Skocz do zawartości

Trudności szlaków

Krycha

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Piotrekj66 napisał:

Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez  Świstówkę do Morksiego Oka.

Jak starczy sił to zejście do parkingu lub zjazd.

Syn lat 8, w zeszłym roku spokojnie w niższych partiach robił trasy 15-20km dziennie, czy ta trasa którą opisałem (głównie chodzi mi o przejście z piątki do Morskiego Oka) jest dla nas osiagalna pod katem bezpieczeństwa marszu z dzieckiem ? Ja sam tej trasy jeszcze nie zaznałem, do tej pory sporo chodziłem po Tatrach ale to lata temu, obecnie jestem po sporej przerwie ale na codzień ,,po płaskim,, sporo chodzę. Nie wiem jak kondycja w górach będzie się objawiła ale zawsze z Piątki w razie kryzysu można cofnąć się standardowo. Czy wyjście w taka trasę wystarczy zaplanowac na godzine 7:00 czy jednak lepiej zrobić to wcześniej?

Jeśli młody lubi chodzić, to bez problemu da radę. Trudności technicznych nie ma, zejście przez Świstówkę - choć monotonne - jest dość łatwe. Jeśli ruszycie o 7.00 z Palenicy, to na pewno wrócicie przed zmierzchem. 

• Lubię to ! 2
  • Dziękuję 1

Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami.

• Lubię to ! 3

12 minut temu, Paweł256 napisał:

Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć 

Dziękuję za radę, jednak jeśli zdecydujemy się na tą trasę to przejdziemy od Pięciu Stawów do Morskiego Oka bo w razie barku sil zawsze łatwiej będzie zejść lub zjechać asfaltem.

• Lubię to ! 3

Dnia 2.07.2024 o 20:09, jaaga76 napisał:

W wielu miejscach łańcuchy są nadmiarowe

Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. 

1 minutę temu, Jędrek napisał:

Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. 

Jak jest śnieg to łańcuchów i tak nie widać.... 

Raczej  chodzę w "trudniejszych" warunkach😆 z moim szczęściem do pogody. 

• Haha 1

Cytat

Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez  Świstówkę do Morksiego Oka.

bez problemu przeszedłem z córą jak miała 9 lat i wróciliśmy potem z buta do Palenicy. Start na szlak o 7 spoko. 

Znajomy jeszcze do tego dokładał Czarny Staw pod Rysami jak szedł z dzieciakami, mnie by się już nie chciało.

jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami.

Ja jak już idę to filmuję we wszystkich kierunkach 😉

Edytowane przez Gieferg
  • Dziękuję 1

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...