Skocz do zawartości

Poznajmy się!

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Zorie napisał:

Cześć wszystkim. Ostatnio zdaję sobie sprawę, że mam mnóstwo wolnego czasu, ale nie wiem, na co go spędzić wieczorem. Właśnie zaczęłam chodzić na łono natury , kto lubi gdzie chodzić, proszę o udostępnienie

Hm, przeczytałem dwa razy i nie bardzo rozumiem. Jeśli nie jesteś botem, rozwiń proszę myśl. Gdzie i co mamy udostępniać? 

Dnia 2.07.2024 o 18:55, Zorie napisał:

Cześć wszystkim. Ostatnio zdaję sobie sprawę, że mam mnóstwo wolnego czasu, ale nie wiem, na co go spędzić wieczorem. Właśnie zaczęłam chodzić na łono natury , kto lubi gdzie chodzić, proszę o udostępnienie

Dobrze trafiłaś - udostępniam Ci Tatry... całe!

Edytowane przez Lexi
  • Haha 5

Dnia 2.07.2024 o 18:55, Zorie napisał:

Czyli tak jak myślałem - bot. Do widzenia. 

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Ahoj załoga. Jestem z Krakowa, a górami zaraził mnie mój kumpel, z którym na dzień dobry poszliśmy na Rysy od strony słowackiej 12 lat temu, a później już jakoś poszło. W Tatrach bywam rzadko, ale gdzieś od 2-3 lat sporo chodzę po Beskidzie Wyspowym i Gorcach. W tym roku nieco ponad 20 wypadów w góry zaliczone. Z szlaków przywożę sporo zdjęć, które uwielbiam robić i to mój główny cel tych spacerów. Poza tym zwyczajnie kocham przyrodę i naturę, a miasta nie trawię 🙂

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na obejrzenie zdjęć tutaj https://www.flickr.com/photos/198734962@N07/with/53747169712 bądź https://www.facebook.com/mystekfoto

Mam nadzieję, że "Tatromaniacy" to przede wszystkim "góromaniacy" generalnie 🙂 

• Lubię to ! 3

33 minuty temu, mystek napisał(a):

Ahoj załoga. Jestem z Krakowa, a górami zaraził mnie mój kumpel, z którym na dzień dobry poszliśmy na Rysy od strony słowackiej 12 lat temu, a później już jakoś poszło. W Tatrach bywam rzadko, ale gdzieś od 2-3 lat sporo chodzę po Beskidzie Wyspowym i Gorcach. W tym roku nieco ponad 20 wypadów w góry zaliczone. Z szlaków przywożę sporo zdjęć, które uwielbiam robić i to mój główny cel tych spacerów. Poza tym zwyczajnie kocham przyrodę i naturę, a miasta nie trawię 🙂

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na obejrzenie zdjęć tutaj https://www.flickr.com/photos/198734962@N07/with/53747169712 bądź https://www.facebook.com/mystekfoto

Witaj na najlepszym forum tatrzańskim pod słońcem 🙂 

Liczę na Twoją aktywność i mam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej. 

8 godzin temu, mystek napisał(a):

Cześć @mystek

20 wypadów w roku 👍, robi wrażenie. 

Zdjęcia i opisy są jak najbardziej lubiane na tym forum.  Myślę że pobyt tutaj spodoba Ci się,  fajne zdjęcia, opisy , kulturalni użytkownicy. 

Pozdrawiam 

• Lubię to ! 1

2 godziny temu, Pablo P napisał(a):

Cześć @mystek

20 wypadów w roku 👍, robi wrażenie. 

Zdjęcia i opisy są jak najbardziej lubiane na tym forum.  Myślę że pobyt tutaj spodoba Ci się,  fajne zdjęcia, opisy , kulturalni użytkownicy. 

Pozdrawiam 

Mam taką pracę, że pracując w sobotę mogę sobie odebrać dzień wolny w tygodniu, dzięki temu poluję sobie zawsze na dobrą pogodę właśnie i śmigam w tygodniu w góry na szybki wypad 🙂 no i tak się nazbierało nieco ponad 20 wyjazdów w tym roku (w zeszłym teraz liczę, że równo 20 wyszło). Dodatkowo też żona lubi chodzić po górach i chodzimy z córką 5 letnią (ona też to lubi), więc szlaki może niezbyt wymagające i stosunkowo krótkie, bo to często (z córką) jakieś 6-10km w obie strony, ale mimo wszystko są 🙂 Fotorelacje chętnie powrzucam, zaraz coś stworzę.

• Lubię to ! 1

45 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

@mystekwitaj , to ja jeszcze zapraszam w Pieniny

W Pieninach też byłem w tym roku, konkretnie na Wysokiej, takie kółeczko zrobiłem, cel to zachód słońca na Wysokim Wierchu, jak i z kolei na wschodzie słońca na Trzech Koronach. Swoją drogą, co mnie dziki przestraszyły o 3 nad ranem, to swoje :))). Choć one przestraszyły się równie mocno, bo spitalały ostro. 

image.png.6c60a0dba401396b93ac4d33cd2eafaa.png

image.thumb.png.9af454dd635c986616e367dd2a67b63d.png

• Lubię to ! 3

22 godziny temu, Mnich Admin napisał(a):

Dobrze Cię widzieć @Pablo P 😉

Dzięki 

Ostatnio zapracowany jestem, mam jeszcze do wyrzucenia trochę zdjęć z sierpnia tego roku z Tatr a nie za bardzo mam czas to ogarnąć .

Może do świąt zdążę.

Pozdrawiam 

@Mnich Admin fajna fota - Mnich gdzieś z okolic Galerii Cubryńskiej o ile się nie mylę. 👌

Edytowane przez Pablo P
  • Lubię to ! 1
  • Haha 1

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć

Kilka słów o sobie: Mam już swoje lata prawie 60.  Od najmłodszych lat kochałem i dalej kocham góry bez różnicy czy Tatry czy Alpy, czy Pieniny.

Będąc 40 lat młodszym dużo łaziłem po górach. Kiedy założyłem rodzinę priorytet była rodzina i praca przez co góry były już tylko raz na kilka lat. Drugą moją pasją jest fotografia portretowa ludzi i makrofotografia ekstremalna, czyli portrety owadów w bardzo dużym zbliżeniu.

15 lat miałem wypadek potrącił mnie samochód na przejściu dla pieszych, gdzie miałem zielone światło. Pijany i w dodatku po jakiś substancjach odurzających. Niestety w szpitalu nie poskładali mi połamanej nogi i odczuwam ją do dzisiaj. Kolano najbardziej boli przy schodzeniu.

Od 4 lat regularnie jeżdżę znowu w góry teraz z żoną o kilka lat młodszą i synem.

Zaliczone Czerwone Wierchy, Giewont, Gęsia Szyja, Zamkovského Chata, Czarny staw Gąsiennicowy i wiele mniejszych górek.

Nie porywam się na jakieś trudniejsze z łańcuchami, bo to już nie dla mnie po co sobie narobić kłopotów.

Życzę każdemu tyle zejść co wejść.

Piotr

• Lubię to ! 4

3 godziny temu, Jędrek napisał(a):

Chętnie rzucę okiem 👍😊

https://kurierlubelski.pl/oko-w-oko-z-owadem-zobacz-je-w-ogromnym-powiekszeniu/ar/c1-15082057

W dniu 6.10.2024 o 19:14, Jędrek napisał(a):

10 tysięcy euro na ratownictwo może być za mało, Słowacy podobno lubią prowadzić akcje z rozmachem.  🙃

Ogólnie główny problem z tego typu ubezpieczeniami jest taki że nie ma gdzie sprawdzić jak to działa w praktyce.  Brakuje konkretnych przykładów typu "pan Iksiński 17 września poszedł na Krywań ze Szczyrbskiego Plesa, we mgle zgubił szlak, skręcił nogę, nie miał zasięgu, padła mu latarka itp, rodzina następnego dnia zawiadomiła służby. HZS znalazła go po kilkunastu godzinach akcji i przetransportowała do Starego Smokovca - kosztowało to tyle i tyle, ubezpieczyciel pokrył/nie pokrył  (i dlaczego) koszty w kwocie takiej a takiej."

Dziennikarze co jakiś czas temat poruszają, ale po łebkach. 

15 godzin temu, Jędrek napisał(a):

To nie jest żelazna reguła, tablice stoją w różnych miejscach. 

16 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

Nie wiem co Ci pokazuje , zamknięcie jest powyżej wodospadu , aha wiesz ,że tam jest teraz ogłoszona dwójka?I kurzy dalej.

• Lubię to ! 2