barbie609 moder Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 (edytowane) Dzisiaj było jak zwykle w weekend czyli było mglisto, chmurnie i chwilami całkiem mocno kurzyło.Warunki w sam raz na klasyczny spacer Kościeliską do schroniska , potem do Smreczyńskiego , oczywiście po drodze tak trochę na Raptawicką. Wyruszyliśmy z Kir koło 09.00 , ruch w dolinie był średni z tendencją wzrostową , no ale w końcu to niedziela . Chmury niskie i sporo kurzyło po drodze zaglądnęliśmy na Raptawicką ,ale tylko na początek Mylnej bo wyżej był taki nieprzyjemny miks skały i lodu.W raczkach niewygodnie bez nich nierozsądnie. Podejście od dołu śnieg i lód W Obłazkowej stalagmity lodowe w wersji mini przy oknach w Mylnej widoczek niestety mocno taki sobie za to po wyjściu całkiem całkiem w schronisku sporo ludzi , posiedzieliśmy chwilę i poszliśmy do stawu.Tam widoczków też nie było ale urządziliśmy sobie krótki popas słońce próbowało się przebić przez padający śnieg niestety bez większych sukcesów,więc ruszyliśmy w dół pogoda była mocno taka sobie ale w sumie spacer wyszedł całkiem przyjemny. oczywiście część zdjęć Wiesiek Edytowane 5 Marca 2023 przez barbie609 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Pogoda super więc może pora zajrzeć co słychać u Kudłatej na Raptawickiej i przy okazji sprawdzić czy Pomurniki gniazdują ,bo w zeszłym roku ich nie było.Wyruszamy we dwóch z Wieśkiem , do Kościeliskiej wchodzimy tak trochę po siódmej . Mamy oczywiście efekt @vatra. dzisiaj plan jest inny niż naszych wcześniejszych wyjść przyrodniczych do Kościeliskiej. Razem idziemy na Raptawicką , posiedzimy tam trochę i potem razem do Wąwozu Kraków, w planie również Smocza Jama. Dookoła pełnia wiosny , Czerwone Wierchy i Błyszcz pozbywają się resztek śniegu. Na podejściu na turnię trochę gwizdamy żeby nie zaskoczyć Kudłatej jakby tu była. Wiesiek wypatruje ptactwa wychodzimy na górę , zasiadamy w słoneczku i czekamy , widoki piękne ale ptactwa nie ma , robimy trochę fotek oczywiście pozdrowienia i niech Was szlak szczęśliwie prowadzi wchodzimy do Wąwozu , uwielbiam tam wchodzić , nagle świat zewnętrzny znika , słychać tylko śpiew ptaków i chwilami szum wiatru wysoko nad głową kamienie miejscami śliskie jeszcze poranną rosą , wspinamy się do Jamy i wchodzimy do środka w środku jak zwykle wilgotno i trochę błota po zejściu na Pisaną okazuje się ,że dolina wypełniona jest wycieczkami szkolnymi ,my na szczęście już wychodzimy . To było super przedpołudnie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Ładnie, zielono. Kościeliska gdy pusta wygląda jak droga do raju. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 20 minut temu, wjesna napisał: jak droga do raju. a Chochołowska to Higway to Hell 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 @barbie609 No nareszcie wiem czym się inspirowali AC/DC pisząc ten utwór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 @barbie609 chyba Kudłata i jej dzieci zrobiły furorę na Tatromaniaku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 4 minuty temu, Fibi napisał: Kudłata i jej dzieci zrobiły furorę na Tatromaniaku No cóż stała się chyba przedstawicielką miśków na forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Dnia 31.05.2023 o 16:25, barbie609 napisał: wchodzimy do Wąwozu , uwielbiam tam wchodzić , nagle świat zewnętrzny znika , słychać tylko śpiew ptaków i chwilami szum wiatru wysoko nad głową Raz się skusiłem na przejście po ciemku i mogę polecić - jest jeszcze lepszy klimat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 https://www.facebook.com/100069059942277/posts/pfbid0ocYtGxHywjVFMaEaFK4u3kaBPWsdnnNZeCNmMM6m5AFbc66t3Tk6D5BvUo9zT1nZl/ Kudłata ma parcie na szkło misie są słodkie ale padła bym na zawał jakbym zobaczyła nad sobą mamuśkę z maluchami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Dnia 5.06.2023 o 19:27, martuś napisał: Kudłata ma parcie na szkło jak to celebrytka , i fajne bliźniaki ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Od maja nie byłem w Kościeliskiej a ,że jest po sezonie to można się odważyć na jazdę Zakopanego.Przepowiednia jest dobra więc wyruszam z NT przed 7-mą. Jest -5 C . Decyduję się na prawie zimowe ubranie , nawet na dół zakładam pod spód merynosa. Tu mam wątpliwości ale jak się okazało bynajmniej za ciepło mi nie było. Przed ósmą wyruszam z parkingu w Kirach m razem ze mną wchodzi kilka ekip ,,naszych,, W zasadzie już od Cudakowej znikają na odgałęzieniach i idę doliną sam . Musiało to nieźle mrozić.Tam gdzie słońce tam kolory reszta biała. słońce jeszcze poniżej Wielkiej Turni zagląda nieśmiało do doliny a Błyszcz robi to umie najlepiej błyszczy Raptawicka w słońcu i ciepełku , można zdjąć czapkę i rękawiczki , napić się herbaty i zjeść kanapkę. Widoki super schodzę i zanurzam się w Wąwóz Kraków , dookoła zapada cisza , ptaki milczą wiatru nie ma tylko strumyczek na dnie trochę słychać. Wąwóz też trochę się pokolorował nie wchodzę do Smoczej , przechodzę na zewnątrz i oczywiście nie Was szlak prowadzi na zejściu do Pisanej też widoczki super za to podłoże to zamarznięte ,paskudnie śliskie błoto. Na dole już zaczyna się ruch , sporo wycieczek i doraźnych , jedni pytają mnie , jak jeszcze daleko? Ale dokąd? , no do jaskini , ale której? I tu jest problem , nawet nie wiedzą gdzie idą. Doradzam im Mroźną i potem szarlotkę na Ornaku. Oni idą dalej , ja na szczęście wychodzę. To było bardzo miłe przedpołudnie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 @barbie609 wszystko pięknie tylko co z Kudłatą? Śpi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: jedni pytają mnie , jak jeszcze daleko? Ale dokąd? , no do jaskini , ale której? I tu jest problem , nawet nie wiedzą gdzie idą. Hahaha, skąd ja to znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 1 godzinę temu, vatra napisał: @barbie609 wszystko pięknie tylko co z Kudłatą? Śpi? Chyba jeszcze za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 1 godzinę temu, vatra napisał: co z Kudłatą? Śpi? fakt nie napisałem , śladów żadnych nie stwierdziłem . Ale może jeszcze za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 @barbie609Juz mi zimno jak patrze na te zdjęcia . Ale oczywiscie ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Dnia 18.10.2023 o 14:12, vatra napisał: @barbie609 wszystko pięknie tylko co z Kudłatą? Śpi? Podbijam. Też sie zastanawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 11 minut temu, jaaga76 napisał: Też sie zastanawiam. pewnie jeszcze za wcześnie a teraz jest wręcz patologicznie ciepło więc może się gdzieś szwenda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Wczoraj zachciało mi się śniegu i słońca. Wymyśliłem Polanę na Stołach. Z Nt wyruszam ok07.00 i nieco zdziwiony docieram do Kir ok 7,45. Na parkingu pusto. Temperatura znacznie wyższa niż NT. Dolina prawie pusta , śniegu niewiele za to lodu pod dostatkiem . Na Cudakowej raczkuję się. Podejście na na Stoły niefajne 10m lodu 15 m skał i tak w kółko.Ściagam raczki i podchodzę , mijam 3 osoby które schodzą i jestem sam . Szlak jest męczący , trzeba się u kombinować , na dół to raczej będzie w raczkach .Na niebie kotłowanina , jest dość ciepło ale zimny wiatr zaczyna się rozpędzać. Chwilami jest tak a chwilę później Polana wita mnie słońcem .Rezygnuję z podejścia na grań, stąd dziś są fajne widoki podchodzę powyżej bacówek i chowam za smrekiem przed wiatrem. Podziwiam widoki na Giewont ktoś się wdrapał gdzieś na horyzoncie to chyba Mogielica po herbacie i małym co nieco raczkuję się i schodzę , w zejściu mijam parę osób. W dolinie zaczyna się sezonowe pandemonium , schodzę na parking i na szczęście wyjazd jest jaki taki bo korek wjazdowy zaczyna się w Poroninie. Fajne przedpołudnie mam nadzieję ,że sylwestrowy wieczór też na się uda. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 @barbie609 będę się powtarzać, ale zazdroszczę tej bliskości Tatr... bardzo lubię Stoły. Niby niewielkie, ale widok zacny i często jestem tam sama, choc w dole kłębi sie tłum.... Miłe dla oka fotki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 @barbie609 dzisiaj miałeś wyjątkowe szczęście. Droga bez korków, ludzi prawie wcale i jeszcze widoki fajne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 2 minuty temu, Zośka napisał: Droga bez korków, l za to moje szczęście w stresie bo jutro musi do Z-nego na dziewiątą do pracy , chyba się skończy na pociągu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) Ciąg dalszy wiosny w lutym... poszłyśmy dzis zobaczyć, co u Kudłatej, ale musiałyśmy się minąć... za to możemy potwierdzić, że są już krokusy i kaczeńce... oszalała Matka Natura Edytowane 29 Lutego przez jaaga76 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 4 minuty temu, jaaga76 napisał: że są już krokusy i kaczeńce... oszalała Matka Natura czyli trzeba planować Dolinę Potoku Jaszcze albo Podskały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Są już krokusy? Zatem wiosna przyszła! A cxy ziemia już geosminą pachnie? Uwielbiam ten zapach, gdy wchodzę do lasu i czuć tę woń ziemi pod którą budzi się życie i wyrywa na świat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi