Skocz do zawartości

Parking Stary Smokowiec

szmytek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

aktualne ceny - 15 euro przystanek Biała Woda (wejście na szlak do zielonego stawu), większość w Starym Smokowcu tez po 15e (taki mały z WC na zakręcie i ten przy wejściu na szlak na Hrebieniok). Szczyrbskie Pleso większość po 15 ale mnie się trafił taki na samej górze za 10e (z tyłu bufetu Horec)

W Tatrzańkiej Łomnicy za ten duży 4-12 godzin jest za 10e ale ten mniejszy bliżej wyciągu parkingowy za dzień kasuje 15

Jaworzyna Tatrzańska parking przy sklepie 8e

Trochę od zeszłego roku podrożało 🤐

• Lubię to ! 1
  • Dziękuję 1
  • Wow 2

Nie wiem czy to kwestia tego, że ceny są ok czy podaży takiej jaka jest. Dlatego przy takim popycie te parkingi są pełne - jak z mieszkaniami, też sprzedawali i sprzedają nadal, ale czy ceny są ok to nie wiem.

9 minut temu, Pele napisał:

Nie wiem czy to kwestia tego, że ceny są ok czy podaży takiej jaka jest. Dlatego przy takim popycie te parkingi są pełne - jak z mieszkaniami, też sprzedawali i sprzedają nadal, ale czy ceny są ok to nie wiem.

Dokładnie.  Przecież nikt nie zawróci,  bo okazalo się,  że parking drogi. 

• Lubię to ! 2

Można sobie dyskutować o zasadach ekonomii...Ale w tej chwili cena za parking równa się cenie za nocleg za dobę od osoby. To jest normalne??

Ja mogę płacić za jakość a nie za dziadostwo. Parkingi na Słowacji są małe i ciasne, często dziurawe, czasem na ostrych kamieniach. Na poboczu już nie staniesz bo blokady na koła ci dadzą, w zatoczkach nie można bo mandat.

Czy mam wyjście aby nie płacić?  Niestety nie ale pogadam sobie z panami parkingowymi. Tyle można zrobić. I mogę wyrazić swój sprzeciw co właśnie robię. 😉

• Lubię to ! 2

Dnia 10.07.2024 o 12:21, peter1 napisał:

Można sobie dyskutować o zasadach ekonomii...Ale w tej chwili cena za parking równa się cenie za nocleg za dobę od osoby. To jest normalne??

Ja mogę płacić za jakość a nie za dziadostwo. Parkingi na Słowacji są małe i ciasne, często dziurawe, czasem na ostrych kamieniach. Na poboczu już nie staniesz bo blokady na koła ci dadzą, w zatoczkach nie można bo mandat.

Czy mam wyjście aby nie płacić?  Niestety nie ale pogadam sobie z panami parkingowymi. Tyle można zrobić. I mogę wyrazić swój sprzeciw co właśnie robię. 😉

Co do pobocza i blokad - w zeszłym roku w pogodne weekendy po słowackiej stronie w okolicach Łysej Polany pobocza były zastawione tak, że ledwo można było się minąć osobówkami.  Setki aut upchane wszędzie, gdzie się dało już parę km przed Łysą, jadąc od słowackiej strony. Rejestracje polskie, słowackie, czeskie, węgierskie, litewskie,  itd. 

Sądzę że cała słowacka policja nie ma tylu blokad, a co dopiero jakaś powiatowa komenda.  🤣 I pewnie na to ci ludzie liczą. 

Dla mnie takie "parkowanie" to szczyt tzw. wiochy. 

Kompletnie nie widzę też sensu dojeżdżania w takie miejsca około 10 - 11, "parkowania" w krzakach 3 czy 5 km od granicy - tylko po to żeby koniecznie pójść tego dnia w tłumie nad Morskie Oko. No ale jak widać zwolenników takiej cudownej formy spędzania wolnego czasu nie brakuje, nie tylko w Polsce.

Co do cen - szkoda że nie jesteś dzierżawcą takiego parkingu, zapewne obecnie max 5 euro byś brał za cały dzień. 👍 

• Dziękuję 1
  • Wow 1

Dnia 7.07.2024 o 20:06, zinox napisał:

aktualne ceny - 15 euro przystanek Biała Woda (wejście na szlak do zielonego stawu), większość w Starym Smokowcu tez po 15e (taki mały z WC na zakręcie i ten przy wejściu na szlak na Hrebieniok). Szczyrbskie Pleso większość po 15 ale mnie się trafił taki na samej górze za 10e (z tyłu bufetu Horec)

W Tatrzańkiej Łomnicy za ten duży 4-12 godzin jest za 10e ale ten mniejszy bliżej wyciągu parkingowy za dzień kasuje 15

Jaworzyna Tatrzańska parking przy sklepie 8e

Trochę od zeszłego roku podrożało 🤐

Info z tego tygodnia: parkingi w Szczyrbskim są generalnie po 10Euro, 15 e kosztuje ten przy czerwonym szlaku na Popradzkie. Ja korzystałem z tego "Centrum" - mozna schować się tam pod dachem co ma olbrzymie znaczenie przy 30 stopniach przez cały tydzień, a zwłaszcza przy gradzie (tez był w tym tygodniu). Ale znalazłem też jeden za 8 euro... Parking w Podbanskie - ciągle free:) W Zuberec Spalena - 8e.

Przy Cestie Slobody kilka samochodów z blokadami - wszystkie na polskich blachach...

• Lubię to ! 2
  • Dziękuję 1