Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 5 minut temu, Piotrekj66 napisał: Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez Świstówkę do Morksiego Oka. Jak starczy sił to zejście do parkingu lub zjazd. Syn lat 8, w zeszłym roku spokojnie w niższych partiach robił trasy 15-20km dziennie, czy ta trasa którą opisałem (głównie chodzi mi o przejście z piątki do Morskiego Oka) jest dla nas osiagalna pod katem bezpieczeństwa marszu z dzieckiem ? Ja sam tej trasy jeszcze nie zaznałem, do tej pory sporo chodziłem po Tatrach ale to lata temu, obecnie jestem po sporej przerwie ale na codzień ,,po płaskim,, sporo chodzę. Nie wiem jak kondycja w górach będzie się objawiła ale zawsze z Piątki w razie kryzysu można cofnąć się standardowo. Czy wyjście w taka trasę wystarczy zaplanowac na godzine 7:00 czy jednak lepiej zrobić to wcześniej? Jeśli młody lubi chodzić, to bez problemu da radę. Trudności technicznych nie ma, zejście przez Świstówkę - choć monotonne - jest dość łatwe. Jeśli ruszycie o 7.00 z Palenicy, to na pewno wrócicie przed zmierzchem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł256 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekj66 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 12 minut temu, Paweł256 napisał: Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć Dziękuję za radę, jednak jeśli zdecydujemy się na tą trasę to przejdziemy od Pięciu Stawów do Morskiego Oka bo w razie barku sil zawsze łatwiej będzie zejść lub zjechać asfaltem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Dnia 2.07.2024 o 20:21, Fibi napisał: Stan szlaków na Słowacji to w ogóle jest opowieść na inny temat.... I m. in. dlatego chętnie płaciłbym za wstęp do TANAP, jeśli w zamian za to zadbaliby bardziej o szlaki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Dnia 2.07.2024 o 20:09, jaaga76 napisał: W wielu miejscach łańcuchy są nadmiarowe Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 1 minutę temu, Jędrek napisał: Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. Jak jest śnieg to łańcuchów i tak nie widać.... Raczej chodzę w "trudniejszych" warunkach z moim szczęściem do pogody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Przed chwilą, jaaga76 napisał: Jak jest śnieg to łańcuchów i tak nie widać.... Nie piszę przecież o wielkim śniegu, lecz o zaskoczeniu przez nagły opad, gdy bardzo szybko robi się ślisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 4 godziny temu, Piotrekj66 napisał: godzine 7:00 Nie zapomnij kupić wcześniej biletu na parking na Palenicy, jeśli oczywiście jedziecie autem. https://mapa-turystyczna.pl/ tutaj możesz sprawdzić czas przejścia oraz profil trasy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 3 minuty temu, Jędrek napisał: Nie piszę przecież o wielkim śniegu, lecz o zaskoczeniu przez nagły opad, gdy bardzo szybko robi się ślisko. Myśląc tak, to w zasadzie wszędzie powinny być łańcuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekj66 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Nie zapomnij kupić wcześniej biletu na parking na Palenicy, jeśli oczywiście jedziecie autem. https://mapa-turystyczna.pl/ tutaj możesz sprawdzić czas przejścia oraz profil trasy. Dziękuję, tak planujemy zrobic plus zakup biletów do tpn też wcześniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 (edytowane) Cytat Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez Świstówkę do Morksiego Oka. bez problemu przeszedłem z córą jak miała 9 lat i wróciliśmy potem z buta do Palenicy. Start na szlak o 7 spoko. Znajomy jeszcze do tego dokładał Czarny Staw pod Rysami jak szedł z dzieciakami, mnie by się już nie chciało. jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami. Ja jak już idę to filmuję we wszystkich kierunkach Edytowane 5 Lipca 2024 przez Gieferg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 @Piotrekj66 a foteczki.... nic?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 A tu ekipa remontowa przy pracy: [24tp.pl] Zobaczcie, jak remontują szlaki w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2024 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): A tu ekipa remontowa przy pracy: [24tp.pl] Zobaczcie, jak remontują szlaki w Tatrach Lekko nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 W dniu 16.08.2024 o 15:37, wjesna napisał(a): Lekko nie mają Ale za to w jakich okolicznościach przyrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi