MonteLaguna 178 Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 Czarny Staw pod Rysami – Kazalnica Mięguszowiecka – Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem Szlak zielony Quote Link to post Share on other sites
tatromaniak 292 Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 jakieś fotki, wrażenia? ? Quote Link to post Share on other sites
MonteLaguna 178 Posted August 19, 2019 Author Share Posted August 19, 2019 Szlak przebyty 8 sierpnia tego roku tuż po nocnej ulewie. Początkowo w chmurach potem się rozjaśniło. Mokry szlak to już nie lada wyzwanie, ale na szczęście zejście już w lepszych warunkach (słoneczko). Jeśli ktoś przebył Rysy i nie straszne mu ekspozycje, a nie lubi tłumów to śmiało można wyruszyć nawet o 8 z pod Czarnego Stawu pod Rysami. Widoki z przełęczy nieziemskie na obydwie strony. Pod spodem rzut oka na Morskie Oko. (sorki za jakość robione telefonem ?) 4 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted August 20, 2019 Share Posted August 20, 2019 Świetny szlak.Szczególnie druga część! Moment z klamrą którym straszą luzacki natomiast końcówka jak po żyletkach spowodowała lekki przypływ adrenaliny przy schodzeniu. Widoki super! Quote Link to post Share on other sites
Bluesbeatdown 12 Posted August 20, 2019 Share Posted August 20, 2019 (edited) Ja po przeczytaniu opisu szlaku byłem troszkę przerażony. Gdy jednak się na nim znalazłem okazał się bardzo przyjemny i dający satysfakcję. Najbardziej obawiałem się "Galeryjki" która okazała się stosunkowo szeroka. Na przełęczy trochę wiało, ale przy Tych widokach nie zwraca się na to uwagi. Bardzo polecam. Naprawdę piękny szlak ? Edited August 20, 2019 by Bluesbeatdown Dodanie wcześniej zapomnianego zdjęcia 5 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 240 Posted December 13, 2019 Share Posted December 13, 2019 (edited) Kusi. W sumie w chwili obecnej to dla mnie trasa priorytetowa, ale mało chętnych by się tam wybrać. W sumie tylko jeden, jak się uda zgrać terminy w przyszłym sezonie, może coś z tego będzie. Przyznam, że mam pewne obawy względem tego szlaku. Edited December 13, 2019 by Gieferg 1 Quote Link to post Share on other sites
Peter Iron 23 Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Byłem we wrześniu. Rzeczywiście szlak na przełęcz po Chłopkiem nie jest tak straszny jak jego opisy. Może końcówka trochę przyprawia o zawrót głowy. Za to już wejście z przełęczy na MSC było trochę bardziej wymagające a szczególnie schodzenie z powrotem na przełęcz. 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Patryk 2k 266 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Z września . 8 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,651 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 I dokąd dalej? Nad Hińczowy? 1 Quote Link to post Share on other sites
Patryk 2k 266 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Na Mięgusza! 3 Quote Link to post Share on other sites
Lodołamacz 44 Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Jest ktoś w stanie opisać jak wejść na MSC ? Wiem że trzeba obejść z prawej strony (SK) i wbić się w rynnę tylko nie mam pojęcia co zastane na miejscu pod względem orientacyjnym. 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Dnia 29.06.2020 o 11:31, Lodołamacz napisał: Jest ktoś w stanie opisać jak wejść na MSC ? Wiem że trzeba obejść z prawej strony (SK) i wbić się w rynnę tylko nie mam pojęcia co zastane na miejscu pod względem orientacyjnym. Podłączam się do pytania, też mnie to interesuje. Po przeczytaniu paru blogów wiem, że są kopczyki.... ale moze ktos z was był i moze coś więcej napisać ? wiecie chodzi o to zeby się nie ..... i wiecie co dalej ?? 3 Quote Link to post Share on other sites
Peter Iron 23 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Byłem na MSC we wrześniu wchodziłem pierwszy raz i udało się nie zabłądzić. Kopczyki rzeczywiście są i ułatwiają sprawę chociaż niektóre z nich są mylące. 3 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Ok a jak się ma sprawa techniczna?jest tam trudny teren? Rozumiem, że każdy ma inne podejście i wyobrażenie trudności. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,100 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 (edited) @Peter Iron możesz podać trochę więcej szczegółów ? Też mnie interesuje ten temat. Już w zeszłym roku chciałam wejść ale jakoś tak zeszło i nie weszłam. Edited June 30, 2020 by Zośka 2 Quote Link to post Share on other sites
Peter Iron 23 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Nie sprawiło mi jakichś większych trudności wejście ale kilka razy adrenalina skoczyła jak kamień uciekł spod nogi. Szczególnie właśnie na te kruche fragmenty trzeba uważać żeby nie wyjechać z jakimś kamyczkiem. Miejscami dosyć stromo. 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Chłopek juz za mną chodzi od zeszłego roku, a że Mięguszowiecki Wielki jak narazie chyba pozostanie moim marzeniem to chociaz na "brata" spróbuje wejść ? cała grań jest piękna z Cubryną włącznie ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,870 Posted July 1, 2020 Share Posted July 1, 2020 Cześć. Wie ktoś czy na szlaku leży jeszcze śnieg? Quote Link to post Share on other sites
Lodołamacz 44 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Nie znalazłem lepszego schematu od tego zamieszczonego na zdjęciu. Myślę, że niektórym może pomóc. Ps. Zdjęcie i obróbka nie mojego autorstwa. 6 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted July 4, 2020 Share Posted July 4, 2020 Na takiej fotce to ok .... oczywiście wszystko teoretycznie proste, ale w praktyce juz tam na górze moze być zabawa ?? Dzięki za info ? 3 Quote Link to post Share on other sites
Thomson 23 Posted July 16, 2020 Share Posted July 16, 2020 (edited) Marzy mi się MSC od Przełęczy pod Chłopkiem, ale przyznam się, że to zdjęcie wcale nie sprawia, że uznałbym to za drogę 0+ - wydaje mi się bardzo trudny, zwłaszcza po pierwszym skręcie w rynnę po środku. Aż trudno uwierzyć w to co można znaleźć w poradnikach, że aby zrobić to na legalu wystarczy wpis do książki wyjść taternickich w MOku, kask i można śmigać na MSC bez jakichś lin i uprzęży. Schodzenie tą rynną wydaje mi się (patrząc na to zdjęcie) szalenie trudne. Pewnie na start ucieszę się z samej Przełęczy jak za miesiąc tam się znajdę. ? Edited July 16, 2020 by Thomson 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,100 Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 @Thomson mi też się marzył MSC już od dawna a jak wreszcie w niedzielę się na niego wybrałam to na Przełęczy pod Chłopkiem był szron i taka mgła że odpuściłam. Widziałam dwóch chłopaków którzy tam szli ale dogonili mnie jak schodziłam poniżej przełęczy i mówili że też odpuszczają. Było około 1-2 stopni i widoczność kilka metrów ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Gieferg 240 Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 (edited) Cytat ale przyznam się, że to zdjęcie wcale nie sprawia, że uznałbym to za drogę 0+ - wydaje mi się bardzo trudny, zwłaszcza po pierwszym skręcie w rynnę po środku. A to? Edited July 18, 2020 by Gieferg 2 Quote Link to post Share on other sites
Thomson 23 Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 (edited) 8 godzin temu, Gieferg napisał: A to? Szczerze? Jestem coraz bardziej załamany. ? Znaczy pod jednym względem (zejścia), bo jednak widać, że od południa się on trochę kładzie, poprzednia fotka sugerowała większy pion. Wejść to jeszcze jeszcze pewnie by poszło, ale zejść? Kurczaki... Jaki jest orientacyjny czas wejścia na MSC według tego rysunku z Przełęczy? Świnica, Rysy od polskiej strony to maks jak dotąd. Nic trudniejszego nie robiłem, a tak mnie ten MSC kusi... Wydaje się tak blisko. Edited July 18, 2020 by Thomson Quote Link to post Share on other sites
Ewa Kołodziej 8 Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 Poczytaj opis szlaku z bloga "Góry wg Hemli i Wojtusia", kopczyki są ale przydaje się orientacja w terenie, trudności 0+ 7 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts