sickboy777 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Muszę przyznać, że zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Przez śnieg i te wielkie przestrzenie momentami czułem się jak na pustyni. Poza Śnieżką ludzi jak na lekarstwo. No i przez trzy dni mieliśmy inwersję, więc im wyżej, tym zrzucaliśmy kolejne warstwy ciuchów. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Widzę że ferie się udały, choć śniegu w tym roku jest mało. Rok temu 1 maja było jeszcze ponad metr na Równi pod Śnieżką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Udały się przez tydzień tylko jeden dzień bez słońca i widoczności, a tak lampa. Choć śniegu faktycznie mało, ale dzięki temu dobrze się chodziło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Z tęsknoty za górami, przeglądając zdjęcia znalazłem foto z wyprawy w Karkonosze :) Trasa: Karpacz - Śnieżka (x2, zachód, wschód) do Szrenicy i zejście do Szklarskiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 I znowu jesteśmy w Karkonoszach. Od Jagniątkowa przez Czarną Przełęcz, Śnieżne Kotły do schroniska pod Łebskim Szczytem i na dół. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Coś z poza szlaku. Paciorki - polana druidów. Edytowane 13 Maja 2020 przez Krisbin 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_spe Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Czy pokonał ktoś ostatnio Główny Szlak Beskidzki? Szczególnie mnie interesuje etap ze Szklarskiej Poręby który wydaje się być zamknięty ze względu na bliskość granicy. Jakieś doświadczenia? Właśnie pokonuje ten szlak i jest niesamowity! z góry dziękuje za wszelkie info :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Jesli chodzi o Karkonosze to byłam na Śnieżce i to 2 razy. Trasy prowadzące na szczyt bardzo fajne, ciekawa ta idąca przy słonecznikach i pielgrzymach. A możecie polecić coś fajnego " górzystego" poza Śniezką, lub cos co warto zobaczyć, skąd ładny widok albo jakiś must have Karkonoszy waszym zdaniem???? Ostatnio myślałam aby pojechac tam na weekend, ale 3-ci raz na Śnieżkę nie idę, chyba ze tylko po to aby odwiedzić samotnie bo jakos ominęłam ☹ a ponoc warto tam być ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 @Anuś Karkonosze są małe i ja mam wrażenie, że tam wszystkie szlaki prowadzą na Śnieżkę (ja to chyba już z 6 razy byłam, o różnych porach roku, w różnych warunkach). Taki must have to dla mnie Śnieżne Kotły- ale to ze Szklarskiej. Idąc ze Śnieżnych Kotłów można się zapuścić na czeską stronę do Źródeł Łaby i czeskich wodospadów. Lubię też czarny szlak z Karpacza na Sowią Przełęcz-stromy i wyciskający poty Jakbyś jednak chciała się znów wybrać na Śnieżkę, to bardzo fajny jest szlak czerwony przez Kocioł Łomniczki, trochę przypomina szlaki w Tatrach. Ze Słoneczników można zamiast Śnieżki pójść w drugim kierunku-do Schroniska Odrodzenie i czeskich schronisk-molochów ;). Nade wszystko polecam Karkonosze zimą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 @Kuba_spe to nie ten szlak. Główny Szlak Beskidzki zaczyna się w Ustroniu a kończy w Bieszczadach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Dzięki @Fibi szlakiem przez kocioł Łomniczki szłam właśnie za pierwszym razem na Śnieżkę - bardzo fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) @Anuś Zdecydowanie Śnieżne Kotły, większość zdjęć które wrzuciłem wyżej, jest właśnie stamtąd. Po drodze ze Szklarskiej możesz zahaczyć o Szrenicę i Wielki Szyszak, więc możesz sobie zrobić wyprawę na cały dzień. Kolejne „must have” to schronisko Samotnia, prawie bajkowy klimat. Edytowane 28 Maja 2020 przez sickboy777 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 29 minut temu, sickboy777 napisał: Kolejne „must have” to schronisko Samotnia, prawie bajkowy klimat. O tak, to najlepsze schronisko w Karkonoszach ever! Kultowe, można by rzec, podobnie jak tatrzańska Roztoka, czy bieszczadzka Chatka Puchatka! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 @sickboy777 zdjęcia z Twojej wyprawy są świetne, napewno jak będę nie pominę tego miejsca. Samotnia.... słyszałam właśnie same pozytywne opinie o tym miejscu .... nie wiem jak to się stało, że je ominęłam ☹ w domu śląskim byłam za każdym razem idąc na Śniezkę, ale nic mnie tam nie urzekło - tłok jak w Moku z tym ze w morskim co by nie było... jest klimat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Karkonosze to były pierwsze góry dokąd zabrali mnie rodzice. To było wieki temu ale najbardziej w pamięć zapały mi Śnieżne Kotły. Widoki piękne ale jak dla mnie obejść i wrócić do kolejki to była masakra Nie było wtedy internetu więc szliśmy z mapą na której nie do końca dobrze był oznaczony czas potrzebny do przejścia (tzn nikt nie przewidział wolnego tempa dziecka). Do kolejki dotarliśmy chwilę przed ostatnim zjazdem. Być może przez to zmęczenie i przeżycie nigdy nie wróciłam w Karkonosze... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jstar Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Hej W Szklarskiej Porębie byłam w zeszłym tygodniu. Nie było specjalnych tłumów na szlakach, na wjazd na Szrenicę nie trzeba było czekać zbyt dlugo. Kolejka do kasy szła bardzo sprawnie. Napewno, jeśli jest oczywiście taka możliwość, lepiej wybrać się tam w tygodniu. W wekend najechało sporo turystów i myślę że szlaki mogły być bardziej zatłoczone. Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karkonoski nubek Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Cześć! Chciałbym się zapytać, co byście wybrali jakbyście mieli tylko jeden dzień w Karkonoszach. Od 7mej do powiedzmy 17stej wejscie plus zejście. Bardzo proszę o radę jaki szlak byłby najpiękniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć Ja bym poszedł Szklarska - Szrenica - Śnieżne Kotły - Można zahaczyć lekko poza szlakiem na Szyszak. Za Szyszakiem zejście w dół w stronę schroniska pod Łabskim i powrót do Szklarskiej. Na mapce coś takiego: https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50.8254180,15.5252370;50.7940690,15.5009360;50.7767910,15.5591510;50.7843400,15.5735060;50.7879910,15.5371720;50.8254180,15.5252370#50.79414/15.54651/13 Lub do Łabskiego dojście zielonym: https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50.8254180,15.5252370;50.7940690,15.5009360;50.7767910,15.5591510;50.7843400,15.5735060;50.7881947,15.5548382;50.7879910,15.5371720;50.8254180,15.5252370#50.77991/15.55089/14 Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Mateusz Z 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karkonoski nubek Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Dziękuje Ci serdecznie! Trasa wygląda na idealną. Postaram się właśnie ją pokonać! Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Wybierając się w Karkonosze warto zajrzeć do Budnik (raczej tego co po nich zostało). Podobno (nie sprawdzałam) to jedyne miejsce w RP, gdzie można zobaczyć coś na kształt zorzy polarnej. Super szlak, którym można dotrzeć np. na Okraj. https://budniki.pl/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anian23 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Karkonosze są piękne w każdym miejscu. Warto poznać każdy szlak a jak ciągle będzie mało, to polecam czeską stronę, bo widoki są cudowne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anian23 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Dnia 20.08.2019 o 21:54, El Erninio napisał: Ze Śnieżki warto skręcić w lewo, z Drogi Jubileuszowej w kierunku Czarnego Grzbietu. Tam można przejść nim albo odszukać ukrytą w kosodrzewinie wydreptaną ścieżkę oznaczoną na mapach jako Travers. Bardzo malownicze widoki na czeską stronę. Można dojść tą drogą (mało uczęszczaną) do czeskiego schroniska Jelenka, później do Sowiej Przełęczy i dalej do Skalnego Stołu. Ja doszłam tylko do Sowiej Przełęczy, ale tłumy ciągnęły dalej A dalej przez Skalny Stół na przełęcz Okraj i można wrócić przez czeską stronę . Można kombinować część drogi po czeskie a część po polskiej i nigdy Karkonosze nie znudzą się. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 @Anian23 popieram najbardziej lubię połączyć wędrówkę w deseń polsko- czeski . Szczególnie jesienią 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przewodniksudecki Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 W tym roku Karkonosze są oblężone jak nigdy, przed wyjściem warto sprawdzić pogode czy ilość turystów na jednej z kamerek na żywo z prognozą pogody np ze schroniska na Szrenicy https://spotcameras.com/pl/kamery/Polska/Szklarska%20Por%C4%99ba/10178 , kamery są także na Strzesze Akademickiej, szczególnie ciekawy obraz w kierunku Samotni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 @przewodniksudecki na czeskiej stronie też jest tyle ludzi? Zwykle tam było dużo, dużo spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi