Gość Tatromen Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Lodowy Szczyt Szczyt na Słowacji Opis Lodowy Szczyt – najwyższy szczyt w grani głównej Tatr Wysokich, o wysokości 2627 m n.p.m. Według niektórych źródeł jedynym wyższym od niego punktem w grani głównej jest należący do masywu Gerlacha wierzchołek – Zadni Gerlach. Wikipedia Wysokość n.p.m.: 2 627 m Wyniesienie: 286 m Pasmo nadrzędne: Tatry Pasmo górskie: Tatry, Tatry Wysokie, Karpaty Lodowy widziany z Baranich Rogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Lodowy to moje marzenie na ten rok ! Jak się wszystko dobrze ułoży to spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 3 minuty temu, Nobody napisał: Lodowy to moje marzenie na ten rok ! Jak się wszystko dobrze ułoży to spróbuję Spełnienia marzeń ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Poproszę o widoki z Lodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Proszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Rewelacyjne widoki Muszę to zobaczyć na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 W drodze na Lodowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zimowy Lodowy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Lodowy z Przełęczy Lodowego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Z podejścia na Łomnicę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) 12.09.2020 Stary Smokoviec -> Hrebienok -> Teryho Chata -> Ramię Lodowego -> Lodowy Koń -> Lodowy Szczyt -> powrót tą samą drogą Suma podejść: 1501 m. Dystans: 21,79 km. Miejsce zejścia ze szlaku Terinka coraz dalej Pośrednia Grań Przede mną morze głazów i piargów Śnieżna Przełęcz Baranie Rogi Ściana Lodowego Podejście na Ramię Lodowego Widać już grań Lodowego Ramię Lodowego, po lewej Kołowy Baranie Rogi Zielony Wierch Jaworowy, Zielona Czuba, Szeroka Przełęcz, Szeroka Jaworzyńska. W oddali Orla Perć. Podejście na grań Lodowy Koń, trafiam na członków jakiegoś słowackiego klubu wysokogórskiego, którzy postanawiają się asekurować Konik z drugiej strony W końcu na szczycie, widok na Tatry Bielskie W centrum Kołowy i Jagnięcy, za nimi na lewo Szalony Wierch Jaworowy, Pośredni Jaworowy i Mały Jaworowy Edytowane 21 Września 2020 przez sickboy777 6 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Brawo Ty Zdjęcia powalają 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 @sickboy777Gratulacje, niedługo cała WKT Twoja będzie :) Zdjęcia kozackie, miałeś super wyprawę. Solowe wejście? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Ja również gratuluję, takie górki to ech ach no Mega poprostu fotka z widokiem na bielskie extra i te chmury jak ładnie nad tymi wierzchołkami wyglądają... - normalnie na obraz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 @Mateusz Z Tak, solowe. Choć na trasie sporo ludzi, więc nie trzeba było się nawet za kopczykami rozglądać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Na Lodowy planuję wrócić. Spróbuję kiedyś opcji z Lodowej Kopy z ominięciem grani(bo jest to możliwe). Na Lodowej Kopie już byłem więc będzie łatwiej. Na razie byłem drogą klasyczną. Kilka moich fotek: W tle Tatry Bielskie Kołowy i Baranie Durne i Łomnica Na szczycie. Lodowa Kopa na przednim planie a z tyłu Pośrednia i Sławkowski Wysoka i Rysy na horyzoncie Zbliżenie na Ganek, Wysoką, Rysy, Niżnie Rysy i Mięgusze, z tyłu Orla Jaworowe na 1 planie, za nimi Świstowy Koń 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Witam i pozdrawiam wszystkich Planuję wejście na Lodowy od strony doliny Jaworowej, z reguły chodzę bez liny i wybieram drogi 0, 0+, max 1, przy dobrych warunkach pogodowych. W związku z tym że Sobkowa Grań może okazać się zbyt ryzykowna bez asekuracji, szukałem innych wariantów. Znalazłem wejście poprzez Sobkowy żleb na Wyzni Sobkowy przechód, z tamtąd dalej Wyżną Lodową Galerią na ramie Lodowego i dalej standard Lodowy Koń i Lodowy. Witold Henryk Paryski opisuje w swoim przewodniku takie przejście, droga 2722 przez Sobkowy żleb na Wyżni Sobkowy Przechód i 2747 z Wyzniego Sobkowego przechodu na ramie Lodowego, całość wyceniono jest na max 0+, jest to droga niejednokrotnie używana przez górali i uznana za łatwą. Moje pytanie i za razem prośba Czy ktoś chodził tą drogą i może podzielić się doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 @Pablo P napisz do @Mateusz Z na priv. Myślę, że może coś podpowiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 11 godzin temu, Pablo P napisał: Planuję wejście na Lodowy Zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Fakt nie sprecyzowałem, wejście Latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 13 godzin temu, jaaga76 napisał: @Pablo P napisz do @Mateusz Z na priv. Myślę, że może coś podpowiedzieć. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Widziałem zdjęcia z okolic tej trasy na wspinanie.pl, wygląda ciekawie. A nie jest tak przypadkiem że będąc już na Wyznim Przechodzie jesteś nad Koniem? Jak będziesz w sierpniu to chętnie pójdę z Tobą bo sam raczej nie zamierzam. Mam inne plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, peter1 napisał: Widziałem zdjęcia z okolic tej trasy na wspinanie.pl, wygląda ciekawie. A nie jest tak przypadkiem że będąc już na Wyznim Przechodzie jesteś nad Koniem? Jak będziesz w sierpniu to chętnie pójdę z Tobą bo sam raczej nie zamierzam. Mam inne plany. Wg przewodnika WHP (rysunek) Wyzni Sobkowy przechód i Lodowy Koń to mniej więcej ta sama wysokość, ale może być też wyżej. Nigdzie nie znalazłem na jakiej wysokości jest Wyżni Sobkowy przechód . W zasadzie to z niego blisko jest już na Lodowy przez końcówkę Sobkowej Grani, jednak w związku z tym że nie szedłem tamtędy wolałbym nie próbować bez kogoś kto zna ten teren tym bardziej że Sobkowa Grań jest wyceniona jako dość trudna. Z Wyżniego Sobkowego przechodu poprzez Wyżnią Lodową Galerię ponoć dość szeroką jest 15 minut do Ramienia Lodowego 2747 WHP. Ramię Lodowego jest niżej od Wyżniego Sobkowego przechodu, później i tak trzeba się wspinać poprzez Lodowego Konia na szczyt. W sumie to od Sobkowego przechodu jest to okrężna droga. Wyjazd planuję w sierpniu , jeszcze nie wiem czy pierwsza czy druga połowa. Kiedyś bywałem w Tatrach zawsze w drugiej połowie i było super, ostatnio mam wrażenie że pogoda jest mniej stabilna. Jeżeli będziesz chciał się przyłączyć to jestem za. Dam znać na priva jak będę miał konkretne plany. Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Pablo P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Znalazłem opis tej drogi w zejściu(niestety) u Szczerby. Granią jest krótko ale treściwie. Wycenia na IV(u Szczerby IV to II taternicka). Druga trasa co mi zawsze po głowie chodziła to od Lodowej Kopy ale z ominięciem grani i wejściem w trawers poniżej Lodowej Szczerbiny. Też mam opis u Szczerby ale znów z drugiej strony(od Lodowego), a więc w zejściu patrząc od Kopy. Tu masz link: https://wspinanie.pl/2012/08/lodowy-szczyt-sobkowa-i-kapalkowa-gran-bajdulka-bogato-ilustrowana-ze-schematami-topograficznymi-cz-1/ Na samym końcu jest zdjęcie Sobkowego Żlebu i Przechodu z oznaczoną trasą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Dnia 18.01.2023 o 12:47, Pablo P napisał: Znalazłem wejście poprzez Sobkowy żleb na Wyzni Sobkowy przechód, z tamtąd dalej Wyżną Lodową Galerią na ramie Lodowego i dalej standard Lodowy Koń i Lodowy. znalazłeś jak tam byłeś czy teoretycznie w książce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi