Skocz do zawartości

Parking Stary Smokowiec

szmytek

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12.07.2024 o 09:58, Jędrek napisał:

Co do pobocza i blokad - w zeszłym roku w pogodne weekendy po słowackiej stronie w okolicach Łysej Polany pobocza były zastawione tak, że ledwo można było się minąć osobówkami.  Setki aut upchane wszędzie, gdzie się dało już parę km przed Łysą, jadąc od słowackiej strony. Rejestracje polskie, słowackie, czeskie, węgierskie, litewskie,  itd. 

janusze ruszyły w Tatry

• 2 tygodnie później...

Na parkingu Rohacze Spalena są bramki i płaci się kartą . Ubyło mi z konta 35,76 zł czyli pewnie z 8 euro.

8 euro też płaciłem na parkingu w centrum Štrbské Pleso

Ale to nic co mi się zdarzyło w tamtym roku. To chyba był wrzesień . Wiem że była fantastyczna pogoda. Akurat weekend. Sobota. Chciałem iść w dolinę Białej Wody i ewentualnie wejść na Małą Wysoką. Co zresztą zrobiłem. Ale najpierw musiałem wydać 100 zł za parking . Potem sobie żartowałem że to było najlepiej wydane 100 zł .  Dolina mnie urzekła i cały szlak na Małą Wysoką.

Ale dlaczego tak wyszło. Otóż nie chciałem wykupić parkingu na Morskie Oko (co wyszło by zdecydowanie taniej ) bo chciałem się pojawić wcześnie rano a nie chciałem parkować na Palenicy Białczańskiej (bo tam najpierw kierują samochody ) Zależało  mi na Łysej Polanie . Wykombinowałem więc, że zaparkuje po słowackiej stronie. I to był wielki błąd. Jak ja się pojawiłem tam przed 6 to było już tyle samochodów, że ledwo udało mi się upchnąć po słowackiej stronie. A co ciekawe kasowali mnie Polacy.

Wniosek unikać weekendów z bardzo dobrą pogodą.

Edytowane przez Michał78
  • Lubię to ! 1

W dniu 3.08.2024 o 08:18, barbie609 moder napisał(a):

w ostatnią niedzielę płatność kartą nie bardzo chciała zaskoczyć.Sugeruję mieć gotówkę , automat wydaje resztę.

Płatność na wjeździe czy przy wyjeździe? Stawka za dzień, tak jak było wcześniej, czy na godziny?

27 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

na wyjeździe , do czterech godzin liczy za godzinę , potem wskakuje doba 8 eu

Ok, dzięki. Czyli skończyło się darmowe parkowanie po południu. Bo zdarzyło się ze trzy razy że gdy tam przyjeżdżałem około 14-15 to już parkingowego nie było.  Ale najczęściej i tak jestem z rana więc w sumie żadna różnica. Byle tylko automat działał.

1 minutę temu, barbie609 moder napisał(a):

miej gotówkę , jak myśmy w zeszłym tygodniu płacili to był problem z kartą , a banknot wziął i wydał resztę

W sumie zawsze staram się ze 200 euro mieć w gotówce, jadąc na Słowację.  Choć raz było tak że w ogóle nic nie wziąłem, karty, dokumentów, pieniędzy - jadąc właśnie pod Rohacze. Zorientowałem się będąc już na Słowacji i wtedy zaparkowałem w innym miejscu, gdzie owszem, budka parkingowego stała, ale zamknięta na kłódkę.  

• Haha 1