Skocz do zawartości

Jakie buty w góry.Pytania opinie recenzje .

falograf

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.01.2025 o 22:07, Lemontree napisał(a):

Witam, w lipcu wybieram się w góry. W planach jest Hala Gąsienicowa i Gubałówka. Może doradzicie mi, czy lepiej kupić buty trekkingowe niskie czy wysokie? Pozdrawiam 

W normalnych, wygodnych adidasach oblecisz. Ja na Czarny Staw Gąsienicowy w zwykłych biegówkach byłem przy ładnej pogodzie.  Gubałówka to też max 30 minutowy spacer po udeptanej ścieżce przy płocie od kolejki. Naprawdę nie ma sensu specjalnie wydawać pieniędzy na dodatkowe obuwie turystyczne na tego typu spacery. 

• Lubię to ! 2

20 godzin temu, Marek1977 napisał(a):

W normalnych, wygodnych adidasach oblecisz. Ja na Czarny Staw Gąsienicowy w zwykłych biegówkach byłem przy ładnej pogodzie.  Gubałówka to też max 30 minutowy spacer po udeptanej ścieżce przy płocie od kolejki. Naprawdę nie ma sensu specjalnie wydawać pieniędzy na dodatkowe obuwie turystyczne na tego typu spacery. 

Dodałbym od siebie że na Gubałówkę w ogóle bez sensu jest wchodzić, żadna atrakcja taki "spacer". Kolejką wjechać, przejść się kawałek, krzesłem zjechać. 

Godzinę temu, Jędrek napisał(a):

na Gubałówkę w ogóle bez sensu jest wchodzić,

to chyba nie tak.Wyobraź sobie,wracasz z urlopu ,pytają Cię co robiłeś a Ty opowiadasz. Byłem w Koperszadach i przez Białe Plesa poszedłem do Chaty Plesnivec. Na drugi dzień przeszedłem przez Lataną Dolinę na Zabrat , trzeciego podrzemałem na Sedle pod Osobitą . Ludzie będą patrzeć na Ciebie jak na jakieś dziwo a nie turystę , a jak powiesz ,że byłeś na Gubałówce to od razu widać,że poważny gość jesteś.

• Haha 1

2 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

to chyba nie tak.Wyobraź sobie,wracasz z urlopu ,pytają Cię co robiłeś a Ty opowiadasz. Byłem w Koperszadach i przez Białe Plesa poszedłem do Chaty Plesnivec. Na drugi dzień przeszedłem przez Lataną Dolinę na Zabrat , trzeciego podrzemałem na Sedle pod Osobitą . Ludzie będą patrzeć na Ciebie jak na jakieś dziwo a nie turystę , a jak powiesz ,że byłeś na Gubałówce to od razu widać,że poważny gość jesteś.

Ok, ale napisałem że wchodzić nie ma sensu, lepiej wjechać. 😎

• Haha 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć,

może ktoś doradzi, podzieli się opinią (zgodność rozmiaru itd..).

Zastanawiam się nad modelami:

1) La Sportiva Boulder X red

2) SCARPA Mescalito - zamówiłem, jednak odesłałem, były niewiele za duże - ale wrażenia pozytywne..

3)  AKU Link GTX 

- ogólnie raczej nie jestem zwolennikiem GTX (boję się, że but nie będzie oddychał w ciepłe dni)

Przeznaczenie - 30% Tatry (głównie wysokie), 70% Karkonosze i tym podobne.

W tej chwili mam 8 letnie Salewy Ms MTN Trainer - wyglądają wciąż bardzo dobrze, ale mam wrażenie, że guma już nie trzyma na mokrych kamieniach tak jak kiedyś..

Może jakieś trekingi/wzmacniane buty do biegania zamiast podejściówek?

Może polecicie jakieś alternatywy?

Budżet max do 800zł.

Pozdrawiam.

4 godziny temu, jahoo_23 napisał(a):

ogólnie raczej nie jestem zwolennikiem GTX (boję się, że but nie będzie oddychał w ciepłe dni

Mnie generalnie śmieszy goretex w niskich butach, przy deszczu i tak się górą woda dostanie. No chyba że ktoś nosi niskie buty, długie spodnie i stuptuty do tego. 🙃

Sam chodzę w wyższych butach z gore, tylko jedne były bez - i właśnie jedynie w tych mi się stopy latem gotowały.

• Lubię to ! 1