Mnich Admin Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 7 minut temu, Daerkopolo napisał: Czy wiecie może czy przejdzie z Murowańca na Zawrat bo gdy sprawdzam mapę turystyczna to mi wychodzi,że ten odcinek jest w remoncie i są utrudniania rozumiem ,że przejść można?tak? Wejdziesz. Zamknięty do odwołania jest jedynie odcinek Świnica-Zawrat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Ja tę przepiękną przełęcz odwiedziłam 13.09.20 i dla mnie ta trasa była dużym zaskoczeniem. Po niektórych opisach w internecie trochę się stresowałam, a na miejscu okazało się, że chociaż trasa do najłatwiejszych nie należy, to albo niektóre opisy są mocno przesadzone, albo ja zdążyłam się trochę przyzwyczaić do ekspozycji, bo żaden z fragmentów szlaku nie sprawił mi jakichś większych trudności. Mimo tego, chciałabym podkreślić, że nie polecałabym się tam wybierać osobie, która nigdy nie miała styczności z przepaściami. Wędrówki nie ułatwiają spore przewyższenie i wielgachne stopnie, które o ile przy podchodzeniu są dosyć wygodne, przy zejściu mocno przeciążają kolana. Rano trzeba szczególnie uważać w tych miejscach, w których kamieni nie doświetla słońce - są bardzo śliskie. Do naszego powrotu zdążyły już na szczęście wyschnąć Warto zabrać kask. U mnie ten szlak wylądował (razem z Granatami) w TOP 1 tatrzańskich ścieżek, które do tej pory odwiedziłam - widokowo obłędny, a na dodatek trochę sportowy - wszystkie te piękności wokół i adrenalina robią swoje 13 września 2020 roku Morskie Oko tylko potwierdziło, że może spokojnie konkurować z widokami najpiękniejszych alpejskich jezior. Edytowane 16 Września 2020 przez rapapacz 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 @rapapacz krótko i treściwie . Piękne fotki . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 @rapapacz, piękne foty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 @rapapacz super wyczyn, gratulacje a foty przepiekne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 25 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Jako, że przeszedłem ostatnio może z połowę szlaku (chyba, w sumie trudno powiedzieć, widziałem już ten kominek z klamrami ale zawróciłem przed nim), ciekaw jestem które miejsce na nim uważacie za najtrudniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Najtrudniejsze to znalezienie szlaku nieoznakowanego na MW ,który już mnie denerwuje bo myślę o nim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 A tak poważnie to trasa do przejścia uważać na sypkie i śliskie kamienie ,a poza tym kilka łańcuchów,grań szeroka i trawers do Przełęczy.Kask obowiązkowo! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 1 godzinę temu, Daerkopolo napisał: A tak poważnie to trasa do przejścia uważać na sypkie i śliskie kamienie ,a poza tym kilka łańcuchów,grań szeroka i trawers do Przełęczy.Kask obowiązkowo! Byłes na nim tak? a jak wrażenia chodzi mi o trudności a bardziej chyba o to czy mozna pobłądzić... nie chciałabym wpakować się w trudny teren bez możliwości wycofu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Tak,byłem z trzy tygodnie temu idziesz za szlakiem do Przełęczy Pod Chłopkiem , później masz Mięguszowiecki trzy szczyty Czarny,Posredni,Wielki tam już nie nie ma szlaku malowanego na skałach, są kopce poukładane z kamieni na Czarnym byłem reszta przede mną. Na drugiej stronie tego wątku udostępniłem kilka zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Dzięki przede mną też wszystkie moze bez pośredniego bo jakoś mnie nie kręci chyba wole Cubryne ( widziałam zdjecia z/ na niej - piękne) a MW to moje marzenie do realizacji na najbliższy czas, ale bez pośpiechu... muszę trochę nabrać doświadczenia w poruszaniu się poza szlakowym i dlatego myślę o Czarnym na pierwszy ogień. Ogolnie Mięgusze hipnotyzują ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 @Anuś ja się wybieram na Cubrynę w przyszłym roku, ale raczej z przewodnikiem. Jeśli jesteś zainteresowana to daj znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 2 godziny temu, Anuś napisał: MW to moje marzenie do realizacji na najbliższy czas, ale bez pośpiechu... muszę trochę nabrać doświadczenia w poruszaniu się poza szlakowym Słusznie, dla mnie MSW orientacyjnie i technicznie to najtrudniejsze jak dotąd pozaszlakowe wejście. Wiele szczytów z listy WKT pod tym kątem jest o niebo łatwiejszych do zdobycia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 14 godzin temu, jaaga76 napisał: @Anuś ja się wybieram na Cubrynę w przyszłym roku, ale raczej z przewodnikiem. Jeśli jesteś zainteresowana to daj znać. Będe pamiętać, dzięki... zobacze co wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 14 godzin temu, sickboy777 napisał: Słusznie, dla mnie MSW orientacyjnie i technicznie to najtrudniejsze jak dotąd pozaszlakowe wejście. Wiele szczytów z listy WKT pod tym kątem jest o niebo łatwiejszych do zdobycia. Oooo i chyba teraz będę jeszcz pokorniej spoglądać na niego za to jak mi sie to uda to ze szczęścia zatańcze na szczycie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarzynsky Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Cześć. Ja na przełęczy byłem 22 sierpnia 2018 i jest to prawdopodobnie najlepsza trasa jaką miałem okazję zrealizować. Właściwie wejście na MPpCh była częścią wycieczki i mam nadzieję, że nikt mnie stąd nie powiezie jak opiszę całość trasy, bo pierwszym celem były Rysy, Ale od początku: Palenica około 3.00 po północy, najpierw parking (obsługa spała - chciałem zapłacić, ale nie było komu), asfalt, cisza częściowo przerywana szumem potoków i kilkanaście minut przed 5.00 Moko. Jedzonko, chwila oddechu, krótka rozmowa z napotkaną turystką, z która wydawałoby się będę podróżował pod górę, ale wyrwała jak kozica do przodu więc niespiesznym krokiem skierowałem się w kierunku Czarnego stawu. Było już nieco po 5.00. Rano to jednak najlepsza pora dnia, chociaż słonko jeszcze nie wstało- sami zobaczcie, Dochodząc do Czarnego stawu cały czas zastanawiałem się nad celem swojej wycieczki: Rysy - jeszcze mnie tam nie było, jednak to najwyżej w kraju, czy MPpCh, bo tyle o tym czytałem. że bez ludzi a widoki lepsze niż na alternatywnej trasie. Decyzja - Rysy, a potem się zobaczy. I tak powolutku do góry chłonąłem trasę podobnie jak duże porcje powietrza, słońce nieśmiało podświetliło szczyty dodając otuchy w pokonywaniu kolejnych metrów. Kilkanaście minut po 9.00 byłem już na Rysach, a tam bardzo kameralnie - o to mi chodziło, zdążyć przed największą falą z dołu. To był czas dla mnie, Ale z upływem czasu zaczęło robić się coraz gęściej, więc czas było zmykać, żeby nie utknąć w korkach w trudnych miejscach. To była dobra decyzja - w dół jeszcze luźno. Nad Czarnym Stawem chwila odpoczynku i.... właśnie co to dalej robić - jest coś około, jestem już tak wysoko, więc decyzja mogła być tylko jedna - na przełęcz. W momencie gdy dochodziłem do rozejścia szlaków na stawem było już całkiem sporo ludzi na trasie, ale gdzie - właśnie na Rysy. A kiedy odbiłem na zielony szlak - pustki. Tylko co jakiś czas mijałem schodzących już z góry. A sam szlak dla mnie super, może dlatego że sporo trzeba operować na rękach co osobiście mi odpowiada. Z Kazalnicy to pięknie było widać ogonek ciągnący na Rysy - taka kolejność wejścia to była dobra decyzja. A na dole przy Moku to plażing - dobrze że parawanów nie da się wbić, Dalsze wchodzenia na przełęcz to już poezja widoków i ten spokój, W końcu osiągnąłem cel wycieczki W końcu był czas żeby zjeść prowiant, żeby nie zanieść z powrotem na dół. W międzyczasie nadleciał śmigłowiec - TOPR pomagał taternikom na MSW, Po nakarmieniu ciała i duszy, przede wszystkim duszy droga w dół - było coś około 17.00. Ale szło się z taką lekkością i radością ile tego jednego dnia zobaczyłem. Jeżeli ktoś zastanawia się nad takim duetem, to jest to możliwe, dla rannych ptaków oczywiście !!! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 @sarzynsky gratuluję wejść , fajne fotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 @sarzynsky gratuluję kondycji bo czas świetny A takie długie relacje i fajne zdjęcia bardzo tu lubimy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 @sarzynsky gratulacje! Dwie takie "górki" pyknąć na raz i w takim czasie...no...no...no! Foty przepiękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi