Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 5 minut temu, Piotrekj66 napisał: Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez Świstówkę do Morksiego Oka. Jak starczy sił to zejście do parkingu lub zjazd. Syn lat 8, w zeszłym roku spokojnie w niższych partiach robił trasy 15-20km dziennie, czy ta trasa którą opisałem (głównie chodzi mi o przejście z piątki do Morskiego Oka) jest dla nas osiagalna pod katem bezpieczeństwa marszu z dzieckiem ? Ja sam tej trasy jeszcze nie zaznałem, do tej pory sporo chodziłem po Tatrach ale to lata temu, obecnie jestem po sporej przerwie ale na codzień ,,po płaskim,, sporo chodzę. Nie wiem jak kondycja w górach będzie się objawiła ale zawsze z Piątki w razie kryzysu można cofnąć się standardowo. Czy wyjście w taka trasę wystarczy zaplanowac na godzine 7:00 czy jednak lepiej zrobić to wcześniej? Jeśli młody lubi chodzić, to bez problemu da radę. Trudności technicznych nie ma, zejście przez Świstówkę - choć monotonne - jest dość łatwe. Jeśli ruszycie o 7.00 z Palenicy, to na pewno wrócicie przed zmierzchem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł256 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekj66 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 12 minut temu, Paweł256 napisał: Ja jeszcze dodam, że gdybym miał iść tą trasą to szedłbym w drugą stronę, czyli najpierw Morskie Oko, potem Świstówka i Dolina Pięciu Stawów. Ze Świstówki roztacza się piękny widok na D5S, jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć Dziękuję za radę, jednak jeśli zdecydujemy się na tą trasę to przejdziemy od Pięciu Stawów do Morskiego Oka bo w razie barku sil zawsze łatwiej będzie zejść lub zjechać asfaltem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Dnia 2.07.2024 o 20:21, Fibi napisał: Stan szlaków na Słowacji to w ogóle jest opowieść na inny temat.... I m. in. dlatego chętnie płaciłbym za wstęp do TANAP, jeśli w zamian za to zadbaliby bardziej o szlaki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Dnia 2.07.2024 o 20:09, jaaga76 napisał: W wielu miejscach łańcuchy są nadmiarowe Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 1 minutę temu, Jędrek napisał: Bierzesz pod uwagę trudniejsze warunki pogodowe? Bo przy suchej skale to w wielu miejscach są nawet zbędne, ale gdy zaskoczy nas deszcz albo i śnieg, to sytuacja nieco się zmienia i tych nadmiarowych łańcuchów robi się czasem za mało. Jak jest śnieg to łańcuchów i tak nie widać.... Raczej chodzę w "trudniejszych" warunkach z moim szczęściem do pogody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Przed chwilą, jaaga76 napisał: Jak jest śnieg to łańcuchów i tak nie widać.... Nie piszę przecież o wielkim śniegu, lecz o zaskoczeniu przez nagły opad, gdy bardzo szybko robi się ślisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 4 godziny temu, Piotrekj66 napisał: godzine 7:00 Nie zapomnij kupić wcześniej biletu na parking na Palenicy, jeśli oczywiście jedziecie autem. https://mapa-turystyczna.pl/ tutaj możesz sprawdzić czas przejścia oraz profil trasy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 3 minuty temu, Jędrek napisał: Nie piszę przecież o wielkim śniegu, lecz o zaskoczeniu przez nagły opad, gdy bardzo szybko robi się ślisko. Myśląc tak, to w zasadzie wszędzie powinny być łańcuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekj66 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Nie zapomnij kupić wcześniej biletu na parking na Palenicy, jeśli oczywiście jedziecie autem. https://mapa-turystyczna.pl/ tutaj możesz sprawdzić czas przejścia oraz profil trasy. Dziękuję, tak planujemy zrobic plus zakup biletów do tpn też wcześniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 (edytowane) Cytat Cześć, planuje z żoną i synem lat 8 przejść do Doliny 5 stawów a następnie przez Świstówkę do Morksiego Oka. bez problemu przeszedłem z córą jak miała 9 lat i wróciliśmy potem z buta do Palenicy. Start na szlak o 7 spoko. Znajomy jeszcze do tego dokładał Czarny Staw pod Rysami jak szedł z dzieciakami, mnie by się już nie chciało. jeśli pójdziecie w kierunku D5S->Morskie Oko to ten widok będziecie mieć za plecami. Ja jak już idę to filmuję we wszystkich kierunkach Edytowane 5 Lipca 2024 przez Gieferg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 @Piotrekj66 a foteczki.... nic?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 A tu ekipa remontowa przy pracy: [24tp.pl] Zobaczcie, jak remontują szlaki w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2024 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): A tu ekipa remontowa przy pracy: [24tp.pl] Zobaczcie, jak remontują szlaki w Tatrach Lekko nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 W dniu 16.08.2024 o 15:37, wjesna napisał(a): Lekko nie mają Ale za to w jakich okolicznościach przyrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano Poniedziałek o 17:06 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:06 W dniu 2.07.2024 o 20:08, Fibi napisał(a): Oj tak, ujęcia z kamerki na głowie bardzo fałszują rzeczywistość. Nawet Rysy od SLO wyglądają na pionowe na tych filmach. Ja niestety bardzo lubię górską twórczość youtubową i się potem tylko nakręcam i stresuję. Nowy sezon, stara ja, nowe stresy i nakręcanie Pięć lat temu bałam się iść na Babią Górę Percią Akademików(), dwa lata później bałam się Bystrej Ławki i łańcucha w drodze na Rakuską Czubę, w kolejnym roku postrach budziło zejście z Polskiego Grzebienia w stronę Wielickiej, w zeszłym roku bałam się Siwego Wierchu. Wszędzie poszło mi w miarę dobrze, ale problem w tym, że szlaki średnio trudne powoli mi się kończą i czas spróbować czegoś trudniejszego(chociażby z braku laku). No i tak drogą eliminacji jako jeden z celów tegorocznych wycieczek została wybrana Rohatka. Na którą mąż namawiał mnie od paru lat, no ale jakoś ciągle się bałam. No i póki czytałam sobie opis u Nyki, który twierdzi, że trudności są niewielkie, to było ok. No, ale trzeba było odpalić YT i opisy w sieci, żeby dowiedzieć się, że to baaaardzo trudny szlak, trudniejszy niż Czerwona Ławka, godny Orlej Perci a może nawet trudniejszy(w sensie ten krótki kawałek), do tego jeszcze muzyka rodem z filmów o zagładzie świata , no jakoś to optymizmem nie napawa. Z tego powodu zmieniam zdanie 5 razy dziennie- iść czy nie iść. Dla pełniejszego obrazu dodam, że najtrudniejszy w moim odczuciu szlak na jakim byłam to Zawrat z Gąsienicowej- nie bałam się tam ,ale technicznie to jednak sprawił mi trochę problemów. A, i mój chłop twierdzi, że przez Czerwoną Ławkę to ja na pewno nie przejdę(on akurat dobrze zna moje możliwości fizyczne i psychiczne) więc jeśli Rohatka miałaby być trudniejsza no to chyba wszystko jasne Rozważam takie oto możliwości: 1. Nie iść 2. Iść od Zbójnickiej Chaty w te i z powrotem 3. Iść klasycznie, od Polskiego Grzebienia, ale zabrać sprzęt do asekuracji Co byście zrobili? A i da się jakoś obejść tę drabinkę z klamer(skoro nawet tą na Koziej Przełęczy się da-podobno?) Nie chodzi mi o trawers górą z łańcuchem, a o jakiejś bardziej nielegalne obejście Bo chyba w tym wszystkim najbardziej boję się tego pionu. Szkoda mi rezygnować z wycieczki, bo tych trudnych elementów jest tam chyba bardzo mało, z drugiej to do celu jest z każdej strony bardzo daleko, więc opcje wycofu są dość średnie. No i tak się będę miotać. A może będzie padał deszcz wtedy albo śnieg i problem sam się rozwiąże 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano Poniedziałek o 19:04 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:04 @Fibi jak na Zawrat weszłaś to na Rohatkę też wejdziesz. Idź od Polskiego Grzebienia i zejdź do Zbójnickiej-to łatwiejsza opcja niż odwrotna. Moim zdaniem Zawrat jest trudniejszy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano Wtorek o 03:58 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 03:58 8 godzin temu, Zośka napisał(a): @Fibi jak na Zawrat weszłaś to na Rohatkę też wejdziesz. Idź od Polskiego Grzebienia i zejdź do Zbójnickiej-to łatwiejsza opcja niż odwrotna. Moim zdaniem Zawrat jest trudniejszy. Tyle, że nie ma na nim takiej pionowej ściany, więc psychicznie chyba łatwiejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Wtorek o 04:22 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 04:22 10 godzin temu, Fibi napisał(a): Co byście zrobili? Ja odczułem tam dyskomfort tylko raz, gdy złaziłem we mgle, więc w świetle czołówki widziałem jedynie parę własnego oddechu i cień nóg - więc łapanie stopnia było na czuja... 10 godzin temu, Fibi napisał(a): problem w tym, że szlaki średnio trudne powoli mi się kończą i czas spróbować czegoś trudniejszego(chociażby z braku laku Polecam stronę/bloga Projekty Przygodowe - gościu opisuje warte uwagi trasy, więc na pewno coś dla siebie wyczaisz. Będąc w rejonie Świstowej Doliny polecam moje ulubione miejsce w Taterach: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano Wtorek o 08:40 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 08:40 4 godziny temu, Fibi napisał(a): Tyle, że nie ma na nim takiej pionowej ściany, więc psychicznie chyba łatwiejszy Idź i nie marudź 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano Wtorek o 08:44 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 08:44 3 minuty temu, Mnich Admin napisał(a): Idź i nie marudź A pójdziesz ze mną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Wtorek o 09:13 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:13 31 minut temu, Mnich Admin napisał(a): Idź i nie marudź powiedział ten co się na hamaku nad jeziorem wyleguje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano Wtorek o 09:33 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:33 @Q'botznam i bardzo lubię Projekty Przygodowe, ale niektóre jego pomysły są czasem zbyt odjechane dla mnie (np. Babia Góra z Krakowa pieszo ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Wtorek o 09:48 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:48 (edytowane) Teraz, Fibi napisał(a): @Q'botznam i bardzo lubię Projekty Przygodowe, ale niektóre jego pomysły są czasem zbyt odjechane dla mnie (np. Babia Góra z Krakowa pieszo ) No czasami widać, że ma za dużo wolnego czasu, ale niektóre przejścia w Taterach są zacne i niekoniecznie oczywiste. Zawsze możesz napisać do https://hemli-w-gorach.blogspot.com/ by reaktywowała bloga, zamiast jakieś bachory niańczyć Edytowane Wtorek o 09:48 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano Wtorek o 17:17 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 17:17 @Fibi po prostu idź. Im więcej będziesz kombinować tym bardziej będziesz się bała a nie ma czego. Do góry wchodzi się wygodnie, jest czego się złapać a zejście do Zbójnickiej jest spoko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi