami, z pędów wierzchołkowych, mogą zakwitnąć już w następnym roku. Rozmnażane przez oczkowanie niestety wchodzą w okres kwitnienia później. Egzemplarze rozmnażane z odkładów lub przez ukorzenianie sadzonek, często zakwitają dopiero po kilku latach. Jako ciekawostkę mogę przytoczyć sprawdzony fakt, że lilaki często w następnym sezonie po przesadzeniu zakwitają normalnie, ale za to w następnym sezonie nie zawiązują pędów kwiatowych, dlatego warto zastanowić się nad celowością przesadzenia, zanim się do tego przystąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombo Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 W tym roku byliśmy pierwszy raz z dziećmi w Bieszczadach i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem tego miejsca ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Choć w Bieszczady trafiłam w sprawach zawodowych, to dało się wykroić kilka godzin na wycieczkę na Tarnicę. Startowaliśmy z Wołosatego, a kończyliśmy w Ustrzykach. Traska na "rozejście". Bardzo przyjemna, z fantastycznymi panoramami. I troszeczkę już jesień czuć... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Bardzo przyjemna, z fantastycznymi panoramami. Widoczność dużo lepsza niż myśmy mieli , wycieczka ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Choć w Bieszczady trafiłam w sprawach zawodowych, to dało się wykroić kilka godzin na wycieczkę na Tarnicę. Chcę taka robotę Ładne zdjęcie z tymi żółtymi kwiatami na tle bezmiaru gór porośniętych lasami. Takie małe a takie znaczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 2 godziny temu, jaaga76 napisał: I troszeczkę już jesień czuć... Widać troszeczkę tę jesień na zdjęciach ale pogoda chyba jeszcze letnia? Widoki pierwsza klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 2 godziny temu, barbie609 napisał: Widoczność dużo lepsza niż myśmy mieli , wycieczka ekstra Mam nadzieję, że jutro będzie podobnie. Mamy w planach obie połoniny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Zośka napisał: Widać troszeczkę tę jesień na zdjęciach ale pogoda chyba jeszcze letnia? Widoki pierwsza klasa Bardzo przyjemnie. Słoneczko, lekki wiaterek. Tak w sam raz na wędrowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 (edytowane) Dziś duecik Połonin... Zależność od lokalnej komunikacji spowodowała, że startowaliśmy z Przełęczy Wyżniej i żółtym szlakiem, mocno zmodyfikowanym z powodu remontu, a w zasadzie budowy nowego schronu, dotarliśmy na Połoninę Wetlińską. Cisza, spokój, wiatr, rozbujane trawy i czerwone jarzębiny. Następnym celem była Połonina Caryńska, a to oznaczało zejście do Brzegów Górnych i ponowne wdrapanie się na górę. Po drodze zajrzeliśmy na położony obok szlaku stary cmenatrz, by po chwili przez bukowy las piąć się w górę. Po godzince zameldowaliśmy się na Caryńskiej. Nieśmiały plan powrotu przez Przysłup Caryński niestety pokrzyżowała nam boląca noga, ale i tak byliśmy bardzo zadowoleni. Samo przejście połoniną było bardzo przyjemne, nie było dużo ludzi, a widoki fenomenalne. I nawet mocno sfatygowany szlak do Ustrzyk nam nie przeszkadzał.... Szkoda, że to tylko dwa dni... Edytowane 1 Września 2022 przez jaaga76 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 15 minut temu, jaaga76 napisał: Dziś duecik Połonin. Pięknie , aż żałuję że Bieszczady mnie nie lubią i co się tam skieruję to leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Pięknie! Na dole jeszcze zielono a u góry już trawy wysuszone. Naprawdę nie było tłumów? To zupełnie inne wędrowanie i dobrze, że się Wam tak udało. A ten pomnik - to co to jest to biale na krzyżu? 1 minutę temu, barbie609 napisał: Pięknie , aż żałuję że Bieszczady mnie nie lubią i co się tam skieruję to leje A bo pewnie do Cisnej jeździsz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 14 minut temu, barbie609 napisał: Pięknie , aż żałuję że Bieszczady mnie nie lubią i co się tam skieruję to leje Zaraz nie lubią... pytaj kiedy ja jadę i nie jedz do Cisnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 On 8/31/2022 at 6:51 PM, jaaga76 said: Choć w Bieszczady trafiłam w sprawach zawodowych, Zawodowo spacerujesz po hołdach? Przyjemnie całkiem ;] Mogłaś tam rower zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 12 minut temu, wjesna napisał: Pięknie! Na dole jeszcze zielono a u góry już trawy wysuszone. Naprawdę nie było tłumów? To zupełnie inne wędrowanie i dobrze, że się Wam tak udało. Było pustawo. Az trudno uwierzyć, że to jeszcze sezon... 12 minut temu, wjesna napisał: A ten pomnik - to co to jest to biale na krzyżu? Ten pomnik to dla uczczenia ratowników i ofiar gór. To białe to takie niby skrzydła, a może obłoki ... sam nie wiem.... 12 minut temu, wjesna napisał: A bo pewnie do Cisnej jeździsz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 2 minuty temu, Q'bot napisał: Zawodowo spacerujesz po hołdach? Przyjemnie całkiem ;] Mogłaś tam rower zabrać Oj bardzo przyjemnie , ale niestety tylko raz na jakiś czas udaje się to połączyć... Rower... mhhhyyy... to jest opcja next time Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Obok pomnika Ratowników jest jeszcze pomnik Harasymowiczów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 @jaaga76 ale piękną pogodę mieliście. I te widoki A może by tak rzucić wszystko...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2022 11 godzin temu, Zośka napisał: A może by tak rzucić wszystko... i wyjechać w te no....... Izery? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi