Lodołamacz Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Jeśli kogoś to interesuję to szczyt orientacyjnie według mnie banalny. Odejście w prawo od przełęczy ciągle mniej lub bardziej widoczną ścieżką, aż dochodzimy do rynny która na zejściu sprawia sporo problemu szczególnie tym mniej zaawansowanym piechurom. Dużo sypkiego i mało stabilnych chwytów. Po wejściu na grań idziemy około 20 metrów w prawo do słupka. Wczoraj zdobyty. Ps. Co do szlaku na MPPCH... nie rozumiem jak można porównać ten szlak do orlej. Banał nawet w deszczu. O ekspozycji też nic nie wiem Edytowane 27 Lipca 2020 przez Lodołamacz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zapraszam do obejrzenia paru ruchomych obrazków. Może komuś się przyda 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidBike Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Kiedy ten łańcuch tam wpakowali? Byłem kilka lat temu to była tylko klamra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie wiem, byłem pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Łańcuch jest od niedawna, rok lub dwa najwyżej. Gdy się zacząłem interesować tematem przełęczy, jeszcze go nie było. Szkoda, że nie ma zejścia, to bym chętnie zobaczył. Cytat O ekspozycji też nic nie wiem Powiedz to tym, którzy tam zginęli. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Dnia 27.07.2020 o 22:42, Lodołamacz napisał: Jeśli kogoś to interesuję to szczyt orientacyjnie według mnie banalny. Odejście w prawo od przełęczy ciągle mniej lub bardziej widoczną ścieżką Wszystko super jak jest ładna pogoda. Ja w lipcu chciałam wejść na MSC ale na Przełęczy widoczność zerowa, temperatura też spadła do zera i musiałam się wycofać niestety. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 @ZośkaAle hardcore pięknie oszronione skały i rośliny. Bodajże tego dnia wchodziłem na Sławka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Mateusz Z napisał: @ZośkaAle hardcore No trochę hardcore ale do Przełęczy było w miarę sensownie bo inaczej bym tam nie właziła. Ale dalej już się bałam w takich warunkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodołamacz Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Dnia 20.08.2020 o 19:19, Zośka napisał: Wszystko super jak jest ładna pogoda. Ja w lipcu chciałam wejść na MSC ale na Przełęczy widoczność zerowa, temperatura też spadła do zera i musiałam się wycofać niestety. My schodziliśmy w sporej mgle, ale w dalszym ciągu było sucho. Przy oblodzeniu w żlebie będzie nie ciekawie, a poza tym według mnie jak po polnej drodze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 2 godziny temu, RudaMaRysia napisał: Droga dość prosta Właśnie widzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Czy jak już dojdę do Przełęczy pod Chłopkiem to jak jest z wyjściem na samego Chłopka ,rozumiem ,ze szlaku niema ale jest jakaś wydeptana ścieżka na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonteLaguna Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 4 minuty temu, Daerkopolo napisał: Czy jak już dojdę do Przełęczy pod Chłopkiem to jak jest z wyjściem na samego Chłopka ,rozumiem ,ze szlaku niema ale jest jakaś wydeptana ścieżka na niego? Chłopek to właściwie iglica skalna także żadnej ścieżki nie ma. Można się co najwyżej wspiąć jak po skałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Dzięki. W sumie to nie czytam o szczytach które chce zdobyć ale na forum zajrzałem i stąd to pytanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Właśnie wracam z Zakopca! Mięguszowiecki Szczyt Czarny zaliczony rzeczywiście droga na niego dość prosta tylko trzeba szukać ścieżki kamienie poukładane wskazują szlak.Pogoda piękna zero wiatru.Ludzi dużo do Palenicy rano korki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Stopień trudności:wydaje mi się ,że trochę trudniejszy niż Rysy mi najbardziej dokuczały śliskie skały łańcuchy klamry do przejścia.Grań szeroka spokojnie do przejścia jak nie ma się lęku wysokości to będzie dobrze. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 A tutaj jeszcze widoki z szczytu Mięguszowiecki Czarny:-) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Dnia 9.09.2020 o 18:31, Daerkopolo napisał: Mięguszowiecki Szczyt Czarny zaliczony Gratulacje! :D Zdjęcia pyszne. Nie dane mi było być na Mięguszach, ale widzę, że warto tam zawitać i to prędko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 1 minute ago, Mateusz Z said: warto tam zawitać i to prędko Pytanie którędy tam dotrzeć/wrócić? Można się wepchać od Hińczowego, ale co potem? Granią na zachód? Czy na wschód i zejść do Doliny Ciężkiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 11 minut temu, Q'bot napisał: Pytanie którędy tam dotrzeć/wrócić? Wejście wieczorem znad Czarnego Stawu, zaliczyć zachód z M. Czarnego, nocka pod chłopkiem, wschód z przełęczy, albo jeszcze raz Czarny, zejście do Hińczowego, trawers Mięguszowieckiego Wołowca do Żabich Stawów i niestety do Popradzkiego :P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Generalnie to chyba lepiej podchodzić od Hińczowego, zważając na 'kruchość' ścieżki - ja bym tam nie chciał schodzić, zwłaszcza z plecakiem po nocy Skoro wyprawa uwzględnia noc na grani, to może pętelka Koprowa->Hlińska->Chłopek->Czarny Staw->Rysy->Popradzkie Pleso? 4 minutes ago, RudaMaRysia said: ale chyba bałabym się spać tak wysoko W samolocie nie przysnęłaś kiedykolwiek? Jedni twierdzą, że się boją nisko, bo ich lis zaatakuje, inni boją się wysoko... nie ogorniom Edytowane 11 Września 2020 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Wybrałem się w końcu na przełęcz ale mimo wymarzonej wręcz pogody skończyło się parę metrów za łańcuchami... Może niebawem coś więcej na ten temat napiszę. Edytowane 13 Września 2020 przez Gieferg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 20 minut temu, Gieferg napisał: Wybrałem się w końcu na przełęcz ale mimo wymarzonej wręcz pogody skończyło się parę metrów za łańcuchami... O masz, szkoda. Mam nadzieję, że nic Ci nie jest. Nie dziś to jutro :P Głowa do góry! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Kolano mnie boli, ale to już przy zejściu z Czarnego Stawu krzywo stanąłem. Tak to tylko psychika zryta Dobra wiadomość taka, że mój towarzysz zaliczył zarówno przełęcz, jak i MSC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 @Gieferg z sukcesów przyjaciół/towarzyszy trzeba umieć się cieszyć- szacun . A góry... cóż... poczekają. Nie tym razem, to następnym! Bądź dobrej myśli . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Czy wiecie może czy przejdzie z Murowańca na Zawrat bo gdy sprawdzam mapę turystyczna to mi wychodzi,że ten odcinek jest w remoncie i są utrudniania rozumiem ,że przejść można?tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi